Ontsnapte chimpansee weer 'teruggelokt' naar Kharkiv Zoo

Een chimpansee die maandag ontsnapte uit de stadsdierentuin van Kharkiv werd door een dierentuinmedewerker overgehaald om terug te keren, de aap werd op een fiets teruggebracht.

Het personeel van de dierentuin in de op een na grootste stad van Oekraïne had moeite om Chichi, die in de straten en een nabijgelegen park rondzwierf, over te halen met hen terug te keren naar de dierentuin.

Maar toen het begon te regenen rende Chichi naar een verzorger, die haar een geel hesje omdeed. Het paar omhelsde elkaar voordat Chichi op de fiets werd gezet.

De beelden van het incident lieten een zeldzaam moment van vreugde zien van een stad in de frontlinie die dagelijks gebombardeerd wordt door Russische troepen.

De directeur van de dierentuin, Oleksiy Hryhoriev, bevestigde aan de Oekraïense publieke omroep Suspilne dat het dier veilig terug was in de dierentuin.

Eerder in de oorlog was Chichi geëvacueerd vanuit het Feldman Ecopark, een openluchtdierentuin aan de frontlinies in de regio Kharkiv.

In de stad Kharkiv zijn door de beschietingen al honderden burgers zijn gedood of gewond geraakt.

Het stadscentrum, waar de dierentuin is gevestigd, is minder vaak geraakt door de vijand sinds de belangrijkste kantoren daar in maart werden verwoest. Maar vorige week werden minstens vier burgers gedood door een Russische raket die het centrum trof.

Hoewel Chichi nog steeds in een relatief gevaarlijke omgeving leeft, had ze geluk dat ze haar voormalige thuis in Feldman's Ecopark levend heeft kunnen verlaten. Bij een raketaanval stierven daar zes vrijwilligers en meer dan 100 dieren voordat ze geëvacueerd konden worden.