FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 maart 2023

Groves sprint op fiets van ploegmaat naar tweede ritwinst in Catalonië

Kaden Groves heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van Catalonië te pakken. De snelle Australiër van Alpecin-Fenix kreeg in de laatste tien kilometer te maken materiaalpech, nam de fiets van Xandro Meurisse, waarna hij op fiets van zijn ploeggenoot de sprint won. Primoz Rolgic blijft leider met nog één dag te gaan.

Vandaag stond er een wat makkelijkere rit op het programma in de Ronde van Catalonië. Toch moesten de renners onderweg meer dan 2000 hoogtemeters afleggen over een lengte van 174 kilometer en dan hadden de renners het geluk dat het laatste klimmetje eruit werd gehaald door de wedstrijdorganisatie.

Vanuit de start werd er hard gereden, waardoor niemand uit het peloton kon wegrijden. Doordat alles samen bleef kon Primoz Roglic bij de eerste tussensprint winnen voor Remco Evenepoel, waardoor de Sloveen één seconde virtueel uitliep in het klassement. Ook na de eerste tussensprint was het wachten voordat een kopgroep de ruimte kreeg, uiteindelijk reden vijf renners weg. Veel ruimte kregen ze niet en op de laatste klim van de dag werd het vijftal weer gegrepen en zag Marc Soler zijn kans. De Catalaan probeerde het en op de beklimming van ruim zes kilometer nam Soler een voorsprong van een halve minuut. Toch was het gat op de top alweer bijna gedicht nadat Remco Evenepoel het probeerde. De Belgische wereldkampioen kreeg direct leider Primoz Roglic mee in zijn wiel en reden in geen tijd naar Soler toe. Net na de top sloten ze aan en het tweetal lieten Soler ook direct achter.

Evenepoel en Roglic leken opnieuw te gaan strijden voor de ritzege. De Belg en de Sloveen hadden al snel een halve minuut voorsprong, maar doordat Roglic tot ergernis van Evenepoel niet overnam kon het peloton wel terugkeren. Evenepoel wist bij een tweede tussensprint nog wel een seconde terug te pakken, waardoor het verschil weer tien seconden was in het voordeel van Roglic. De sprinters konden zich opmaken voor een sprint, al was het even afwachten of Kaden Groves mee kon sprinten. De ritwinnaar kreeg namelijk te maken met pech in de laatste tien kilometer. De Australiër nam de fiets van Xandro Meurisse, sloot vervolgens snel weer aan, en zou tamelijk eenvoudig de sprint winnen. Dat was voor Groves alweer zijn tweede deze week.

Results powered by FirstCycling.com

Bagnaia wint eerste MotoGP-sprintrace ooit na heerlijke strijd in Portugal

Op het circuit van Portimão in Portugal is zaterdag het nieuwe seizoen in de MotoGP van start gegaan. Dat gebeurde met de allereerste sprintrace in de MotoGP, wat vanaf nu het nieuwe format is: op zaterdag een sprintrace, op zondag de Grand Prix, waardoor er voor gezorgd wordt dat losse races op zichzelf wat minder van belang zijn en het meer op spektakel dan de titelstrijd gericht is.

Poleposition voor de eerste race van het nieuwe jaar was voor Marc Marquez op de Honda, die wereldkampioen Francesco Bagnaia en Jorge Martin naast zich had staan. Rij twee was voor thuisheld Miguel Oliveira, voor Jack Miller, Enea Bastianini, Maverick Viñales, Marco Bezzecchi en Luca Marini.

Marquez vertrok uitstekend en kwam als leider de eerste ronde door, maar werd op het rechte stuk gepakt door Bagnaia en Martin. Achter Marquez volgde Oliveira, voor Bastianini, Miller, Marini en Viñales. Achter de voorste mannen ging het snel mis: Marini dook te hard een bocht in en schoof onderuit, tegen Ducati-genoot Bastianini aan.

Vanuit de slipstream ging Martin voorbij Bagnaia naar de leiding, terwijl Bezzecchi onderuit schoof. Marquez kreeg het ondertussen lastig en werd gepasseerd door zowel Miller als Oliveira, waarbij vooral Miller het tempo lekker te pakken had: de Australiër ging op de KTM ook langs Bagnaia naar de tweede plek.

