20 maanden cel voor zware kindermishandeling

Een 36-jarige vrouw uit het Vlaamse Oostende is veroordeeld tot een celstraf van twintig maanden, waarvan de helft met uitstel, wegens zware kindermishandeling.

De zaak kwam aan het licht nadat haar vijftienjarige dochter zwanger bleek te zijn van haar eigen vader. De man, die zwakbegaafd is, kreeg in beroep tien jaar gevangenisstraf opgelegd. Tijdens het onderzoek kwamen de mishandelingen van de vrouw, die zich over een periode van twee jaar uitstrekten, naar voren.

De moeder, van Afghaanse afkomst, sloeg en vernederde zowel haar dochter als haar negenjarige zoon. Zo moest het jongetje onder meer zijn broodtrommel schoonmaken in het toilet, terwijl zijn zus regelmatig geschopt en gebeten werd door de vrouw.

De verdediging voerde aan dat de feiten binnen de culturele achtergrond van de moeder gezien moesten worden, aangezien het in Afghanistan gebruikelijk is dat ouders hun kinderen slaan. De rechtbank ging hier echter niet in mee, met het argument dat de vrouw al meer dan tien jaar in België woont en bekend zou moeten zijn met westerse waarden en normen.

Ter illustratie (afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)
Ter illustratie (afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)