Historische medaille voor Saoedische vrouw op WK taekwondo

In het Mexicaanse Guadalajara is het wereldkampioenschap taekwondo in volle gang, en woensdagavond werd daar geschiedenis geschreven: voor het eerst in de internationale sporthistorie heeft een Saoedische vrouw een WK-medaille op haar naam geschreven.

In de klasse tot 49 kilogram kwam Dunya Abutaleb namens Saoedi-Arabië in actie. Ze rekende af met Botakoz Kapanova uit Kazachstan, de Duitse Anya Kisskalt en de Egyptische Shahd El-Hosseiny, waarna ze liet zien dat het allemaal geen toeval was: het Spaanse megatalent Adriana Cerezo, Europees- en Grand Prix-kampioene én vorig jaar winnares van olympisch zilver, ging er in de kwartfinales ook aan.

Voor Abutaleb ging het in de halve finales uiteindelijk fout. Guo Qing uit China wist al snel een rake trap op het hoofd te plaatsen en de Saoedische ging gestrekt, waarna het gevecht voorbij was. Brons dus, maar wel een bijzonder fraai staaltje sportgeschiedenis namens een land waar het überhaupt uiterst zeldzaam is om vrouwen in de internationale sportwereld mee te zien doen.