FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 mei 2023

NHL: Hurricanes schakelen Devils uit, Stars op matchpoint tegen Kraken

Donderdagavond werden er in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL weer twee playoffwedstrijden gespeeld. In het oosten viel daarbij weer een beslissing, in het westen was het nog niet zover, maar wist een team wel op matchpoint te komen in de halve finales van de conferences.

Carolina Hurricanes - New Jersey Devils (3-1)
In de eigen PNC Arena mochten de Hurricanes de serie afmaken, maar echt lekker begon het niet: na een kwartier opende Dawson Mercer de score namens de Devils. Vroeg in de tweede periode trok Jaccob Slavin de stand gelijk, maar via Timo Meier kwam New Jersey opnieuw op voorsprong. Dit keer was het Brent Burns die de gelijkmaker scoorde, waarna de derde periode niks opleverde. Overtime dus en daarin was het na zeven minuten raak: Jesperi Kotkaniemi legde de puck neer voor Jesper Fast, die uithaalde en de Hurricanes met een 3-2 overwinning naar de finale van de Eastern Conference schoot, waarin de Florida Panthers of de Toronto Maple Leafs wachten.

Dallas Stars - Seattle Kraken (2-2)
Na nog geen vier minuten opende Wyatt Johnston de score al namens Dallas, dat anderhalve minuut later dankzij Roope Hintz ook al op 2-0 kwam. De aanvankelijke aanvalsstorm ging even liggen, maar vroeg in periode twee was het dankzij Joe Pavelski opnieuw raak: 3-0. Toch kwam de spanning binnen zeven minuten terug, want Adam Larsson én Jared McCann scoorden voor het Seattle van Daniël Sprong. De Stars hielden stand en halverwege de derde periode vergrootte Hintz de voorsprong weer, waarna Radek Faksa de beslissende 5-2 in het lege Kraken-doel schoot.

Game 6: Zaterdagavond 13 mei, 01.00u (NL); Seattle Kraken - Dallas Stars

Mountainbikers trappen World Cup-seizoen af, Pieterse 7e

In het Tsjechische Nove Mesto is vrijdagavond het World Cup-seizoen in het mountainbiken weer van start gegaan. Zoals gebruikelijk werd het weekeinde geopend met de shorttrackwedstrijden, zondag volgen de reguliere wedstrijden in Tsjechië.

Vrouwen
De vrouwen openden de avond en zoals gebruikelijk in shorttrackraces bleef er lange tijd een forse groep bij elkaar. De jonge Nederlandse Puck Pieterse zat constant goed voorin, net als landgenote Anne Tauber, maar in de slotfase konden ze het nét niet helemaal bolwerken. Laura Stigger uit Oostenrijk trok de gashendel in de slotronde volledig open op de klim, waarna Alessandra Keller uit Zwitserland en de Française Pauline Ferrand Prevot haar bij konden halen. Die leken om de winst te sprinten, samen met de Zwitserse Sina Frei, maar Stigger had nóg rappere benen en sprintte naar een knappe zege, voor Keller en Frei. Pieterse werd in haar eerste World Cup bij de senioren knap zevende, voor Tauber - Anne Terpstra eindigde als dertiende.

Mannen
Ook hier bleef lange tijd een grote groep bij elkaar, tot een valpartij in de slotfase voor een scheur in het peloton zorgde. De Brit Thomas Pidcock en wereldkampioen Samuel Gaze uit Nieuw-Zeeland, helemaal achteraan gestart, hadden zich knap naar voren geknokt, waar Luca Schwarzbauer uit Duitsland het tempo aanvoerde richting de sprint. Daarin gingen Pidcock en Gaze aan beide kanten langs Schwarzbauer en het was Pidcock die de snelste benen had. De INEOS-rijder boekte een indrukwekkende zege, voor Gaze en Schwarzbauer, terwijl de vorig jaar op de weg zo zwaar gevallen Milan Vader terugkeerde in het mountainbiken met een 37e plek.

NBA: Nuggets naar finale Western Conference, Celtics en 76ers naar game 7

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA was het donderdagavond weer feest: er stonden twee mogelijk beslissende wedstrijden op het programma, wat in één geval daadwerkelijk de beslissing opleverde in de halve finales van één van de conferences.

Philadelphia 76ers - Boston Celtics (3-2)
De Celtics móesten winnen om hun kansen op de titel in leven te houden en de ploeg schoot uit de startblokken, waarna de Sixers het gat wel een klein beetje konden dichten. In het tweede kwart stonden de Celtics weer lange tijd op een ruime voorsprong, maar in Q3 kwam Philadelphia toch echt langszij: 66-65. Zo ontstond een zinderende strijd, waarin beide teams elkaar niks toe wilden geven, maar in de slotminuten vielen de 76ers ineens droog. Van 84-87 liepen de Celtics weg naar een 86-95 overwinning en dus moet er in Boston een beslissende zevende wedstrijd gespeeld gaan worden.

