Warm weer zorgt voor drukte bij airco-installateurs

De eerste warme dagen van het jaar zorgen traditioneel voor grote drukte bij installateurs van airconditioning. Ook elektronicawinkels zien een forse toename van de verkoop van mobiele airco’s en ventilatoren. De meeste installateurs hebben al veel werk als gevolg van de energietransitie. Sommige airco-installateurs moeten daardoor nieuwe klanten op een wachtlijst zetten.

De vraag naar airco’s groeit overigens al langere tijd. Steeds meer consumenten gebruiken hun airco namelijk ook in de winter, als gasloze (bij)verwarming.

Koel voorjaar
Klimaattechnisch specialist Maurice Roovers van Techniek Nederland is niet verrast door de plotselinge piek in het aantal airco-aanvragen. "We hadden een koel voorjaar en daardoor was het iets rustiger dan andere jaren. Nu mensen merken dat het weer onaangenaam warm wordt in huis, willen ze zo snel mogelijk een airco-systeem. Gelukkig hebben de meeste installateurs voldoende airco’s op voorraad. Toch kan het in sommige gevallen even duren voordat de airco geplaatst wordt. Het is nu eenmaal druk in de branche."

Koelen én verwarmen
Roovers adviseert consumenten die een airco willen aanschaffen altijd te kiezen voor een systeem dat kan koelen én verwarmen. "We zien dat veel mensen een airco laten installeren op hun thuiswerkplek. Zorg dat je een systeem kiest waar je in de winter je werkkamer mee kunt verwarmen, zodat de cv-ketel niet de hele dag hoeft te branden. Dat levert een lagere energierekening op én je spaart het milieu. Daarnaast is het verstandig om op te letten of het systeem natuurlijke koudemiddelen gebruikt."

Blijf ventileren
Volgens Roovers is het belangrijk om te blijven ventileren, óók als het warm is. "Houd ramen en deuren overdag dicht, doe de zonwering omlaag en de gordijnen dicht. Maar blijf wél ventileren om ervoor te zorgen dat de lucht binnen gezond blijft. In de avonduren en ’s nachts is het juist belangrijk om de ramen tegen elkaar open te zetten."

Mobiele airco’s en ventilatoren
Ook elektronicaretailers hebben het extra druk. Martin Hof, manager Consumentenelektronica bij Techniek Nederland: "Zowel in de winkels als online is de vraag naar mobiele airco’s en ventilatoren groot."

Zes tips van Techniek Nederland om de woning koel te houden

1. Ventileer in de avonduren, ’s nachts en in de ochtend voordat de zon opkomt, door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.

2. Houd de warmte buiten door overdag ramen en deuren gesloten te houden.

3. Maak gebruik van buitenzonwering.

4. Zet elektrische apparaten niet onnodig aan. Wasmachines, vaatwassers, laptops, computers en tv’s geven allemaal warmte af.

5. Ook een ventilator kan helpen om een kamer koel te houden.

6. Kies voor een groene tuin met weinig tegels en veel natuurlijke schaduw. Een plat dak kan met de juiste begroeiing voor extra verkoeling zorgen.