Kritiek op onderzoek 'een op drie jonge mannen keurt geweld tegen vrouwen goed'

Sportief zijn, genoeg geld verdienen, de baas zijn in een relatie - volgens een onderzoek maakt dit deel uit van het imago van mannelijkheid voor jonge mannen in Duitsland. Het gaat zelfs zo ver dat geweld tegen vrouwen wordt geaccepteerd. 

Zo blijkt uit een representatief onderzoek van de organisatie Plan International Germany, dat werd gepubliceerd in Duitse media.

Update 23.30 uur: De berichtgeving over een 'onderzoek' naar mannelijkheid heeft tot flinke discussie geleid. Onder meer wetenschapsjournalisten hadden kritiek op het feit dat tal van media op zondag al berichtten over het onderzoek voordat het was gepubliceerd en de achtergronden van het onderzoek bekend waren.

Sommige media hadden het over een 'studie'. Het ging echter om een enquête die via internet werd uitgevoerd, wat tot vertekeningen kan leiden.

Menno Baumann, hoogleraar intensief onderwijs, schreef op Twitter dat traditionalistische gezins- en genderrollen een belangrijke risicofactor zijn voor huiselijk geweld op alle niveaus; dit wordt al jaren benadrukt door interdisciplinair onderzoek naar geweld. Hij vindt het echter moeilijk om hierover een bericht in de media te zien krijgen zonder naar de onderzoeksopzet en data te kunnen kijken.

Baumann ziet reden om sceptisch te zijn over online enquêtes - bijvoorbeeld omdat ze 'gekaapt' zouden kunnen zijn, d.w.z. de link naar de enquête zou meerdere keren gedeeld kunnen zijn binnen een 'bubbel' van gelijkgestemde mensen. De professor aan de Fliedner University of Applied Sciences in Düsseldorf klaagde dat het rapport over het onderzoek weinig informatie bevat over de methodologie en geen toegang gaf tot de enquête.

Volgens Plan International namen in maart 1.000 mannen en vrouwen tussen de 18 en 35 jaar deel aan een gestandaardiseerde schriftelijke online enquête en gaven ze informatie over hun ideeën over mannelijkheid. Onderwerpen waren onder meer rolverdeling in relaties, omgaan met gevoelens, geweldgebruik, omgaan met problemen en zelfzorg.

Op verzoek van het Catholic News Agency zei Alexandra Tschacher, woordvoerster van Plan International Duitsland, dat jonge volwassenen met verschillende onderwijskwalificaties uit alle regio's van het land representatieve vragen werden gesteld. Er werden ook drie groepen gedifferentieerd naar leeftijd (18-24, 25-29, 30-35). Er waren geen significante verschillen tussen de leeftijds- en opleidingsgroepen.

Om geen vooroordelen aan te wakkeren, werd er bewust niet naar religie, nationaliteit en migratie achtergrond gevraagd, voegde ze eraan toe. Dit is precies waar na de publicatie vaak naar werd gevraagd in de talloze commentaren op internet.

De deelnemers kregen stellingen voorgelegd waarop ze op vier manieren konden antwoorden: helemaal mee oneens, eerder mee oneens, eerder mee eens, helemaal mee eens. De resultaten werden vervolgens samengevat als "Ik ben het er mee eens" en "Ik ben het er helemaal mee eens".

Eerdere berichtgeving: In Duitsland wordt mannelijkheid blijkbaar nog steeds gevormd door traditionele rolmodellen, ook onder jongeren. Volgens het onderzoek ziet de helft van de 18- tot 35-jarigen zichzelf in een relatie als een 'leider' die het voor het zeggen heeft. Een derde van hen vindt fysiek geweld tegen vrouwen oké.

Dienovereenkomstig verklaarde 33 procent van de ondervraagde mannen dat ze het "acceptabel" vonden als ze af en toe "hun handen gebruikten" in een ruzie met hun partner. 34 procent is al gewelddadig geworden tegen vrouwen om hen respect bij te brengen, zo wordt gezegd.

