Peperduur jacht zinkt bij Ibiza, maar verzekeraar hoeft niet te betalen

De Nederlandse botenbouwer Waterdream draait zelf op voor de schade aan een peperduur motorjacht dat in de zomer van vorig jaar voor de kust van het Spaanse eiland Ibiza zonk. Dat heeft de rechtbank deze week bepaald. Het kost het bedrijf van Prins Bernhard, dat ook een kantoor in Amsterdam heeft, 1,3 miljoen euro. Zo meldt AT5.

Voor de zogeheten Waterdream '52 California 52 was in 2021 een pleziervaartuigenverzekering afgesloten. Het verzekerde bedrag was 1.250.000 euro en het verzekerde gebied 'Europese Zeeën, ligplaats Europa'. De verzekering had een looptijd van een jaar tot 23 juli 2022. Toen het motorjacht naar Amerika ging, werd het 'uit de dekking genomen' en werd er door de verzekeraar een geschorste polis gestuurd.

Geen zaken
Op 3 juni 2022 heeft Waterdream per WhatsApp gevraagd of het motorjacht terug in de dekking kon, maar een gevolmachtigde agent van de verzekeraar liet weten geen zaken meer te willen doen met het bedrijf. Het jacht kwam op 7 juni 2022 aan in Spanje en zonk in de nacht van 5 op 6 juli 2022. Een schade-expert raamde de reparatiekosten op 1,3 miljoen euro en de bouwkosten van een soortgelijke boot op 1,360.000 euro.

Waterdream wilde 1.250.000 van de verzekeraar en 190.000 euro aan gemiste charterinkomsten. De rechtbank stelde vast dat de boot is gezonken in de verzekerde periode en binnen het verzekerd gebied, maar dat het bedrijf van Prins Bernhard de verkering niet eenzijdig kon hervatten door te melden dat de boot naar Europa zou komen. "Waterdream mocht er dus ook niet op vertrouwen dat de boot weer verzekerd was", schrijft de rechtbank in het vonnis.

Hoog opgelopen
De deels in Amsterdam gevestigde botenbouwer moet ook de proceskosten van de verzekeraar betalen. Die zijn hoog opgelopen. De advocaat van de tegenpartij kostte 8.494,00 euro en het griffierecht was 8.519, 00 euro.

Zo ziet het bewuste motorjacht eruit: