FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 juni 2023

West Ham wint Conference League in finale tegen Fiorentina

West Ham United heeft woensdag de Conference League gewonnen. De Engelse club won in de finale met 2-1 van Fiorentina dankzij een laat doelpunt van Jarrod Bowen.

In de eerste helft lag het duel tussen West Ham United en Fiorentina enkele minuten stil nadat de Italiaan Cristiano Biraghi werd geraakt door bekers uit het publiek. Een aantal minuten werd de wedstrijd stilgelegd, maar daarna werd er in Praag door gevoetbalt.

Na een uur spelen kwam West Ham United op voorsprong. Na ingrijpen van VAR kreeg de Engelse ploeg een strafschop na hands en dat buitenkansje werd benut door Saïd Benrahma. Lang kon West Ham United niet genieten van de voorsprong, want vijf minuten na de 1-0 stond het alweer gelijk. Giacomo Bonaventura zorgde voor de gelijkmaker. Het leek erop dat we een verlenging kregen in Praag, maar in de negentigste minuut bezorgde Jarrod Bowen West Ham United de Conference League. De Engelse aanvaller werd diep gestuurd en maakte het vervolgens af.

Voor West Ham United is het de eerste Europese hoofdprijs sinds 1965, toen 'The Hammers' de Europacup II wonnen.

Ollongren: aanhalen banden Europa en Indo-Pacific bittere noodzaak

Er is een duidelijke noodzaak om de samenwerking tussen Europese en Indo-Pacifische landen verder aan te halen. Dat zei minister Kajsa Ollongren afgelopen weekend tijdens de Shangri-La Dialogue in Singapore. Dit is de belangrijkste Defensie- en veiligheidsconferentie in de Aziatische regio.

Veel landen in de Indo-Pacific maken zich zorgen over de toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Europa probeert zich in de regio op te werpen als partner om geschillen te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van maritieme veiligheid.

Vorig jaar kondigde de minister al aan elke 2 jaar een Nederlands fregat naar Zuid-Azië te sturen. Momenteel lopen er gespreken met landen om te kijken of Nederlandse militairen bijvoorbeeld kunnen aansluiten bij trainingen in de regio. Maar het stopt niet alleen bij militaire samenwerking, zei de minister. Ze sprak op de conferentie onder meer met ambtsgenoten uit Indonesië, Singapore, Maleisië en Zuid-Korea.

Ollongren nam daarnaast deel aan een paneldiscussie, waarin zij aangaf dat veiligheid en stabiliteit in de Indo-Pacific van cruciaal belang is. Ook voor Europa. “Daarom is Nederland zeer betrokken om manieren te vinden om samen te werken tussen onze regio’s. Want veiligheid wordt niet bereikt door verdediging en afschrikking alleen. Die is gebaseerd op het belangrijkste ingrediënt: vertrouwen. Dit kunnen we bereiken door vaker de dialoog aan te gaan en proberen elkaar beter te begrijpen. Dit leidt tot meer begrip en uiteindelijk meer vertrouwen.”

Besprekingen CDS
Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim was ook van de partij in Singapore. Hij had ontmoetingen met zijn collega’s uit Japan, Australië en Singapore. Hij besprak naast de huidige militaire samenwerking ook de strategische belangen en de paralellen en connecties tussen veiligheid in Europa en de Indo-Pacific. Ook had hij een onderhoud met de Amerikaanse commandant van het US-Pacific Command.

Veiligheidsvraagstukken
De Shangri-La Dialogue werd georganiseerd door de Britse denktank IISS. Bij de jaarlijkse conferentie komen defensieministers, generaals, academici en professionele analisten uit de hele wereld samen. Ze bespreken belangrijke veiligheidsvraagstukken voor de regio. Onder de aanwezigen waren naast Ollongren en Eichelsheim ook de Amerikaanse en de Chinese ministers van Defensie.

Veel zorgen om slachtoffers en gevolgen doorbraak Kakhovka-stuwdam

Na de vernietiging van de Kakhovka dam in het zuiden van Oekraïne blijft de situatie in de overstroomde gebieden kritiek. Volgens Russische informatie zijn tot 40.000 mensen getroffen in het door Rusland bezette deel van de Cherson-regio. Oekraïne had gezegd dat ongeveer 17.000 mensen hun huizen op de rechteroever van de rivier de Dnipro moesten verlaten.