Duidelijke rolverdeling verwacht
Volgens het onderzoek zijn de rollen in heteroseksuele relaties duidelijk verdeeld voor de jonge mannen: de man verdient het geld, de vrouw doet het huishouden. 52 procent van de ondervraagden ziet dit als hun taak. De partner is voornamelijk verantwoordelijk voor het huishouden. Bijna de helft vindt het belangrijk om het laatste woord in de relatie te hebben bij het nemen van beslissingen, en bijna 40 procent van de jonge mannen zou willen dat hun partner hun eigen eisen opzij zet om achter hen te staan. Ongeveer hetzelfde aantal respondenten zou niet langer dan een paar weken met ouderschapsverlof gaan.

Volgens het onderzoek wil elke tweede jongeman geen relatie met een vrouw die al veel seksuele partners heeft gehad. Tegelijkertijd lijkt het 37 procent aantrekkelijk om met zoveel mogelijk vrouwen naar bed te gaan.

De respondenten zijn over het algemeen tegen homoseksualiteit. Bijna de helft vindt het vervelend als mannen in het openbaar hun homoseksualiteit tonen. Meer dan 40 procent geeft aan dat ze soms mannen "bespotten" die er vrouwelijk uitzien.

Gevoelens tonen niet gewenst
Gevoelens tonen staat niet bepaald hoog op de lijst van respondenten. Een kleine meerderheid gaf aan zich dan zwak en kwetsbaar te voelen. Tegelijkertijd zei bijna tweederde dat ze zich van binnen wel eens verdrietig, eenzaam of geïsoleerd voelden. Volgens het onderzoek vindt 71 procent dat ze persoonlijke problemen zelf moeten oplossen zonder om hulp te vragen.

Gezondheidsproblemen worden door de helft van de ondervraagden genegeerd, in de veronderstelling dat ze vanzelf overgaan.

Wees een "echte man"
Volgens het onderzoek vinden jonge mannen hun uiterlijk belangrijk. 59 procent zei dat ze veel doen om een atletisch en gespierd lichaam te verkrijgen. Hierdoor in combi met hun uiterlijk willen de meesten laten zien dat ze een "echte man" zijn. Bijna tweederde zegt dat ze het leuk vinden om met anderen te concurreren, 43 procent zegt dat ze van autorijden houden en een vergelijkbaar aantal zegt soms zoveel alcohol drinken dat ze niet meer weten wat ze hebben gedaan.

Volgens het onderzoek heeft de meerderheid van de ondervraagde mannen vrede met zichzelf en hun beeld van mannen. Tegelijkertijd voelt de meerderheid de druk om te veranderen. Iets meer dan de helft is bereid zich verder te ontwikkelen, terwijl 38 procent graag met rust gelaten wil worden.

Vrouwen hebben andere verwachtingen
Vrouwen werden ook gevraagd naar hun beeld van mannelijkheid in de studie en de beweringen verschillen aanzienlijk. 77 procent vindt dat elke man moet weten welk gedrag van hem wordt verwacht als het om gelijkheid gaat. Een op de vier eist dat mannen afstand doen van machtsprivileges. Ongeveer tien procent van de vrouwen vindt dat mannen hun macht misbruiken en daarom onder druk moeten worden gezet.

"Schokkend"
De bevindingen zijn "schokkend", zegt Karsten Kassner van Federal Forum Men, een Duitse groep die pleit voor gendergelijkheid.

"Het is problematisch dat een derde van de ondervraagde mannen fysiek geweld tegen vrouwen bagatelliseert. Dit moet dringend veranderen", zei hij tegen de Funke-krantengroep, die maandag de volledige bevindingen zal publiceren.

In 2021 waren volgens de Duitse politie meer dan 115.000 vrouwen slachtoffer van partnergeweld. Dat komt neer op 13 vrouwen per uur. In hetzelfde jaar werden 301 vrouwen vermoord door hun huidige of voormalige partner.

De plaatsvervangend voorzitter van de parlementaire fractie van de CSU, Lindholz, noemde de resultaten beangstigend. De staat en de samenleving zouden meer moeten doen om jonge mannen "op te voeden". Er zijn nieuwe preventieve concepten nodig.