Rusland: als OekraÔense troepen in Mariupol niet capituleren, vernietigen we ze

Volgens het Russische ministerie van Defensie willen de Oekraïense troepen die vechten in de zuidoostelijke Oekraïense havenstad Mariupol zich niet overgeven. De eenheden, waaronder 400 buitenlandse huursoldaten, hebben zich verschanst in de staalfabriek van Azovstal, zei de woordvoerder van het ministerie van Defensie Igor Konashenkov. De regering in Kiev heeft hen verboden de wapens neer te leggen. Moskou maakte gisteren bekend dat de stad al praktisch onder controle was van Russische eenheden. Ze riepen de resterende Oekraïense strijders op om zich voor 12.00 uur (15.00 uur plaatselijke tijd) over te geven.

"In het geval van verder verzet, zullen ze allemaal worden vernietigd", zei Konasjenkov. Volgens Russische informatie zijn er ongeveer 2500 strijders in de fabriek die de stad willen verdedigen tegen een volledige bezetting door de Russen.

Volgens Oekraïense bronnen heeft het Russische leger de luchtaanvallen op de zwaar omstreden havenstad Mariupol voortgezet. Dat meldt de Oekraïense generale staf in haar situatierapport. Ook in het havengebied vonden aanslagen plaats. Russische eenheden waren ook "vermoedelijk" bezig met het voorbereiden van een marine-operatie om in Mariupol aan land te komen.