FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 september 2022

Random Pics van de Dag #727

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Hyundai pakt volledig podium in slopende Acropolis Rally

Voor de rallyliefhebbers keren we even terug het weekeinde in, want in Griekenland werd de beruchte Acropolis Rally verreden, de op drie na laatste wedstrijd van het wereldkampioenschap van dit jaar. Berucht om het slopen van de auto's en dat bleek ook nu niet onterecht.

Na de stadionproef op de donderdag ging het vrijdag echt van start. Pierre-Louis Loubet reed de dag van zijn leven: na zijn eerste twee gewonnen proeven ooit ging hij met navigator Vincent Landais aan de leiding, hij eindigde de dag op plek twee. Ford-genoot Sebastien Loeb stond met navigator Isabelle Galmiche bovenaan met 1,7 seconden voorsprong, terwijl Loubet werd gevolgd door de Finse Toyota-rijder Esapekka Lappi en navigator Janne Ferm (+8,7). De Belgen Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe stonden op 16,0 seconden op plek vier in de Hyundai, voor hun Spaanse teamgenoten Dani Sordo en Candido Carrera (+22,2).

Op de zaterdag kwam leider Loeb na proef acht in de problemen: een aandrijfriem had het begeven en het lukte hem samen met Galmiche niet om de boel op tijd te repareren, dus was het einde verhaal. WK-leider Kalle Rovanperä, negende na dag één, raakte een rots en verloor met een half-kapotte Toyota veel tijd, terwijl Loubet met een lekke band naar de zevende plek zakte. Neuville sloot de dag af als leider, Tänak volgde op 27,9 seconden en Sordo stond op 52,9 seconden, zeven seconden voor de Britse Toyota-coureur Elfyn Evans.

Zondag gebeurde er voorin niet heel veel meer en dat zorgde voor grote vreugde bij Hyundai: Neuville pakte de winst, Tänak werd tweede en Sordo hield de derde plek vast, een volledig Hyundai-podium. Rovanperä eindigde uiteindelijk als vijftiende en met nog drie wedstrijden te gaan moet hij nog heel even wachten voor de wereldtitel binnen is - Tänak kan hem in theorie nog passeren.

Kabinet wil extra maatregelen om leed hoge energierekeningen te verzachten

Het kabinet werkt aan extra pakket maatregelen tegen de hoge energierekeningen. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Op tafel ligt een plan voor een noodfonds van 150 miljoen euro om energieafsluitingen te voorkomen en om nog sneller energietoeslagen uit te keren.

Hoe de maatregelen precies zullen worden vormgegeven hangt af van verschillende overleggen tussen betrokken ministeries en de energiesector. Vrijdag zal op z’n vroegst meer bekend worden.

Volgens politiek verslaggever Fons Lambie begint de paniek over de extreme energierekeningen eindelijk in politiek Den Haag door te dringen. "Je merkt achter de schermen bij regeringspartijen, maar ook in het kabinet zelf gemor. Telkens hielden betrokken ministeries vol dat het dit jaar niets extra’s meer mogelijk was. Dat is niet houdbaar, zo hoor je achter de schermen. De vrees is dat Nederland met een ware tsunami aan schulden wordt geconfronteerd."

Europese gasprijs op laagste niveau sinds eind juli

De prijs van Europees aardgas is gedaald tot het laagste niveau sinds eind juli. De prijs van het TTF-futurescontract voor Nederlands aardgas daalde 's ochtends met bijna acht procent tot zo'n 189 euro per megawattuur.

Het TTF-contract dient als richtlijn voor het Europese prijspeil.

Een week geleden schoot de gasprijs omhoog richting 300 euro door de tijdelijke stopzetting door Rusland van de leveringen via de belangrijke Nord Stream 1-leiding. Gazprom gaf technische problemen aan als reden voor de leveringsstop. Het vermoeden bestaat echter dat Rusland tegen de achtergrond van de Russische oorlog in Oekraïne nog meer druk op het Westen wil uitoefenen.

