Geen geld terug bij uitpuiltreinen 'schaamteloos'

Voor Beter OV noemt het weigeren van de vertragingsvergoeding aan passagiers die niet meer in te korte treinen passen “schaamteloos”. Al voor de zomer suggereerde de reizigersorganisatie aan de NS om het aantal rijtuigen dat door een conducteur begeleid mag worden iets te verhogen. Daardoor kunnen de treinen die ondanks het schrappen van veel andere treinen blijven rijden, lang genoeg zijn om alle reizigers mee te nemen. Die suggestie is nog steeds niet door de NS uitgewerkt, maar tegelijkertijd ontzegt de NS aan gedupeerden een behoorlijke compensatie.

Nadat NS-baas Groenewegen gisteravond in een paniekvideoboodschap aan het personeel het pad alvast effende voor verdere inkrimping van de dienstregeling, vroeg Voor Beter OV om opheldering. Vanmorgen nam Voor Beter OV opnieuw contact op met de NS over de Geld Terug Bij Vertraging-regeling (GTBV).

De vragen bleven de hele dag onbeantwoord, reden voor Voor Beter OV-bestuurslid Nielsen om de proef op de som te nemen. Onderstaand het resultaat:

Geen geld terug bij vertraging door drukte
Geen geld terug bij vertraging door drukte

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “Dat de NS komt aankakken met veel te korte treinen, terwijl andere treinen ook nog zijn uitgevallen, is pure knoeierij. Maar dat gedupeerde reizigers dan ook nog niet eens een behoorlijke compensatie krijgen, is een grof schandaal. Pure minachting van de reizigers. Daarnaast regent het klachten van reizigers die soms maanden op uitsluitsel over hun claim moeten wachten, terwijl maximaal zes weken hiervoor een redelijke termijn is. Dat is pure klantminachting, die kenmerkend is voor monopolisten in onvolkomen markten. Wij zullen ons beklag doen bij de Autoriteit Consument en Markt.”