FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 mei 2023

Random Pics van de Dag #944

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Eerste Kamer akkoord met pandemiewet, opvolger tijdelijke coronawet

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe pandemiewet. Daarmee is de opvolger van de tijdelijke coronawet, die haastig werd ingevoerd om onder meer de mondkapjesplicht en de avondklok in tevoeren, een feit.

Een ruime meerderheid (49 Eerste Kamerleden) van VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en SP stemde voor de wet. Fractie-Nanninga, SGP, PVV, FvD, Fractie-Frentrop, PvdD, Fractie-Otten en OSF (samen 24 senatoren) stemden tegen. 

Nadat het voorstel was aangenomen, ontstond er ophef op de publieke tribune. Tegenstanders van de pandemiewet riepen "landverraders" en "schaam je rot".

Een jaar geleden stemde de Eerste Kamer de tijdelijke coronawetgeving weg en is er voor het kabinet geen juridische grondslag meer om maatregelen op te leggen in het geval van een uitbraak van een besmettelijke ziekte.

In de nieuwe pandemiewet van minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zijn onder meer een quarantaine-, test- en mondkapjesplicht opgenomen. Ook is het houden van afstand en het sluiten van publieke plekken hierin geregeld.

Maar gevoeliger kwesties zoals het instellen van een avondklok, het coronatoegangsbewijs en de bevoegdheid om scholen te sluiten staan niet in deze wet. Bij het uitbreken van een nieuwe pandemie heeft het kabinet dus een gereedschapskist met mogelijke maatregelen ter beschikking, maar er zal altijd vooraf instemming van de Tweede Kamer nodig zijn. 

Tbs met voorwaarden voor man die jarenlang vrouw stalkte

De rechtbank ontslaat een 31-jarige man uit Beek van alle rechtsvervolging die een vrouw ruim 6 jaar lang stalkte. Volgens de rechtbank is de belaging niet aan de man niet toe te rekenen, omdat hij lijdt aan waanbeelden. De man moet voor deze waanbeelden behandeld moet worden. Daarom legt de rechtbank tbs met voorwaarden op. 

Volgens de man zijn de vrouw en hij tweelingzielen die bij elkaar horen. In 2015 startte de man zijn zoektocht naar de vrouw via een Facebookpagina. In 2016 wist hij het e-mailadres van de vrouw te achterhalen en stuurde haar vervolgens vele mails. De man probeerde hiermee contact tussen hen tot stand te brengen. Ondanks dat de vrouw vaak aangaf geen contact met hem te willen, ging hij hiermee door. De man meende dat hij de vrouw niet stalkte en omschreef zijn handelen als een liefdesverklaring.

Het bleef niet bij het sturen van mails. De man zocht online informatie over de vrouw en haar omgeving. Zo maakte de man onder andere een website en plaatse daarop beledigende foto's en teksten over de vrouw en haar partner. Ook belde de man naar het werk van de vrouw en nam via LinkedIn contact op met een collega van de vrouw. Verder stuurde de man het slachtoffer kaarten en bloemen en vroeg informatie over de vrouw bij het Kadaster op. Daarnaast deed hij zich bij een makelaar voor als de vrouw om zo haar huis te koop te laten zetten. Daarnaast bedreigde de man de vrouw met de dood in aanwezigheid van politieagenten toen zij de man een contactverbod wilden overhandigen. De rechtbank vindt daarom bewezen dat de man de vrouw ruim 6 jaar stalkte en haar daarnaast ook bedreigde. 

Stalken moeder slachtoffer
De man stuurde ook mails naar de moeder van de vrouw en plaatste veel berichten met nare teksten op een Facebookpagina, omdat hij vond dat de moeder van de vrouw het contact tussen hen tegenhield. De rechtbank vindt daarom ook bewezen dat de man de moeder van de vrouw stalkte. 

