FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 februari 2023

AI Picture Gallery #117

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #855

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Fire Emblem: Engage Wave 2 DLC nu beschikbaar

Fire Emblem: Engage krijgt vier 'waves' van DLC. De eerste wave was gelijk bij de launch op 20 januari beschikbaar en kwam met twee Divine Paralogues (extra gevechten) waar je twee nieuwe Emblem ringen kon verdienen. Wave 2 bevat nog meer extra gevechten en ringen natuurlijk.

Wave 2 voegt Hector, Soren en Camilla toe. Wave 3, die nog geen datum heeft, gaat Chrom en Veronica toevoegen. Ten slotte komt Wave 4 met een nieuw verhaal.

Metroid Prime: Remastered aangekondigd en gelijk beschikbaar

Metroid Prime krijgt een remaster voor de Nintendo Switch. Dat werd bekendgemaakt tijdens de Nintendo Direct. De GameCube klassieker uit 2002 is zelfs vanaf vandaag al digitaal beschikbaar. De fysieke versie komt op 22 februari uit.

Metroid Prime is gemaakt door Retro Studios en bracht de Metroid-franchise naar een 3D perspectief. Metroid Prime 4 zou ook in de maak zijn, maar daar heeft Nintendo al jaren niets over aangekondigd.

Gameboy maakt vandaag debuut op Nintendo Switch Online

Nintendo heeft aangekondigd dat er vandaag Gameboy-games komen naar Nintendo Switch Online en Gameboy Advance-games naar Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket.

Voor Gameboy komen de volgende games vandaag beschikbaar:

 • Tetris
 • Super Mario Land 2: Six Golden Coins
 • The Legend of Zelda: Link's Awakening DX
 • Gargoyle's Quest
 • Game & Watch Gallery 3
 • Alone in the Dark: New Nightmare
 • Metroid II
 • Wario Land 3
 • Kirby's Dream Land

Voor Gameboy Advance zijn de games:

 • Super Mario Advance 4: Super Mario Bros. 3
 • WarioWare, Inc: Minigame Mania
 • Kuru Kuru Kururin
 • Mario Kart: Super Circuit
 • Mario & Luigi: Superstar Saga

Voor een aantal games is er ondersteuning voor lokale multiplayer. Ook kun je kiezen voor Gameboy, Gameboy Pocket en Gameboy Color filters. Later worden er voor beide systemen nog meer games toegevoegd.

Disney Illusion Island in juli naar Nintendo Switch

Nintendo heeft in een nieuwe trailer de release date bekendgemaakt voor Disney Illusion Island, een nieuwe Disney-platformer. De game is een co-operatieve platformer voor één tot vier spelers.

Het is weinig verrassend dat de speelbare personages Mickey Mouse, Minnie Mouse, Goofy en Donald Duck zijn. De game is volledig voiced en zit uiteraard vol geheimen. De game komt 28 juli uit voor Nintendo Switch en is vanaf vandaar te pre-orderen in de Nintendo eShop.

Splatoon 3 krijgt expansion pass

Nintendo heeft de Splatoon 3 Expansion Pass aangekondigd. Deze pass bevat twee losse DLCs die dit jaar beschikbaar komen.

De eerste DLC heet Inkopolis, de hub van Splatoon 1, terug. Het lijkt een vooral cosmetische DLC te zijn die spelers een alternatieve hub geeft. De tweede DLC heet Side Order en heeft nog geen details gekregen, maar door de teasende manier lijkt deze meer content te bevatten. Meer informatie volgt in ieder geval later.

De uitbreidingspas is nu te koop en kost 24,99 euro.

Ghost Trick HD port aangekondigd

Ghost Trick krijgt een HD port voor Switch, PS4, Xbox One en pc. Dat werd tijdens de Nintendo Direct aangekondigd. Ghost Trick is een Nintendo DS culthit die in 2011 uitkwam voor de Nintendo DS. Het is geregisseerd door Shu Takumi, bekend van de Ace Attorney-games. De port moet deze zomer uitkomen.

In Ghost Trick speel je een geest die allerlei objecten moet overnemen om puzzels op te lossen.

Samenwerken met Cheshire in Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon

Nintendo heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon, een spin-off binnen het Bayonetta-universum waarin we het originverhaal van Cereza verder verkennen.

In de game moet je samenwerken met demoonkat Cheshire. Je bestuurt dan ook zowel Cereza als Cheshire en moet hiermee omgevingen verkennen en vijanden verslaan. Lang hoeven fans niet meer te wachten op de game; 17 maart komt de game al uit voor Nintendo Switch.

Samba de Amigo Party Central deze zomer naar Nintendo Switch

Het is weer tijd om te schudden met samba in Samba de Amigo Party Central. In de ritme-game kun je de Joy-Con controllers gebruiken om Samba na te doen en het ritme vast te houden.

In Party Central zijn er ook diverse modi die je online kunt spelen, denk aan een mode waarin degene met de laagste score na elke ronde wordt geëlimineerd. In totaal bevat de game meer dan veertig titels uit diverse genres.

Samba de Amigo Party Central komt deze zomer uit.

NBA: LeBron James topscorer aller tijden

LeBron James is vanaf woensdagochtend vroeg, Nederlandse tijd, de nieuwe topscorer aller tijden in de NBA. De 38-jarige basketballer van de Los Angeles Lakers verbrak in de wedstrijd tegen de Oklahoma City Thunder het record van Kareem Abdul-Jabbar.