Halverwege de race pakte Miller dan de leiding over van Martin, maar de verschillen waren nog miniem: Bagnaia, Oliveira en Marquez zaten er nog volle bak bij en Martin nam de leiding ook weer terug. In de kopgroep knokte Bagnaia zich weer naar de tweede plek, voor Marquez en Oliveira, terwijl Miller het ineens weer lastiger kreeg.

In de laatste ronde hadden Martin en Bagnaia een gaatje naar de door Oliveira aangevoerde rest, waarna Bagnaia zijn Ducati binnendoor drukte. Dat bleek de gouden zet en Bagnaia pakte de allereerste MotoGP-sprintrace ooit, voor Martin en Marquez, met Miller, Viñales, Aleix Espargaro en Oliveira daar nog achter - de Portugees maakte in de slotronde een dure fout.

Poetin: 'Rusland gaat kernwapens stationeren in Wit-Rusland'

De Russische president Poetin heeft aangekondigd dat er kernwapens in buurland Wit-Rusland zullen worden gestationeerd. Moskou en Minsk hebben daartoe overeenstemming bereikt, zei Poetin op de staatstelevisie.

"Concreet gaat het om tactische kernwapens. Daar is niets ongewoons aan, aangezien de VS ook al lange tijd dergelijke wapens op het grondgebied van zijn bondgenoten heeft gestationeerd staan. Daarmee schendt Rusland geen internationale verdragen over non-proliferatie", aldus Poetin. 

Tactische kernwapens hebben een bereik van enkele honderden kilometers en hun explosieve kracht ligt tussen één en 50 kiloton TNT.

Daarnaast kondigde het Russische staatshoofd aan dat Rusland anti-tank wapens met verarmd uranium in Oekraïne gaat gebruiken als Kyiv dergelijke munitie uit het Westen zou ontvangen.

Hij reageerde hiermee op de plannen van het Verenigd Koninkrijk om dergelijke anti-tank wapens aan Oekraïne te geven. Dit type munitie is extra krachtig en wordt onder meer gebruikt om tanks te vernietigen.

EK-kwalificatie: hattrick Lukaku tegen Zweden, Tsjechië klopt Polen

In de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal van volgend jaar kwamen in groep B vrijdagavond niet alleen Nederland en Frankrijk in actie. In Portugal speelden Gibraltar en Griekenland tegen elkaar, omdat het thuisstadion van Gibraltar verbouwd wordt.

Gibraltar wist tegen de Grieken elf minuten lang de nul te houden, drie minuten langer dan Nederland tegen de Fransen: Giorgios Masouras opende de score voor de Grieken, kort voor rust was Manolis Siopsis goed voor een verdubbeling van de voorsprong. Een Gibraltarese stunt zat er niet in en een kwartier na rust maakte Tasos Bakasetas met de 0-3 definitief een einde aan die hoop. Door de 0-3 nederlaag staat Gibraltar op doelsaldo overigens boven Nederland in de stand.

In groep E liet Tsjechië zien dat het zelfs nog sneller kan dan wat de Fransen deden: tegen Polen opende Ladislav Krejci na ongeveer een minuut de score, twee minuten later stond het dankzij Tomas Cvancara al 2-0. Het ging daarna wel even liggen, tot Jan Kuchta na dik een uur de 3-0 op liet tekenen - Damian Szymanski redde de Poolse eer kort voor tijd nog met de 3-1.

In diezelfde groep namen de Faroëreilanden het op tegen Moldavië, waar men in de kwalificatie voor het WK van vorig jaar nog van had gewonnen. Dankzij Mads Mikkelsen kwamen de bezoekers zelfs al binnen een half uur op 0-1, maar de verrassing zat er toch niet in: Ion Nicolaescu mocht kort voor tijd vanaf elf meter aanleggen en bracht Moldavië toch nog een punt.

Dé wedstrijd in groep F was die tussen Zweden en België, maar voor het thuisland werd dat een fikse domper. Romelu Lukaku opende na dik een half uur de score, was kort na rust nog eens trefzeker en tekende tien minuten voor tijd ook nog voor de 0-3 eindstand, waar zelfs de ingevallen Zlatan Ibrahimovic niks aan kon veranderen.