Volledig ontoerekeningsvatbaar
De man is door een psycholoog en psychiater onderzocht. Zij constateerden dat de man aan waanbeelden leidt. De man stalkte en bedreigde de vrouw en haar moeder volledig onder invloed van zijn waanbeelden. De rechtbank oordeelt dat de stalking en bedreiging niet aan hem kunnen worden toegerekend, waardoor aan de man geen straf kan worden opgelegd. Omdat de man in een kliniek behandeld moet worden, legt de rechtbank aan de man tbs met voorwaarden op. Verder legt de rechtbank onder andere een contact- en locatieverbod op. 

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen aan de vrouw en haar moeder van respectievelijk 2.500 euro en 1.000 euro.  

Vrouw ontdekt lichaam vermoorde man tijdens vermeende verkrachting

Een vrouw die naar eigen zeggen verkracht werd in een woning aan de Houtrijkstraat rook op dat moment zo'n ondraaglijke geur, dat ze even later de politie waarschuwde. Agenten troffen vervolgens het lichaam van een man in de woonkamer aan, dat al in staat van ontbinding was. Zo meldt AT5

De details werden vandaag besproken tijdens een inleidende zitting in de strafzaak tegen de man die verdacht wordt van de verkrachting én de moord op de 62-jarige Willem van Elewout, van wie het lichaam later blijkt te zijn. 

De vrouw was begin maart 2022 naar eigen zeggen slachtoffer van een verkrachting door Andrzej B., een 40-jarige man uit Polen. Tijdens de gebeurtenis rook ze een geur die ze niet thuis kon brengen, maar waarvan ze dacht dat die van vuilnis of een dood dier ergens in de woning kwam.

In het strafdossier staat dat een kennis van de vrouw later de politie besloot te bellen, wat uiteindelijk tot de vondst van het levenloze lichaam van de 62-jarige Willem van Elewout leidde. Zijn lichaam lag daar op dat moment mogelijk al weken. Toen het gevonden werd was het in staat van ontbinding.

Waterpomptang en aanzetstaal
Volgens het Openbaar Ministerie overleed de 62-jarige Van Elewout als gevolg van een zware mishandeling in zijn eigen woning. Van Elewout zou met een waterpomptang en een aanzetstaal op zijn hoofd zijn geslagen. Daarnaast zou hij ook gewurgd zijn en werden meerdere steekwonden gevonden. Twee weken na de vondst van het lichaam werd Andrzej B. aangehouden in Noord.

B. ontkent alle betrokkenheid bij de moord, laat advocaat Chris Pittau weten. Hij wijst daarbij op een onlangs uitgevoerd onderzoek naar eventuele resten van de waterpomptang en de aanzetstaal op botten van Van Elewout. "Er zijn geen sporen van de waterpomptang en een aanzetstaal op zijn botten aangetroffen", aldus de advocaat.

'Een vieze bende'
Wel werd op de waterpomptang, het aanzetstaal en een mes dna van de Pool aangetroffen, niet gek volgens zijn andere raadsman: “Mijn cliënt heeft daar lange tijd gewoond. De woning werd nooit schoongemaakt, het was er een vieze bende", citeert het Parool na een eerdere pro forma zitting.

De twee mannen zouden elkaar kennen van een groep die regelmatig in het Westerpark hangt. B. kwam daarnaast regelmatig over de vloer bij van Elewout en had zelfs een kamer in zijn woning. Toch zouden de twee een moeizame verhouding hebben gehad. Meerdere getuigen zouden hebben verklaard dat de Pool gewelddadig kon zijn. "Toen Van Elewout na de dood van een goede vriend nog meer begon te drinken, verslechterde de relatie tussen de huisgenoten", schreef de krant. 

In diezelfde woning vond volgens het OM ook de verkrachting van de vrouw plaats, een dag voor de uiteindelijke vondst van het lichaam. "Ik ga je vandaag doden of morgen, kies maar”, zou B. daarbij gezegd hebben. 

