EU: strengere regels voor kunstmatige intelligentie

Geen gezichtsherkenning in openbare ruimtes en meer transparantie - de commissies van het EU-parlement dringen aan op aanscherping van de wetgeving inzake de regulering van kunstmatige intelligentie.

Het Europees Parlement wil fors strengere regels voor kunstmatige intelligentie. In Straatsburg werkten de leidende commissies verzoeken uit tot wijziging van het wetsontwerp van de Europese Commissie.

Ze pleiten onder meer voor een verbod op real-time gezichtsherkenningssystemen in de openbare ruimte. "We kennen dit soort gezichtsherkenning uit China, deze toepassing van technologie hoort niet thuis in een liberale democratie." Ook wijzen de Kamerleden systemen af om emoties op te sporen of mensen in te delen op bijvoorbeeld geslacht, etniciteit of religie. 

De commissies noemden ook andere "risicogebieden" voor kunstmatige intelligentie. Naast gezondheid, veiligheid, grondrechten en milieu moeten ook regels omtrent beïnvloeding en aanbevelingen op grote socialemediaplatforms worden meegenomen in de wetgeving.

Voor programma's als ChatGPT roepen de commissies op tot aanvullende regulering om de grondrechten te beschermen en de transparantie te vergroten. Dergelijke programma's moeten zo zijn ontworpen dat er geen illegale inhoud kan worden gegenereerd of auteursrechtelijk beschermde gegevens kunnen worden gepubliceerd. Burgers moeten worden gesterkt in hun recht om te klagen en te worden geïnformeerd.

De Europese Commissie heeft ongeveer twee jaar geleden het wetsvoorstel ingediend met als doel wereldwijde normen vast te stellen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het voltallige Parlement moet nog stemmen over de amendementen van de commissies. Dit staat gepland voor de bijeenkomst van 12 tot 15 juni. Daarna kunnen de onderhandelingen met vertegenwoordigers van de EU-lidstaten over de definitieve wetsvorm beginnen.