De dam brak dinsdagochtend door. De watermassa's overspoelden grote delen van het zuiden van Oekraïne. Kyiv en het Westen beschuldigen de Russische bezetter ervan de dam te hebben opgeblazen. Het doel zou zijn om het verwachte Oekraïense tegenoffensief te stoppen. Moskou daarentegen gaf Kyiv de schuld van de ramp. Oekraïne benadrukte dat zijn eigen militaire plannen nog steeds kunnen worden uitgevoerd.

International Rescue Committee waarschuwt voor humanitaire noodsituatie
Het International Rescue Committee (IRC) veroordeelde de aanval op de dam als een 'ernstige schending' van het internationaal humanitair recht en sprak zijn bezorgdheid uit over de getroffen mensen. De burgerbevolking is bijzonder hard getroffen door de ernstige overstromingen, laat de hulporganisatie weten in een verklaring . Het afgelopen jaar hebben tientallen mensen in de regio onder constant vuur geleefd, zonder adequate toegang tot medicijnen of elektriciteit, aldus de verklaring. Duizenden mensen dreigen hun leven of hun huis te verliezen als gevolg van de dambreuk.

VN: overstromingen vernietigen vitale gewassen
De Voedsel- en Landbouworganisatie (WFP) waarschuwde voor de verwoestende gevolgen van de overstromingen, dit zou wereldwijd hongersnood ten gevolg hebben. "De massale overstromingen vernietigen nieuw aangeplant graan en daarmee de hoop voor 345 miljoen hongerlijdende mensen over de hele wereld, voor wie het graan uit Oekraïne een redder in nood is", zegt Frick, hoofd van het Berlijnse WFP-kantoor van het Duitse persbureau. Naar eerste schattingen verwacht het Oekraïense ministerie van Landbouw dat er ongeveer 10.000 hectare landbouwgrond zal overstromen op de noordelijke oever van de Dnipro in de Cherson-regio.

Russische bemanningschef ziet tactisch voordeel van overstroming
De Russische bezettingschef in de Zuid-Oekraïense regio Cherson, Saldo, bevestigde dat zijn eigen leger militair voordeel haalde uit de vernietiging van de dam. "Vanuit militair oogpunt heeft de operationele en tactische situatie zich ontwikkeld in het voordeel van de Russische strijdkrachten", zei Saldo op de Russische staatstelevisie. "Nu de rivier de Dnipro flink buiten zijn oevers treedt is er nu een mogelijkheid voor onze strijdkrachten om het wateroppervlak over te steken", aldus Saldo.

Londen: schade aan Oekraïense dam zal oplopen
Ondertussen verwachten Britse inlichtingendiensten verdere gevolgen. "De structuur van de dam zal naar verwachting de komende dagen blijven verslechteren, wat zal leiden tot nog meer overstromingen", aldus het Britse ministerie van Defensie. Uit foto's en video's blijkt dat een deel van de dam nog overeind staat.

Erdogan stelt onderzoekscommissie voor
De Turkse president Erdogan heeft opgeroepen tot een commissie om de verwoesting van de dam te onderzoeken. Dat maakte zijn presidentieel bureau bekend na telefoongesprekken met Kremlin-chef Poetin en de Oekraïense president Zelenskyy. Zo'n commissie zou kunnen worden bemand met experts van de twee strijdende partijen, maar ook met vertegenwoordigers van Turkije en de Verenigde Naties, en zou dus een vergelijkbare opzet kunnen hebben als de zogenaamde graanovereenkomst.

 

Pence start zijn campagne en uit scherpe kritiek op Trump

De voormalige Amerikaanse vicepresident Pence viel zijn voormalige baas Trump aan bij de start van zijn kandidatuurcampagne voor de Republikeinen in Des Moines, Iowa.

Pence beschuldigde Trump er van om tijdens de bestorming van het Capitool in januari 2021 Pence en zijn gezin in gevaar te hebben gebracht. Het Amerikaanse volk verdient het te weten dat Trump aan Pence op die dag vroeg om te kiezen tussen hemzelf en de grondwet. Maar volgens Pence mag iemand die zichzelf boven de Grondwet stelt, of iemand anders vraagt dat te doen, nooit president van de Verenigde Staten worden. Pence had al eerder zijn kandidatuur voor de Republikeinse presidentiële nominatie aangekondigd. Ook Trump doet na zijn nederlaag in 2020 weer mee en is momenteel de favoriet onder de Republikeinen.

Pence was van 2017 tot 2021 zijn plaatsvervanger in het Witte Huis. De gouverneur van North Dakota, Burgum, en de ex-gouverneur van New Jersey, Christie, hebben ook onlangs hun aanvraag ingediend.