Game 7: Zondag 14 mei, tijd nog niet bekend; Boston Celtics - Philadelphia 76ers

Phoenix Suns - Denver Nuggets (2-3)
Ook de Phoenix Suns hadden geen keus en in eigen huis moesten ze alles geven om in de strijd te blijven. Dat lukte een minuut of tien, daarna was het gedaan: de Nuggets namen de leiding en stonden die geen moment meer af. Onder leiding van Nikola Jokic, die wéér een triple double noteerde (32 punten, 10 rebounds, 12 assists), werden de Suns laat in Q1 weggeblazen en die voorsprong werd zonder problemen in stand gehouden: 100-125 en de Nuggets mogen zich op gaan maken voor de finale van de Western Conference, waarin ze de Golden State Warriors of de Los Angeles Lakers treffen.

Russische judoka pakt wereldtitel, brons voor Steenhuis

In het Qatarese Doha is vrijdag de op twee na laatste dag van de wereldkampioenschappen judo afgewerkt. De mannen en vrouwen in de op één na zwaarste gewichtsklasses kwamen in actie en dat leverde Nederlands én 'neutraal' succes op.

Mannen -100kg
Simeon Catharina begon goed met winst op de Serviër Bojan Dosen, maar daarna sneuvelde de Nederlander op straffen tegen de officieel neutrale Arman Adamian. Dat is een Rus die in 2019, 2020 en 2021 flink wat Grand Slam-successen boekte en die nu als neutrale atleet in actie mag komen, zoals enkele andere Russen.

Voor Michael Korrel was het al gelijk klaar: Zsombor Veg uit Hongarije liet de Europees kampioen van vorig jaar geen schijn van kans. Veg ging er vervolgens uit tegen olympisch kampioen Lukas Krpalek uit Tsjechië, die zich met winst op de Azeri Zelym Kotsoiev plaatste voor de finale. Daarin nam hij het op tegen Adamian, die de Canadees Shady El Nahas versloeg.

In de finale ging het de golden score in, waarin Krpalek uiteindelijk zijn derde straf kreeg: goud voor Adamian dus, het eerste succes voor de Russen in Doha. Kotsoiev pakte brons door de Georgiër Ilia Sulamanidze te verslaan, terwijl El Nahas tegen Adamian geblesseerd was geraakt en niet kon aantreden tegen Peter Paltchik, die zo ook brons mee naar Israël nam.

Vrouwen -78kg
Natascha Ausma begon met winst op Georgika Wesly Djengue Mouné uit Kameroen, maar tegen de Italiaanse wereldranglijstaanvoerster Alice Bellandi ging ze er al snel op straffen uit. Guusje Steenhuis deed het beter: ze begon met overtuigende zeges op Otgonbayaryn Khüslen uit Mongolië en de Australische Moira de Villiers, waarna ze Alina Böhm uit Duitsland in de kwartfinales klopte met een sterke houdgreep.

Steenhuis' kans op goud eindigde in de halve finales, waar de Française Audrey Tcheuméo een flinke maat te groot was. De Nederlandse mocht wel strijden om brons en dat leverde winst op: de Chinese Ma Zhenzhao kreeg in de golden score haar derde straf. Tcheuméo leek topfavoriete voor goud, maar in de finale liep ze tegen Inbar Lanir aan. De Israëlische zag eerst een ippon geannuleerd worden, maar maakte het kort daarop alsnog af voor verrassend goud. Het andere brons was voor Bellandi, die de Japanse olympisch kampioene Shori Hamada versloeg.

Linda Yaccarino wordt nieuwe CEO Twitter

Een goed jaar na zijn eerste aankondiging dat hij Twitter wilde overnemen, heeft ondernemer Musk nu zijn aanstaande ontslag aangekondigd als hoofd van Twitter. Een nog onbekende vrouw volgt hem op.

Update 18.50 uur: Linda Yaccarino wordt de nieuwe directeur van Twitter, heeft Twitter-eigenaar Elon Musk gemeld. Yaccarino komt van mediagigant NBCUniversal, waar ze vanochtend ontslag nam als advertentie-directeur. 

Yaccarino gaat zich volgens Musk richten op de dagelijkse gang van zaken binnen het socialemediabedrijf. Hij gaat zich op zijn beurt bezighouden met het ontwerp van Twitter en nieuwe technologie.