In twintig seizoenen gooide de legendarische Abdul-Jabbar tot in de jaren tachtig 38.387 punten bij elkaar, waardoor hij bijna vier decennia het record in handen had. Het was al wel duidelijk dat James dat record zou gaan verbreken, en deze week leek dat tijdens het duel met OKC te gaan gebeuren.

Abdul-Jabbar was aanwezig voor de wedstrijd, waarin James 36 punten nodig had voor het record - en zoals het de Amerikanen betaamt stond er continu een teller in beeld om aan te geven hoeveel hij er nog nodig had. Aan het eind van het derde kwart gebeurde het dan: een simpele jumper bracht James naar een nieuw record, wat hij nog iets uitbreidde naar 38.390 punten.

Gelijk na de recordscore, dus midden in de wedstrijd, werd de boel voor een goede tien minuten onderbroken voor felicitaties, toespraken en meer van dergelijke Amerikaanse fenomenen. Overigens is een van de manieren waarop James tot zijn score kwam wel het aantal wedstrijden waarin hij meer dan tien punten scoorde: in ruim 1400 NBA-duels, deed hij dat welgeteld acht keer níet.

In het volgepakte stadion zaten mensen die vele duizenden dollars betaald hadden om vooraan te mogen zitten. Het lijkt er echter op dat ze weinig hebben gezien van de historische worp van James: zo ongeveer iedereen zat naar het schermpje van zijn of haar telefoon te kijken, om hetzelfde unieke filmpje te kunnen maken als duizenden anderen deden.

Eerste Nederlandse goud binnen op EK baanwielrennen

In het Zwitserse Grenchen is woensdag het Europees kampioenschap baanwielrennen van start gegaan. De teamsprints werden zoals gebruikelijk op dag één afgewerkt, met Nederlands succes, en ook de eerste individuele onderdelen stonden op het programma.

Scratch vrouwen
Het mocht enige tijd duren voor er langzaam wat gebeurde: hier en daar een aanvalletje, tot de Spaanse Eukene Larrarte en Maria Martins uit Portugal een eerste serieuze aanval plaatsten met een ronde of tien te gaan. De twee werkten mooi samen en pakten een groot voorsprong, waarna ze mochten sprinten om de titel: Martins had nog net wat meer over en pakte het goud, voor Larrarte. De Poolse Daria Pikulik veroverde het brons door in de laatste meters nog nét over de Nederlandse Maike van der Duin heen te komen.

Afvalkoers mannen
Philip Heijnen reed namens Nederland een uitstekende koers, maar leek er na wat beukwerk van de Belg Jules Hesters toch vroegtijdig uit te gaan. De jury haalde Hesters echter uit de koers, nadat de Belg ook Donavan Grondin uit Frankrijk een schouderduw gaf, en Heijen kon door. Nadat Grondin eraf ging was Heijnen zeker van een medaille, waarna de benen leeg waren. De Portugees Rui Oliveira ging voor goud, maar Tim Torn Teutenberg uit Duitsland sloeg terug en ging erop en erover naar de Europese titel, met zilver voor Oliveira.

Teamsprint vrouwen
Met Kyra Lamberink, Steffie van der Peet en Hetty van der Wouw mocht Nederland het in de strijd om brons opnemen tegen Mathilde Gros, Taky Marie Divine Kouamé en Julie Michaux uit Frankrijk. De Franse dames vergooiden hun start en daarmee was het voor Nederland al binnen, maar met 47,431 seconden was de tijd ook uitstekend. Lea Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze uit Duitsland waren in de finale met 46,865 seconden ruim te sterk voor het Britse trio Lauren Bell, Emma Finucane en Katy Marchant, dat met 47,639 zilver pakte in een langzamere tijd dan Nederland.

Teamsprint mannen
Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg stonden - uiteraard - in de finale en reden daarin tegen de Britten Jack Carlin, Hamish Turnbull en Alistair Fielding. De Britten startten sneller, maar Nederland knalde er overheen en met 42,325 seconden stond er geen maat op het oranje trio: de Britten moesten het doen met zilver in 43,565 seconden. Timmy Gillion, Melvin Landerneau en Sebastien Vigier uit Frankrijk wonnen in 43,332 seconden de strijd om brons van de Duitsers Maximilian Dornbach, Marc Jurczyk en Luca Spiegel (44,501).

WK biatlon begint met Noorse wereldtitel op gemengde estafette

In het Duitse Oberhof, waar het tot ieders verbazing zowaar lekker weer en niet mistig en nat was, is woensdag het wereldkampioenschap biatlon van start gegaan. Het openingsonderdeel was de gemengde estafette: twee vrouwen en twee mannen per land.

De wedstrijd werd geopend door de vrouwen en daarbij deden vooral Frankrijk en Italië het uitstekend: Julia Simon en Anaïs Chevalier-Bouchet uit Frankrijk hadden allebei aan één extra patroon genoeg in hun twee schietbeurten, net als Lisa Vittozzi en Dorothea Wierer namens Italië. Het was Italië dat halverwege als eerste wisselde op de eerste man, Frankrijk volgde een paar seconden later.

