Hongarije eist minstens 15 miljard voor goedkeuring van EU olie-embargo

Hongarije wil miljarden hulp van de Europese Unie in ruil voor zijn goedkeuring van het geplande olie-embargo tegen Rusland. In een videoboodschap op Facebook sprak de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto over investeringen van 15 tot 18 miljard euro die nodig zouden zijn voor zijn land om de Russische olie de rug toe te keren.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU oefenen veel druk uit op Hongarije om steun te verlenen aan het olie-embargo tegen Rusland zoals dat in het zesde EU-sanctiepakket is gepland. 

"Het is belangrijk dat alle landen samen de weg van de olie-exit kunnen bewandelen", zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock op het overleg in Brussel. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg riep op tot eenheid in de EU. Men moet het publiek niet de indruk geven dat men het oneens met elkaar is. "Rusland houdt ons nauwlettend in de gaten." De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis bekritiseerde: "We moeten als één naar buiten treden".