'Europa moet als de sodemieter zelf wapens gaan fabriceren'

Oekraïense strijdkrachten zeggen 3000 vierkante kilometer op Rusland te hebben heroverd. Volgens voormalig bevelhebber Landstrijdkrachten Mart de Kruif zijn de Russen verrast en misleid door de acties. Ondertussen blijft Kyiv wapens vragen uit het westen. “De Europese voorraden zijn op en de industrie moet helemaal opnieuw opstarten om te produceren. We hebben een probleem en dat gaat zich in de winter uitbetalen”, volgens De Kruif in het radioprogramma Sven op 1. Zo meldt WNL.

Schiphol vraagt maatschappijen vluchten te annuleren vanwege drukte

Het is vandaag zo druk op Schiphol, dat de luchthaven verschillende vliegmaatschappijen heeft gevraagd om vluchten te annuleren. Het gaat om vluchten tussen 16.00 uur en 23.00 uur. Zo meldt AT5

Op sociale media regent het vandaag klachten over de drukte. Reizigers staan, zoals tijdens de zomervakantie al veelvuldig gebeurde, al buiten de luchthaven in een enorme rij. "Krankzinnige wachtrij op Schiphol vandaag weer", twittert een van hen. "Dit moet ophouden."

"Het is vandaag erg druk op Schiphol", erkent de luchthaven. "De personeelsbezetting bij de beveiliging is tegenwoordig lager dan wat Schiphol van de beveiligingsbedrijven had gevraagd. Hierdoor is er een tekort aan beveiligingspersoneel en neemt het aantal wachtende reizigers toe, vooral in Vertrek 3."

Schiphol zegt dat de kans bestaat dat reizigers door de lange wachttijden hun vlucht missen. Reizigers kunnen dan een schadevergoeding aanvragen. 

Geen zomertoeslag
De lagere personeelsbezetting heeft volgens vakbond FNV te maken met het wegvallen van de zomertoeslag, waarmee beveiligers in de zomer 5,25 euro per uur extra verdienden. "Je hoorde veel van het personeel dat ze juist bleven vanwege die toeslag. Nu die er niet meer is vertrekken ze weer. Zeker met de huidige werkdruk", zegt FNV-campagneleider Joost van Doesburg tegen de NOS.

Morgen nieuwe Nintendo Direct

Nintendo zendt morgen een nieuwe Nintendo Direct uit. Tijdens de uitzending wordt in zo'n veertig minuten stilgestaan bij games die binnenkort naar Nintendo Switch komen. De Direct begint om 16:00 uur Nederlandse tijd.

De focus ligt ditmaal voornamelijk op games die deze winterperiode uitkomen, maar aankondigingen over games voor na die periode worden ook verwacht. De UK-presentatie wordt, met oog op het overleden van de Koningin, niet live uitgezenden. Wel valt de presentatie ongetwijfeld via het Nederlandse YouTube-kanaal van Nintendo te bekijken.

Splatoon 3 kent beste launch in Japan ooit

Je weet dat een game goed verkoopt, als een ontwikkelaar de moeite neemt een persbericht over de verkoopcijfers te versturen. Nintendo kondigt aan datSplatoon 3in de eerste drie dagen na launch 3.45 miljoen keer over de toonbank is gegaan in Japan.

Hiermee kent Splatoon 3 niet alleen de beste launch voor een Nintendo Switch-titel, maar is het ook de snelstverkopende titel in Japan ooit. Ter vergelijking: in Japan is Splatoon 3 nu al meer verkocht dan Splatoon 2 na een jaar.

Een ijzersterk begin dus voor de derde titel in de franchise. Wereldwijde cijfers zijn nog niet bekend, al zal dat ongetwijfeld niet lang op zich laten wachten.

Kerst in de zomer: Wedde tovert het dorp om tot kerststal

Waar de meeste mensen nog genieten van de nazomer, lijkt het in Wedde wel december. Rendieren en kerstmannen waar je maar kijkt, het dorp is veranderd in een grote kerststal. Het heeft alles te maken met de jaarlijkse Lichtweek, die dit jaar volledig in het teken staat van Kerst. Zo meldt RTV Noord. 

"Het zijn barre tijden", weet organisator Erik Middel van de Lichtweek in Wedde, "hoge energieprijzen, duur voedsel, oorlog, gedoe met de boeren en de droogte, dat hakt er bij de mensen in. Dus we wilden dit jaar een thema dat ons met elkaar verbindt."