Na een stroeve start van Ingrid Landmark Tandrevold kon Marte Olsbu Røiseland Noorwegen ondertussen wat verder naar voren helpen: vijfde op vijftig seconden. De eerste van de Noorse mannen, Sturla Holm Lægreid, trof alle tien schijven in één keer en wist zo aan te sluiten bij de Fransman Emilien Jacquelin, met wie hij de jonge Italiaan Didier Bionaz op een kleine tien seconden kon zetten.

Met Johannes Thingnes Bø als slotloper waren de Noren op dat moment wel favoriet, maar de tweede jonge Italiaan, Tommaso Giacomel, liet zich niet kennen. Hij bleef knap bij en bij de laatste schietbeurt nam hij al het risico. Dat betaalde zich bíjna uit, maar het laatste schot ging mis en dus had hij een extra patroon nodig, wat wel gelijk raak ging.

Door die misser vertrok Giacomel echter gelijktijdig met Bø, die ook een keer mis schoot, en dat was voor de Italiaan net even teveel: Bø schudde hem af en hielp Noorwegen naar het goud, Italië pakte keurig zilver en de Fransman Quentin Fillon Maillet haakte eerder af en moest genoegen nemen met brons. Dat gooide hij overigens nog bijna weg door bij de finish de verkeerde afslag te nemen, maar hij herstelde zich precies op tijd.

UvA schort nieuwe samenwerkingen met Shell op

De Universiteit van Amsterdam (UvA) start voorlopig geen nieuwe onderzoeken in samenwerking met Shell of gelijksoortige bedrijven. Dat laat het bestuur van de universiteit weten in reactie op een protest van studenten in januari. Zij eisten onder andere dat de banden met Shell verbroken moesten worden. Zo meldt AT5

Het College van Bestuur van de UvA wil eerst met studenten en medewerkers in gesprek gaan over de vraag hoe en met wie samengewerkt wordt. Tot die tijd worden er geen onderzoeken gestart met de steun van bedrijven in fossiele brandstoffen.

In totaal is de UvA bij vier projecten betrokken waar Shell één van de partijen is. Volgens de website van de universiteit zijn deze onderzoeken gericht op schone energie, betere analysemethode of een beter milieu. Bor van Zeeland van studentenvakbond ASVA zei eerder tegen AT5 dat Shell de naam van de UvA gebruikt voor 'Greenwashing'. 

Bezetting Binnengasthuis
Een maand geleden bezetten meerdere studenten van onder meer Mokum Kraakt en University Rebellion een UvA-pand aan de Oudemanhuispoort. De studenten vonden dat de UvA niet transparant was over de samenwerking met de fossiele industrie. 

De ME moest worden ingezet om het UvA-gebouw te ontruimen. Daarbij werden dertig activisten aangehouden. De UvA liet destijds weten dat de universiteit niet tegen protesteren en demonstreren is, maar dat bezettingen te ver gaan.

Geldboete van 110.000 euro voor Tata Steel IJmuiden B.V.

De rechtbank Amsterdam heeft staalproducent Tata Steel IJmuiden B.V. veroordeeld tot twee geldboetes van in totaal 110.000 euro. De boetes werden opgelegd voor het niet of onvoldoende naleven van regelgeving die gericht is op het reguleren van potentieel verontreinigende activiteiten.

De rechtbank rekent het de staalproducent aan dat zij tekort is geschoten in haar verantwoordelijkheid naar haar omgeving toe in het secuur naleven van vergunningen en regelgeving. Tegelijkertijd overwoog de rechtbank oog te hebben voor de moeite die is betracht om milieuverontreiniging te voorkomen of te beperken.

De milieu-gerelateerde misdrijven en de overtreding waarvoor de geldboetes zijn opgelegd en die zich voordeden op enkele data i n de periode 2018 tot en met 2021, betreffen, kort gezegd, het niet voorkomen van stofverspreiding, het lozen van afvalspoelwater in de Buitenhaven, het handelen in strijd met een door de omgevingsdienst aan een goedkeuring van een proef verbonden voorwaarde en het onvoldoende treffen van maatregelen om mogelijke bodemverontreiniging te voorkomen.

De geldboetes vielen iets lager uit door de overschrijding van de redelijke termijn.

Poetin speelde actieve rol bij het neerhalen van vlucht MH17

Bij het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 boven Oost-Oekraïne kwamen 298 mensen om het leven. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat de Russische president Poetin een actieve rol speelde bij het incident.

Volgens internationale onderzoekers speelde de Russische president Vladimir Poetin een actieve rol bij het neerhalen van het passagiersvliegtuig MH17 boven Oost-Oekraïne in juli 2014. Dat blijkt uit afgetapte telefoongesprekken, aldus het onderzoeksteam in Den Haag.

Er zijn 'sterke aanwijzingen' dat Poetin besloot de pro-Russische rebellen te voorzien van de luchtafweerraket die later het vliegtuig neerhaalde. De onderzoekers hebben echter geen direct bewijs dat Poetin ook instemde met het neerschieten van de MH17. Volgens de rechercheurs is er echter onvoldoende bewijs om tot vervolging over te gaan. Bovendien geniet Poetin via zijn ambt immuniteit en kan hij niet worden vervolgd.