Andrjez B. wordt verdacht van moord, verkrachting, poging tot doodslag en wederrechtelijke vrijheidsberoving. De zaak wordt maandag 12 juni inhoudelijk behandeld. 

Staat stelt 3M aansprakelijk voor PFAS-schade Westerschelde

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft chemieconcern 3M officieel aansprakelijk gesteld voor de PFAS-schade die de fabriek heeft veroorzaakt in de Zeeuwse Westerschelde. De landsadvocaat heeft het bedrijf dat laten weten middels een brief.

Minister Harbers: “Er zit te veel PFAS in de Westerschelde. Dat leidt tot zorgen bij omwonenden, maar ook tot financiële schade bij bijvoorbeeld vissers en Rijkswaterstaat. Ik vind dat de vervuilers moeten betalen, niet de gebruikers en beheerders. Het aansprakelijk stellen van 3M past bij dat uitgangspunt.”

Westerschelde bij Breskens ( foto:Pixabay)
Westerschelde bij Breskens ( foto:Pixabay)

Schade inventariseren
De minister liet vorig jaar al weten dat Rijkswaterstaat de geleden schade ging inventariseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten voor extra monitoring en om kosten voor het verwijderen van verontreinigd slib. In februari werd bekend dat de provincie Zeeland een loket opende waar Zeeuwse ondernemers hun geleden schade konden opgeven, zoals vissers of campingeigenaren.

Hoewel inmiddels grotendeels inzichtelijk is op welke gebieden er schade is geleden, is het nu zaak om uit te zoeken voor welk deel van de PFAS-vervuiling 3M verantwoordelijk is. Op basis van dat onderzoek kan er een bedrag worden gehangen aan de schade op het ecosysteem en de economische schade van Rijkswaterstaat en derde partijen.

Gesprek
Eerder heeft 3M het Nederlandse ministerie uitgenodigd voor een gesprek. Minister Harbers heeft deze uitnodiging geaccepteerd, en wil op dat moment ook graag de aansprakelijkstelling bespreken.

NBA: Nuggets naar eerste NBA-finale ooit met whitewash van Lakers

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is de eerste finalist van dit jaar bekend. De Los Angeles Lakers moesten in eigen huis winnen van de Denver Nuggets, maar kregen dat niet voor elkaar en dus staan de Nuggets na bijna vier decennia éindelijk voor het eerst in de finale.

De Nuggets maakten een uitstekende indruk in de eerste drie wedstrijden en vooral Nikola Jokic is geweldig bezig. Dat was in wedstrijd vier nauwelijks anders, hoewel de Lakers wel uitstekend mee konden. In het tweede kwart namen ze zelfs een vrij ruime voorsprong, maar die werd in Q3 in rap tempo weggespeeld door onder meer Jokic.

Vervolgens ging het lange tijd gelijk op en met ongeveer een minuut te gaan stond het volledig gelijk. Jokic zette de Nuggets echter op 111-113 en de laatste acties van onder meer LeBron James konden de Lakers niet meer redden. Het bleef bij 111-113 en een heuse whitewash van de Lakers, terwijl Jokic met 30 punten, 14 rebounds en 13 assists wéér een triple double noteerde.

De Nuggets spelen in de finale tegen de Miami Heat of de Boston Celtics, die dinsdagavond om 02.30u Nederlandse tijd hun vierde wedstrijd spelen - Miami staat daar met 3-0 voor.

NHL: Panthers op matchpoint na derde zege op Hurricanes

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is maandagavond de derde wedstrijd gespeeld in de finale van de Eastern Conference. In Raleigh wonnen de Florida Panthers al twee keer van de Carolina Hurricanes, beide keren na overtime, in het eigen Sunrise stoomden de Panthers door.

Panthers-goalie Sergei Bobrovsky hield zijn doel in de eerste periode schoon met een paar uitstekende reddingen, waarna de score halverwege de tweede periode werd geopend: Sam Reinhart scoorde voor de Panthers op aangeven van Matthew Tkachuk, de grote held van de ploeg in de twee uitwedstrijden.