Kabinet zet in op energieopslag

De opslag van energie wordt steeds belangrijker naarmate we meer duurzame energie gebruiken in Nederland. Niet alleen de opslag van elektriciteit, maar ook van moleculen (bijvoorbeeld gas en waterstof) en warmte. Deze drie energievormen zullen nodig zijn om te zorgen dat er voldoende flexibiliteit is in een energiesysteem met meer variabele energiebronnen, zoals zon en wind. Vandaag wordt de Routekaart Energieopslag met de Tweede Kamer gedeeld met daarin de belangrijkste stappen om energieopslag in Nederland te vergroten.

Het opslaan van energie biedt een aantal grote voordelen voor het energiesysteem. Wanneer er meer duurzame energie wordt geproduceerd dan nodig is, bijvoorbeeld met zonne- en windenergie, kan dat opgeslagen worden voor periodes dat dit er veel minder is. Een ander voordeel is dat het elektriciteitsnet meer ontlast wordt omdat niet alle opgewekte elektriciteit in een keer het net op moet. Daarnaast kan opslag zorgen voor strategische voorraden en leveringszekerheid.

Minister Rob Jetten: “Hoeveel opslag we precies nodig hebben is lastig te voorspellen. Maar we weten wel dat energieopslag cruciaal wordt in ons energiesysteem. Met het Nationaal Plan Energiesysteem proberen we de vraag naar de verschillende soorten energie zo scherp mogelijk in beeld te krijgen. Bijvoorbeeld hoeveel elektriciteit nodig zal zijn voor de industrie, of hoeveel van welke energiebron de gebouwde omgeving gaat gebruiken voor de warmtevoorziening. Met de Routekaart Energieopslag brengen we de verwachte ontwikkelingen in Nederland in kaart en welke acties nodig zijn om opslag te bevorderen, op korte en lange termijn.”

Voor de verplichting van opslag bij zonneparken is besloten € 416,6 miljoen te reserveren met de Voorjaarsnota. Omdat we verwachten dat er in de toekomst een flink vermogen aan batterijen nodig zal zijn, kijken we met landelijk netbeheerder TenneT waar deze batterijen precies moeten komen. Daarnaast bekijken we hoe opslag mogelijk is in regio’s, buurten en huishoudens. Ook nieuwe toepassingen en technieken worden onderzocht, waaronder innovatieve technieken met een langere opslagduur – bijvoorbeeld Compressed Air (CAES), Liquefied Air (LAES) en flowbatterijen. Voor het slim aansluiten van elektrische auto’s op het net, waarbij je dubbel gebruik maakt van de batterij (voor rijden en ondersteuning van het net), is met de Voorjaarsnota € 403,8 miljoen gereserveerd, bovenop het bedrag voor de verplichting van opslag bij zonneparken.

Voor moleculenopslag (o.a. gas en waterstof) zal EZK onder meer met IenW op korte termijn een langetermijnvisie voor gasopslagen opstellen, beleid maken voor nieuwe vormen van ondergrondse energieopslag, verkennen hoe financiële zekerheid voor opslag in zoutcavernes kan worden gegarandeerd en een pilot ontwikkelen voor waterstofopslag in gasvelden. Met de voorjaarsnota is € 125 miljoen gereserveerd om de financiële risico’s te dekken van grootschalige waterstofopslag. Dit bedrag kan verdubbeld worden voor extra cavernes indien nodig. We verwachten dat voor bovengrondse moleculenopslag veel van de bestaande infrastructuur kan worden hergebruikt.

Warmteopslag vormt een belangrijke aanvulling op andere opslagtechnieken. Het speelt een belangrijke rol in de warmtepiekvraag in de winter en kan bijvoorbeeld ingezet worden om overtollige elektriciteit om te zetten naar warmte. Om tot voldoende capaciteit te komen en warmteopslag voor eindgebruikers beter toegankelijk te maken, zijn innovaties en verdere opschaling nodig. Om de bekendheid van de voordelen van warmteopslag te vergroten, wordt door EZK en RVO verdere informatie gegeven aan gemeentes (vooral voor seizoensopslag) en industrie (in het bijzonder voor korte-termijn opslag).

Isle of Man TT: Spaanse coureur omgekomen, records verbroken en strijd om de zeges

Op het Britse Isle of Man zijn de Isle of Man TT Races in volle gang bezig. Na de eerste twee races op de openingsdag zijn er inmiddels nog vijf wedstrijden afgewerkt, waarbij records verbroken en benaderd werden, maar waarbij het helaas ook een keer helemaal fout ging.