Onderzoeken opgeschort
De Boeing 777 van Malaysia Airlines werd in juli 2014 boven de Donbass neergeschoten door een Russische BUK-luchtafweerraket. Alle 298 mensen aan boord kwamen om. Rusland heeft altijd elke betrokkenheid bij het neerhalen van de Boeing ontkend. Ook tegen andere verdachten is er volgens de rechercheurs onvoldoende bewijs. Het onderzoek zou daarom tijdelijk worden opgeschort. "We kunnen niet verder", aldus onderzoekers.

Drie keer levenslange gevangenisstraf
Er werden aanklachten ingediend tegen drie Russen en een Oekraïner, die destijds allemaal leidende posities bekleedden bij de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne. Vorig jaar werden drie van hen in een proces schuldig bevonden en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Een man werd vrijgesproken.

Geen van de beklaagden woonde het proces bij. De meeste slachtoffers waren van Nederlandse afkomst, dus het proces vond in ons land plaats. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de rechtbank in november ervan toe te geven aan druk van Nederlandse politici, openbare aanklagers en de nieuwsmedia. Het onderzoeksteam bestond uit experts uit Nederland, Australië, Maleisië, België en Oekraïne. De regeringen van Nederland en Oekraïne hebben Rusland wegens het neerhalen van de MH17 voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gedaagd

Turkije en Syrië: dodental opgelopen tot 11.000 doden, reddingswerk gaat door

De zoektocht naar overlevenden gaat door in het Turks-Syrische aardbevingsgebied. Het is een "race tegen de klok", zei Tedros, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie. In de vrieskou is de hele nacht zwaar materieel ingezet. Er wordt aangenomen dat veel mensen zijn bedolven onder het puin van de verwoeste gebouwen. 

Volgens de Turkse vicepresident Oktays worden in totaal zo'n 60.000 helpers ingezet - onder wie specialisten uit tal van landen. Vandaag arriveren er meer teams in Turkije. Gisteravond is een 16-jarige meer dan 50 uur na de aardbeving levend onder het puin vandaan gehaald.

Update 16.55 uur: In de aardbevingsgebieden in Turkije en Syrië is het aantal bevestigde doden opgelopen tot zeker 11.000. Volgens de laatste informatie verloren alleen al in Turkije meer dan 8.500 mensen het leven. Er liggen nog duizenden mensen begraven. President Erdogan heeft inmiddels het crisisgebied bezocht. 

Na de zware aardbeving beloofde de Turkse president Erdogan financiële steun, de getroffen gezinnen zullen elk het equivalent van circa 500 euro aan noodhulp moeten krijgen. "Niemand wordt vergeten", zei Erdogan tijdens een bezoek aan de door aardbevingen geteisterde stad Kahramanmaraş in Zuid-Anatolië. Tegelijkertijd gaf hij toe dat er aanvankelijk problemen waren bij het organiseren van hulp na de aardbeving. Sommige getroffenen hadden kritiek geuit dat de autoriteiten te traag optraden.

Eerdere berichtgeving:

Toegang tot rebellengebieden problematisch
Ook in Noordwest-Syrië wachten veel getroffenen nog steeds op hulp. Met name de toegang tot gebieden die gecontroleerd worden door tegenstanders van de regering blijft moeilijk. Volgens de VN onderzoekt het “alle routes” om daar humanitaire hulp te brengen.

Turkse ambassadeur bedankt hulpdiensten
De Turkse ambassadeur ?en, bedankte alle hulpdiensten. In zulke moeilijke tijden is het goed om te weten dat je ook in Europa zonder beperkingen op je vrienden kunt rekenen, zegt hij tegen mediagroep Funke.
Het feit dat ook Griekenland sneller hulp beloofde dan de meeste landen, betekent veel voor het Turkse volk, legt ?en uit. NAVO-partners Griekenland en Turkije ruziën al jaren over de status van Griekse eilanden in de Egeïsche Zee.

In totaal ruim 9.500 doden
Volgens de laatste gegevens is het bevestigde dodental als gevolg van de aardbevingen gestegen tot meer dan 9.500. Tienduizenden mensen raakten gewond. Volgens de autoriteiten raakten bijna 40.000 mensen gewond. Alleen al in Turkije zijn er bijna 7.000 doden en meer dan 30.000 gewonden geteld.

De Turkse president Erdogan reist vandaag af naar de aardbevingsgebieden in het zuidoosten van het land. Het presidentieel bureau liet weten een beeld te krijgen van de situatie in de provincies Hatay en Kahramanmaras. Beide gebieden zijn zwaar getroffen door de bevingen en hebben duizenden levens geëist. Het hoofd van de grootste oppositiepartij, CHP, Kilicdaroglu, beschuldigde Erdogan van falen. Volgens hem is Erdogan tijdens zijn 20-jarige regering er niet in geslaagd  het land voor te bereiden op een dergelijke aardbeving.
De aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter trof maandagochtend het Turks-Syrische grensgebied. In de uren die volgden, werd de regio getroffen door meer dan 50 naschokken.


Wereldtitel super-G voor skiester Bassino

Alpineskiester Marta Bassino heeft zich in het Franse Meribel laten kronen tot wereldkampioene op de super-G. De Italiaanse was woensdag de snelste op de Roc de Fer-piste, waar ze vooral van haar uiterst sterke technische vaardigheden gebruik kon maken.

