KNVB trekt keutel Belarus-boycot in; dames gaan in juni alsnog voetballen

Bij de start van de oorlog in Oekraïne heeft de KNVB besloten om tot nader order niet te voetballen tegen Rusland en Belarus. Rusland omdat het met geweld Oekraïne is binnengevallen en Belarus vanwege de betrokkenheid hierbij. Aangezien de KNVB hier alleen in stond en de dames anders het WK dreigen te missen gaat het Nederlands elftal alsnog voetballen tegen Belarus.

Elk signaal dat de oorlog zo snel mogelijk moet stoppen was welkom. Dat is de reden dat de OranjeLeeuwinnen op 12 april niet de WK-kwalificatiewedstrijd hebben gespeeld tegen Belarus. Deze wedstrijd moest hierdoor worden uitgesteld, waarmee Nederland een signaal heeft kunnen afgeven. Het bleef stil bij andere voetbalbonden. 

Sterker nog, nu Oranje niet en de directe concurrenten voor WK-kwalificatie wél tegen Belarus spelen, bemoeilijkt dit voor alleen Nederland de kwalificatie voor het WK in 2023. De KNVB wil het WK niet in gevaar brengen en besloot de boycot in te trekken. 

Na overleg met het het bondsbestuur en de spelersraad is besloten om Belarus niet langer te boycotten. Oranje zal op 28 juni alsnog de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Belarus gaan spelen. Als Oranje deze wedstrijd niet zou gaan spelen zou directe kwalificatie voor het WK nagenoeg onmogelijk zijn geworden omdat het onderweg al diverse punten heeft laten liggen.

IJsland heeft 15 punten na zes wedstrijden en Oranje slechts 14. Beide landen spelen nog tegen Belarus en tegen elkaar. De 'finale' is dan op 6 september in eigen land. De nummer twee moet playoffs spelen. 

De wens van de KNVB is om de wedstrijd tegen Belarus achter gesloten deuren en zonder volksliederen te doen, omdat we nog steeds vinden dat het regime in Belarus zich niet mag verheugen op internationale sportwedstrijden en wij daarom minimale aandacht voor deze wedstrijd willen.