Oekraïne meldt opnieuw ontvoering van een burgemeester

Volgens de autoriteiten is in het zuiden van Oekraïne een andere burgemeester ontvoerd door Russische troepen. "De burgemeester van Dniprorudne, Yevheniy Matvyeev, is ontvoerd", schreef het hoofd van het militaire bestuur van de regio Zaporizhia, Olexander Starukh, op Facebook.

Oorlogsmisdaden worden door Rusland 'steeds systematischer' gepleegd.

Dniprorudne is een kleine stad met bijna 20.000 inwoners aan de rivier de Dnipro, die op dit punt is afgedamd om het stuwmeer van Kakhovka te vormen. Oekraïne heeft het Russische leger ervan beschuldigd eerder de burgemeester van de stad Melitopol, Ivan Fedorov, te hebben ontvoerd.

Rusland heeft daar nu het pro-Russische parlementslid Halyna Danilchenko geïnstalleerd als gouverneur in Melitopol. Het is de eerste keer dat een dergelijke positie door Rusland wordt ingenomen in een veroverd gebied.

De Oekraïense president Zelenskyy had opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating van Fedorov en ook het Westen gevraagd om de burgemeester te steunen.

In een videoboodschap riep Danilchenko de inwoners van Melitopol op zich "aan te passen aan de nieuwe realiteit" en eiste ze dat de bevolking zou stoppen met demonstreren tegen de Russische bezetter.