De Noorse Kajsa Vickhoff Lie, dit seizoen weer helemaal terug na een ware horrorblessure, ging als vierde naar beneden en noteerde een snelle tijd, zo leek het. Cornelia Hütter uit Oostenrijk volgde even later en evenaarde de tijd van Lie, waarna het kort daarop de beurt was aan Bassino.

De Italiaanse, ook sterk op de reuzenslalom, was op het wat rechtere bovenste deel van de piste niet bepaald snel, maar maakte dat op het technische stuk onderin helemaal goed: ze dook met 0,33 seconden naar de snelste tijd. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin kwam gelijk na Bassino en strandde op 0,11 seconden.

Vervolgens was de een na de ander bovenin beduidend sneller dan Bassino, maar niemand kon de prestatie van de Italiaanse op het onderste stuk evenaren. De Zwitserse Lara Gut-Behrami naderde tot op 0,37 seconden, Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen kwam 0,36 seconden tekort.

Als dertigste ging Alice Robinson naar beneden en de Nieuw-Zeelandse maakte het bijzonder spannend, maar met de finish in zicht maakte ze een fout die haar een medaille en mogelijk zelfs de wereldtitel kostte: zevende op 0,54 seconden. Bassino pakte zo het goud, voor Shiffrin en het gedeelde brons voor Hütter en Lie.

Coldcase: Wie weet meer over vermiste Willeke Dost (15)

Vandaag in deze serie een 'oude bekende'. We hebben reeds vaker aandacht aan deze zaak besteedt. De pleegouders van Willeke Dost (15) uit Koekange troffen haar ‘s ochtends 15 januari 1992 niet aan in haar kamer. Willeke was vast en zeker al op de fiets naar school gegaan, dachten ze. Aan het eind van de middag kwam Willeke niet thuis. Navraag leerde dat ze die dag nooit op school was geweest. Laat op de avond gaven de pleegouders haar op als vermist.

Lees ook: Politie gaat graven naar vermiste Willeke Dost

Willeke Dost had een dramatische jeugd. Ze verloor al voor haar eerste levensjaar haar beide ouders bij een verkeersongeluk. Daarna verbleef ze bij familie, pleegouders en in diverse opvangtehuizen.

Haar vermissing werd aanvankelijk beschouwd als een vrijwillige verdwijning, maar later is men anders naar de verdwijning van Willeke Dost gaan kijken. Er is veelvuldig naar het meisje gezocht. In 2010 vond er nog een grote zoekactie plaats bij de boerderij van haar pleegfamilie aan de Dwarsdijk 41in Koekange. Ook in 2018 is er nog een grote zoekactie geweest. Alle (zoek)acties waren tevergeefs. De politie heeft een tijd geleden ook een zogenoemde 'verouderingsfoto' laten maken, onderstaand zowel de foto van Willeke op 15-jarige leeftijd als de verouderingsfoto. 

Lees ook: Opgravingen Koekange hebben niets opgeleverd

Nabestaanden en bekenden van Willeke Dost willen graag dat er een einde komt aan de onzekerheid over het lot van het meisje. Uw tips kunnen hen de rust bieden waar ze al die jaren naar op zoek zijn. Er wordt een beloning uitgeloofd van €20.000 voor de gouden tip. Tips kunnen worden achtergelaten op de website van de politie. 

Willeke Dost op 15-jarige leeftijd (Afbeelding: Politie)
Willeke Dost op 15-jarige leeftijd (Afbeelding: Politie)

De verouderingsfoto van Willeke Dost (Foto: Politie.nl)
De verouderingsfoto van Willeke Dost (Foto: Politie.nl)

CDA wil 'twee-status-stelsel' invoeren voor vluchtelingen

Het CDA wil dat Nederland opnieuw onderscheid gaat maken tussen echte vluchtelingen en mensen die hier een tijdelijke opvang nodig hebben omdat het in eigen land niet veilig is. Die laatste groep mag dan korter blijven en krijgt minder rechten. Zo'n systeem moet in ieder geval het aantal nareizigers dat naar Nederland komt sterk verminderen.

In het CDA-plan krijgt de niet-permanente groep een tijdelijke verblijfsvergunning voor één tot maximaal drie jaar. Men kan dan geen beroep doen op de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn om familieleden te laten overkomen. Het gaat hier bijvoorbeeld om oorlogsvluchtelingen. Als de oorlog langer duurt dan drie jaar, zou de tijdelijke status verlengd kunnen worden. De 'echte' vluchtelingen krijgen in het nieuwe stelsel een visum voor minimaal drie jaar. Ook krijgen zij een vluchtelingenpaspoort en alle huidige rechten van vluchtelingen. Zij kunnen wel aanspraak maken op de nareisregeling voor familie. Ongeveer driekwart van alle vluchtelingen zou volgens het CDA tot deze 'echte vluchtelingen' categorie behoren.

De plannen worden vanavond door het CDA gepresenteerd in een debat met premier Rutte.

In België en Duitsland werkt men al met zo'n zogenoemd twee-status-stelsel. Nederland deelde tot 20 jaar terug erkende vluchtelingen - oftewel vluchtelingen met een verblijfsstatus - ook op in twee categoriën.