Eerdere berichtgeving:Elon Musk heeft zijn ontslag aangekondigd als CEO van Twitter. Er is een opvolger gevonden die het over ongeveer zes weken zal overnemen, zei Musk donderdag in een tweet. Als CTO wil hij zich in de toekomst bezighouden met meer specifieke bedrijfsgebieden zoals producten en software. 

Musk had eind 2022 al aangekondigd de topfunctie over te willen dragen - maar pas als er een opvolger geregeld was. Hij had de leiding op zich genomen na zijn aankoop van het internetplatform voor ongeveer $ 44 miljard in oktober 2022. Musk heeft altijd aangegeven dat dit tijdelijk zou zijn. 

 

Bais wint eerste bergetappe in Giro d'Italia; klassementsrenners kijken vooral naar elkaar

Davide Bais heeft de zevende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De renner van Eolo–Kometa was in de eerste bergrit de sterkste in een kopgroep van drie. Karel Vacek en Simone Petilli eindigden als tweede en derde. Bij de favorieten gebeurde er helemaal niks, waardoor Andreas Leknessund de leiderstrui behield.

Vooraf werd er wat verwacht van de eerste bergrit in de Giro d'Italia, maar het liep uit op een teleurstelling. Vroeg in de etappe kregen vier renners de ruimte van het peloton met daarbij Davide Bais, Simone Petilli, Karel Vacek en Henok Mulubrhan. Laatstgenoemde moest op de eerste beklimming lossen op de eerste beklimming, waardoor we een drietal vooraan kregen en die kreeg meer dan twaalf minuten van het peloton en werd duidelijk dat Bais, Petilli en Vacek voor de etappezege zouden gaan strijden.

Op de slotklim probeerde Petilli het meermaals, maar steeds volgde Bais in het wiel. Vacek moest wel meerdere malen afhaken, maar kwam telkens terug bij de twee Italianen, waardoor we een sprint kregen met drie voor de dagzege. Petilli begon de sprint als eerste, maar snel werd hij voorbij gereden door zijn landgenoot Bais, die sprintte naar zijn eerste overwinning uit zijn carrière. Vacek kwam als tweede over de finish en Petilli moest genoegen nemen met een derde plaats.

Bij de klassementsrenners gebeurde er helemaal niks, waardoor Andreas Leknessund aan de leiding blijft in het algemeen klassement. Remco Evenepoel volgt op 28 seconden.

Results powered by FirstCycling.com

'Vreemdgaan is primitieve drift'

De lokale omroep Open Rotterdam besteedt in deze nieuwe aflevering van 'Chicks on screen' aandacht aan het onderwerp vreemdgaan. De indruk is dat mensen tegenwoordig vaker vreemdgaan en dat normaliseren. Reden genoeg voor de chicks om vrouwen op straat hiernaar te vragen en eens langs te gaan bij een relatietherapeut. Want, gaan mensen tegenwoordig inderdaad vaker vreemd? Hoe werkt vreemdgaan in het brein? 

VS: 12.000 migranten per dag aan de zuidgrens

Tienduizenden migranten aan de zuidgrens van de VS zijn in grote onzekerheid over hun toekomst. Met het opheffen van de coronacrisis in de Verenigde Staten komt er deze week een einde aan een omstreden deportatiepraktijk die het in voorgaande jaren mogelijk had gemaakt om migranten snel af te wijzen onder verwijzing naar de pandemie.

Veel van de migranten uit Midden- en Zuid-Amerika hadden ooit gehoopt dat de afschaffing van de zogenaamde Title 42-regeling hen betere kansen zou geven om in de VS te worden toegelaten, maar raken steeds meer gedesillusioneerd. Omdat de Amerikaanse regering tal van maatregelen heeft genomen om de drukte aan de grens tegen te gaan. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas probeerde donderdag valse verwachtingen te temperen – en benadrukte nogmaals dat de grens geenszins open is. De Amerikaanse president Joe Biden zei dat de situatie aan de grens nog "een tijdje chaotisch" zal blijven.

