Opnieuw forse aardbevingen in rampgebied Turkije

Twee weken na de verwoestende aardbevingen is de Turkse provincie Hatay in het zuiden van het land opnieuw opgeschrikt door twee forse aardbevingen. De civiele beschermingsautoriteit Afad maakte bekend dat deze een magnitude van 6,4 en 5,8 op de schaal van Richter hadden bereikt. Er vielen minstens drie doden en honderden gewonden. 

Lokale media meldden dat gebouwen waren ingestort of beschadigd. Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Soylu zijn de gewonden naar ziekenhuizen gebracht. Hij waarschuwde bewoners om niet meer naar binnen te gaan en op straat te blijven. 

Het epicentrum van de aardbeving lag in het district Samandag in de provincie Hatay, volgens het seismologieinstituut Kandilli. Afad gaf een tsunamiwaarschuwing af, maar trok deze later in. De Turkse vice-president Oktay zei dat er gewonden waren gevallen en talrijke naschokken zijn gevoeld. Volgens berichten in de media zijn ook bevingen waargenomen in de omliggende provincies en in buurlanden Syrië, Israël, Irak en Libanon. Hulporganisaties in Noord-Syrië meldden dat daar opnieuw gebouwen waren ingestort en mensen gewond raakten.

De bevingen van twee weken geleden waren van grotere omvang en hadden een kracht van 7,8 en 7,5 op de schaal van Richter.