'Instagram is een walhalla voor pedocriminelen'

Er wordt herhaaldelijk kritiek geuit op Instagram omdat het platform niet genoeg doet om kinderen te beschermen. Nu komen er nieuwe beschuldigingen naar voren uit een onderzoek van de Wall Street Journal en Stanford University in de Verenigde Staten. Instagram zou een van de belangrijkste platforms geworden zijn voor pedocriminelen.

Via een omweg verkochten pedofiele netwerken daar content die seksueel misbruik van kinderen en jongeren aantoonde. Volgens het bericht maken de algoritmen van Instagram het pedofielen bijzonder gemakkelijk. Zelfs simpele zoektermen als 'pre-teen sex' leidden naar de accounts. Hoewel er op de accounts geen direct bewijs is dat er illegale inhoud wordt verkocht, kunnen de criminelen het platform gebruiken om contact op te nemen met potentiële kopers.

The Wall Street Journal zette een testaccount op voor het onderzoek. Na slechts een paar klikken op relevante aanbevelingen, overspoelde het Instagram-algoritme het account letterlijk met inhoud waarin kinderen geseksualiseerd werden. Het Instagram-moederbedrijf Meta heeft volgens de krant problemen toegegeven en heeft nu een werkgroep opgericht.