Oostenrijk kreeg in Linz bezoek van Azerbeidzjan, dat na bijna een half uur in twee minuten tijd goals om de oren kreeg van Marcel Sabitzer en Michael Gregoritsch. Sabitzer scoorde kort na rust nog eens, Emin Mahumodov deed namens de bezoekers iets terug en Christoph Baumgartner tekende niet veel later voor de 4-1 eindstand.

In groep G was het tot slot allemaal niet al te spectaculair. Bulgarije ontving Montenegro, een wedstrijd waarin het bij welgeteld één goal bleef: Nikola Krstovic tekende na zeventig minuten voor de winnende treffer voor de Montenegrijnen. Dusan Tadic opende vroeg de score voor Servië tegen Litouwen, dat weinig voor elkaar kreeg en er dankzij een goal van Dusan Vlahovic met 2-0 vanaf ging.

Alle drie de reünieconcerten Acda en De Munnik binnen anderhalf uur uitverkocht

Het eerste concert van het duo Acda en De Munnink na ruim acht jaar heeft voor een ware run gezorgd op de kaartjes. De tickets voor het reünieconcert in de Ziggo Dome gingen vanochtend om 10.00 uur in de verkoop, vijf minuten later waren ze allemaal verkocht. Het tweetal kondigde daarom een tweede én een derde show aan, ook die waren snel uitverkocht, zo schrijft AT5.

Voor de drie concerten op donderdag 26, vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober zijn er geen kaarten meer beschikbaar. Thomas Acda kan het niet geloven dat de eerste show zo snel is uitverkocht. "Je vraagt je toch af of mensen nog wel op ons zitten te wachten. Dat we binnen 5 minuten een Ziggo Dome uitverkopen is werkelijk ongelofelijk."

Ook zijn compagnon Paul de Munnik is enthousiast over het feit. "Het besef zo’n deel uit te maken van het leven van zoveel mensen, dat is meer dan we ooit hadden durven dromen en we kunnen niet wachten al die oude vertrouwde nummers weer samen met ons publiek te mogen zingen." Via Twitter laat Acda en De Munnik weten dat zij in gesprek gaan met de Ziggo Dome of er nog extra mogelijkheden zijn dit jaar.

Het tweetal leerde elkaar in 1988 tijdens audities voor de kleinkunstacademie in Amsterdam kennen. In 1997 bracht het duo hun eerste single uit. Na jaren samen te hebben gespeeld en muziekprijzen zoals Edisons, een Gouden en Zilveren Harp te hebben bemachtigd, besloten Acda en De Munnik om in 2015 uit elkaar te gaan.

Man (58) overleden na geweldsincident

De politie is een onderzoek gestart nadat er vrijdagavond 24 maart een geweldsincident plaatsvond aan de Julianaweg in de Wouwse Plantage. Een 58-jarige man uit Bergen op Zoom is hierbij om het leven gekomen.

Rond 21.30 uur ontving het operationeel centrum een oproep dat er een man gewond was geraakt bij een geweldsincident. Hulpdiensten zijn met spoed daarnaartoe gegaan. Zij troffen de zwaargewonde man aan en hebben tevergeefs geprobeerd hem te reanimeren. De omgeving rond het plaats delict is afgezet. Forensische rechercheurs hebben de hele nacht sporenonderzoek gedaan. Er zijn getuigenverklaringen opgenomen.

De politie is nog op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Synthetisch drugslab aangetroffen in Wormer

Aan de Malerstraat in Wormer is in een bedrijfspand een synthetisch drugslab aangetroffen. De politie deed daar, samen met de omgevingsdienst, vrijdagmiddag 24 maart rond 13.45 uur een instap naar aanleiding van een melding van geuroverlast.

Bij binnentreden ontdekte de politie het synthetische drugslab. Hierbij zijn er grote hoeveelheden harddrugs aangetroffen. Vrijwel direct werd de locatie afgezet, de brandweer ingeschakeld en omliggende panden ontruimd. Vervolgens hebben brandweer en politie onderzoek verricht. Het drugslab en aanwezige spullen zijn ontmanteld, afgevoerd en vernietigd.

Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De politie is ook nog op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Vrouw (67) en hond overleden na verkeersongeval IJmuiden; drie verdachten vast

Vrijdagavond heeft er aan de IJmuiderstraatweg in IJmuiden een dodelijk ongeval plaatsgevonden. Een 67-jarige vrouw uit IJmuiden en haar hond zijn hierbij om het leven gekomen. Kort daarna heeft de politie drie personen aan kunnen houden die in verband worden gebracht met het verkeersongeval. De politie doet onderzoek naar de toedracht.