De derde periode leverde niks meer op en dus konden de Panthers-fans alvast voorzichtig aan het feest: een 3-0 voorsprong en ze hebben nog één zege nodig om zich voor het eerst te plaatsen voor de Stanley Cup-finale sinds ze dat in 1995/96 deden, wat destijds pas hun derde seizoen was.

Game 4: Woensdagavond 24 mei, 02.00u (NL); Florida Panthers - Carolina Hurricanes

Almeida wint op Monte Bondone, Thomas weer in het roze

João Almeida heeft de zestiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Op de slotklim naar de Monte Bondone was de Portugees de sterkste. Almeida klopte Geraint Thomas in een sprintje voor de dagzege, Thomas is wel weer de nieuwe leider. Primoz Roglic verloor vandaag 25 seconden.

Vandaag begon de slotweek in de Giro d'Italia met direct een zware bergrit. De renners moesten 5.200 hoogtemeters afleggen en de finish lag op de Monte Bondone, een klim van maar liefst 22,7 kilometer lang. In het eerste uur werd er flink doorgereden, maar uiteindelijk ontstond er een kopgroep van 27 renners.

Aurélien Paret-Peintre en Jack Haig waren ook meegegaan in de kopgroep, in de hoop om de achterstand in het algemeen klassement goed te maken, maar al snel werd duidelijk dat Jumbo-Visma de zinnen had gezet op de ritzege en Primoz Roglic liet zijn ploeg rijden.

Op de slotklim van de Monte Bondone voerde Rohan Dennis het tempo aan voor Jumbo-Visma en de voorsprong van de kopgroep zakte snel en werd duidelijk dat het voor de klassementsrenners was. Nadat Dennis zijn werk had gedaan nam UAE Emirates over voor Joao Almeida. Almeida maakte een sterke indruk en na verschillende tempoversnellingen nam hij op vijf kilometer van de streep een kleine voorsprong. Sepp Kuss, de luxeknecht van Roglic, reed het gat bijna dicht naar de Portugees tot bleek dat Roglic het lastig had. Geraint Thomas zag en hij kon wel het gat naar Almeida dichten, waarna de twee om de dagzege sprintte. Daarin was Almeida de sterkste voor Thomas, die wel weer de leider is in het algemeen klassement. Roglic verloor vandaag 25 seconden op Almeida en Thomas en staat nu derde in het algemeen klassement.

Results powered by FirstCycling.com

Destiny 2: Season of the Deep nu beschikbaar

Het 21ste seizoen van Destiny 2 is vandaag gelanceerd. 'Season of the Deep' komt zoals gewoonlijk met nieuwe activiteiten en wekelijkse verhaalmissies. De belangrijkste toevoeging is de nieuwe dungeon, die vanaf aanstaande vrijdag te spelen is.

Verder krijgt de Strand-klasse nieuwe krachten en wordt Stasis onder handen genomen om het weer een stuk sterker te maken. Zoals al eerder bekend wordt hoef je voor het eerst dit seizoen niet meer je power te levellen. De 'pinnacle cap' blijft voorlopig net als in Lightfall op 1810 zitten. Ten slotte zijn er nog een hoop kleine aanpassingen, maar voor dat soort details kun je beter Bungie's uitgebreide blogpost lezen.

'Alan Wake II komt in oktober uit'

Alan Wake II zou in oktober moeten uitkomen. Dat heeft Matthew Porretta, de stemacteur die Alan vertolkt, tijdens een podcast gezegd. Ontwikkelaar Remedy Entertainment heeft nog geen releasedatum bekengemaakt voor de langverwachte sequel die in 2021 werd aangekondigd.

