Minister Weerwind wil onderzoek naar misstanden in Oostvaarderskliniek (TBS)

Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming wil dat de Oostvaarderskliniek in Almere Buiten een onderzoek laat uitvoeren naar de misstanden in de tbs-kliniek. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het onderzoek moet worden gedaan door een externe partij. De Inspectie van Justitie en Veiligheid zal toezicht houden op het onderzoek.

Vanwege het grote aantal meldingen van incidenten in een korte periode, wordt de kliniek door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gevraagd 'een plan van aanpak op te stellen hoe – in de volle breedte van de kliniek – te komen tot een veilig leef- en werkklimaat'. 

In de brief staat ook dat de DJI op zoek gaat naar een interim-directeur voor de kliniek, nadat de huidige directeur gisteren heeft aangekondigd zijn functie neer te leggen. "De huidige algemeen directeur heeft om persoonlijke redenen zijn functie neergelegd", schrijft Weerwind. "DJI werft zo snel mogelijk een interim directeur met als specifieke opdracht om de benodigde veranderingen tot stand te brengen."

Vier incidenten
In de brief worden vier incidenten genoemd. Een daarvan gaat over seksueel overschrijdend gedrag van een medewerker, waarvoor die op 1 september is ontslagen. Of dat gaat over de oud-medewerker die wordt verdacht van verkrachting, is niet duidelijk.

Een andere melding gaat over een leidinggevende die grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond tegenover meerdere medewerkers. Die leidinggevende is nu op non-actief gesteld, wachtend op een uitspraak van een integriteitscommissie. 

Daarnaast schrijft de minister in de brief over een medewerker die eind september is ontslagen vanwege een seksuele relatie met een tbs-patiënt. Ook is een stagiair ontslagen, omdat die een relatie met een patiënt had.

Dweilen met de kraan open
Zo omschrijft advocaat Jan-Jesse Lieftink de opeenstapeling van incidenten in de Oostvaarderskliniek in Almere Buiten. Woensdag legde de directeur van de tbs-kliniek zijn functie neer. Dat gebeurde twee dagen nadat bekend werd dat een medewerker is ontslagen omdat hij een patiënt seksueel zou hebben misbruikt.

"Om de zoveel tijd gebeurt hier weer iets. Vervolgens worden allerlei onderzoeken afgekondigd, waar weer allerlei verbeteringen uit voortkomen", zegt Lieftink. "En uiteindelijk gebeurt er weer iets."