Superbike, race één
Op de snelste machines waren er drie favorieten, zoals eigenlijk in de meeste klasses het geval is: de grote Peter Hickman, recordman Michael Dunlop en Dean Harrison, die zelden wint edoch héél vaak op het podium eindigt. In de eerste ronde liet Dunlop gelijk zien de snelste te zijn, zijn voorsprong op Harrison werd beetje bij beetje groter en groeide gestaag naar een seconde of twintig.

Hickman zat constant een paar tellen achter Harrison, maar trok er een fenomenale zesde en laatste ronde uit: 16:42,824 minuten, enkele honderdsten boven zijn eigen ronderecord uit 2018 - Dunlop was in de kwalificaties overigens wel sneller geweest. Dunlop's overwinning op de Honda CBR1000RR-R Fireblade kwam niet in gevaar en met zege nummer 23 evenaarde hij John McGuinness, waardoor alleen oom Joey Dunlop (26) nog boven hem stond. Hickman werd op de BMX M1000RR K66 tweede op 8,233 seconden, met 9,806 seconden voorsprong op Harrison en diens Kawasaki ZX-10RR.

Superstock, race één
De favorieten waren hetzelfde op de machines die bijna gelijk zijn aan de Superbikes, maar vooral veel dichter bij de showroommodellen zitten. Dit keer pakte Hickman bijna drie seconden voorsprong op Dunlop in de eerste ronde, wat hij in de tweede ronde uit wist te breiden naar ruim vijftien tellen, onder meer geholpen door een rappe pitstop. In ronde drie was er geen houden meer aan bij Hickman, die zijn BMW als een razende langs Kirk Michael, door Ramsey en over de Mountain deed vliegen. Winst met 23,171 seconden voorsprong op Dunlop, die op zijn beurt 14,827 seconden voor Harrison eindigde.

Supertwin, race één
Op de langzaamste van de solomotoren was Dunlop de absolute topfavoriet op zijn Paton S1-R en dat was niet zonder reden: in ronde één was hij al dik veertien seconden sneller dan Jamie Coward op de Kawasaki Z-650, die werd gevolgd door Mike Brown's Paton en Hickman's Yamaha R7. Dunlop vergrootte zijn voorsprong en won na drie ronden - zijn 24e zege - met bijna een halve minuut voorsprong op de zeer verrassende Browne, die uiteindelijk 2,237 seconden sneller was dan Coward. Hickman's Supertwin kwam de hele maand al niet echt op gang, op 26 seconden van Coward moest hij genoegen nemen met de vierde plek.

De Supertwinrace is echter ook waar het voor het eerst in deze TT helaas écht fout ging: de Spanjaard Raül Torras Martinez reed na twee ronden op de vijftiende plek en was prima bezig, tot hij in de laatste ronde vlak voor Ballaugh Bridge - bij Alpine Cottage - ten val kwam. Het bleek fataal te zijn voor Torras, die 46 jaar oud werd en daarmee het 156e dodelijke slachtoffer is in meer dan een eeuw Isle of Man TT-geschiedenis.

Sidecars, race twee
De gebroeders Ben en Tom Birchall wonnen de eerste race met groot machtsvertoon en een nieuw ronderecord en ook dit keer waren ze de topfavoriet. Dat maakten ze wederom waar, met in de tweede ronde wéér een nieuw ronderecord. In de derde en laatste ronde werden de Birchalls zowaar nog een beetje benaderd door Peter Founds en Jevan Walmsley, die met 18:51 minuten een paar seconden boven het ronderecord bleven en op een knappe 9,147 seconden tweede werden. De gebroeders Ryan en Callum Crowe, geplaagd door een forse beenblessure van passagier Callum en een uitvalbeurt in race één, werden op bijna een minuut van de winnaars derde.

Supersport, race twee
Dunlop was wederom de favoriet, dit keer op de Yamaha YZF-R6, en na twee van de vier rondes kwam hij zijn pitstop maken met dik elf seconden voorsprong op Hickman en diens Triumph Daytona - Harrison zat er op een vergelijkbare Yamaha als Dunlop nog eens vijf seconden achter. In de derde ronde kwam Hickman wat dichter in de buurt, maar Dunlop haalde in ronde vier uit met de eerste Supersportronde ooit op het Isle of Man in meer dan 130 mijl per uur gemiddeld. Het leverde hem zijn 25e zege op, donderdag kan hij oom Joey evenaren, tien tellen voor Hickman en een dikke halve minuut voor Harrison.

