Kabinet wil kosten buurtverbetering verhalen op huiseigenaren

Het kabinet onderzoekt hoe gemeenten huiseigenaren eenvoudiger een heffing kunnen opleggen als er in hun buurt nieuwe voorzieningen komen, zoals riolering of extra parkeerplaatsen. Deze zogenaamde baatbelasting wordt momenteel zelden toegepast, maar kan in de toekomst mogelijk vaker worden ingezet. De belasting is bedoeld om de kosten van verbeteringen in een buurt te delen met vastgoed- en grondeigenaren, wiens bezit in waarde stijgt door deze verbeteringen.

De huidige baatbelasting leidt vaak tot juridische conflicten. In het verleden hebben winkeliers in Gouda en pandeigenaren in Hengelo met succes de opgelegde baatbelasting aangevochten. De studie naar de verbetering van de baatbelasting moet eind dit jaar klaar zijn. Het is nog onzeker of de heffing vaker zal worden opgelegd, maar het kabinet zoekt naar manieren om te voorkomen dat belastinggeld dat in een gebied wordt geïnvesteerd, weglekt.

Dit onderzoek maakt deel uit van een reeks plannen om de grondpolitiek in Nederland te veranderen. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) heeft deze plannen naar de Tweede Kamer gestuurd. De plannen zijn gericht op het versnellen van de bouwprocedures, het eenvoudiger maken van onteigening en het beter verrekenen van de kosten van publieke voorzieningen met de aankoopprijs van grond.