Ollongren: aanhalen banden Europa en Indo-Pacific bittere noodzaak

Er is een duidelijke noodzaak om de samenwerking tussen Europese en Indo-Pacifische landen verder aan te halen. Dat zei minister Kajsa Ollongren afgelopen weekend tijdens de Shangri-La Dialogue in Singapore. Dit is de belangrijkste Defensie- en veiligheidsconferentie in de Aziatische regio.

Veel landen in de Indo-Pacific maken zich zorgen over de toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Europa probeert zich in de regio op te werpen als partner om geschillen te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van maritieme veiligheid.

Vorig jaar kondigde de minister al aan elke 2 jaar een Nederlands fregat naar Zuid-Azië te sturen. Momenteel lopen er gespreken met landen om te kijken of Nederlandse militairen bijvoorbeeld kunnen aansluiten bij trainingen in de regio. Maar het stopt niet alleen bij militaire samenwerking, zei de minister. Ze sprak op de conferentie onder meer met ambtsgenoten uit Indonesië, Singapore, Maleisië en Zuid-Korea.

Ollongren nam daarnaast deel aan een paneldiscussie, waarin zij aangaf dat veiligheid en stabiliteit in de Indo-Pacific van cruciaal belang is. Ook voor Europa. “Daarom is Nederland zeer betrokken om manieren te vinden om samen te werken tussen onze regio’s. Want veiligheid wordt niet bereikt door verdediging en afschrikking alleen. Die is gebaseerd op het belangrijkste ingrediënt: vertrouwen. Dit kunnen we bereiken door vaker de dialoog aan te gaan en proberen elkaar beter te begrijpen. Dit leidt tot meer begrip en uiteindelijk meer vertrouwen.”

Besprekingen CDS
Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim was ook van de partij in Singapore. Hij had ontmoetingen met zijn collega’s uit Japan, Australië en Singapore. Hij besprak naast de huidige militaire samenwerking ook de strategische belangen en de paralellen en connecties tussen veiligheid in Europa en de Indo-Pacific. Ook had hij een onderhoud met de Amerikaanse commandant van het US-Pacific Command.

Veiligheidsvraagstukken
De Shangri-La Dialogue werd georganiseerd door de Britse denktank IISS. Bij de jaarlijkse conferentie komen defensieministers, generaals, academici en professionele analisten uit de hele wereld samen. Ze bespreken belangrijke veiligheidsvraagstukken voor de regio. Onder de aanwezigen waren naast Ollongren en Eichelsheim ook de Amerikaanse en de Chinese ministers van Defensie.