Remedy is dus mogelijk niet blij met deze lek. Porretta was bij een podcast genaamd 'Monsters, Magic, and Magic' aanwezig. De interviewer daar vroeg hem hoe hij als stemacteur werd aangenomen voor het project. Porretta antwoordde als volgt: "Ik werk er aan - het moet in oktober uitkomen. We zitten midden in het project. Ik was vorige week nog in Finland. Dat is waar de ontwikkelaar - Remedy - is gevestigd, geweldige mensen zijn het."

Remedy heeft op moment van schrijven niet op het nieuws gereageerd.

Final Fantasy XVI uitgebreid in beeld

Square Enix heeft weer een hoop gameplay van Final Fantasy XVI vrijgegeven. Dit keer zien we allerlei verschillende elementen in beeld: de actie-gameplay, uitgebreide dialogen en een deel van de wereld die je kunt verkennen.

Final Fantasy XVI komt op 22 juni uit en is exclusief voor de PlayStation 5. Final Fantasy XVI verplaatst spelers naar een epische dark fantasy-wereld, waar het lot van het land wordt bepaald door machtige Eikons en de Dominants die hen beheersen. Spelers volgen de reis van krijger Clive Rosfield, die heeft gezworen zijn jongere broer Joshua, de Dominant van de Phoenix, te beschermen.

EU-ministers van Defensie bespreken munitie Oekraïne en EU-interventiemacht

De ministers van Defensie van de Europese Unie praten vandaag (vanaf 11.00 uur) in Brussel over verdere steun aan Oekraïne. Het gaat om de belofte van de Europeanen om een miljoen artilleriegranaten aan Oekraïne te leveren. De regering in Kyiv heeft de munitie dringend nodig om zich tegen Rusland te kunnen verdedigen. Volgens diplomaten zijn de leveringsschema's echter vastgelopen.

Ook zal de nieuwe EU-interventiemacht besproken worden, waarvoor vanaf 2025 zo'n 5.000 militairen beschikbaar moeten zijn. Duitsland wil hierin een centrale rol spelen. De ministers van Defensie zullen ook NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg ontmoeten voor een werklunch.

NVWA haalt alle honden weg bij Brabantse fokker

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op dinsdag 23 mei alle honden in bewaring genomen die nog op de locatie aanwezig waren bij een hondenfokker in Brabant. Tijdens de inspectie bleek wederom dat de honden gezondheidsproblemen hadden, niet de juiste zorg kregen of niet op de juiste wijze werden gehouden. Naast de honden wordt er ook pluimvee in bewaring genomen.

Gedurende het handhavingstraject heeft de NVWA inmiddels een dossier opgebouwd tegen deze fokker. In december 2022 heeft de NVWA bij dit bedrijf rond de 30 honden in bewaring genomen. Eind januari van dit jaar nog eens 460. De NVWA heeft de fokker opgedragen om de overige honden de juiste zorg en huisvesting te geven. Inspecteurs en dierenartsen van de NVWA hebben tijdens de inspectie van vandaag vastgesteld dat de fokker dat niet heeft gedaan.

Geschikte opvanglocaties
Het handhavingstraject van de NVWA bij deze fokker loopt al langere tijd. De NVWA heeft de situatie steeds nauwlettend in de gaten gehouden. Aangezien de fokker opnieuw niet de juiste zorg bood aan zijn dieren, heeft de NVWA nu alle honden op het bedrijf meegenomen. Zij zijn ondergebracht bij opvanglocaties.

Veel honden die nog op het bedrijf verbleven zijn niet zindelijk en niet gesocialiseerd. Opvanglocaties moeten deze dieren de juiste zorg, hulp en aandacht kunnen bieden om ze te laten wennen aan leven in een huiselijke omgeving. De NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben de afgelopen tijd gezocht naar voldoende geschikte opvanglocaties om de honden te kunnen onderbrengen. Die zijn nu gevonden.

