FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 maart 2023

Random Pics van de Dag #890

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Poetin: vredesplan China als basis en dreigt met actie op uraniummunitie Britten

Russische president Vladimir Poetin heeft de Chinese voorstellen over het conflict in Oekraïne beschreven als een mogelijke basis voor een vredesoplossing. Oekraïne en het Westen moeten daar echter klaar voor zijn, zegt hij. Maar het Westen wil vechten 'tot de laatste Oekraïener'. Rusland is klaar voor vredesbesprekingen, meldde het Chinese bureau Xinhua nadat Poetin gesprekken had met de Chinese president Xi Jinping in Moskou.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het Britse plan om Oekraïne te voorzien van munitie met verarmd uranium veroordeeld. Een woordvoerster van het ministerie zei dat dergelijke munitie kankerverwekkend is en het milieu vervult. De Russische president Vladimir Poetin meldde op een gezamenlijke persconferentie met Xi dat Rusland zal worden gedwongen actie te ondernemen als het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk munitie met verarmd uranium levert aan Oekraïne.

Het conservatieve Britse parlementslid en staatssecretaris van Defensie Annabel Goldie kondigde aan dat dergelijke munitie tegelijkertijd met Challenger 2-tanks naar Oekraïne  wordt overgebracht. Deze munitie is "zeer effectief in het bestrijden van moderne tanks en gepantserde voertuigen". Verarmd uranium vergroot de penetratiekracht van pantserdoorborende wapens en is eerder gebruikt in de Golfoorlogen. De gevolgen voor mens en milieu van deze munitie zijn omstreden.

Hubert Bruls vreest dat Spreidingswet er niet komt

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, ex-voorzitter van het Veiligheidsberaad vreest dat de aangepaste versie van de Spreidingswet er niet komt. Het wetsvoorstel moet nog worden besproken door minister Eric van der Burg in de ministerraad. De BoerBurgerBeweging (BBB), straks de grootste in de Eerste Kamer, zal niet instemmen met deze wet. Bruls maakt zich zorgen dat de wet hierdoor gaat sneuvelen: “Het wordt spannend waar het kabinet dan mee komt.” Zo meldt WNL.

Snowboardster Dekker sluit seizoen af met twee kwartfinales in World Cups

In het Sloveense Rogla en het Duitse Berchtesgaden zijn de afgelopen dagen de laatste World Cup-wedstrijden gehouden voor de alpinesnowboarders. Michelle Dekker zat er namens Nederland bij en haalde twee keer de kwartfinales, terwijl zowel bij de mannen als de vrouwen de eindwinnaars nog bepaald moesten worden.

Parallelreuzenslalom vrouwen, Rogla
Sneeuwsportfenomeen Ester Ledecka raakte in de zomer zwaar geblesseerd en moest het hele seizoen in het alpineskiën missen, maar voor het snowboarden kon ze nog nét de laatste week meepakken. Het begon lekker, want met zeges op de Duitse dames Carolin Langenhorst en Ramona Hofmeister en winst op Lucia Dalmasso uit Italië plaatste de Tsjechische zich voor de finale. In de spannende finale kwam ze nét tekort tegen de Oostenrijkse Sabine Schöffmann, die eerder de Nederlandse Michelle Dekker had uitgeschakeld in de kwartfinales en vervolgens de Japanse kersvers wereldkampioene Miki Tsubaki klopte. In de kleine finale pakte Miki de derde plek door Dalmasso te verslaan.

Parallelreuzenslalom mannen, Rogla
De finale werd een Italiaans onderonsje tussen Roland Fischnaller en Mirko Felicetti. Veteraan Fischnaller schakelde onderweg de Oostenrijker Aron Juritz, Tim Mastnak uit Slovenië en landgenoot Edwin Coratti uit, terwijl Felicetti afrekende met de Sloveen Rok Marguc, landgenoot Maurizio Bormolini en de Zuid-Koreaan Lee Sang-ho. In de finale was de 'oude' Fischnaller net te sterk, terwijl Coratti met een paar centimeter de strijd om plek drie van Lee won.

Parallelslalom vrouwen, Berchtesgaden
Ledecka had de vorm gelijk nóg weer beter te pakken: met winst op Larissa Gasser uit Oostenrijk, de Zwitserse Julie Zogg én Schöffmann plaatste ze zich opnieuw voor de finale. Daarin nam ze het op tegen Hofmeister, die de Zwitserse Patrizia Kummer, Miki en landgenote Cheyenne Loch had verslagen, maar in de finale tekort kwam om Ledecka van een fraaie comebackzege te houden. Loch klopte Schöffmann in de strijd om plek drie, Dekker ging er wederom in de kwartfinales uit tegen Schöffmann.