Het hele dorp heeft de kerstverlichting en de attributen van zolder gehaald. Met vereende krachten is het dorp ondergedompeld in een warme kerstgloed.

OekraÔne meldt herovering van 20 locaties binnen 24 uur

Volgens eigen verklaringen heeft het Oekraïense leger tijdens zijn tegenoffensief binnen 24 uur meer dan 20 andere steden heroverd. Het offensief tegen de Russische troepen vordert vooral in de regio's Charkov en Donetsk.

De Russische troepen ontvluchtten haastig hun posities, zei het Oekraïense leger in zijn ochtendrapport over de situatie.

Oekraïne heeft het hele weekend al melding gemaakt van de herovering van strategisch belangrijke steden. Volgens hen zijn de Oekraïense soldaten er sinds begin september in geslaagd om 3.000 vierkante kilometer van de Russische troepen te heroveren.

In antwoord daarop werden er door de Russen luchtaanvallen uitgevoerd, waardoor de elektriciteit en in sommige gevallen de watervoorziening uitviel in verschillende regio's in Oekraïne. De stroomvoorziening is inmiddels in de meeste regio's weer hersteld.

EthiopiŽ: Fossielen wijzen op bestaan 'reuzenotter', zo groot als een leeuw

Blijkbaar leefde er drie miljoen jaar geleden een otter in Afrika zo groot als een leeuw. Volgens onderzoekers waren de reuzenotters, die nu uitgestorven zijn, een meter hoog en kunnen ze tot 220 kilo wegen.

Een wetenschappelijke team heeft de nieuw ontdekte soort uit fossielen gereconstrueerd. Ter vergelijking: Euraziatische otters die tegenwoordig wijdverbreid zijn, wegen maximaal 17 kilogram en Noord-Pacifische zeeotters maximaal 45 kilogram. De soort kreeg de naam 'Enhydriodon omoensis' omdat hij destijds in de Omo-vallei in het zuidwesten van Ethiopië leefde.

Een analyse van de tanden toonde aan dat de reuzenotters van die tijd waarschijnlijk op het land jaagden. Ze waren in directe concurrentie om voedsel met een van onze vroege voorouders, de Australopithecus. Deze was overigens maar iets meer dan een meter groot.

Moderne slavernij: gegroeid tot 50 miljoen mensen die onder dwang leven/werken

Slavernij mag wereldwijd dan al geruime tijd zijn afgeschaft, het aantal moderne slaven neemt de laatste jaren juist weer sterk toe: sinds 2016 met 10 miljoen tot nu weer 50 miljoen. Zo meldt het AD

Zoals de auteurs van het  'Modern Slavery' onderzoekde meldden, is het aantal de afgelopen vijf jaar met 25 procent gestegen.

De onderzoekers noemen iets slavernij als er sprake is van uitbuiting, zo stellen de samenstellers van Global estimates of modern slavery; ILO, de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en mensenrechten-ngo Walk Free. Iedereen die wordt uitgebuit en in die situatie blijft hangen door bedreiging, geweld, dwang, misleiding of machtsmisbruik valt eronder.

Van de 50 miljoen moderne slaven zijn er ongeveer 22 miljoen gedwongen gedwongen uitgehuwelijkt. Bijna een kwart wordt seksueel uitgebuit voor zakelijke doeleinden. De meeste moderne slavernij vindt plaats in de particuliere sector, maar er is ook staatsdwangarbeid in landen als Noord-Korea en Pakistan.

Het onderzoek benoemt ook  het VN rapport over de regio Xinjiang in China, waar honderdduizenden Oeigoeren en andere leden van moslimminderheden tegen hun wil in kampen worden vastgehouden en gedwongen arbeid moeten verrichten, wat Peking overigens ontkent. Sommige landen gebruiken ook gevangenen of stakers voor het uitvoeren van dwangarbeid.

Het rapport Modern Slavery 2021 is een gezamenlijk project van de International Labour Organization, de Organization for Migration en de Walk Free Foundation, die zich inzet om een einde te maken aan slavernij.