Wat betekent in bewaring nemen?
In bewaring nemen betekent dat de overheid de zorg voor de dieren overneemt op een andere, anonieme locatie. Dat gebeurt op kosten van de houder van de dieren. In sommige gevallen krijgt de houder de dieren terug. Ook in dat geval moet de houder de kosten voor de geleverde verzorging betalen en aan strenge voorwaarden voldoen, zoals het beëindigen van alle overtredingen.

Anonieme donateur schenkt recordbedrag aan Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft van een anonieme donateur een schenking van 12,5 miljoen euro ontvangen voor de beeldententoonstellingen in de tuin van het museum. Het is voor het Rijks - dat voor een derde van de inkomsten afhankelijk is van partners, fondsen en particuliere instellingen - de hoogste particuliere donatie ooit. Zo meldt AT5

De donateur steunt de tuintentoonstellingen al sinds 2013 met zo'n kleine 400.000 euro per jaar. Volgens het Rijksmuseum vindt de donateur het belangrijk dat de tuinen voor iedereen toegankelijk blijven en is dat mede door deze schenking mogelijk. 

In de tuinen van het museum is jaarlijks een expositie te zien van bekende kunstenaars. De afgelopen jaren stonden er onder andere beelden van Louise Bourgeois, Giuseppe Penone en Barbara Hepworth. Vanaf vrijdag zijn er acht werken van de Britse kunstenaar Richard Long te zien. Net zoals alle tentoonstellingen in de tuin is deze gratis te bezoeken. 

Giro: Etappe 16 - Loodzware bergrit...dus afwachten?

De Giro d'Italia gaat de derde en laatste week in, tot nu toe is het allemaal nog bijzonder weinig enerverend, in elk geval wat de klassementsrenners betreft. De overgebleven toppers hebben bij elkaar misschien twee keer half aangevallen, er lijkt constant gewacht te worden op 'later', iets wat men vandaag ook weer kan doen.

De zestiende etappe wacht ons en de renners en dat gaat weer een erg zware worden. Vanuit het kleine Sabbio Chiese zet het overgebleven peloton koers naar de Monte Bondone, een rit over 203 kilometer. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat de eerste zestig kilometer wel min of meer vlak zijn, maar daarna moet er toch echt continu geklommen en gedaald worden.

Eerst de Passo di Santa Barbara, bijna dertien kilometer aan gemiddeld ruim acht procent, een bijzonder pittige. Na een kort stukje dalen volgt de Passo Bordala, een stuk korter en minder steil, maar toch lastig. Via Rovereto volgt een vooral in het begin erg pittige klim naar Matassone, om vervolgens weer wat te heuvelachtig terrein tegen te komen.

Vervolgens gaat het weer los: bijn aachttien kilometer klimmen naar Serrada, met 5,5 procent valt dat nog wel mee. Na de afdaling en een vlak stukje komen we aan bij de slotklim, de Monte Bondone. Ruim 21 kilometer aan gemiddeld bijna zeven procent, met vooral een erg lastig stuk tussen grofweg elf en negentien kilometer. Daar bovenop ligt de finish, de laatste twee kilometer is goed te doen.

Het is een lange en zware etappe, dus de renners stappen vroeg op: om tien voor elf zitten ze al op de fiets, een kwartiertje later worden ze op gang gevlagd langs het Gardameer. Eurosport is weer live en de finish staat ruim gepland tussen kwart voor vijf en kwart voor zes.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: even wat koeler

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Door een noordelijke stroming is het wat koeler dan de afgelopen dagen, deze stroming neemt de nog koelere zeelucht mee het land in waardoor de temperatuur blijft steken op 17 graden in het zuiden, in het noorden moet men het doen met een graad of 13. De ochtend begint grijs maar droog, in de loop van de middag laat de zon zich steeds meer zien bij een matige wind uit het noordwesten, aan zee is de wind vrij krachtig tot krachtig.