Parallelslalom mannen, Berchtesgaden
Dit keer was het juist een Oostenrijks onderonsje in de finale en wel tussen Fabian Obmann en Arvid Auner. Obmann won onderweg van landgenoten Benjamin Karl en Andreas Prommegger en van Marguc, terwijl Auner afrekende met Bormolini, de Bulgaar Radoslav Yankov en de Amerikaan Cody Winters. De finale was erg spannend en leverde Obmann met 0,05 seconden zijn allereerste World Cup-zege op, nadat Marguc de derde plek had gewonnen tegen Winters.

Parallelslalom landenteams, Berchtesgaden
Obamnn en Schöffmann namen het in de finale op tegen Bormolini en zijn Italiaanse landgenote Elisa Caffont en het was het Oostenrijkse duo dat de overwinning pakte. Plek drie was voor Coratti en Dalmasso, die Winters en zijn Amerikaanse landgenote Iris Pflum versloegen.

Eindklassementen
In de World Cup parallelsnowboarden pakte Obmann bij de mannen de eindzege, enkele punten voor Bormolini en met Prommegger op de derde plek. Obmann won ook het eindklassement op de parallelslalom, terwijl die op de parallelreuzenslalom naar Fischnaller ging.

Bij de vrouwen ging de eindwinst naar Zogg, die Hofmeister net achter zich wist te houden. Zogg pakte ook de eindwinst op de parallelslalom, terwijl Hofmeister die op de parallelreuzenslalom pakte. Dekker eindigde als tiende in het totaalklassement en als tiende en dertiende op de reuzenslalom en slalom.

Ciccone klopt Roglic en Evenepoel in Ronde van Catalonië

Giulio Ciccone heeft de eerste bergrit in de Ronde van Catalonië gewonnen. Met aankomst boven de 2000 meter was de Italiaan de snelste in een sprintje tegen klassementsleider Primoz Roglic en wereldkampioen Remco Evenepoel. Roglic blijft wel leider in de Catalaanse rittenkoers.

Vandaag stond de eerste van de drie bergritten op het programma in de Ronde van Catalonië met aankomst op het skioord Vallter 2000. Onderweg reed er lange tijd een kopgroep van acht vooruit, waarbij Simon Carr het langst vooruit bleef, maar werd op de slotklim ingerekend.

Op de slotklim van vijftien kilometer kreeg Joao Almeida te maken met materiaalpech. De Portugese klassementsrenner moest in de achtervolging, terwijl Bahrain Victorious een stevig tempo oplegde op de slotklim voor hun kopman Mikel Landa. Onder meer Richard Carapaz en Egan Bernal moesten lossen, maar ondanks dat er hard werd doorgereden kon Almeida toch de aansluiting te maken bij de andere klassementsrenners.

Esteban Chaves trok op iets meer dan zes kilometer te gaan in de aanval. Sepp Kuss reageerde nog eerst op de aanval van de Colombiaanse kampioen, maar de Amerikaan van Jumbo-Visma kon niet tot het wiel komen van Chaves, waarna de kleine Colombiaan een voorsprong bij elkaar had gefietst van een halve minuut. Van de favorieten was Landa de eerste die de tegenaanval inzette, maar de Bask werd snel weer ingelopen, waarna het de beurt was aan Remco Evenepoel. De wereldkampioen probeerde het in de laatste twee kilometer meermaals, maar telkens konden Giulio Ciccone en Primoz Roglic en Evenepoel volgen. Maar door de verschillende versnellingen werd Chaves bijgehaald in de laatste kilometer en kon er gesprint worden voor de dagzege.

Evenepoel ging de sprint van ver af aan, waarbij Ciccone perfect zat geplaatst en in de laatste bocht voorbij Evenepoel ging en in de laatste meters kon de Italiaan van Trek-Segafredo ook nog Roglic afhouden, waardoor Ciccone de winst pakte in de tweede rit van de Ronde van Catalonië. Roglic behield wel de leiding in het algemeen klassement, daarin heeft Sloveen zes seconden voorsprong op zowel Evenepoel en Ciccone.

Results powered by FirstCycling.com

Rechter: juwelier heeft klant 'misleid' met gedwongen reparatie Rolex-horloge

Het Amsterdamse familiebedrijf Gassan Diamonds heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan een oneerlijke handelspraktijk. Een man kwam naar de zaak om het bandje van zijn horloge van Rolex te laten maken, maar moest verplicht van de winkel ook zijn horloge laten reviseren. Zo meldt AT5

De man ging naar de Amsterdamse juwelier, die tevens handelt in exclusieve horloges, om zijn schakelband te laten repareren. Volgens Gassan was de reparatie alleen mogelijk als zij ook het uurwerk van het horloge mochten reviseren.

Volgens Rolex kon 'vanwege de staat van het uurwerk' het horloge niet alleen worden afgeleverd met een gerepareerde band. Het merk zou daarom eisen hebben gesteld voor de reparaties aan hun horloges, om zo de exclusieve waarde te behouden. Het was volgens de fabrikant ook van belang om de reparatie uit te laten voeren bij een officiële Rolex-dealer. 

