Poetin: vredesplan China als basis en dreigt met actie op uraniummunitie Britten

Russische president Vladimir Poetin heeft de Chinese voorstellen over het conflict in Oekraïne beschreven als een mogelijke basis voor een vredesoplossing. Oekraïne en het Westen moeten daar echter klaar voor zijn, zegt hij. Maar het Westen wil vechten 'tot de laatste Oekraïener'. Rusland is klaar voor vredesbesprekingen, meldde het Chinese bureau Xinhua nadat Poetin gesprekken had met de Chinese president Xi Jinping in Moskou.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het Britse plan om Oekraïne te voorzien van munitie met verarmd uranium veroordeeld. Een woordvoerster van het ministerie zei dat dergelijke munitie kankerverwekkend is en het milieu vervult. De Russische president Vladimir Poetin meldde op een gezamenlijke persconferentie met Xi dat Rusland zal worden gedwongen actie te ondernemen als het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk munitie met verarmd uranium levert aan Oekraïne.

Het conservatieve Britse parlementslid en staatssecretaris van Defensie Annabel Goldie kondigde aan dat dergelijke munitie tegelijkertijd met Challenger 2-tanks naar Oekraïne  wordt overgebracht. Deze munitie is "zeer effectief in het bestrijden van moderne tanks en gepantserde voertuigen". Verarmd uranium vergroot de penetratiekracht van pantserdoorborende wapens en is eerder gebruikt in de Golfoorlogen. De gevolgen voor mens en milieu van deze munitie zijn omstreden.