Vanavond is het tevens droog en helder, wel raakt het in de nacht naar woensdag bewolkter, de minima liggen rond de 9 a 10 graden, in Limburg is het een stuk kouder met slechts 3 graden, vorst aan de grond is niet uitgesloten. Morgen wederom een droge dag, al maakt het oosten dan kans op wat lichte regen. In het weekend neemt de temperatuur weer wat normalere waarden aan.

Tot morgen!

Koetjes in de verte in De Reef (Foto: Jippie)
Koetjes in de verte in De Reef (Foto: Jippie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Partizanen schieten met tanks Russische grenspost in puin

In de provincie Belgarod hebben onbekende tanks een Russische grenspost kapotgeschoten met een flink aantal doden en gewonden tot gevolg. Of het Oekraïense leger dit heeft gedaan of dat het -net als in 2014 in de Krim en Donbas- onbekende Little Green Men waren is nog onduidelijk. Het zal Poetin dwingen om meer troepen daarheen te sturen, wat vermoedelijk ten koste zal gaan van de gevechtscapaciteit aan het front.

Na de beschietingen in het Russische grensgebied Belgorod gaven de autoriteiten een terreuralarm af in het gebied. De maatregel dient om de veiligheid van de bevolking te waarborgen, zei gouverneur Vyacheslav Gladkov op zijn Telegram-kanaal. Eerder maakte de ambtenaar bekend dat het aantal gewonden was opgelopen tot zes. Het antiterreurregime voorziet in controles van mensen of de sluiting van fabrieken die gevaarlijke goederen produceren zoals explosieven, radioactieve of chemische en biologische gevaarlijke stoffen. 

Alleen al in de stad Graivoron werden twee mannen en een vrouw met granaatscherven naar een ziekenhuis gebracht, zei Gladkov. In een eerste melding had hij het over twee gewonden. Volgens hem werd een kleuterschool in het dorp Zamostye geraakt en vervolgens in brand gestoken. Ook in Graiworon zouden drie huizen zijn beschadigd. Volgens officiële informatie werd ook het administratiegebouw getroffen. 

Volgens de gouverneur is een "spionnen- en sabotageploeg" het gebied binnengedrongen. Het Kremlin bevestigde de informatie later. Sinds de ochtend zijn er berichten op sociale netwerken over de beschietingen van plaatsen in de buurt van de grens. De Russische eenheid "Legion Freedom of Russia" kondigde op de Oekraïense televisie aan samen met het "Russian Volunteer Corps" een "gedemilitariseerde zone langs de grens" te willen creëren. Dit om te voorkomen dat het Russische leger Oekraïne beschiet.

In de oorlog in Oekraïne strijden beide eenheden aan de kant van Kyiv. De Oekraïense regering heeft echter haar betrokkenheid bij de actie ontkend. Oekraïne volgt met belangstelling wat er gebeurt, "maar is er niet direct bij betrokken. Zoals bekend worden in elke Russische wapenwinkel tanks verkocht", schreef de adviseur van het presidentieel bureau, Mykhailo Podolyak op Twitter. 


Klap voor Turkse oppositie: afgevallen kandidaat Ogan steunt Erdogan

De nationalistische Turkse politicus Sinan Oğan, in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen afviel  heeft zijn steun toegezegd aan president Recep Tayyip Erdogan voor de tweede ronde van de verkiezingen aankomende zondag. "Ik roep de kiezers die bij de eerste stemming op ons hebben gestemd op om bij de tweede stemming op Erdogan te stemmen", zei Ogan. Bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen staan Erdogan en oppositieleider Kemal Kilicdaroglu tegenover elkaar. Waarnemers hadden al voorspeld dat de meeste kiezers van Oğan zouden overstappen naar het Erdogan-kamp.

Het wordt betwist of het openbare verkiezingsadvies van Ogan daadwerkelijk invloed heeft op de beslissing van de kiezer. Sinan Ogan kreeg in de eerste ronde ruim vijf procent van de stemmen. Kort voor zijn toespraak is de ultranationalistische partijalliantie waarvoor hij kandidaat was, ontbonden. Een van de voormalige alliantiepartners noemde de verklaring van Ogan zijn "eigen politieke voorkeur", terwijl een ander ex-alliantielid zondag zijn steun aan Erdogans uitdager Kemal Kilicdaroglu aankondigde. 