'Zeer zwakke' positie
De rechtbank is van mening dat de eisen die Rolex stelt niet onderbouwd waren en dat daarom Gassan het bandje gewoon had kunnen repareren. De man werd echter 'gedwongen' tot de revisie van het horloge en belandde daarmee in een 'zeer zwakke' positie. De rechter stelde dat Gassan de man dus heeft misleid met de gestelde eisen van Rolex.  

Volgens de rechter was er dus sprake van een oneerlijke handelspraktijk. Gassan moest daarom zowel de kosten van de reparatie van het bandje als die van de revisie van het uurwerk betalen, in totaal kwam dat neer op een bedrag van 1.573 euro. 

Brandweer breekt verkeerde voordeur open, maar vergoedt schade niet

De brandweer heeft zo'n twee weken geleden vanwege een noodgeval de deur van een woning aan de Van Gentstraat in Amsterdam-West opengebroken, alleen bleek het om de voordeur van de overbuurman te gaan. Sindsdien probeert bewoner Michal Karczemski de schade aan zijn voordeur vergoed te krijgen, maar geeft de brandweer niet thuis. Zo meldt AT5

De hulpdiensten waren opgeroepen voor een medisch noodgeval bij een overbuurman van Karczemski. Doordat de brandweermannen het verkeerde adres hadden doorgekregen, stonden zij bij hem voor de deur. Op dat moment was Karczemski een wandeling maken in het Westerpark, en was hij dus niet thuis.

Verkeerde voordeur
De hulpdiensten besloten daarop de voordeur van Karczemski te forceren, met grote schade aan de voordeur tot gevolg. Pas daarna werd duidelijk dat ze aan het verkeerde adres waren. Sindsdien probeert Karczemski de schade vergoed te krijgen.

"De politie zegt dat de brandweer verantwoordelijk is. De brandweer zegt dat ik moet aankloppen bij de Vereniging van Eigenaren (VvE), omdat ik een koopwoning heb. De VvE zegt weer dat ik bij de brandweer moet zijn", aldus Karczemski. "Uiteindelijk gaf de brandweer toe dat het hun fout was, maar dat ze de schade niet gaan vergoeden."

Brandweer vergoedt schade niet
De brandweer laat weten dat de schade voor rekening van de eigenaar van de woning is en dat zij dit niet voor Karczemski kunnen oplossen. "In ons werk telt elke seconde, zeker bij een reanimatie. Als hulpverlenende organisaties (brandweer, ambulance en politie) doen we er 24/7 alles aan om zo snel mogelijk hulp te verlenen, met de beschikbare informatie die wij hebben."

Met de overbuurman waarvoor de hulpdiensten kwamen gaat het volgens Karczemski inmiddels goed. Die voordeur bleef onaangeraakt, omdat een buurvrouw de deur voor de hulpdiensten wist te openen.

Eerste Kamer neemt Wet digitale overheid aan

Op 21 maart heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel digitale overheid aangenomen. De Wet digitale overheid (Wdo) wordt op 1 juli 2023 in fases ingevoerd.

Waarom is de wet nodig?
Nederland digitaliseert. Er zijn steeds meer digitale transacties, ook met de overheid. Het is belangrijk om te zorgen dat veilig en overzichtelijk samengewerkt kan worden. Daarvoor maken we regels over veiligheid, regelen we de controle daarop en zorgen dat zoveel mogelijk met standaarden wordt gewerkt. Deze wet legt de basis voor deze digitalisering van de overheid. De eerste tranche (deel) van de Wdo gaat over veilig inloggen op dienstverlening bij (semi-) overheidsinstanties.

De Wdo is een zogeheten kaderwet: de wet regelt algemene principes, verantwoordelijkheden en procedures, maar geen gedetailleerde regels. De wet zorgt zo voor flexibiliteit bij nieuwe ontwikkelingen. Maar ook dat belangrijke waarden en zekerheden voor burgers, zoals gebruikersvriendelijkheid, betrouwbaarheid, veiligheid, privacy en digitale inclusie altijd geborgd zijn.

Wat verandert er door de wet?
De Wdo maakt het mogelijk om straks via publieke én private inlogmiddelen digitaal zaken te doen met bijvoorbeeld gemeenten en zorginstanties. Alleen middelen die door de overheid op veiligheid en betrouwbaarheid zijn gecontroleerd worden toegelaten en zijn in het publieke domein toegestaan. 

'Zomer- en wintertijd blijven zolang EU-landen geen beslissing nemen'

Dit weekend wordt de klok weer verzet. Daarmee komt ook weer de halfjaarlijkse discussie op gang of de zomer- of wintertijd niet afgeschaft moet worden.