Klimmers Lee en Bertone pakken eerste World Cup-zeges in Praag

Voor de liefhebber gaan we nog heel even terug in de tijd en wel naar Praag. In de Tsjechische hoofdstad stond weer een World Cup op het programma voor de sportklimmers, dit keer alleen met het boulderen - daarbij moeten meerdere 'problemen' opgelost worden door de top te halen, vier stuks in de finale. Ongeveer halverwege wordt de 'zone' gehaald, een soort tussenpunt wat ook gebruikt wordt als score.

Mannen
Het was een spannende strijd tussen twee mannen: Lee Do-hyun uit Zuid-Korea en de grote Tsjechische held, Adam Ondra. De twee pakten op de eerste drie boulders de top en dus kwam het op de laatste aan. Die was echter behoorlijk makkelijk, iedereen ging er in één keer omhoog. Vier tops voor beiden dus, maar Lee had dat met slechts vijf pogingen gedaan, Ondra had er dertien nodig en werd achter de Zuid-Koreaan dus tweede. Plek drie ging naar de Fransman Mejdi Schalck met drie tops en één zone. Dat was dezelfde score als Yoshiyuki Ogata, maar die had twee pogingen meer nodig voor zijn drie tops.

Vrouwen
De pas 18-jarige Française Oriane Bertone zette gelijk de toon door drie keer achter elkaar de top te halen. Ze werd door twee dames uitgedaagd: de Sloveense grootheid Janja Garnbret en landgenote Flavy Cohaut, bezig aan haar eerste grote finale. De twee pakten beiden twee tops uit de eerste drie boulders, waarna Bertone op de vierde bleef steken op de zone. Daarmee was de winst op basis van het aantal pogingen echter al zeker binnen, Garnbret's top op de vierde boulder - als enige - kon daar geen verandering in brengen, zij werd tweede. Cohaut haalde de zone en was zeker van de derde plek, dubbel succes voor Frankrijk: Bertone's eerste zege en Cohaut's eerste podium.

Oceaan-oppervlakten niet eerder zo warm in mei

Het oppervlak van de oceanen was vorige maand warmer dan ooit tevoren in mei. Het aardobservatieprogramma Copernicus meldt dat de temperaturen aan het oppervlak van de oceanen recordhoogtes hebben bereikt. De metingen hebben betrekking op alle ijsvrije zeeën.

Volgens het maandelijkse klimaatrapport was mei qua luchttemperatuur de op een na warmste maand ter wereld, het verschil bedraagt slechts 0,1 graad. Terwijl de temperaturen in Europa vrij gemiddeld waren, was het in delen van Canada, Afrika en Zuidoost-Azië warmer dan normaal. Onder meer in Australië was het in mei koeler dan het gemiddelde.

In de equatoriale Stille Oceaan zijn er al aanwijzingen voor het weerfenomeen El Niño, dat kan leiden tot verhoogde temperaturen en droogte in bepaalde gebieden en massale neerslag in andere regio's. El Niño is voor het laatst waargenomen in 2018/19.

Zweeds gerechtshof keurt uitlevering PKK-aanhanger aan Turkije goed

Het hoogste gerechtshof van Zweden heeft voor het eerst de uitlevering toegestaan van een vermeende aanhanger van de Koerdische Arbeiderspartij PKK aan Turkije. 

De rechtbank legde de beslissing over de toekomst van de 35-jarige in handen van de Zweedse regering. Het uitleveringsverzoek is een van de eisen van Ankara in verband met de ratificatie van de toetreding van Zweden tot de NAVO.

Turkije en de meeste westerse landen classificeren de PKK als een terroristische organisatie. Ankara beschuldigde Zweden ervan geen actie te ondernemen tegen de PKK.

Ondertussen wordt Turkije ervan beschuldigd critici van president Erdogan om politieke redenen te criminaliseren. Honderden mensen protesteerden afgelopen weekend in Stockholm met PKK-vlaggen en anti-NAVO-slogans. – De betrokken man is in 2014 veroordeeld voor een drugsdelict in Turkije. Hij werd voorwaardelijk vrijgelaten en verhuisde naar Zweden. Hij werd afgelopen augustus opnieuw gearresteerd op verzoek van Turkse aanklagers.