Vier op de tien docenten middelbare school maakten dit jaar antisemitisme mee

42 procent van de docenten in het middelbaar onderwijs was het afgelopen jaar getuige van 'antisemitische voorvallen' in de klas. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Panteia, dat in opdracht van de Anne Frank Stichting werd gemaakt. Volgens de onderzoekers is antisemitisme in de klas net als in de samenleving een hardnekkig probleem. Zo meldt AT5.

Aan het onderzoek over antisemitisme in het voortgezet onderwijs deden 432 docenten mee. De meeste voorvallen gaan om scheldpartijen en beledigingen die niet tegen specifieke personen zijn gericht, zeggen de onderzoekers. 14 procent van de ondervraagde docenten zegt dit jaar te hebben meegemaakt dat de Holocaust in de klas gebagatelliseerd of ontkend werd. 

Voetbal en Midden-Oostenconflict
Een derde van de ondervraagde leraren noemt voetbal als meest voorkomende context waarin Joden als groep beledigd worden. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met de rivaliteit die er heerst tussen de verschillende voetbalclubs: "Het manifesteert zich dus ook buiten voetbalstadions op middelbare scholen."

Ook het Midden-Oostenconflict tussen Israël en de Palestijnen wordt door een derde van de docenten genoemd als aanleiding voor antisemitisme in de klas.

Het onderzoek werd twee keer eerder uitgevoerd. In 2004 zei de helft van de docenten antisemitisme meegemaakt te hebben in de klas, in 2013 lag dat percentage nog op 35 procent.

Afkomst
Tel je alle gevallen bij elkaar op, dan komen de meeste scheldpartijen en beledigingen van jongens die een westerse achtergrond hebben. Verhoudingsgewijs zijn het vaker leerlingen van Nederlands-Turkse of Nederlands-Marokkaanse afkomst die hiermee in verband worden gebracht. Dat aandeel is vergeleken met 2013 gestegen, stellen de onderzoekers.

Waar het bij westerse leerlingen vaker gaat om voetbalgerelateerd antisemitisme, heeft het in het geval van de Nederlands-Turkse of Nederlands-Marokkaanse leerlingen vaker te maken met het Midden-Oostenconflict.

Disney cancelt aflevering 'Simpsons' vanwege verwijzing Chinese werkkampen

Disney heeft een aflevering van de tekenfilmserie 'The Simpsons' geschrapt van zijn streamingplatform in Hongkong omdat de aflevering verwijst naar 'dwangarbeiderskampen' in China. 

De aflevering, die in oktober vorig jaar voor het eerst werd uitgezonden tijdens het laatste seizoen van de show, is niet meer beschikbaar op het Disney Plus-streamingplatform in Hongkong, aldus de Financial Times.

Dit lijkt de tweede keer te zijn dat een aflevering van de show, die wordt geproduceerd door het Disney-bezit 20th Television Animation, is verwijderd van het streaming platform.

Een eerdere aflevering van The Simpsons waarin werd verwezen naar het bloedbad op het Tiananmenplein in 1989 is in 2021 van de dienst gehaald. Beijing legde Hongkong in 2020 een ingrijpende nationale veiligheidswet op als onderdeel van een repressie van de politieke oppositie en het maatschappelijk middenveld.

De verwijderde aflevering van de Simpsons, getiteld "One Angry Lisa", bevat een scène waarin Marge Simpson een virtuele fietsles volgt en de instructeur over beelden van de Chinese Muur zegt: "Aanschouw de wonderen van China. Bitcoinmijnen, dwangarbeiderskampen waar kinderen smartphones maken."

China wordt beschuldigd van dwangarbeid en mensenrechtenschendingen, tegen de Oeigoeren en andere voornamelijk islamitische minderheden in massale detentiecentra in de noordwestelijke regio Xinjiang. Beijing heeft deze beschuldigingen ontkend.

Kenny Ng, universitair hoofddocent aan de Academy of Film van de Hong Kong Baptist University en gespecialiseerd in censuur, zei dat Disney de aflevering misschien op voorhand heeft geschrapt met het oog op zijn activiteiten op het Chinese vasteland, waaronder exploitatie van themaparken.

Na veertig jaar krijgt Fawlty Towers een vervolg, mét John Cleese

De onovertroffen Britse comedyserie Fawlty Towers (1975-1979) krijgt eindelijk een vervolg. Volgens 'Variety' keert ook hoofdrolspeler en schrijver John Cleese terug.

Castle Rock Entertainment maakte dinsdag bekend dat het een deal heeft gesloten met Cleese om de televisieserie terug te brengen.

De 83-jarige Cleese zal opnieuw de rol van de onhandige hoteleigenaar Basil Fawlty op zich nemen. Camilla Cleese - zijn dochter - gaat zijn dochter spelen. In de nieuwe verhaallijn is Basil Fawlty recent achter haar bestaan gekomen en besluiten ze samen een nieuw hotel te openen. Wanneer de serie te zien zal zijn is nog niet bekend.