Vaak wordt er naar Brussel gewezen om deze kwestie aan te pakken. Maar in werkelijkheid ligt de bal momenteel bij Nederland en de andere EU-landen.

Europese regels
In de jaren tachtig van de vorige eeuw is er een Europese afspraak gemaakt om de klok in alle lidstaten op hetzelfde moment te verzetten: in het laatste weekend van maart en het laatste weekend van oktober.

Er kwamen echter meerdere klachten van burgers, het Europees Parlement en diverse lidstaten vanwege problemen zoals slapeloosheid. De Europese Commissie heeft daarom in 2018 een online raadpleging gehouden over dit onderwerp onder Europeanen: er kwamen 4,5 miljoen reacties, waarvan 84 procent wilde stoppen met het verzetten van klok.

Om die reden is er in september 2018 een wetsvoorstel gedaan om de klok niet meer te verzetten. De EU-landen mogen volgens het voorstel zelf bepalen of ze zomer- of wintertijd willen hanteren. Ze moeten dit alleen wel tijdig laten weten aan de Europese Commissie en de andere lidstaten, om bijvoorbeeld problemen in de transportsector te voorkomen.

En nu?
Voordat een Europees wetsvoorstel van kracht wordt, moet het eerst worden goedgekeurd door het Europarlement en de EU-landen. In maart 2019 ging het Europarlement al akkoord. De lidstaten zijn er echter nog niet in geslaagd om overeenstemming te bereiken en laten het voorstel voorlopig op de plank liggen. Het is aan de nationale ministers om de discussie weer te hervatten. Tot die tijd verandert er niets, behalve de klok twee keer per jaar natuurlijk.

Eén miljoen spelers behalen max level in bèta Diablo IV

Blizzard maakt bekend dat meer dan één miljoen spelers level twintig hebben behaald in de closed bèta van Diablo IV. Dit level was level 20, maar het geeft vooral aan dat de interesse in Diablo IV wel goedzit.

De bèta was een closed bèta, wat betekende dat, buiten giveaways, alleen mensen met een pre-order van de game toegang hadden tot de bèta. Om dan ruim één miljoen spelers te hebben (ongetwijfeld meer), die dan ook doorspelen tot het einde, is een goed teken.

De volgende test begint op 24 maart, dan gaat de open bèta voor iedereen van start.

Burcht doet Brabantse treinen de das om

Door schade aan het spoor zullen er tot ten minste dinsdag 28 maart geen treinen rijden tussen Den Bosch en Boxtel, zo meldt de NS. Het Brabantse spoor bij het dorp Esch is beschadigd door dassen die tunnels hebben gegraven onder de rails, en dat kan leiden tot verzakkingen.

De route van Den Bosch naar Boxtel naar Eindhoven is een belangrijke noord-zuidverbinding in het Nederlandse spoornet. Reizigers die tussen Utrecht en Eindhoven of Limburg reizen, moeten nu een andere verbinding vinden of gebruikmaken van stopbussen. De NS heeft laten weten dat de problemen in ieder geval aanhouden tot dinsdag 28 maart om 02.00 uur.

Kabinet ontraadt gebruik spionagegevoelige apps voor ambtenaren Rijksoverheid

Voor ambtenaren in dienst van de rijksoverheid wordt het per direct ontraden om apps uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland en/of Nederlandse belangen geïnstalleerd te hebben en te gebruiken op hun mobiele werkapparatuur.

Het besluit van het kabinet volgt het advies van de AIVD, waarin gesteld wordt dat er bij alle applicaties die in beheer zijn in landen met een offensief cyberprogramma, gericht tegen Nederland en Nederlandse belangen, sprake is van een verhoogd spionagerisico.

Van Huffelen: “de Rijksoverheid moet veilig zijn werk kunnen doen, ook via zijn mobiele apparaten. Recente Kamervragen en internationale ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat we zijn gekomen tot een zorgvuldige afweging die verder gaat dan het ontraden van één applicatie. We kiezen voor een structurele oplossing die ambtenaren van de Rijksoverheid kunnen vertrouwen bij hun werk in een digitale wereld”.

‘Managed apparaten’
Op korte termijn wordt er toegewerkt naar een situatie waarbij mobiele apparaten, uitgereikt aan ambtenaren in dienst van de rijksoverheid, zo zijn ingericht dat er alleen vooraf toegestane apps, software en/of functionaliteiten kunnen worden geïnstalleerd en gebruikt.

Het worden dan in zijn geheel zogeheten 'managed apparaten’, waarvoor is bepaald welke apps daarop kunnen worden geïnstalleerd en gebruikt door de gebruiker. Spionagegevoelige apps zullen dan niet toegestaan worden.

Uitzondering op de bovenstaande maatregelen geldt wanneer een dergelijke applicatie nodig is of kan zijn voor het uitoefenen van een primaire taak van een Rijksorganisatie. Hierbij kan worden gedacht aan inspectie en toezicht, opsporingsonderzoek of inlichtingen belang. Deze uitzondering zal in samenwerking met de departementen de komende periode verder worden uitgewerkt.

