Miljardenwinst voor de NAM door de gestegen gasprijzen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft het afgelopen jaar een winst van 2,4 miljard euro geboekt. Deze winst kan voornamelijk worden toegeschreven aan de gestegen gasprijs. Uit de jaarrekening van de NAM blijkt dat er onderaan de streep 2 miljard euro meer overblijft dan in 2021, ondanks een afname in de hoeveelheid geproduceerd gas. Naar verwachting zal de winst dit jaar weer afnemen, gezien de lagere gasprijs zo meldt RTV Noord.

Als grootste gasproducent van Nederland heeft de NAM in 2022 8,4 miljard kubieke meter gas geproduceerd, waarvan het merendeel afkomstig was uit Groningen. Dit is bijna een kwart minder dan de totale gasproductie van 11 miljard kubieke meter in 2021.

De stijging van de gasprijs werd veroorzaakt door onzekerheid omtrent de Russische gaslevering na het begin van het conflict in Oekraïne. De NAM heeft geprofiteerd van deze stijging maar heeft daarnaast ook profijt gehad van het schrappen van banen.

Ook de eigenaren van de NAM, Shell en ExxonMobil, hebben in 2022 aanzienlijke winsten behaald. Zo bedroeg de winst van Shell maar liefst 38,5 miljard euro en voor ExxonMobil was dit zelfs 51,5 miljard euro.