Italiaanse visser slaat reuze-meerval aan de haak

In de Italiaanse Po is een gigantische meerval van 2.85 m gevangen, de vis is daarmee de grootste die daar aan de haak is geslagen. Het officiele wereldrecord zal echter niet worden gebroken, omdat de visser, Alessandro Biancardi, besloot zijn vangst weer uit te zetten in de rivier. Biancardi had er 40 minuten voor nodig om de meerval naar het wateroppervlak toe te trekken.

Franse protesten tegen pensioenhervorming gaan door

In Frankrijk waren er gisteren en vandaag weer protesten tegen de pensioenhervorming. Vakbonden riepen dinsdag tot landelijke protesten om de nieuwe pensioenhervorming terug te draaien.Demonstranten en politieagenten gingen elkaar hierbij te lijf in Parijs.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken namen in verschillende steden ruim 280.000 mensen deel aan stakingen en demonstraties, beduidend minder dan op het hoogtepunt van de protesten. De vakbond CGT sprak van meer dan 900.000 demonstranten. Af en toe waren er rellen.

De hervorming om de pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen is al aangenomen. Het is de bedoeling dat het in september in werking treedt.


Omroep Max wil gecancelde Matthijs van Nieuwkerk terug op de buis

De baas van Omroep MAX wil de wegens grensoverschrijdend gedrag gecancelde Matthijs Van Nieuwkerk snel terug te laten keren op televisie. In eerste instantie zou het gaan om een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen.

De commissie Van Rijn doet momenteel onderzoek naar het grensoverschrijdend gedrag binnen de TV-wereld. Het wangedrag bij DWDD wordt ook in dit onderzoek meegenomen. De commissie zal naar verwachting in de zomer haar bevindingen en een bijbehorend actieplan delen. Meer hierover bij WNL.

VS: twee doden en vijf gewonden bij schietpartij tijdens diploma uitreiking

Bij een schietpartij in Richmond in de Amerikaanse staat Virginia zijn twee doden gevallen, vijf anderen zijn gewond geraakt. Een man opende het vuur vlak na een diploma-uitreiking van een high school. De politie heeft een 19-jarige verdachte aangehouden. 

Ooggetuigen hoorden zeker twintig schoten toen ze net naar buiten liepen uit het theater waar de ceremonie plaatsvond. De schutter zou het gemunt hebben op iemand die hij kende. Hij zou op hem geschoten hebben op het moment dat hij in de menigte liep. Onder de twee doden was een 18-jarige mannelijke student die net was afgestudeerd aan de Huguenot High School, terwijl de andere een 36-jarige man was die daar was vanwege de diplomauitreiking, volgens de politie, zonder de identiteit bekend te maken (in sommige Amerikaanse media wordt gesproken over een zoon en zijn vader).

Middelkoop in halve finales Roland Garros, Koolhof en Schuurs eruit

Op Roland Garros gaan de toernooien in het dubbelspel in volle vaart verder. Bij de mannen stonden er drie Nederlanders in de kwartfinales, hoewel vooraf al duidelijk was dat er maximaal twee naar de halve finales zouden gaan, in verband met een onderling duel.

De als derde geplaatste titelverdedigers Jean-Julien Rojer en Marcelo Arevalo namen het op tegen Matwé Middelkoop en zijn Duitse kompaan Andreas Mies, als twaalfde geplaatst. Dat leverde in de eerste set een spannende strijd op, maar nadat Middelkoop en Mies de tiebreak daar wonnen, konden Rojer en zijn Salvadoriaanse kompaan er weinig meer tegenin brengen: 7-6 (6), 6-1.

Wesley Koolhof was samen met de Brit Neal Skupski als eerste geplaatst, maar het ervaren Spaans-Argentijnse duo Marcel Granollers/Horacio Zeballos bleek in de kwartfinales toch een maatje te groot: 3-6, 6-7 (4).

In het gemengd dubbelspel ging het met Middelkoop en zijn Indonesische partner Aldila Sutjiadi aanvankelijk goed, ze klopten Chan Hao-ching uit Taiwan en de Fransman Fabrice Martin met 7-5, 6-2, maar in de halve finales ging het fout: de Japanse Miyu Kato en Tim Pütz uit Duitsland waren met 5-7, 0-6 simpelweg te sterk.

Bij de vrouwen eindigde het avontuur voor de laatste overgebleven Nederlandse, Demi Schuurs. Samen met de Amerikaanse Desirae Krawczyk, met wie ze als vijfde geplaatst was, sneuvelde ze in de achtste finales tegen het Taiwanees-Chinese duo Hsieh Su-wei/Xinyu Wang: 6-7 (6), 4-6.