Londense politie 'racistisch, vrouwenhater en homofoob'

In het Verenigd Koninkrijk heeft een onafhankelijk onderzoeksrapport van het Britse parlementslid Casey ernstige beschuldigingen geuit tegen de Londense politie.

Het rapport concludeert dat de Metropolitan Police institutioneel racistisch, vrouwonvriendelijk en homofoob is. Zo wordt geweld tegen vrouwen en meisjes niet serieus genomen en is het treiteren van vrouwen wijdverspreid binnen de dienst. Steeds opnieuw wisten ambtenaren en medewerkers de aandacht te trekken met racistische uitingen. Daarnaast is er een diepgewortelde homofobie, zegt het rapport letterlijk. Wangedrag en overtredingen door eigen agenten werden 'verdoezeld' waardoor zaken niet voor de rechter kwamen. 

De Britse premier Sunak heeft zijn ongenoegen uitgesproken over de bevindingen van het onderzoek. Het vertrouwen in de politie in de hoofdstad is momenteel enorm geschaad, legde hij uit. Minister van Binnenlandse Zaken Braverman riep de nieuw aangestelde Londense politieleiding op om de structurele problemen onder controle te krijgen. Politiechef Fowley zei dat alle probleempolitieagenten zouden worden ontslagen. Als gevolg hiervan riep parlementslid Casey op tot ingrijpende veranderingen in de autoriteit. Het is de taak van de politie om de burgers te beschermen - niet de taak van het publiek om zichzelf tegen de politie te beschermen.

EU gaat gezamenlijk munitie inkopen voor Oekraïne

Er is een akkoord over de gezamenlijke inkoop van munitie voor Oekraïne. De ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie hebben dat vandaag bereikt tijdens de Jumbo Raad Buitenlandse Zaken in Brussel. De levering en productie van onder meer 155mm artilleriemunitie voor Oekraïne wordt door de overeenkomst flink opgeschroefd. 

De Europese Vredesfaciliteit (EPF) stelt 1 miljard euro beschikbaar. Die is bedoeld voor lidstaten zodat ze meer munitie aan Oekraïne leveren uit eigen voorraden. Nog eens 1 miljard uit de EPF is beschikbaar om gezamenlijk snel grote orders te plaatsen bij de Defensie-industrie voor munitie-leveringen aan Oekraïne. Verder gaat de Europese Commissie de Europese industrie helpen zodat die de munitieproductie kan opschroeven.

Minister Wopke Hoekstra: “We moeten alles op alles blijven zetten om Oekraïne te blijven steunen in de strijd tegen Poetins verschrikkelijke agressieoorlog. Vandaag hebben we als EU een belangrijke en grote stap gezet om die steun ook structureel vol te kunnen houden.”

Wat minister Kajsa Ollongren betreft is er geen tijd te verliezen. “Oekraïne heeft die munitie hard nodig. We spreken daarom mét de industrie, in plaats van over de industrie.”

Het EPF is zeer belangrijk voor lidstaten om hun steun aan onder meer Oekraïne voort te zetten. Die steun uit het EPF is omvangrijk. Daarnaast wordt de faciliteit gebruikt voor steun aan missies en operaties in andere delen van de wereld.

Het budget staat echter onder druk. Nederland heeft daarom gepleit dit op te hogen.

'Huiselijk geweld niet alleen bestraffen maar ook behandelen'

Elke acht dagen komt in Nederland een vrouw om het leven, vaak naar aanleiding van huiselijk geweld. In de gemeente Rotterdam is dit aanleiding om een officier van justitie zich enkel en alleen te laten wijden aan zaken van huiselijk geweld, meldt NPO radio 1. Het is een geweldig initiatief, maar voor een effectieve aanpak van huiselijk geweld moet er niet alleen ingezet worden op bestraffen, maar vooral ook op behandelen.

Door alleen te bestraffen en niet te behandelen, worden dit soort ernstige misdrijven niet bij de oorzaak aangepakt. Hierdoor blijven patronen van geweld zich herhalen en worden deze van ouder op kind overgedragen. Soms met een fatale afloop tot gevolg.

Gezinnen waarbij sprake is van huiselijk geweld krijgen momenteel onvoldoende (trauma)behandeling. Dit komt doordat er te vaak nog gedacht wordt dat behandeling tijdens een crisis niet mogelijk is. Hierdoor wachten hulpverleners eerst tot de situatie ‘stabiel’ is voordat zij beginnen aan (trauma)behandeling. Maar in veel van de gezinnen waar huiselijk geweld speelt wordt het nooit stabiel als er geen behandeling wordt opgestart. 