Buckingham Palace: 'Bloemen welkom, maar er zijn genoeg beertjes Paddington'

De beheerders van de parken bij Buckingham Palace hebben vanmorgen een opmerkelijke oproep gedaan via de BBC. Bloemen ter nagedachtenis aan de koningin zijn zeer welkom, maar van Paddington-beertjes en sandwiches met marmelade ‘hebben we er nu wel genoeg’. Zo meldt het AD

Sinds Queen Elizabeth voor de viering van haar 70ste jaar op de troon een video opnam met beertje Paddington lijken de Britten haar met het wereldberoemde knuffelbeertje te koppelen.

Onderzoekers: goud van de Gouden Koets afkomstig uit Suriname

Het bladgoud op de Gouden Koets blijkt volgens verschillende onderzoekers afkomstig uit Suriname. Ze vergeleken de samenstelling van het goud met monsters uit Suriname en Zuid-Afrika. Zo meldt AT5

Het gaat om een onderzoek van het Amsterdam Museum, de Vrije Universiteit, Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+ (NICAS) en Naturalis Biodiversity Centre. Er waren geen documenten vindbaar uit het einde van de 19de eeuw die aantonen waar het goud vandaan kwam en mogelijke archieven zijn verloren geraakt. De herkomst kon alleen worden onderzocht met de technieken van nu.

Het goud komt waarschijnlijk uit een goudmijn aan de Surinamerivier, nabij de Brownsberg, in de regio Brokopondo. Annemarie de Wildt, conservator van het Amsterdam Museum, vindt het een logische conclusie. "Het is geweldig dat er nu onderzoeksmethoden zijn waardoor de urban myth dat het goud van de koets uit Suriname komt bevestigd kan worden.''

Van 18 juni 2021 tot en met 27 februari 2022 was de Gouden Koets na een restauratie van ruim vijf jaar te zien in het Amsterdam Museum. Het rijtuig is gemaakt van Javaans teakhout. Dit hout is deels beschilderd, deels verguld met bladgoud. Aan dit bladgoud heeft de koets zijn naam te danken.

De Vries krijgt reprimande en behoudt punten

Na een sensationeel debuut van Nyck de Vries tijdens de Grand Prix van Italië leken diens punten nog even in gevaar te komen nadat de coureur aanzienlijk vertraagde achter de safety car. De stewards bogen zich over de kwestie, maar besloten coulant te handelen door De Vries zijn onervarenheid met de Williams-bolide in gedachten te houden waardoor de twee punten uiteindelijk achter zijn naam bleven staan.

Het was een hectisch weekend voor De Vries. De coureur uit Sneek werd halsoverkop opgeroepen om Alex Albon te vervangen die een blinde darmontsteking had opgelopen. Een gebrek aan ervaring met de baan en bolide hield de Formule E-kampioen niet tegen. Hij kwalificeerde zich op een uitstekende 13e plek, vóór teamgenoot Nicholas Latifi, en mocht uiteindelijk de wedstrijd vanaf de 8e plek aanvangen na gridstraffen van de concurrentie. 

Tijdens de wedstrijd hield De Vries behoorlijk stand tegen de concurrentie in een voor hem onbekende wagen. De Nederlander wist in de slotfase Guanyu Zhou van zich af te houden en stevende af op de 10e plek. Eén puntje werden er uiteindelijk twee, nadat Daniel Ricciardo op puntenkoers zijn wagen naast de baan moest stilzetten en de wedstrijd uiteindelijk finishte achter de safety car.

De Vries zijn puntenfinish kwam uiteindelijk nog in gevaar doordat de Williams-coureur in de Curva Grande aanzienlijk in snelheid vertraagde zonder dat er wagens voor hem reden. Hierdoor werd Zhou genoodzaakt om flink op de rem te trappen en passeerde de Nederlander kortstondig. De Vries werd op het matje geroepen door de stewards, maar verklaarde bezorgd te zijn onder de deltatijd te zijn beland, zonder dat het team hem had geadviseerd te versnellen. De stewards besloten uiteindelijk coulant te handelen en namen zijn onervarenheid met de wagen uiteindelijk mee in het besluit. Hierdoor kwam de Nederlander er uiteindelijk slechts met een reprimande mee weg en mocht hij zodoende zijn punten behouden.