De Title 42-regel staat toe dat mensen de toegang tot de Verenigde Staten wordt ontzegd als er een bedreiging voor de volksgezondheid is door ziekten. In maart 2020 kregen de grensbewakingsautoriteiten onder de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump de opdracht om – vanwege de coronapandemie – deze regel toe te passen. Onder verwijzing naar de pandemie werd een snelle en onbureaucratische afwijzing van migranten mogelijk - nog voordat zelfs maar asiel kon worden aangevraagd. Onder de Title 42-regel zouden er de afgelopen drie jaar 2,8 miljoen deportaties hebben plaatsgevonden. De verordening zou eigenlijk vorig jaar aflopen, maar verschillende Amerikaanse staten, waaronder Arizona en Texas, maakten bezwaar - en kregen hun gelijk. Illegale toegangspogingen worden nu bestraft en de VS zullen terugkeren naar het gebruik van de zogenaamde Title 8-regel. De administratieve last voor de grenswachters is nu hoger omdat migranten zonder reguliere procedures niet meer kunnen worden uitgezet. Dit betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat hun kansen op een positieve asielbeslissing toenemen.

Akkoord in Soedan: burgers moeten worden beschermd

Amerikaanse bronnen zeggen dat de strijdende partijen in Soedan zijn overeengekomen de burgerbevolking te beschermen en humanitaire hulp mogelijk te maken. Over een staakt-het-vuren kon nog niet worden onderhandeld. Gesprekken over een meerdaags staakt-het-vuren zullen nu volgen - en zullen naar verwachting al op vrijdag beginnen. 

De overeenkomst, genaamd de 'Verklaring van toewijding aan de bescherming van Sudanese burgers', werd onderhandeld met de hulp van Amerikaanse en Saoedische diplomaten tijdens besprekingen in Jeddah, Saoedi-Arabië, zei Washington. Daarin verbinden de strijdende partijen zich onder meer om humanitaire hulp in het Noordoost-Afrikaanse land toe te laten, ziekenhuizen en water- en elektriciteitswerken te evacueren en niet voor militaire doeleinden te gebruiken, en de bevolking in staat te stellen hun doden te begraven.

In het land aan de Hoorn van Afrika escaleerde op 15 april een lang sluimerende machtsstrijd op gewelddadige wijze. Het leger onder bevel van de facto president Abdel Fattah al-Burhan vecht tegen de paramilitaire troepen van zijn vicepresident Mohammed Hamdan Daglo. De twee generaals grepen in 2021 samen de macht. Overeengekomen wapenstilstanden zijn in Soedan verschillende keren geschonden.

27 arrestaties in Spanje en Frankrijk voor illegale palinghandel

In verschillende Spaanse en Franse steden hebben autoriteiten in totaal 1,5 ton levende en enkele tonnen ingevroren palingen in beslag genomen. Daarnaast werd beslag gelegd op activa ter waarde van meer dan 2 miljoen euro en werden er in totaal 27 arrestaties verricht. Hun wordt lidmaatschap van een criminele organisatie, handel in beschermde diersoorten, smokkel en witwassen ten laste gelegd.

De politieoperatie werd uitgevoerd door de Guardia Civil in samenwerking met de Franse Nationale Gendarmerie en gecoördineerd door Europol en het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF). Er zijn een dertigtal gelijktijdige huiszoekingen uitgevoerd in woonhuizen, hoofdkantoren van bedrijven en illegale kinderdagverblijven in Spanje en Frankrijk, en enkele in België en Polen. 

Hiermee is een internationale criminele organisatie ontmanteld, waarvan de leiders een complete illegale aanvoer- en distributieketen van paling controleerden. Deze organisatie, bestaande uit glasaalvissers, commerciële managers en groothandelaren, verduisterde levende paling uit het legale circuit en leverde deze aan Chinese eigenaren van illegale kwekerijen in de regio’s Parijs en Antwerpen. Van daaruit organiseerden ze reizen voor smokkelaars die de paling in hun bagage naar Azië vervoeren.

Tijdens het onderzoek bleek dat er in totaal zo’n 14 ton jonge paling en 31 ton volwassen paling uit het legale circuit werd gehaald, met een totale legale marktwaarde van ruim 6,7 miljoen euro. De palingen zijn, zonder keurings- en traceerbaarheidsdocumenten ongeschikt voor de voedselketen. De levende paling wordt daarom teruggezet in de natuur.

De onderzoeken naar de illegale activiteiten van de groep begonnen in 2021 dankzij de samenwerking tussen de Natuurbeschermingsdienst (SEPRONA) en de Franse douane, de OCLAESP van de Franse gendarmerie, toen een reeks onregelmatigheden werd ontdekt in de handel in Europese paling (Anguilla anguilla) in verschillende ontwikkelingsstadia (jonge pootvis en volwassen paling).

Paling is een beschermde soort en is opgenomen in op de CITES-lijst Appendix II (bijlage B van communautaire verordening 338/97), wat betekent dat de handel binnen de EU is onderworpen aan vangstquota, en waarbij de uitvoer ervan buiten de EU volledig verboden is. In een aantal Aziatische landen is paling echter een zeer gewild product, waarvoor handelaren tot 5.000 euro per kilo betalen. Reden waarom criminele groepen en organisaties zich al jaren op de illegale export storten. 