Natuurlijk kan men niet gaan behandelen als er niet eerst aandacht is voor de acute veiligheid. Maar het één sluit het ander niet uit. Daarom moet men kijken naar wat al wél mogelijk is en inzetten op samenwerking tussen de verschillende partijen. Waarbij men naast aandacht voor de veiligheid en de inzet van crisisinterventies, ook zo snel mogelijk inzet op behandeling. Juist tijdens een crisis zijn mensen extra gevoelig voor verandering.

Zeldzame Ford GTX-1 nu in Nederland te zien

Met slechts 38 gebouwde exemplaren is de Ford GTX-1 een bijzonder zeldzame auto. Het gebeurt dan ook niet vaak dat er één in Nederland is te bewonderen.

The Engine Room, het Amsterdamse importbedrijf van exclusieve auto's voor liefhebbers, is van mening dat deze Ford GTX-1 in deze hoedanigheid op dit moment als enige te koop wordt aangeboden in Europa.

Ford GT GTX-1
De GTX-1 modellen zijn gemaakt door de Genaddi Group in opdracht van Ford en werden geproduceerd tussen 2004 en 2006. De Ford GTX-1 is gebaseerd op de originele Ford GT uit de jaren ’60. De Ford GT uit de jaren 60 staat aan de basis van de V8 motortechniek, en daar is dit exemplaar uit 2006 op voortgeborduurd. 

Het GTX1-prototype werd geïntroduceerd op de SEMA Show in Las Vegas in 2005, waar Ford aankondigde dat consumenten een GTX1 konden bezitten door een Ford GT te kopen en deze naar Genaddi te sturen voor de Roadster Conversion. De GTX-1's bleken uiteindelijk erg duur om te bouwen waardoor er maar iets meer dan 35 zijn gemaakt.

Krachtige V8 benzinemotor
Voor de autoliefhebbers met een passie voor geluid en snelheid is deze auto een echte droom. Onder die motorkap ligt namelijk een 5,4 liter V8-benzinemotor, die maar liefst 710 pk levert. Hiermee wordt een topsnelheid van zo’n 330 kilometer per uur behaald.

Een opvallend kenmerk van deze Ford GTX-1 is dat het een cabrioletversie is. Alleen al de kosten voor het ‘cabrio maken’ maken van deze auto bedroegen €38.000. Dit maakt deze Ford nog zeldzamer. Bovendien heeft dit exemplaar een kilometerstand van rond de 10.000 kilometer, zit er een aangepaste super charger op en een ander uitlaatsysteem dan bij de andere Ford GTX-1’s.

Maar één in Europa te koop
Naar verluidt is dit het enige exemplaar dat te koop is in Europa. In Amerika en Azië duikt er soms nog ééntje op, maar door de beperkte oplage is dit een zeldzaamheid.

Burgemeesters uiten zorgen over dreigende sluiting SEH’s

Burgemeester van 29 gemeenten zijn bezorgd dat de SEH’s (spoedeisende eerste hulp) in regionale ziekenhuizen hun deuren moeten sluiten. Bron van zorg is het voornemen van minister Ernst Kuipers om de 45-minutennorm te schrappen en de complexe acute zorg te concentreren.

Minister Ernst Kuipers wil de hoogcomplexe acute zorg verder concentreren. Burgers zijn in zijn visie beter af als ze direct naar een ziekenhuis gaan waar een medisch team met de juiste expertise paraat staat en dat beschikt over de juiste apparatuur, zoals CT- en MRI-scans. De 45-minutennorm is volgens Kuipers een achterhaalde norm van ruim twintig jaar oud, terwijl ambulances tegenwoordig veel beter zijn uitgerust. Verder gebruikt Kuipers het argument van personeelsschaarste. Er zijn te weinig SEH-verpleegkundigen en -artsen en het is daarom noodzakelijk om ze efficiënt in te zetten. Lees verder bij Skipr

Vordering Stichting Stikstof Claim over rekenmodule AERIUS afgewezen

Vandaag heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in het kort geding van Stichting Stikstof Claim en de eigenaren van een varkenshouderij tegen de Staat.

Zij vorderen in de dagvaarding dat de rekenmodule (AERIUS Calculator) om stikstofdepositie te berekenen door de Staat tijdelijk niet wordt gebruikt bij het beoordelen van aanvragen voor een natuurvergunning.

Ministeriële regeling niet onmiskenbaar onverbindend
De vordering wordt afgewezen omdat niet de Staat, maar Gedeputeerde Staten de module gebruikt bij het beoordelen van natuurvergunningsaanvragen. Ook als bedoeld is te vorderen dat de AERIUS Calculator tijdelijk niet wordt gebruikt bij het beoordelen van aanvragen van een natuurvergunning en dat de Staat deze aanpast, wordt de vordering afgewezen. Het gebruik van de AERIUS Calculator is voorgeschreven in een ministeriële regeling. Toewijzing van de aldus begrepen vordering vereist dat artikel 2.1 van die Regeling tijdelijk buiten werking wordt gesteld. Volgens vaste rechtspraak heeft de rechter in kort geding alleen bij een onmiskenbaar onverbindende regeling de bevoegdheid om die Regeling buiten werking te stellen. In deze procedure kan niet worden vastgesteld dat buiten redelijke twijfel is dat de Regeling onmiskenbaar onverbindend is.