Rolstoeltennisster De Groot schrijft historie met US Open-winst

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de US Open op haar naam geschreven. Daarmee schreef de 25-jarige Woerdense gelijk tennisgeschiedenis: ze completeerde de Grand Slam, nadat ze ook de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon won, en deed dat voor het tweede jaar op rij. In geen enkele tennisdiscipline kreeg iemand dat ooit voor elkaar.

Op weg naar de finale won de als eerste geplaatste De Groot van de Britse Lucy Shuker, de Japanse Momoko Ohtani en de Nederlandse Aniek van Koot (6-2, 6-1). In de finale trof ze de Japanse Yui Kamiji, die Jiske Griffioen uitschakelde in de halve finales. Het werd de zesde finale op rij tussen De Groot en Kamiji en het vijfde jaar op rij waarin de Nederlandse zegevierde: 3-6, 6-1, 6-1.

Ook in het dubbelspel ging de titel naar De Groot. Samen met Van Koot was ze met 6-2, 6-2 te sterk voor Kamiji en de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane. De Groot heeft nu zestien enkelspeltitels en vijftien dubbelspeltitels op Grand Slam-toernooien.

Bij de quads was er ook Nederlands succes: Niels Vink en Sam Schröder, als eerste en tweede geplaatst, speelden de enkelspelfinale. Daarin won Vink met 7-5, 6-3, zijn tweede enkelspeltitel was daarmee een feit. De twee wonnen samen de dubbelspeltitel door de Canadees Robert Shaw en de Amerikaan David Wagner met 6-1, 6-2 te verslaan.

Bij de junioren ging de enkelspeltitels bij de jongens naar de Spanjaard Martin Landaluce, die de Belg Gilles-Arnaud Bailly met 7-6 (3), 5-7, 6-2 versloeg. In het dubbelspel rekende het Amerikaanse titel Ozan Baris/Nishesh Basavareddy met twee keer 6-1 af met Dylan Dietrich uit Zwitserland en de Boliviaan Juan Carlos Prado Angelo.

De meidentitel in het enkelspel was voor de Filipijnse Alex Eala, die de Tsjechische Lucie Havlickova met 6-2, 6-4 versloeg. In het dubbelspel won Havlickova de titel samen met de Russische Diana Shnaider, die ze in het enkelspel nog had verslagen in de halve finales. Het duo won met 6-3, 6-2 van de Duitse speelsters Carolina Kuhl en Ella Seidel.

Alcaraz wint US Open en is jongste nummer ťťn ooit

Tennisser Carlos Alcaraz heeft de US Open op zijn naam geschreven. De als derde geplaatste Spanjaard was in New York in de finale te sterk voor de Noorse nummer vijf van de plaatsingslijst, Casper Ruud.

In set één plaatste Alcaraz op 1-1 al een break die beslissend bleek, maar Ruud kwam beter in zijn spel en met een dubbele break in set twee wist hij de stand gelijk te trekken. In de derde set begon Alcaraz juist met een break, maar die leverde hij later weer in.

Met veel pijn en moeite hield de Spanjaard op 5-6 stand en trok hij er een tiebreak uit, waarin hij dan juist weer oppermachtig was. Op 3-2 in set vier plaatste Alcaraz een uiteindelijk beslissende break: hij serveerde het vervolgens op zijn tweede matchpoint uit en won met 6-4, 2-6, 7-6 (1), 6-3.

Alcaraz is met zijn 19 jaar en grofweg vier maanden de jongste Grand Slam-winnaar sinds Rafael Nadal in 2005 Roland Garros voor het eerst won. Hij is ook de eerste Grand Slam-winnaar die in de jaren 2000 is geboren én de jongste nummer één van de wereld ooit, waarmee hij Lleyton Hewitt aflost.

Overigens werd ook de finale in het vrouwendubbelspel gespeeld. Daarin ging de titel naar de Tsjechische nummers drie Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova, die het Amerikaanse duo Caty McNally en Taylor Townsend met 3-6, 7-5, 6-1 versloegen.