RvS: nareismaatregel in strijd met Nederlands en Europees recht

De zogenoemde nareismaatregel is in strijd met het Nederlandse en het Europees recht. De staatssecretaris mag de nareismaatregel daarom niet toepassen. Als hij een nareisaanvraag heeft ingewilligd, moet hij ervoor zorgen dat de gezinsleden direct naar Nederland mogen reizen. Dat oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in drie uitspraken van vandaag (8 februari 2023). De nareismaatregel is onderdeel van het asielakkoord dat het kabinet in augustus 2022 sloot om de opvangcrisis op korte termijn op te lossen. Deze maatregel houdt kort gezegd in dat gezinsleden van iemand die een asielvergunning heeft (een statushouder) zes maanden langer moeten wachten voordat zij naar Nederland mogen komen.

Rechtszaken
In de drie rechtszaken waarin de Afdeling bestuursrechtspraak vandaag uitspraak heeft gedaan, had de staatssecretaris de aanvragen voor een zogenoemde machtiging tot voorlopig verblijf ingewilligd. Dat is een speciaal visum waarmee de gezinsleden Nederland in kunnen reizen. De gezinsleden kregen door de nareismaatregel niet direct, maar pas na een half jaar toegang tot Nederland. De rechtbanken in Amsterdam, Middelburg en Arnhem oordeelden in december 2022 dat dit in strijd is met de Vreemdelingenwet 2000 en de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn. De staatssecretaris is tegen deze uitspraken van de rechtbanken in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak voor een definitief inhoudelijk oordeel of de nareismaatregel juridisch houdbaar is.

Uitspraak
De asielopvang staat onder grote druk. Veel vreemdelingen zijn aangewezen op opvang in nood- en crisisopvanglocaties. De Afdeling bestuursrechtspraak onderschrijft de wens van de staatssecretaris om deze situatie snel te verbeteren. Maar de Afdeling bestuursrechtspraak moet als hoogste bestuursrechter beoordelen of overheidsmaatregelen in overeenstemming zijn met het recht. De nareismaatregel is dat niet. Net als de rechtbanken oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak dat er voor de nareismaatregel geen wettelijke basis is in het Nederlandse recht. Dat is wel vereist, omdat de overheid geen inbreuk mag maken op rechten als de wet dat optreden niet mogelijk maakt. Alleen al daarom is het hoger beroep van de staatssecretaris tegen de uitspraken van de rechtbanken ongegrond. Maar voor de rechtseenheid, rechtsvorming en rechtsbescherming in algemene zin heeft de Afdeling bestuursrechtspraak in de uitspraken van vandaag ook nog beoordeeld of de nareismaatregel voldoet aan de eisen van het Nederlandse en het Europees recht.

Nederlands recht
Zelfs als de nareismaatregel een wettelijke basis zou hebben gehad, dan nog moet de uitvoering van die maatregel binnen de grenzen van het Nederlandse recht blijven. Dat is niet het geval. In de Vreemdelingenwet 2000 staat dat gezinsleden drie maanden de tijd hebben om een verleende machtiging tot voorlopig verblijf op te halen. De staatssecretaris mag die termijn niet negeren of uitstellen. Een wachttijd van zes maanden is daarmee in strijd.

Europees recht
De nareismaatregel is ook in strijd met de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn. Het Europees recht laat alleen in heel strikt omschreven situaties een beperkte ruimte om het Europese recht opzij te zetten ten gunste van, kort gezegd, hogere belangen. De tekortkomingen in de asielopvang voldoen niet aan de bijzonder hoge drempel die voor een uitzondering vereist is. Daarnaast blijkt uit de feiten die partijen hebben aangedragen niet dat de nareismaatregel een noodzakelijke en geschikte oplossing is voor de problemen in de asielopvang.

Kabinet verbetert positie koopstarters

Om starters te helpen een betaalbare koopwoning op de markt te vinden, wil het kabinet dat meer gemeenten verkoopoplossingen inzetten. Ook realiseert het kabinet een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen met een budget van € 40 miljoen. Hiermee worden de kansen van starters op een betaalbare koopwoning groter.

De bouw en de beschikbaarheid van betaalbare koopwoningen staat onder druk, terwijl juist naar deze woningen een grote vraag is. Om starters te helpen, kunnen gemeenten (starters)instrumenten aanbieden. Met de handreiking ‘verkoopinstrumenten voor gemeenten’, krijgen gemeenten meer inzicht in de verschillende opties die zij hebben om starters een duwtje in de rug te geven. Voorbeelden van zulke verkoopoplossingen zijn KoopStart (kopen voor een verlaagde verkoopprijs) of Kopen naar Wens (formule die het kopen van een huis voor starters met een laag-/middeninkomen mogelijk kan maken).

Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen
Naast de handreiking komt het kabinet met een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Met de beschikbare € 40 miljoen wil het kabinet meer starters met een inkomen tot 2 keer modaal aan een koopwoning helpen. Van gemeenten en ontwikkelaars die gebruik willen maken van de beschikbare middelen, wordt een evenredige bijdrage verwacht. Deze extra inzet komt boven op de bouw van 350.000 betaalbare koop- en middenhuurwoningen tot en met 2030, het toewijzen van betaalbare woningen aan mensen die daar het meest bij gebaat zijn en de regeling rondom de vrijstelling van overdrachtsbelasting starters tot 35 jaar sinds 2021.

Betaalbare koopwoningen blijven moeilijk vindbaar
De ondersteuning van het kabinet is bedoeld voor starters die moeite hebben een betaalbare koopwoning te bemachtigen. Dat is vooral zichtbaar in regio’s waar de vraag naar woningen groot is en het aanbod krap. Hoewel er sinds de zomer een daling zichtbaar is in de huizenprijzen, komen veel starters er nog steeds niet tussen, onder andere door de gestegen hypotheekrente.