Hierover moet in een bodemprocedure worden beslist.

Skicrosser Leman sluit carrière af met World Cup-zege, Berger Sabbatel wint na vier jaar

In het Canadese Craigleith, fraai gelegen aan de kust, is de afgelopen dagen het World Cup-seizoen voor de skicrossers afgesloten. Er stonden nog twee wedstrijden op het programma, waarbij de titel bij de vrouwen al vergeven was aan de Zweedse Sandra Näslund, die vanwege een blessure afwezig was.

Vrouwen 1
Met Hannah Schmidt, Marielle Thompson en Courtney Hoffos had het thuisland drie van de vier finalisten, alleen Fanny Smith uit Zwitserland was er als outsider bij. Smith kende echter wel de beste start en sloeg een onoverbrugbaar gat, wat haar de winst opleverde. De Canadese strijd om plek twee werd gewonnen door Hoffos, voor Thompson en Schmidt.

Mannen 1
Youri Duplessis Kergomard en Terence Tchiknavorian vertegenwoordigden Frankrijk in de finale, Florian Wilmsmann stond er namens Duitsland en Reece Howden verdedigde de eer van het thuisland. Howden pakte na een felle strijd de leiding en kreeg Wilmsmann achter zich aan, maar die kon hem niet passeren. Howden pakte zo de winst en daarmee de World Cup-titel op de skicross, Wilmsmann werd tweede, voor Duplessis Kergomard - Tchiknavorian haakte onderweg af.

Vrouwen 2
Thompson en Smith stonden opnieuw in de finale, de Canadese Brittany Phelan keerde na lang blessureleed terug en haalde ook gelijk de finale, die gecompleteerd werd door de Franse veterane Marielle Berger Sabbatel. Smith en Thompson pakten bij de start de leiding, maar de Zwitserse gleed vanaf de koppositie hard onderuit. Op dat moment kwam Berger Sabbatel binnendoor en dat leverde de door blessures getergde Française haar eerste zege in vier jaar op, voor Thompson en Phelan.

Mannen 2
De Canadees Brady Leman had vooraf aangekondigd afscheid te nemen in Craighleith en de olympisch kampioen van 2018 knokte zich nog één keer naar de finale. Daarin troef hij Duplessis Kergomard, Wilmsmann en de Zwitser Joos Berry, voor wie het ook de laatste race was. Wilmsmann ging in gevecht om de leiding vroeg onderuit, Leman knokte zich met alles wat hij nog in zich had langs Duplessis Kergomard en sloot zijn carrière af met een prachtige zege, zijn eerste in ruim vier jaar. De Fransman werd tweede, voor Berry, die zijn loopbaan afsloot door na twee jaar toch zijn vijfde podiumplek te pakken.

Kilometerheffing vanaf 2030, ook in buitenland gereden kilometers

In 2030 wordt een kilometerheffing ingevoerd voor alle automobilisten, onafhankelijk van tijd, locatie en het type auto. Dit bevestigen bronnen voorafgaand aan een ministerraad waarin het plan besproken wordt. Elektrische auto's, die momenteel geen brandstofaccijns betalen, zullen ook bijdragen aan de kosten van het weggebruik.

De uitvoering van het plan kent echter enkele uitdagingen, zoals het registreren en bijhouden van de gereden kilometers. Men overweegt de kilometerstand van auto's vast te leggen tijdens de APK, maar er zijn ook alternatieve methoden in overweging, zoals een apparaat in de auto of een smartphone. Hierbij kan echter de privacy van automobilisten een punt van zorg zijn. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen spitsuren en rustigere tijden of tussen snelwegen en andere wegen.

De opbrengst van de nieuwe heffing moet gelijk zijn aan die van de huidige wegenbelasting. Mensen die veel rijden, zullen meer betalen, terwijl mensen die minder kilometers maken, goedkoper uit zijn. Buitenlandse kilometers worden ook meegeteld, waardoor autovakanties naar landen als Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk en Zwitserland duurder worden.

Het kabinet streeft naar de invoering van een 'Betalen naar Gebruik'-systeem voor alle automobiliteit in 2030. De coalitie heeft afgesproken om dit systeem tijdens deze kabinetsperiode voor te bereiden en de wetgeving hiervoor vast te stellen. De heffing is niet tijd- en plaatsgebonden en zal de bestaande toltrajecten, zoals de Westerscheldetunnel en de Kiltunnel, vervangen.