Kassamedewerkers werken het vaakst in deeltijd

In 2021 werkte 48 procent van de werkzame beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar in deeltijd, vrouwen vaker dan mannen. Kassamedewerkers deden dit het vaakst met 94 procent deeltijdwerkenden. Managers vormden de beroepsklasse die het vaakst in voltijd werkte, agrariërs werkten het vaakst meer dan 40 uur per week. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers en de publicatie Nederland in cijfers.

In 2021 bestond de werkzame beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar uit 9,3 miljoen mensen. In totaal werkte 48 procent in deeltijd, dat wil zeggen minder dan 35 uur per week. De verdeling deel- en voltijdwerkende is verschillend bij werkzame mannen en vrouwen. 28 procent van de mannen werkt in deeltijd, tegenover 70 procent van de vrouwen. Van de onderwijsvolgenden was bijna drie kwart werkzaam in deeltijd en bij de niet-onderwijsvolgenden was dit 43 procent. Bij de werknemers werkte iets meer dan de helft in deeltijd en voor de zelfstandigen lag dit op 35 procent.

Weinig verandering sinds 2013
Over het algemeen lag bij de dienstverlenende, de pedagogische en de zorg- en welzijnsberoepen het percentage deeltijdwerkers het hoogst in 2021. Deze drie beroepsklassen hadden in 2013 ook het hoogste percentage deeltijdwerkers. De totale verdeling van deel- en voltijdwerkenden is weinig veranderd sinds 2013. Het percentage deeltijders was in 2013 namelijk 47 procent en in 2021 was dit 48 procent.

Kassamedewerkers hoogste percentage deeltijdwerkenden
Tussen de beroepsgroepen zijn grote verschillen in de deel- en voltijdwerkenden. Zo werkten kassamedewerkers het vaakst in deeltijd in 2021 (94 procent) en managers ICT het minst vaak (3 procent). Relatief veel van de kassamedewerkers die in deeltijd werken is vrouw en/of volgt nog formeel onderwijs. Bijna de helft van de deeltijdwerkende kassamedewerkers werkte minder dan 12 uur per week.

Van de verzorgenden is 91 procent deeltijdwerker. Ook andere beroepen in de zorg hebben een hoog percentage deeltijdwerkers, namelijk apothekersassistenten, verpleegkundigen (mbo) en medisch praktijkassistenten. Daarbij gaat het het vaakst om werk van 20 tot 35 uur per week. De deeltijdwerkers in deze zorgberoepen zijn voornamelijk vrouwen.

Ook in de dienstverlening zijn er beroepen met veel deeltijdwerkers, hieronder vallen onder andere keukenhulpen, schoonmakers, en kelners en barpersoneel. Hiervan zijn vooral keukenhulpen en laders, lossers en vakkenvullers relatief vaak onderwijsvolgend. In deeltijd werkende kelners en barpersoneel zijn naast scholier of student ook relatief vaak vrouw.

Agrariërs werkten het vaakst meer dan 40 uur per week
In 2021 werkten managers het vaakst voltijds, mensen in agrarische beroepen werkten het vaakst meer dan 40 uur per week, waarbij veetelers het hoogste percentage hadden (64 procent). Van de agrariërs die meer dan 40 uur per week werkten was een groot deel werkzaam als zelfstandige (82 procent) en was het merendeel man.

In totaal werkte 13 procent van de werkzame beroepsbevolking meer dan 40 uur per week, waarbij het in 4 van de 5 gevallen om een man ging. De zelfstandigen werkten vaker (36 procent) dan werknemers (9 procent) meer dan 40 uur per week.

Bij de pedagogische en zorg- en welzijnsberoepen was de verdeling van mannen en vrouwen met een meer dan 40-urige werkweek bijna gelijk. Bij de pedagogische beroepen ging het voor een groot deel om werknemers (80 procent). Bij de zorgberoepen lag het aandeel werknemers lager (57 procent).

Bij de dienstverlenende en creatieve en taalkundige beroepen was iets meer dan een derde van de voltijdwerkers die meer dan 40 uur per week werkten vrouw. Van de mensen met een creatief of taalkundig beroep werkten uitvoerende en beeldende kunstenaars het vaakst meer dan 40 uur per week (25 en 24 procent). Bij de dienstverlenende beroepen waren dat de koks (20 procent).