In Nederland is meer dan 90% van de palingkweek en -handel aangesloten bij Stichting DUPAN en werkt daarmee verplicht met SEG-gecertificeerde paling. De afkomst uit verantwoorde, legale bron is daarmee gegarandeerd.

Derde Premier League-zege op rij voor darter Smith

In de Utilita Arena in Sheffield is donderdagavond de vijftiende en voorlaatste reguliere speelavond gehouden in de Premier League Darts van dit jaar. Het werd een avond met een uitstekend niveau, gemiddeld zat men over de hele avond bijna aan honderd punten per beurt.

Kwartfinales
Nathan Aspinall moest eigenlijk winnen om zijn kansen op de playoffs serieus in leven te houden, maar Gerwyn Price was véél te sterk. Aspinall speelde helemaal niet slecht, maar keek in no-time tegen een 5-1 achterstand aan. Hij won nog wel een leg, maar Price maakte het met wéér een gemiddelde van boven de 110 uit: 6-2, geen enkele dart op een dubbel werd gemist door de Welshman.

Chris Dobey en Peter Wright verdeelden de eerste vier legs onderling netjes, waarna de ijzersterk finishende Wright een break wist te pakken. Dobey herstelde zich echter en pakte de break terug, waarna hij het met een 98-finish keurig af kon maken.

Michael van Gerwen en Michael Smith begonnen prima en in de vijfde leg was het Smith die als eerste een break plaatste. Van Gerwen liet vervolgens kansen liggen om het met 4-4 weer op gelijke hoogte te brengen, waarna Smith een eerste matchdart op bullseye liet liggen. Een leg later maakte Smith het alsnog af met een indrukwekkende 130-finish: 6-4.

Jonny Clayton ging lekker van start tegen Dimitri van den Bergh en had in rap tempo een 3-0 voorsprong te pakken. De Belg won twee legs op rij, maar Clayton voorkwam een gelijke stand met een 170-finish. Dat werd gelijk gevolgd door een zeer ongebruikelijke 151-finish van Van den Bergh, die eindigde met de doorgaans genegeerde dubbel-17. Clayton liet vanaf 108 een eerste matchdart liggen, deed dat een leg later vanaf 136 ook, maar maakte het in de beurt erna toch gewoon af: 6-4.

Halve finales
Price kwam tegen Dobey weer snel op een 3-1 voorsprong, waarna Dobey met 3-2 de aansluiting vond. Finishes van 100 en 104 brachten Price echter al snel op matchpoint, wat hij rap wist te benutten via de dubbel-10: 6-2.

Smith opende bijzonder overtuigend tegen Clayton, die een keer met de ogen knipperde en een 3-0 achterstand op de borden zag staan. De Welshman herpakte zich en profiteerde van missers van Smith, waardoor het 3-3 kwam te staan. Via 4-4 kwam Smith weer op voorsprong en een 87-finish maakte het met 6-4 toch keurig af.

Finale
Price en Smith hadden aanvankelijk wat meer moeite met de dubbels dan eerder op de avond, maar de eerste zes legs werden alsnog netjes onderling verdeeld: 3-3. Op 4-3 plaatste Smith dan de eerste break en met een 94-finish maakte de wereldkampioen het met 6-4 keurig af, zijn derde opeenvolgende Premier League-zege.

Stand
Wat betreft de al geplaatste en al uitgeschakelde spelers is er niks veranderd in Sheffield: Price, Smith en Van Gerwen zijn zeker van de playoffs, Dobey, Van den Bergh en Wright zijn zeker dat ze die níet halen. Clayton en Aspinall strijden volgende week om het laatste plekje, waarbij Clayton nu een voordeel heeft.

Giro: Etappe 7 - Aankomst bergop op historische grond

De zesde etappe van de Giro d'Italia was weer een interessante, met een duo dat tot een kilometer voor de finish uit de greep van het peloton leek te blijven...tot ze tóch onderling gingen pokeren en dus gepakt werden, met een massasprint om de winst als resultaat. Vandaag niks van dat alles, want er gaat geklommen moeten worden.

Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien, hier weer te vinden, vertrekken de renners in Capua voor een 218 kilometer lange rit naar de Gran Sasso d'Italia, met finish op de Campo Imperatore. Tamelijk historische grond, want in een hotel op de Grand Sasso werd Benito Mussolini in 1943 gevangen gehouden, tot de Duitsers hem kwamen bevrijden in een gewaagde parachutistenactie.