Rond 22.50 uur kreeg de politie een melding dat er aan de IJmuiderstraatweg een aanrijding zou hebben plaatsgevonden tussen een voertuig, persoon en hond. De hulpdiensten hebben geprobeerd de vrouw te reanimeren. Dit mocht helaas niet meer baten. De hond van het slachtoffer is na het verkeersongeval ook overleden. De verkeersongevallenanalyse heeft direct na het verkeersongeluk een sporenonderzoek gedaan. Het onderzoek naar de toedracht van het verkeersongeval loopt nog.

Bij het ongeval is het voertuig doorgereden. Kort na het ongeval melden zich drie personen bij het politiebureau in IJmuiden in verband met het dodelijke verkeersongeval. Zij zijn vervolgens aangehouden. De verdachten betreffen een 22-jarige man en een 18-jarige man afkomstig uit IJmuiden. De derde verdachte is een 19-jarige man uit Heemskerk. De verdachten zitten nog vast en hun rol bij de aanrijding wordt onderzocht. De auto, die mogelijk betrokken is bij het verkeersongeval, is even later door de politie aangetroffen op de Schiplaan in IJmuiden. De auto is in beslag genomen en wordt onderzocht.

De politie onderzoekt het verkeersongeval en komt graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien, gehoord of heeft u (camera) beelden van deze zaak? Neem dan contact op met de politie via het nummer 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

'Oud-medewerker geheime dienst die dood gevonden werd in bad stierf natuurlijke dood'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het strafrechtelijke onderzoek naar het overlijden van oud-MIVD'er Hans van de Ven afgerond. De 69-jarige Amstelvener werd twee jaar geleden onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen in zijn bad, maar volgens het OM zijn er geen aanwijzingen dat hij is vermoord, zo meldt AT5.

Dat melden Argos en het Algemeen Dagblad. Laatstgenoemde wist de zaak rond het overlijden van de oud-medewerker van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ter heropenen na onderzoek. Op 5 februari 2021 werd Van de Ven dood aangetroffen in zijn woning aan de Kotter in Amstelveen. Na onderzoek van een schouwarts werd geconcludeerd dat het zou gaan om een natuurlijke dood. Nabestaanden dachten daar echter anders over en hadden daar duidelijke aanwijzingen voor.

Zij schakelden vervolgens oud-recherchechef Klaas Langendoen en AD-journalist Koen Voskuil in om de dood van Van de Ven te onderzoeken. Na dat onderzoek heropende eind januari 2022 het OM de zaak, het lichaam van de oud-medewerker van de geheime dienst werd vervolgens opgegraven.

Er werd opnieuw gezocht naar de doodsoorzaak van Van de Ven, dat werd uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Volgens het OM is het meest waarschijnlijke scenario dat Van de Ven is overleden aan een hartaanval.

Vanaf 1 april statiegeld op blikjes

Het lijkt op een 1 april grap, maar het is bittere ernst. Vanaf 1 april wordt er net als op de grote en kleine plastic flessen ook statiegeld op blikjes geheven. Voor blikjes wordt het statiegeldbedrag 15 cent. 

Eigenlijk zou het statiegeld op blikjes al vanaf 1 januari ingaan, maar dat lukte toen niet wegens IT-problemen en een gebrek aan machines om de blikjes te persen. 

Directeur Afvalfonds verpakkingen, Hester Klein Lankhorst, geeft aan dat het een enorme klus was maar is op 1 april alles gereed om statiegeld op blikjes in te voeren. 

Men kan de lege blikjes straks net als statiegeldhoudende flessen inleveren bij ongeveer 5000 supermarkten. Dit kan in dezelfde machines waar ook de flessen ingeleverd moeten worden. Ook zijn er zo'n 22.000 andere innamepunten zoals tankstations, NS-stations en sportclubs gerealiseerd. 

De blikjes met statiegeld hebben een andere streepjescode en zijn te herkennen aan een statiegeldlogo. De eerste blikjes met statiegeld staan nu al in de winkel en vervangen komende maanden de 'statiegeldloze' blikjes. Men kan dus ook na 1 april nog blikjes zonder statiegeld in de schappen aantreffen. Wie het statiegeld van 15 cent terug wil krijgen, moet zijn blikje niet pletten zodat de streepjescode leesbaar blijft, een elkaar gedeukt blikje zal niet worden geaccepteerd door de flessenautomaat.