Power pakt tweede IndyCar Series-titel, Van Kalmthout eindigt jaar als 12e

Op het circuit van Laguna Seca in Californië is zondagavond de titelstrijd in de IndyCar Series beslist. Er stond nog één race op het programma, de zeventiende van het jaar, en daarin werd het eigenlijk toch niet al te spannend meer.

Voorafgaand aan de race waren er nog vijf mogelijke titelkandidaten over: Will Power stond er met afstand het best voor, gevolgd door Josef Newgarden - die na een kwalificatieschuiver in het achterveld moest starten - en Scott Dixon, terwijl Marcus Ericsson en Scott McLaughlin moesten hopen op problemen bij de rest.

Power vertrok vanaf poleposition, zijn 68e pole en daarmee verbrak hij Mario Andretti's legendarische record. Callum Ilott stond zeer knap naast hem, voor Alexander Rossi, Romain Grosjean, Pato O'Ward en David Malukas - Rinus van Kalmthout moest het vanaf de veertiende plek gaan doen.

Zoals traditie in de IndyCar Series slaagde men er weer totáál niet in zich fatsoenlijk op te lijnen voor een rollende start, maar men mocht toch beginnen. Power behield de leiding bij de start, Rossi sloot aan, voor O'Ward, Ilott, Grosjean, Malukas en McLaughlin. Van Kalmthout ging door het grind en viel terug naar de 24e plek.

O'Ward ging na tien ronden langs Rossi naar plek twee, terwijl de eerste mannen op zachte banden die exemplaren in kwamen wisselen. Ook Ilott nam Rossi te grazen, waarna Rossi zijn versleten banden omruilde voor nieuwe zachte banden. O'Ward kwam een ronde later harde banden halen, Power maakte diezelfde switch nog een ronde later, gevolgd door Ilott.

Nadat iedereen zijn stop had gemaakt reed Alex Palou keurig voorin, en Power liet de uittredend kampioen zijn gang gaan en de leiding pakken - knokken was voor Power het risico niet waard. Na bijna veertig ronden kwam Ilott vanaf plek vijf stil te vallen en gelijk dook het halve veld de pitstraat in om een eventuele neutralisatie voor te zijn.

Na de pitstops volgde inderdaad een caution, met Palou voorop, voor Power, Rosenqvist, O'Ward, Newgarden - die wat eerder was gestopt - en McLaughlin. Na een paar ronden konden we door en Newgarden had het tempo erg lekker te pakken: in no-time passeerde hij O'Ward én Rosenqvist, beiden in de fameuze Corkscrew.

Op precies dezelfde plek deed hij het daarna ook bij Power, waarmee de titelstrijd wat leven begon te krijgen. Het gat naar Palou kon hij niet dichten en met 35 ronden te gaan kwam hij binnen voor een setje zachte banden, waardoor duidelijk was dat hij nog een keer moest stoppen - de zachte banden zouden het nooit lang genoeg volhouden.

In no-time reed Newgarden zich weer naar plek drie, vlak achter Power, die met 28 ronden te gaan naar binnen kwam voor een nieuw setje harde banden - hij hoefde níet meer naar binnen. Palou kwam een ronde later naar binnen, eveneens voor nieuwe harde banden, en zo kon Newgarden de leiding nemen in een poging zich genoeg voorsprong te verschaffen voor zijn laatste stop.

Een ronde of tien na zijn vorige stop, dus met nog iets meer dan twintig ronden te gaan, kwam Newgarden zijn razendsnelle edoch inmiddels versleten zachte banden inruilen voor harde banden. Hij kwam ver achter Palou de baan weer op, maar zat wel een paar tellen voor Power op de tweede plek - niet genoeg voor de titel, want zelfs bij winst van Newgarden had Power aan de top-5 genoeg.

De overwinning voor Palou kwam geen seconde meer in gevaar, hij had een halve minuut voorsprong en pakte op de valreep zijn eerste zege van een jaar waarin het aan het einde vooral draaide om contractrechtszaken. Plek twee was voor Power en daarmee was de Australiër na 2014 opnieuw kampioen. Newgarden werd derde en eindigde als tweede in de titelstrijd. Van Kalmthout sloot de race af als veertiende en werd twaalfde in het kampioenschap.