Coldcase: Wie schoot taxichauffeur Majeed door het hoofd?

Donderdag 17 mei 2001 gaat de 28-jarige Abdul Majeed Khan naar zijn werk. Majeed is taxichauffeur en komt na een paar ritten op de taxistandplaats bij het voetbalstadion van Ajax. Om 22:40 uur rijdt hij daar weg om een klant naar station Duivendrecht te brengen. De rit duurt vijf minuten. Het is niet zeker of daar mensen uitstappen of instappen.

Om 22:59 uur komt Majeed aan in de Westbroekstraat in Amsterdam-Zuidoost. Een paar minuten later wordt hij dood aangetroffen achter het stuur van zijn taxi. Hij is van dichtbij door zijn hoofd geschoten. Er is geen geld buit gemaakt. De portemonnee van zijn werk ligt nog in het dashboardkastje en ook in zijn broekzak zit nog geld.

Er is in 2001 veel aandacht geweest voor deze zaak, omdat er ruzie was tussen de twee taxibedrijven TCA en Taxidirect. Het is niet bekend of deze moord daar iets mee te maken heeft. Heeft u informatie over deze moord? Vul het tipformulier op de website van de politie in. Er is een beloing van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. 

Abdul Majeed Khan (Afbeelding: Politie)
Abdul Majeed Khan (Afbeelding: Politie)

Sabalenka en Muchova in halve finales Roland Garros

In het vrouwenenkelspel op Roland Garros stonden twee door blessures geplaagde en daardoor zeer laag op de wereldranglijst staande speelsters in de kwartfinales: de Russische Anastastia Pavlyuchenkova, nummer 333 van de wereld, en de Oekraïnse Elina Svitolina, 192e op de wereldranglijst, de eerste keer ooit dat twee vrouwen van buiten de mondiale top-150 in de kwartfinales van een Grand Slam stonden.

Pavlyuchenkova nam het daarin op tegen de Tsjechische Karolina Muchova, maar kon het maar één set echt bijbenen: 7-5, 6-2. Muchova mag om een finaleplek gaan strijden tegen de Wit-Russische Aryna Sabalenka, als tweede geplaatst: de Australian Open-winnares was met twee keer 6-4 te sterk voor Svitolina en staat voor het eerst in de halve finales op het Parijse gravel.

Alcaraz en Djokovic naar halve finales Roland Garros

Tennisser Carlos Alcaraz heeft zich geplaatst voor de halve finales op Roland Garros. De Spaanse nummer één van de wereld nam het op tegen de als vijfde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas, maar die kon het hem alleen in de derde set enigszins lastig maken.

De eerste twee sets gingen bijzonder soepel naar Alcaraz, waarna set drie weer een vroege break opleverde. Tsitsipas werkte vervolgens drie matchpoints weg en wist er zowaar een tiebreak uit te slepen, waarin hij drie achtereenvolgende matchpoints tegen kreeg. De eerste twee maakte hij ongedaan, maar bij poging drie was het raak voor Alcaraz: 6-2, 6-1, 7-6 (5).

In de halve finales speelt de Spanjaard tegen de Serviër Novak Djokovic, jagend op zijn 23e Grand Slam-zege. De nummer drie van de plaatsingslijst leverde set één in bij de Rus Karen Khachanov (11), maar vanaf de tiebreak in set twee verliep het allemaal een stuk soepeler voor de Serviër: 4-6, 7-6 (0), 6-2, 6-4.

FOK! Wat een weer: een buitje in het zuidoosten

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend kan er in het zuidoosten een buitje vallen, elders is het meest droog maar bewolkt. Vanmiddag laat de zon zich weer zien en wordt het van 15 graden op de wadden tot 23 graden in het zuidoosten. De wind is matig, ik hoef de richting niet te vertellen noord-noordoost uche.

Vanavond neemt de bewolking weer toe in het oosten en zuidoosten maar blijft het droog, elders is de zon aanwezig. In de nacht naar donderdag is de minimumtemperatuur 15 graden in het zuidoosten tot 8 graden in het noorden. Overdag wordt het een paar graden warmer dan vandaag.

Tot morgen!