Erdogan haalde 49,52 procent in de eerste ronde, zei de verkiezingsautoriteit vrijdagavond. De cijfers wijken slechts minimaal af van het voorlopige eindresultaat. Hoewel Erdogan de meerderheid van de stemmen kreeg, haalde hij niet de vereiste absolute meerderheid van ruim 50 procent. Hij moet het op 28 mei opnieuw opnemen tegen uitdager Kilicdaroglu, die 44,88 procent van de stemmen kreeg. Oğan kreeg 5,17 procent van de stemmen, terwijl Muharrem Ince, die  zich vlak voor de verkiezingen terugtrok, 0,43 procent kreeg (van buiten Turkije wonende Turken).

Er was een hogere opkomst dan bij de vorige verkiezingen: volgens de kiesautoriteit was de opkomst 87,04 procent en daarmee 0,8 procentpunt hoger dan in 2018. Bijna de helft van de stemmen waren afkomstig van de Turkse diaspora Turken (49,40 procent). Hiervan kreeg Erdogan ruim de helft van de stemmen (57,70)

Volgens de cijfers hebben bij deze verkiezingen 800.000 mensen meer op Erdogan gestemd dan in 2018 - hoewel er 4,7 miljoen meer mensen als kiezer waren geregistreerd. De definitieve uitslag van de parlementsverkiezingen is nog niet bekend. Volgens de voorlopige uitslag wist het bondgenootschap rond Erdogan daar weer de absolute meerderheid van de zetels veilig te stellen.

Turkse diaspora Turken in het buitenland kunnen sinds zaterdag naar de stembus. Zij krijgen tot en met woensdag de tijd om een stem uit te brengen. In totaal mogen meer dan 64 miljoen Turken stemmen. Van de 3,4 miljoen kiesgerechtigden buiten Turkije zitten er ruim 250.000 in Nederland. Erdoğan was in de eerste stemronde onder Turkse stemmers in Nederland een flink stuk populairder dan Kılıçdaroğlu, meldde het Turkse staatspersbureau Anadolu.

'Pushbacks van mensen op de vlucht zijn onacceptabel'

Mensen op de vlucht die bij een Europese grens aankomen, mogen nooit zomaar worden teruggestuurd. Vluchtelingen krijgen hierdoor mogelijk niet de bescherming waar ze recht op hebben. Ze nemen al enorme risico’s om in veiligheid te komen. Zogenoemde pushbacks zijn onacceptabel. De Europese Unie moet juist een veilige plek bieden aan mensen die vluchten.

Het Rode Kruis ondersteunt op vrijwel alle migratieroutes ter wereld met Humanitaire Servicepunten (HSPs). Daar vinden mensen bijvoorbeeld een plek om zich te wassen, uit te rusten en te eten of er is medische en psychosociale zorg. Hulpverleners van het Griekse Rode Kruis hielpen afgelopen weekend nog tientallen mensen bij de rivier Evros, op de grens van Griekenland en Turkije. Ze boden 37 migranten, onder wie twaalf kinderen, eerste hulp nadat ze de rivier overstaken op zoek naar veiligheid. Een levensgevaarlijke, maar noodgedwongen keuze.

Het Rode Kruis wil dat medemenselijkheid het uitgangspunt wordt in het migratiebeleid. Het bieden van levensreddende hulp moet een vanzelfsprekendheid zijn, geen onderwerp van politiek debat. Mensenrechten en het VN Vluchtelingenverdrag zijn daarbij leidend. Daarnaast is het nodig dat er meer wordt geïnvesteerd in veilige, legale manieren om te vluchten, zodat dit soort onmenselijke situaties niet meer hoeven voor te komen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.