Taxichauffeurs stormden hoofdkantoor Uber binnen: 'Het zijn oplichters'

Een grote groep Amsterdamse taxichauffeurs blijft op ramkoers liggen met het Amerikaanse taxi-bedrijf Uber. Ze eisen of echt als zelfstandige te worden behandeld, met dito vergoedingen, of in dienst te worden genomen. Zo meldt AT5.

Vakbond FNV organiseerde de actie die begon op het NDSM-terrein en eindigde voor het hoofdkantoor van Uber aan de Mr. Treublaan. Daar wilden de actievoerders het eisenpakket aan de directie overhandigen, maar die liet zich niet zien.

Een groep chauffeurs liep daarop, scanderend 'oplichters! oplichters!', het pand binnen. De politie sommeerde de FNV op te treden en al snel dropen de taxichauffeurs weer af. Ook in Nederland heeft de rechter geoordeeld dat Uber-chauffeurs eigenlijk als werknemers gezien moeten worden voor wie de CAO geldt. Het hoger beroep in die zaak loopt nog en dus hoeft Uber zich nog niet aan de uitspraak te houden.

De FNV vindt echter dat Uber zich moet gaan opstellen als een goede werkgever. De vakbond wil ook dat chauffeurs niet meer zomaar van de app kunnen worden gegooid. "We eisen ook meer transparantie in de data, een normaal telefoonnummer om Uber te bereiken en ook echte inspraak. Eigenlijk allemaal dingen die een normaal zichzelf respecterend bedrijf zijn werknemers zou moeten gunnen", zegt Amrit Sewgobind van de FNV.

Uber reageert in een persbericht dat de chauffeurs het afgelopen jaar 35 procent meer zijn gaan verdienen en dat 94 procent van hun chauffeurs niet in loondienst wil.

Wagner-huurlingen lijken eigen commandant aan te vallen

Wagner-huurlingen in Bakhmut lijken hun commandant in elkaar te hebben geslagen, volgens door Oekraïne vrijgegeven beelden.

De vier Russische huurlingen zijn te zien terwijl ze de man door het door gevechten gehavende landschap in de oostelijke Donetsk-regio slepen.

In een tweede video, opgenomen vanuit een Oekraïense drone, is te zien hoe de huurlingen hem naast een hut dumpen alvorens met spades op hem in te hakken.

De huurlingengroep Wagner, bestaat uit grote aantallen moordenaars en verkrachters die zijn gerekruteerd uit Russische gevangenissen, heeft het voortouw genomen in de acht maanden durende poging van Rusland om Bakhmut over te nemen.

Biden's State of the Union: 'Amerikaanse democratie is ongebroken'

In een State of the Union-toespraak prees de Amerikaanse president Biden de kracht van de democratie in zijn land. Twee jaar geleden werd het geconfronteerd met de grootste dreiging sinds de burgeroorlog, zei hij, verwijzend naar de bestorming van het Capitool twee jaar geleden. 

Vandaag de dag is de Amerikaanse democratie echter ongebogen en ongebroken, ondanks blauwe plekken aldus Biden. In 2021 wankelde de economie. Sindsdien zijn er twaalf miljoen nieuwe banen bijgekomen. De economische situatie is uitstekend. Het coronavirus beheerst het leven niet meer.

De president riep de Republikeinen van de oppositie op om mee te werken. Biden richtte zich specifiek op gematigde Republikeinen. Het gaat erom samen de economie te versterken en het land te verenigen.

Biden rechtvaardigt neerhalen Chinese observatieballon
De Amerikaanse president verdedigde het neerhalen van een Chinese observatieballon boven Amerikaans grondgebied. "Als China de Amerikaanse soevereiniteit bedreigt, zal actie worden ondernomen om het land te beschermen. Dat werd vorige week duidelijk." De VS beschuldigen China van spionage. De regering in Peking verwerpt de aantijgingen en zegt dat de ballon een meteorologische onderzoeksballon is.
De Amerikaanse president hield zijn State of the Union-toespraak voor leden van beide kamers van het Congres, leden van het Hooggerechtshof, ministers en hoge militaire functionarissen.

De toespraak werd enkele malen onderbroken door boegeroep door Republikeinen tijdens de onderwerpen over immigratie en de grens, Medicare en sociale zekerheid.

 

FOK! Wat een weer: wederom fris winterweer

winterbanner

Goede morgen!

Dit gaat een korte worden: droog, zonnig, 5 graden en een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten. 

Op slechts twee weerstations vriest het niet, op Terschelling en Vlissingen, de laagste temperatuur zien we in Twente met -5.6 graden. 

Ook de nacht naar donderdag is droog, morgen kan er wat motregen vallen in de loop van de middag.

De Amsterdamse waterleidingduinen zijn er ondersteboven van! (Foto: DJMO)
De Amsterdamse waterleidingduinen zijn er ondersteboven van! (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #197 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1200
special
Random Pics van de Dag #1199
review
Dit zijn de beste films van 2023
special
Random Pics van de Dag #1198
special
Random Pics van de Dag #1197
©FOK.nl e.a.