Biden's State of the Union: 'Amerikaanse democratie is ongebroken'

In een State of the Union-toespraak prees de Amerikaanse president Biden de kracht van de democratie in zijn land. Twee jaar geleden werd het geconfronteerd met de grootste dreiging sinds de burgeroorlog, zei hij, verwijzend naar de bestorming van het Capitool twee jaar geleden. 

Vandaag de dag is de Amerikaanse democratie echter ongebogen en ongebroken, ondanks blauwe plekken aldus Biden. In 2021 wankelde de economie. Sindsdien zijn er twaalf miljoen nieuwe banen bijgekomen. De economische situatie is uitstekend. Het coronavirus beheerst het leven niet meer.

De president riep de Republikeinen van de oppositie op om mee te werken. Biden richtte zich specifiek op gematigde Republikeinen. Het gaat erom samen de economie te versterken en het land te verenigen.

Biden rechtvaardigt neerhalen Chinese observatieballon
De Amerikaanse president verdedigde het neerhalen van een Chinese observatieballon boven Amerikaans grondgebied. "Als China de Amerikaanse soevereiniteit bedreigt, zal actie worden ondernomen om het land te beschermen. Dat werd vorige week duidelijk." De VS beschuldigen China van spionage. De regering in Peking verwerpt de aantijgingen en zegt dat de ballon een meteorologische onderzoeksballon is.
De Amerikaanse president hield zijn State of the Union-toespraak voor leden van beide kamers van het Congres, leden van het Hooggerechtshof, ministers en hoge militaire functionarissen.

De toespraak werd enkele malen onderbroken door boegeroep door Republikeinen tijdens de onderwerpen over immigratie en de grens, Medicare en sociale zekerheid.