Enfin, niks van dat alles voor de renners vandaag, die krijgen eerst een soort dubbele klim voor de kiezen richting de helft van de etappe. Vervolgens wordt het lang dalen en in de laatste 35 kilometer gaat het bijna alleen nog maar omhoog. Soms is het wat vlak, écht steil wordt het pas in de absolute slotfase, maar als je niet kunt klimmen wordt het toch geen leuke dag.

Een uiterst lange rit, dus om kwart over elf zit men al op de fiets en na een korte neutralisatie gaat men ook echt van start. Eurosport is vanaf de ochtend weer live en de finish staat weer ergens tussen vijf en half zes gepland, maar met zo'n lange etappe kun je er het beste een beetje ruim mee omgaan.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Psychische aandoeningen meest gemelde beroepsziekten in 2022

Psychische aandoeningen zijn samen met aandoeningen van het bewegingsapparaat en luchtwegaandoeningen de meest gemelde beroepsziekten in 2022. In de gezondheidszorg, industrie en bij de overheid zijn de cijfers het hoogst.

In totaal meldden bedrijfsartsen bijna 3000 beroepsziekten. Psychische aandoeningen hebben de hoogste incidentiecijfers. Hierna komen de aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat en luchtwegaandoeningen (meestal door coronavirus), neurologische aandoeningen, gehooraandoeningen en huidaandoeningen.

Lees meer hierover op Skipr.nl, bekijk hier het verschenen rapport van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), Public and Occupational Health en Amsterdam UMC.

FOK! Wat een weer: komt de zon weer?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het wordt dan geen stralende dag met voolop zon en 25 graden op mijn verjaardag, toch denk ik dat we niet mogen klagen vandaag na de afgelopen dagen. Ja, het is bewolkt en er valt wat motregen in het zuidwesten, maar later komt de zon wel tevoorschijn. De wind is zwak tot matig uit het noordoosten. Aan de kust is deze wat krachtiger. Vanmiddag is de zon dan overal te zien en begint de middag droog, later ontstaan er dan toch weer wat buitjes, mogelijk met onweer. Het wordt ongeveer 20 graden.

Vanavond zijn er brede opklaringen, in het zuiden kan dan nog een (onweers)bui vallen. In de nacht op zaterdag blijft het droog bij een minimumtemperatuur van 10 graden, en zo begint morgen dan ook. Pas in de middag kunnen weer buien ontstaan, maar daar lees je morgen meer over.

Tot morgen!

Het buitengebied van Winterswijk wordt groener en groener. (Foto: Anouk)
Het buitengebied van Winterswijk wordt groener en groener. (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Haagse coalitie houdt boot af, Richard de Mos voorlopig niet in college

Richard de Mos mag met zijn partij 'Hart voor Den Haag' voorlopig niet aanschuiven in de Haagse gemeenteraad. De Mos wilde na zijn vrijspraak aanschuiven bij de huidige coalitie van D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA, maar die partijen houden de boot af. Wel wil de coalitie een werkgroep in het leven roepen die het onderlinge vertrouwen in de raad tmoet verbeteren. Zo meldt RTV West.

De oud-wethouder, die met zijn 'Hart voor Den Haag' de grootste partij in de gemeenteraad leidt, werd onlangs volledig vrijgesproken van corruptie en wilde nu zijn plaats innemen in het Haagse college van B en W.

De coalitiepartijen willen best een kop koffie met De Mos drinken, maar houden hem verder buiten de deur.

Ruziënde ouders geven hun baby (7 maanden) aan politie mee

Agenten in Lelystad hebben woensdag een baby van 7 maanden meegenomen naar het politiebureau nadat de ouders er afstand van hadden gedaan. Dat meldt een wijkagent op een inmiddels verwijderde post op Instagram. "Schrijnender wordt het niet", schreef de wijkagent boven het bericht. Meer hierover bij WNL.

De agenten waren op een melding van een huiselijke ruzie afgegaan. Toen de politie ter plaatse kwam en wilde bemiddelen tussen de ruziënde man en vrouw, gaven de ouders aan niet meer voor de zeven maanden oude baby te willen zorgen. Het jongetje is daarop, met een flesje melk en een pak luiers, meegenomen door de agenten die het ventje enkele uren liefdevol hebben verzorgd op het bureau.

In overleg met stichting Veilig Thuis is het jongetje naar een voogd, zijn oma, in Amsterdam gebracht. De ouders gingen daarmee akkoord. 


EU: strengere regels voor kunstmatige intelligentie

Geen gezichtsherkenning in openbare ruimtes en meer transparantie - de commissies van het EU-parlement dringen aan op aanscherping van de wetgeving inzake de regulering van kunstmatige intelligentie.

