De Vries krijgt reprimande en behoudt punten

Na een sensationeel debuut van Nyck de Vries tijdens de Grand Prix van Italië leken diens punten nog even in gevaar te komen nadat de coureur aanzienlijk vertraagde achter de safety car. De stewards bogen zich over de kwestie, maar besloten coulant te handelen door De Vries zijn onervarenheid met de Williams-bolide in gedachten te houden waardoor de twee punten uiteindelijk achter zijn naam bleven staan.

Het was een hectisch weekend voor De Vries. De coureur uit Sneek werd halsoverkop opgeroepen om Alex Albon te vervangen die een blinde darmontsteking had opgelopen. Een gebrek aan ervaring met de baan en bolide hield de Formule E-kampioen niet tegen. Hij kwalificeerde zich op een uitstekende 13e plek, vóór teamgenoot Nicholas Latifi, en mocht uiteindelijk de wedstrijd vanaf de 8e plek aanvangen na gridstraffen van de concurrentie. 

Tijdens de wedstrijd hield De Vries behoorlijk stand tegen de concurrentie in een voor hem onbekende wagen. De Nederlander wist in de slotfase Guanyu Zhou van zich af te houden en stevende af op de 10e plek. Eén puntje werden er uiteindelijk twee, nadat Daniel Ricciardo op puntenkoers zijn wagen naast de baan moest stilzetten en de wedstrijd uiteindelijk finishte achter de safety car.

De Vries zijn puntenfinish kwam uiteindelijk nog in gevaar doordat de Williams-coureur in de Curva Grande aanzienlijk in snelheid vertraagde zonder dat er wagens voor hem reden. Hierdoor werd Zhou genoodzaakt om flink op de rem te trappen en passeerde de Nederlander kortstondig. De Vries werd op het matje geroepen door de stewards, maar verklaarde bezorgd te zijn onder de deltatijd te zijn beland, zonder dat het team hem had geadviseerd te versnellen. De stewards besloten uiteindelijk coulant te handelen en namen zijn onervarenheid met de wagen uiteindelijk mee in het besluit. Hierdoor kwam de Nederlander er uiteindelijk slechts met een reprimande mee weg en mocht hij zodoende zijn punten behouden.