Partizanen schieten met tanks Russische grenspost in puin

In de provincie Belgarod hebben onbekende tanks een Russische grenspost kapotgeschoten met een flink aantal doden en gewonden tot gevolg. Of het Oekraïense leger dit heeft gedaan of dat het -net als in 2014 in de Krim en Donbas- onbekende Little Green Men waren is nog onduidelijk. Het zal Poetin dwingen om meer troepen daarheen te sturen, wat vermoedelijk ten koste zal gaan van de gevechtscapaciteit aan het front.

Na de beschietingen in het Russische grensgebied Belgorod gaven de autoriteiten een terreuralarm af in het gebied. De maatregel dient om de veiligheid van de bevolking te waarborgen, zei gouverneur Vyacheslav Gladkov op zijn Telegram-kanaal. Eerder maakte de ambtenaar bekend dat het aantal gewonden was opgelopen tot zes. Het antiterreurregime voorziet in controles van mensen of de sluiting van fabrieken die gevaarlijke goederen produceren zoals explosieven, radioactieve of chemische en biologische gevaarlijke stoffen. 

Alleen al in de stad Graivoron werden twee mannen en een vrouw met granaatscherven naar een ziekenhuis gebracht, zei Gladkov. In een eerste melding had hij het over twee gewonden. Volgens hem werd een kleuterschool in het dorp Zamostye geraakt en vervolgens in brand gestoken. Ook in Graiworon zouden drie huizen zijn beschadigd. Volgens officiële informatie werd ook het administratiegebouw getroffen. 

Volgens de gouverneur is een "spionnen- en sabotageploeg" het gebied binnengedrongen. Het Kremlin bevestigde de informatie later. Sinds de ochtend zijn er berichten op sociale netwerken over de beschietingen van plaatsen in de buurt van de grens. De Russische eenheid "Legion Freedom of Russia" kondigde op de Oekraïense televisie aan samen met het "Russian Volunteer Corps" een "gedemilitariseerde zone langs de grens" te willen creëren. Dit om te voorkomen dat het Russische leger Oekraïne beschiet.

In de oorlog in Oekraïne strijden beide eenheden aan de kant van Kyiv. De Oekraïense regering heeft echter haar betrokkenheid bij de actie ontkend. Oekraïne volgt met belangstelling wat er gebeurt, "maar is er niet direct bij betrokken. Zoals bekend worden in elke Russische wapenwinkel tanks verkocht", schreef de adviseur van het presidentieel bureau, Mykhailo Podolyak op Twitter.