Boerenlandschap onder een strakblauwe luct (Foto: Anouk)
Boerenlandschap onder een strakblauwe lucht (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Sparks 'back on track' met 26e studioalbum

De broers Ron en Russell Mael van het Amerikaanse rock-pop duo Sparks hadden in 1974 een wereldhit met 'This town ain't big enough for the both of us'. Dit jaar maken ze een come-back met hun 26e studioalbum getiteld "The Girl Is Crying In Her Latte". Het album staat vol met hun kenmerkende piano en synth-rijke pop, waarin staccato en opera-gehalte samenkomen rond thema's die variëren van intens verlangen naar liefde tot observatie van het alledaagse. 

Defensie koopt nieuwe helikopters voor speciale operaties

Defensie schaft 14 nieuwe helikopters aan voor speciale operaties. De toestellen volgen de Cougar-transporthelikopters op. Dat gebeurt volgens de huidige planning vanaf begin 2028. Dat schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat aan de Kamer.

De aanschaf is een van de maatregelen waarmee Defensie een squadron van het Defensie Helikopter Commando ombouwt tot Special Operations Force (SOF). Het versterken van SOF-capaciteit voor operaties op land en op zee is een speerpunt uit de vorig jaar verschenen Defensienota.

De nieuwe helikopters zijn van het type H225M Caracal. Dat bleek te voldoen aan de gestelde eisen. Defensie koopt ze bij de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Net als de Cougars krijgen de toestellen Vliegbasis Gilze-Rijen als thuisbasis.

Inbegrepen bij de aanschaf is een nieuwe missie-uitrusting voor de helikopters. Ook tijdelijke simulatiecapaciteit voor opleiding en training valt binnen het project.

27 jaar in dienst
Cougar-helikopters zijn al 27 jaar in dienst bij Defensie, onder meer voor het vervoer van troepen, materieel en voor gewondentransport. Een aantal opereert ook als boordhelikopter vanaf marineschepen. De militaire organisatie zet de toestellen daarnaast in als blushelikopter. Dan hangt er een flexibele waterzak (bambi-bucket) onder het toestel.

Een grote tussentijdse opknapbeurt kreeg het wapensysteem nooit. Dat had onder meer te maken met veranderende inzichten over het in gebruik houden van het toestel. Wel loopt er momenteel een verbeterproject. Dat verlengt de operationele levensduur van de huidige 12 Cougars tot 2030.

Minister kan sneller ingrijpen bij misstanden op scholen

Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) heeft vanaf volgend schooljaar meer mogelijkheden om in te grijpen bij ernstige misstanden op scholen. Vandaag stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel ‘Uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs’ waarin dit is vastgelegd.

Deze nieuwe wet geeft de minister meer mogelijkheden om in uitzonderlijke situaties met een aanwijzing op te treden tegen een school. Dat kan alleen als er sprake is van ernstige misstanden.

Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs): "Alle leerlingen verdienen goed, vrij en veilig onderwijs. Als een schoolbestuur hier niet voor zorgt, moeten we sneller en beter kunnen ingrijpen. Bijvoorbeeld als op een school de kwaliteit van het onderwijs ondermaats is of er een potje wordt gemaakt van de financiën. Of als de inhoud van de les ingaat tegen onze democratische waarden of er zelfs wordt opgeroepen tot geweld. We kunnen dankzij deze nieuwe wet in zo’n geval sneller het vertrek van bestuurders en toezichthouders afdwingen of de bekostiging van een school stopzetten. Zo zorgen we dat de onveilige situatie snel stopt en dat de betreffende leerlingen krijgen waar ze recht op hebben, namelijk een veilige en stabiele schoolomgeving."

Tot nu toe mocht de minister zwakke scholen pas een aanwijzing geven als de kwaliteit van het hele stelsel van primair of voortgezet onderwijs in gevaar komt. Voor ernstige overtredingen van de burgerschapsopdracht of bij veiligheidsproblemen kon dat nog niet. Dat verandert met deze wet waarin de gronden voor het geven van een aanwijzing zijn uitgebreid.

Ook wordt het mogelijk om een school een spoedaanwijzing te geven. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn om de bevoegdheid om diploma’s uit te delen op te schorten bij het vermoeden dat een school iets vreemds doet met de examens. Ingrijpen op een school mag alleen als de Inspectie van het Onderwijs heeft vastgesteld dat daar aanleiding voor is. Ook wordt er altijd hoor en wederhoor toegepast voordat er maatregelen volgen.

In juli 2022 werd het wetsvoorstel ‘Uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs’ aangenomen door de Tweede Kamer. Vandaag stemde ook de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel waarmee deze nieuwe wet op 1 augustus 2023 in werking treedt.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
©FOK.nl e.a.