Het Europees Parlement wil fors strengere regels voor kunstmatige intelligentie. In Straatsburg werkten de leidende commissies verzoeken uit tot wijziging van het wetsontwerp van de Europese Commissie.

Ze pleiten onder meer voor een verbod op real-time gezichtsherkenningssystemen in de openbare ruimte. "We kennen dit soort gezichtsherkenning uit China, deze toepassing van technologie hoort niet thuis in een liberale democratie." Ook wijzen de Kamerleden systemen af om emoties op te sporen of mensen in te delen op bijvoorbeeld geslacht, etniciteit of religie. 

De commissies noemden ook andere "risicogebieden" voor kunstmatige intelligentie. Naast gezondheid, veiligheid, grondrechten en milieu moeten ook regels omtrent beïnvloeding en aanbevelingen op grote socialemediaplatforms worden meegenomen in de wetgeving.

Voor programma's als ChatGPT roepen de commissies op tot aanvullende regulering om de grondrechten te beschermen en de transparantie te vergroten. Dergelijke programma's moeten zo zijn ontworpen dat er geen illegale inhoud kan worden gegenereerd of auteursrechtelijk beschermde gegevens kunnen worden gepubliceerd. Burgers moeten worden gesterkt in hun recht om te klagen en te worden geïnformeerd.

De Europese Commissie heeft ongeveer twee jaar geleden het wetsvoorstel ingediend met als doel wereldwijde normen vast te stellen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het voltallige Parlement moet nog stemmen over de amendementen van de commissies. Dit staat gepland voor de bijeenkomst van 12 tot 15 juni. Daarna kunnen de onderhandelingen met vertegenwoordigers van de EU-lidstaten over de definitieve wetsvorm beginnen.

OM eist 3 jaar celstraf tegen 2 mannen voor verkrachting vrouw (19)

Het is zaterdagnacht 9 oktober 2022, wanneer een 19-jarige vrouw besluit na een avond stappen in Castricum buiten te wachten op haar vrienden. Ze zit op een bankje bij het station, als er twee mannen bij haar komen zitten.

Enkele minuten later wordt ze verkracht. Het slachtoffer verzet zich, maar de verdachten zijn sterker en duwen haar naar achteren. Nog diezelfde nacht worden twee mannen van 22 jaar aangehouden, één uit Heerhugowaard en één uit Budel. De officier van justitie eiste op donderdag 11 mei 3 jaar gevangenisstraf tegen deze twee mannen. Daarnaast moeten zij wat het OM betreft het slachtoffer een schadevergoeding van €5290,53 betalen.

De verkrachting
Het slachtoffer is die nacht op stap met vrienden. Op een gegeven moment, rond 03.40 uur, besluit zij alvast de horecagelegenheid te verlaten en wacht op een bankje bij het station in Castricum op haar vrienden, die nog even hun jas moeten ophalen. Het plan is om samen naar huis te fietsen.

Wanneer zij op het bankje zit, komen er al snel twee mannen aan weerszijden naast haar zitten. In eerste instantie denkt het slachtoffer dat de twee mannen om een sigaret zullen vragen, in plaats daarvan gaan de mannen vrijwel gelijk aan haar zitten. De vrouw geeft aan dat zij hier niet van gediend is, maar de mannen gaan gewoon door. De mannen betasten haar borsten en billen, trekken haar broek naar beneden en duwen haar vervolgens naar achteren op het bankje. De verdachten gaan vervolgens nog verder, waarbij de ene man het slachtoffer bij haar schouders vasthoudt en de andere man haar verkracht.

Melding
Het slachtoffer beseft dat ze niet weg kan, maar weet haar telefoon te pakken. Om 3:48 uur belt ze één van haar vrienden met wie ze die nacht uit is en zegt dat hij ‘nu, nu, nu’, moet komen. Hij komt er gelijk aangerend, spreekt de mannen aan en geeft ze een duw. Beide verdachten lopen hierna lachend weg. Rond 5:00 uur treft de politie het slachtoffer huilend aan. Zij vertelt in grote lijnen wat er is gebeurd. Vervolgens wijst zij de verdachten aan op het station. De twee mannen worden aangehouden.