Klinec wint eerste skivliegwedstrijd vrouwen ooit, ook winst Kraft en Granerud

In het Noorse Vikersund hebben 's werelds beste schansspringers de afgelopen dagen het RAW AIR-toernooi afgesloten - bijna twee weken lang schansspringen, waarbij ook de kwalificatiesprongen meetellen voor het eindklassement. In Vikersund stond het skivliegen op het programma, voor het eerst ooit ook voor de vrouwen - vanwege het geringe deelnemersveld was het voor de vrouwen geen World Cup-wedstrijd, maar dat mocht de pret niet drukken.

Vikersund mannen 1
In de eerste ronde was de Noor Halvor Egner Granerud voor eigen publiek de beste. Stefan Kraft uit Oostenrijk volgde nog wel redelijk, maar achter hem waren de verschillen fors. De Duitser Andreas Wellinger voerde de rest van het veld aan, voor Michael Hayböck uit Oostenrijk en de Slovenen Domen Prevc en Anze Lanisek.

Lanisek leverde in de tweede ronde twee plekken in, Prevc verloor er zelfs drie. Daniel Tschofenig uit Oostenrijk en Ryoyu Kobayashi stonden zo op één en twee en ook Hayböck kon dat niet veranderen, hij zakte drie plekken terug. Wellinger kreeg een windvlaag te verwerken en verloor negen plekken, Kraft behield dan weer ruimschoots zijn positie en pakte de leiding. Dat leverde plek twee op, want Granerud bleef hem voor en pakte als vijfde Noor de winst op de enorme schans van Vikersund, voor Kraft en Tschofenig.

Vikersund vrouwen
Ema Klinec was in de toch wel historische eerste ronde de beste en bekroonde dat met een heus wereldrecord: 226 meter, vier meter verder dan de Canadese Alexandria Loutitt in de trainingen had gedaan. De Noorse Silje Opseth bleef als enige een beetje in de buurt, op grote afstand streden vooral de Duitse Katharina Althaus en Yuki Ito uit Japan om de vierde plek.

Om de Japanse was in de aanloop naar de wedstrijd nog veel te doen: het skivliegen was alleen voor de top-15 in RAW AIR, maar er waren wat afmeldingen. Ito mocht aanvankelijk niet vliegen, maar de schansspringfamilie kwam bijeen onder de noemer #letyukifly - Ito staat bekend als potentieel uitstekend vlieger - en de internationale federatie besloot haar toch te laten starten.

Ito wist haar positie in de tweede ronde netjes te verdedigen en vloog zelfs naar het podium, want Althaus bleef er niet voor en dat zorgde voor fraaie emoties bij de Japanse. Opseth bleef overtuigend voor beide dames, waarna Klinec het af mocht maken en de eerste echte skivliegwedstrijd voor de vrouwen ooit op haar naam schreef.

Vikersund mannen 2
Granerud sprong in de eerste ronde wederom naar de leiding, en ook dit keer was het Kraft die de tweede plek in handen nam. Prevc en Lanisek streden onderling om de derde plek, maar hadden concurrentie van landgenoot Timi Zajc en de Noor Robert Johansson.

Johansson leverde in ronde twee een plek in bij Hayböck, Zajc kwam achter beide heren terecht. Lanisek vloog naar de leidende positie, Prevc verloor twee posities, waarna de strijd om de winst echt kon beginnen. Kraft nam ruimschoots de eerste plek over, Granerud mocht proberen hem daar vanaf te springen. Dat lukte net niet: Kraft pakte de overwinning, voor Granerud en Lanisek.

Eindklassementen
Het RAW AIR-klassement bij de vrouwen werd gewonnen door klinec, die al aan de leiding stond en die haar voorsprong ruim kon vergroten. Althaus werd er tweede, voor Freitag. Bij de mannen hield Granerud zijn leidende positie vast, Kraft werd - ruim voor Lanisek - tweede in de eindstand.

FOK! Wat een weer: nat begin van de lente

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

 In een groot gedeelte van het land regent het momenteel, in met name Noord-Brabant is het nog droog. Ook daar zal het straks gaan regenen. Er zijn 2 regengebieden actief waarvan een het land aan het verlaten is. De andere komt momenteel het land binnen via de Noordzee. Daar gaan we vanochtend mee te maken krijgen. Vanmiddag is het bewolkt en regent het plaatselijk licht, het wordt zo'n 13 graden bij een zuidwester wind.

Ook vanavond kan het nog regenen maar er zijn ook opklaringen. Komende nacht is het dan even droog bij een minimumtemperatuur van 8 graden. Tot aan het weekend hebben we een neeslagkans van maar liefst 90%, geen goed bein van de lente dus. Tot morgen!

Ouwesok kon zondag de zon toch nog even spotten in Kroondomein het Loo

Ouwesok wist de zon te spotten in Kroondomein Het Loo (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.