Levert Polen nu toch straaljagers aan Oekra´ne?

Volgens Oekraïense bronnen hebben de Verenigde Staten 'geen bezwaar' tegen de levering van straaljagers door Polen aan Oekraïne. Dat maakte de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba bekend aan het persbureau AFP. Hij voegde eraan toe: "De bal ligt nu in het kamp van Polen." 

Kuleba ontmoette de Amerikaanse president Joe Biden in Polen. De bijeenkomst werd bijgewoond door de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van Oekraïne en de Verenigde Staten.

Wat de straaljagers betreft, legde Kuleba uit dat deze kwestie nu verder moet worden besproken met Poolse zijde. "Maar ik wil het duidelijk maken: Oekraïne heeft absoluut meer gevechtsvliegtuigen nodig." Er moet een 'balans' komen in het luchtruim om te voorkomen dat Rusland verdere luchtaanvallen uitvoert. Deze vraag moet 'zo snel mogelijk' worden verduidelijkt.

Warschau kondigde op 8 maart al aan dat het alle Mig-29-straaljagers naar de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein, Duitsland, zou verplaatsen. Van daaruit hadden de VS de straaljagers naar Oekraïne moeten overbrengen. Washington heeft dit voorstel toen verworpen.