FOK! Wat een weer!: intens geluk voor weerman

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Sommige mensen winnen 100.000 Euro in de loterij, weer anderen zijn vandaag ten huwelijk gevraagd, een andere groep viert hun 25-jarig huwelijksfeest, dan zijn er ook mensen die geslaagd zijn voor zijn of haar rijbewijs, dan moeten we ook niet vergeten dat er ook weer heel wat mensen nét op tijd de brug over waren voordat die open zou gaan en tot slot wisten diverse mensen danzij hun TomTom nét voor de file de afslag te nemen.

Wat is de overeenkomst tussen al deze gebeurtenissen? Het zijn inmens gelukkige momenten voor diegene die dit overkomt. En ook ik had zo'n moment vandaag. Er viel namelijk 0,1 mm regen. WAT zegt u? Is er in Haarlem 0,1 mm regen gevallen? Ja, dat zeg ik toch.  

Ik wist ook echt niet wat mij overkwam. Het duurde alles bij elkaar een minuut of 10, maar het ultieme geluk dat ik toen ervoer duurt nog steeds voort. Dit vraagt om uitleg.  

We wisten al dat er meer bewolking zou zijn en dat het in het binnenland behoorlijk warm zou gaan worden. Doordat de wind langs de kust al snel toenam kwam het kwik daar om 10.00 net even aan de 20 graden, maar daarna ging de weg vrij snel en stijl naar beneden toe. Deze koele lucht wist het binnenland echter niet of nauwelijks te bereiken. Dat gaat pas de komende uren gebeuren na de passage van het 'regengebied'.

Mijn collega DJMO wist vanuit Vught te vertellen dat het daar vochtig en benauwd was. Collega Ferdy wist vanuit de Achterhoek dat zeker te bevestigen. In een groot deel van het land kwamen de maxima boven de 25 graden uit. Zeker in Brabant, Limburg en delen van Gelderland ging het richting de 27 graden. 

Doordat de luchtvochtigheid vrij hoog was, was het dus tamelijk benauwd. Ook de bewolking was een factor en dat vertelde ik gisteren dat de zon toch een bepaalde manier van straling doorlaat.  Ook de wind was trouwens zeer nadrukkelijk van de partij. Tot diep in het binnenland stond er een dikke kracht 4 tot 5. In het westen zelfs tot 6 Bft en tipte zelfs aan de 7 Bft.

Na dit ultieme geluksmoment ga ik eens een bakkie thee zetten. Ook mijn tranen zijn inmiddels gedroogd.

Tot later!  

* Terug*

Inmiddels is het alweer aan het opklaren, uiteraard weer droog, en vanaf nu zal de koele lucht ook wat tempo gaan maken. Momenteel is het nu zo'n 12 graden aan zee tot nog boven de 20 in het zuidoosten. De neerslag neemt nu ook in activiteit af, zodat de meeste plekken in het land geen druppel gaan zien.

Vannacht is er weinig aan de hand.

Vandaag zien we eigenlijk een vergelijkbaar beeld. De meeste bewolking in het noorden en westen, terwijl de zon in het midden, oosten en zuiden wat meer kans krijgt dan vandaag. Uiteindelijk zal er in de avond opnieuw wat regen kunnen vallen, en misschien nog wel iets méér dan 0,1 mm. Ook nu lijkt de zuidoostelijke helft van het land vrijwel geen druppel te krijgen. 

De wind is minder nadrukkelijk aanwezig en komt nog steeds uit een westelijke richting, maar kracht 3 tot 5 is toch nog wel duidelijk voelbaar. Bij dit alles zal het noordwesten het opnieuw met vrij lage maxima moeten doen, terwijl het zuiden opnieuw richting de 25 graden gaat. Op Texel lijkt 15 graden het absolute maximum.

Fijne dag!  

Vochtig en benauwd (Foto: DJMO)
Een warme en benauwde dag in de omgeving van Vught. (Foto: DJMO)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!