Onderzoek & bewijs
Het slachtoffer heeft gedetailleerd en consistent verklaard en daarom acht de officier van justitie haar verklaring betrouwbaar. Er is volgens de officier van justitie voldoende steunbewijs die de verklaring van het slachtoffer bevestigt. De forensische arts constateert onder andere letsel aan haar knie en een afgebroken nagel. In de verklaring van het slachtoffer zou dit gebeurd zijn toen zij probeerde terug te vechten. Ook is er sprake van een getuige. Dit is de vriend die wordt opgebeld door het slachtoffer en de mannen vervolgens wegstuurt. Hij ziet het slachtoffer bij aankomst tussen de twee mannen in liggen. Als de mannen weg zijn ziet hij heftige emoties ontstaan bij het slachtoffer. Ook dit is steunbewijs voor de verklaring van het slachtoffer. Daarnaast is er DNA van allebei de mannen aangetroffen bij het slachtoffer waar zij geen goede verklaring voor kunnen geven. De man uit Budel verklaart dat het slachtoffer dronken en emotioneel was en hij haar wilde helpen, maar haar niet had aangeraakt. Geconfronteerd met het bewijs, past hij zijn verklaring aan: hij zou haar hebben opgetild en op een stoel hebben neergezet. Maar dit verklaarde niet waarom zijn DNA op bepaalde plekken op het lichaam van het slachtoffer werd aangetroffen en DNA van haar op zijn vingers. De verdachte uit Heerhugowaard ontkende ook en paste na het dossier te hebben ingezien zijn verklaring aan. Hij kon niet uitleggen hoe zijn DNA op de borst van het slachtoffer en aan de binnenkant van haar bh terechtkwam.

Ernst van de feiten en strafeis
Beide verdachten hebben zich in vereniging schuldig gemaakt aan een ernstig strafbaar feit: voltooide verkrachting en een poging daartoe, waarbij beide verdachten een even groot aandeel in geweldshandelingen hadden. De officier van justitie: "Het gaat hier om een zeer grove verkrachting, midden in de nacht door twee personen, buiten op een bankje bij het station."

De man uit Budel die het slachtoffer heeft verkracht had niet zo ver kunnen gaan zonder hulp van de andere man, die haar bij haar schouders vasthield. Ze trekken samen haar broek naar beneden, met volgens de officier van justitie één doel: binnendringen. Met hun gedrag hebben de verdachten geen enkel respect getoond voor de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. Ondanks dat zij meerdere keren ‘nee’ riep en vocht, dachten zij alleen aan het bevredigen van hun eigen lustgevoelens. Ze liepen samen lachend weg en nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor hun daden en houden geen rekening met de gevolgen voor het slachtoffer.

Slachtoffers van een zedenmisdrijf ervaren zeer veel last van de gevolgen hiervan op de korte en lange termijn. Uit de slachtofferverklaring blijkt ook hoe ingrijpend de verkrachting is geweest voor dit slachtoffer en hoe groot de gevolgen, onder andere voor haar opleiding. De officier van justitie komt tot een strafeis van 3 jaar gevangenisstraf en de verdachten moeten het slachtoffer een schadevergoeding van €5290.53 betalen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak

Kleine nederlaag AZ in halve finale Conference League tegen West Ham United

AZ heeft de heenwedstrijd in de halve finale van de Conference League tegen West Ham United verloren. In Londen won de thuisploeg met 2-1 van de Alkmaarders.

AZ begon de wedstrijd tegen West Ham United zonder Jesper Karlsson (blessure) en Milos Kerkez (schorsing) aan de wedstrijd en had het lastig tegen de Premier League ploeg. De eerste kansen waren dan ook voor de thuisploeg en Saïd Benrahma zorgde in het eerste kwartier voor gevaar, maar AZ-doelman Mathew Ryan voorkwam de snelle openingsgoals. AZ kon daar weinig tegenoverstellen, maar toch ging de ploeg van Pascal Janssen bij rust met 0-1 de voorsprong in. In de 41ste minuut kreeg Tijjani Reijnders wat ruimte en middenvelder zorgde met lage schuiver in de korte hoek voor de 0-1 voorsprong.

West Ham United zette in de tweede helft de achtervolging in en na twintig minuten in de tweede helft kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. AZ-doelman Ryan ging in de fout, waarna de scheidsrechter een penalty gaf en die werd benut door Benrahma. Niet veel later zou ook de 2-1 vallen voor West Ham United. Yukinari Sugawara haalde een kopbal uit een corner nog van de lijn, maar uit de rebound was het alsnog raak voor de thuisploeg via Michail Antonio. West Ham United was ook nog dicht bij de 3-1, maar gelukkig voor AZ wist Benrahma die kans niet te benutten, waardoor het 2-1 bleef.

Volgende week is de return in Alkmaar. Dan moet AZ winnen om kans te hebben op de finale van de Conference League. In de andere halve finale tussen Fiorentina en FC Basel eindigde de heenwedstrijd donderdag in Italië in 1-2.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.