Vertrouweling Poetin stelt verbod op Internationaal Strafhof in Rusland voor

Een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin heeft voorgesteld het Internationaal Strafhof (ICC) in Rusland te verbieden. De voorzitter van het Russische Lagerhuis, Vyacheslav Volodin, riep op tot een verbod op alle activiteiten van het Strafhof in Rusland en tot het straffen van iedereen die samenwerkt met en steun verleent aan het ICC. Daarvoor is het nodig om de wetgeving aan te passen, schreef hij op Telegram.

Half maart vaardigde het ICC een arrestatiebevel uit tegen Poetin op beschuldiging van oorlogsmisdaden in verband met de invasie van Oekraïne. Rusland heeft het arrestatiebevel schandalig, onaanvaardbaar en vijandig genoemd.

Peperduur jacht zinkt bij Ibiza, maar verzekeraar hoeft niet te betalen

De Nederlandse botenbouwer Waterdream draait zelf op voor de schade aan een peperduur motorjacht dat in de zomer van vorig jaar voor de kust van het Spaanse eiland Ibiza zonk. Dat heeft de rechtbank deze week bepaald. Het kost het bedrijf van Prins Bernhard, dat ook een kantoor in Amsterdam heeft, 1,3 miljoen euro. Zo meldt AT5.

Voor de zogeheten Waterdream '52 California 52 was in 2021 een pleziervaartuigenverzekering afgesloten. Het verzekerde bedrag was 1.250.000 euro en het verzekerde gebied 'Europese Zeeën, ligplaats Europa'. De verzekering had een looptijd van een jaar tot 23 juli 2022. Toen het motorjacht naar Amerika ging, werd het 'uit de dekking genomen' en werd er door de verzekeraar een geschorste polis gestuurd.

Geen zaken
Op 3 juni 2022 heeft Waterdream per WhatsApp gevraagd of het motorjacht terug in de dekking kon, maar een gevolmachtigde agent van de verzekeraar liet weten geen zaken meer te willen doen met het bedrijf. Het jacht kwam op 7 juni 2022 aan in Spanje en zonk in de nacht van 5 op 6 juli 2022. Een schade-expert raamde de reparatiekosten op 1,3 miljoen euro en de bouwkosten van een soortgelijke boot op 1,360.000 euro.

Waterdream wilde 1.250.000 van de verzekeraar en 190.000 euro aan gemiste charterinkomsten. De rechtbank stelde vast dat de boot is gezonken in de verzekerde periode en binnen het verzekerd gebied, maar dat het bedrijf van Prins Bernhard de verkering niet eenzijdig kon hervatten door te melden dat de boot naar Europa zou komen. "Waterdream mocht er dus ook niet op vertrouwen dat de boot weer verzekerd was", schrijft de rechtbank in het vonnis.

Hoog opgelopen
De deels in Amsterdam gevestigde botenbouwer moet ook de proceskosten van de verzekeraar betalen. Die zijn hoog opgelopen. De advocaat van de tegenpartij kostte 8.494,00 euro en het griffierecht was 8.519, 00 euro.

Zo ziet het bewuste motorjacht eruit:

FOK! Wat een weer: winderig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vandaag geldt van 11:00 tot 16:00 code geel wegens harde wind in de provincies Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevolan, Zeeland en vanaf 13:00 ook in Limburg. Er zijn windstoten mogelijk tot 80 km/u.

Het is bewolkt en komen buien voor. Een buienlijn over de lengte van het land verplaatst zich naar het oosten. Ook vanmiddag is er kans op buien maar ook de zon kan gezien worden tussen de buitjes door. De middagtemperatuur ligt tussen de 9 en de 12 graden.

Vanavond neemt de buienactiviteit af, alsmede de wind. In de nacht naar zondag klaart het op, onder de bewolking is het 6 tot 7 graden, bij een heldere lucht daalt de temperatuur naar 2 graden. Morgen droog in het noorden, buien in het zuiden maar dat, is voor morgen. Tot dan!

De windmoens hebben genoe te doen vanaag (Foto: qltel)
De windmolens hebben genoeg te doen vandaag (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Random Pics van de Dag #893

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.