FOK! Wat een weer: weerman gezocht! (m/v/n)

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo hallo!

Om maar met de deur in huis te vallen, de weercrew is op zoek naar users of crew die het weerbericht willen verzorgen. Onze primeurman heeft besloten er mee te stoppen voorlopig. En ik zal eerlijk zijn, de weercrew die er nu is heeft te weinig kennis om het voor jullie leuk te houden, of inhoudelijk. Mocht je je geroepen voelen, stuur gerust een DM of PM naar mij of Jippie. 

Goed, het weer, en ik ga mijn best doen! Wat ik gister zag was een laag drukgebied met een buienkrul in het oosten die langzaam maar zeker oostwaarts ging. Een middagje centrum om de laatste dingen voor mijn bruiloft te halen dreigde in het water te vallen. Gelukkig naar mate de middag dichterbij kwam, nam de neerslag af. De zon kwam er zelfs nog even door. Vervolgens was de avond vrij rustig, wat weer betreft. Ikzelf had even een error want ik werd op slinkse manier gelokt om een vrijgezellenfeest te krijgen. Neerslag heb ik in de avond niet meer meegekregen.

Dan door naar vandaag, het afgelopen etmaal is er in tegenstelling tot eerder daarvoor weinig tot niets gevallen. Alleen in het noord en zuidoosten enkele tienden van milimeters. De zon heeft aardig geschenen bij een maximumtemperatuur van 22-23 graden. Het zuidoosten van Duitsland en Oostenrijk kent wel wat buitjes, terwijl Noord-Ierland bedekt word door neerslag dat richting Scandinavië trekt. 

Voorlopig komt er even geen neerslag, pas tegen het eind van de week staat er wel wat in de kaarten. De komende dagen zijn relatief saai, wat we meer hebben gezien de afgelopen periode. Dit komt door een hoge drukgebied boven Europa. Een laag drukgebied zien we op de Atlantische Oceaan, in lijn op de grens van Spanje en Frankrijk. Dit zal dus tegen het eind van deze week voor iets onstabiliteit zorgen maar niet heel noemanswaardig zoals we de afgelopen dagen hebben gezien. 

Zoals ik al zei, relatief saai weer dus maar wel warmer dan gemiddeld voor september met temperaturen tussen de 22 en misschien nog wel 25 in het zuiden des lands. In de loop van de week daalt de temperatuur gestaag tot rond het weekend 15-16 graden met weinig wind. 

Hopende u hiermee op de hoogte te hebben gebracht. 

Droogte en een blauwe lucht, vorige maand in Groede, Zeeland. (Foto: MizzezAmy)
Droogte en een blauwe lucht, vorige maand in Groede, Zeeland. (Foto: MizzezAmy)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Politie vindt twee doden in woning Gorinchem

In een woning aan de Hendrik Verschuringstraat in Gorinchem zijn zondagavond de lichamen van een 48-jarige man en een 54-jarige vrouw gevonden. De politie doet onderzoek naar de toedracht en sluit een misdrijf niet uit.

Even voor zes uur zondagavond kreeg de politie melding van een familielid van de bewoonster. Dit familielid kreeg geen contact met de vrouw en ging daarom poolshoogte nemen in de woning van de vrouw. Daar trof hij het lichaam van de vrouw. Ook rook de man een gaslucht. Hij alarmeerde direct de hulpdiensten.

De brandweer constateerde dat de gaskraan open stond en heeft deze dicht gedraaid. Vervolgens is in de woning ook het lichaam van een man gevonden. De twee overleden personen zijn de 54-jarige bewoonster en de 48-jarige bewoner. De politie onderzoekt wat de doodsoorzaak is en wat er zich in de woning heeft afgespeeld.

De Forensische Opsporing heeft zondagavond sporenonderzoek verricht in de straat en de woning. Het onderzoek wordt voortgezet. Mensen die over meer informatie beschikken wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
special
Random Pics van de Dag #1115
special
Random Pics van de Dag #1114
review
Doctor Who - The Star Beast: de Doctor is terug in een nostalgisch, maar toch vernieuwend, avontuur
©FOK.nl e.a.