Directeur WHO Europa verwacht na de winter duidelijkheid endemie COVID19

De Europese directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie, Kluge, verwacht pas in het voorjaar duidelijkheid over de mate waarin de coronapandemie kan worden gedegradeerd tot endemisch. Als we de winter doorkomen zonder dat de gezondheidssystemen worden verstoord, dan heb je stabilisatie bereikt, zei Kluge op Deutschlandfunk. Operaties, kankeronderzoeken en routinematige vaccinaties moeten gewoon doorgang kunnen blijven vinden.

Als dit het geval is, kan met voldoende zekerheid worden aangenomen dat we uit de acute fase zijn. Kluge benadrukte dat we op de goede weg zijn. "We zien meer infecties, maar niet persé een hogere bezetting van de intensive care. Maar we moeten ook in gedachten houden dat we de afgelopen twee jaar maar heel weinig griepgevallen hebben gehad", zei hij.

Volgens het Duitse Robert Koch Institute is een endemie een ziekte in een specifiek gebied die regelmatig een groot deel van de bevolking ziek maakt. In het geval van Corona betekent dit dat ondanks vaccinaties en beschermende maatregelen het virus niet weggaat, maar steeds weer opduikt, maar met vermoedelijk mildere symptomen.