FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 maart 2022

Random Pics van de Dag #570

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag AZ - FC Twente

FC Twente blijft uitstekend presteren in de eredivisie. In de uitwedstrijd bij AZ won de ploeg van Ron Jans met 0-1 in Alkmaar dankzij een doelpunt van Joshua Brenet. Door de zege komt FC Twente op gelijke hoogte met AZ.

In de eerste helft konden zowel AZ als FC Twente geen kansen creëren en kregen we ook een logische ruststand met 0-0. Dat ging in de tweede helft wat beter en vooral voor Twente. Na ruim een uur spelen opende Joshua Brenet. De verdediger kwam goed door in de zestien en punterde raak na een uitstekende pass van Gijs Smal.

AZ ging in het restant nog wel op jacht naar de 1-1, maar echt grote kansen bleven uit. Het lukte de thuisploeg nog wel een paar keer om gevaarlijk te worden, maar steeds zat er een been van Twente tussen. Door de zege komt FC Twente op even veel als AZ. Beide ploegen hebben na 26 wedstrijden 51 punten.

AZ

0 - 1

FC Twente

     62' Brenet
 
 Gele kaart: Koopmeinders, Hatzidiakos, Koopmeinders, Hatzidiakos, (AZ), Sadílek,Pröpper, (FC Twente)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: -
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Vindahl Jensen
Sugawara (Witry/63)
Hatzidiakos (Beukema/82)
Martins Indi
Wijndal
Reijnders
De Wit
Koopmeiners (Clasie/63)
Evjen (Sowah/46)
Pavlidis (Aboukhlal/46)
Karlsson
  Unnerstall
Brenet
Pröpper
Pleguezuelo
Smal
Zerrouki (Pierie/90)
Vlap (Bosch/73)
Sadílek
Rots (Limnios/ 74)
v.Wolfswinkel
Misidjan (Cerný/61)

SkiŰr Kristoffersen wint weer op reuzenslalom, Odermatt pakt eerste World Cup-eindzege

Tijdens de World Cup alpineskiën in het Sloveense Kranjska Gora is zondag opnieuw een reuzenslalom afgewerkt, net als een dag eerder. Het was wederom spannend, maar uiteindelijk kreeg het publiek wel dezelfde winnaar te zien.

In de eerste run kon niemand tippen aan Marco Odermatt, maar de voorsprong van de Zwitser was niet al te groot: Alexander Schmid uit Duitsland stond op 0,22 seconden, voor de Noor Henrik Kristoffersen (+0,30), Gino Caviezel uit Zwitserland (+0,32) en de Oostenrijker Stefan Brennsteiner (+0,47). Zan Kranjec voerde namens Slovenië op 0,71 seconden de rest van het veld aan, de Nederlander Maarten Meiners kwam niet bij een plek in de top-30 in de buurt.

Met de Noor Lucas Braathen aan de leiding opende Kranjec in de tweede run de strijd om de topposities, maar de Sloveen leverde vier plekken in. Brennsteiner verdedigde zijn positie met 0,21 seconden ten opzichte van Braathen, Caviezel verloor twee posities. Kristoffersen ging nog eens 0,23 seconden sneller en ging langs Schmid, die zelfs drie plekken verloor. Odermatt mocht het afmaken, maar ging in de fout en moest op 0,27 seconden genoegen nemen met plek drie, achter Kristoffersen en Brennsteiner.

De derde plek voor Odermatt was wel voldoende om zo goed als definitief voor het eerst in zijn carrière het eindklassement in de algemene World Cup te pakken: Aleksander Aamodt Kilde kan hem in de World Cup-finales komende week realistisch gezien niet meer inhalen.

Zinderende ontknoping World Cup noordse combinatie, beslissing in slotmeters

In het Duitse Schonach is zondag een einde gekomen aan het World Cup-seizoen op de noordse combinatie. Bij de vrouwen was de titel al vergeven, bij de mannen werd het nog een uiterst spannende strijd tot in de laatste meters.

Vrouwen zaterdag
Het schansspringen op zaterdag werd licht verrassend gewonnen door de Italiaanse Annika Sieff, die drie seconden voorsprong bij elkaar sprong ten opzichte van de Japanse Haruka Kasai. De grote favoriete was echter gewoon Gyda Westvold Hansen: de dominante Noorse mocht acht seconden na Sieff al beginnen met langlaufen en is doorgaans beduidend sneller. Van achteren kwamen onder meer nog de Sloveense Ema Volavsek (+0:48), de Noorse Ida Marie Hagen (+0:55), Jenny Nowak uit Duitsland (+0:56) en de rappe Japanse Anju Nakamura (+0:58).

Hansen sloot in no-time aan bij Sieff en Kasai, terwijl vooral Nakamura zeer snel naar voren kwam. Na een kilometer of drie sloot de Japanse aan en kort daarop voerde ze het tempo zelfs flink op. Kasai kon verrassend volgen, Hansen kon dat nog verrassender níet en stond totaal geparkeerd. Een paar tellen later gaf de Noorse er zelfs volledig de brui aan, er leek helemaal niks meer over te zijn. Kasai en Nakamura stoomden door en na een prima versnelling haalde Nakamura haar eerste World Cup-zege ooit binnen. Kasai werd tweede in nota bene haar World Cup-debuut, Sieff pakte de derde plek.

Mannen zaterdag
Jarl Magnus Riiber sprong zaterdag weer eens een flinke voorsprong bij elkaar op de schans: de Japanners Ryota Yamamoto en Yoshito Watabe, niet de snelste langlaufers, mochten op de langlaufski's 31 seconden na Riiber vertrekken, zes seconden voor de Est Kristjan Ilves. Het grotere gevaar voor plek twee kwam van de Oostenrijkers Franz-Josef Rehrl (+0:54) en Johannes Lamparter (+1:04), met ook nog de Duitser Terence Weber (+1:08), de Noor Espen Andersen, Vinzenz Geiger uit Duitsland (beiden +1:29) en de Noren Jens Lurås Oftebro (+1:33) en Jørgen Gråbak (+1:43) als gevaarlijke klanten.

Halverwege had Riiber nog altijd ruimschoots de leiding in handen, de Japanners waren teruggevallen en Lamparter zag inmiddels bij Ilves op een kleine minuut van Riiber. Ilves moest afhaken bij Lamparter en werd achterna gezeten door een grote groep, aangevoerd door Geiger en Gråbak. Riiber kwam geen seconde in gevaar, Lamparter kreeg met Geiger, Gråbak en de Fin Ilkka Herola drie snelle langlaufers achter zich aan. De Oostenrijker hield nog net vol en werd tweede, voor Gråbak, Geiger en Herola.

Met nog één wedstrijd te gaan pakte Riiber zo weer de leiding in de World Cup terug, met één punt voordeel ten opzichte van Lamparter. Ook evenaarde Riiber het record van de Finse grootheid Hannu Manninen, door zijn 48e World Cup-zege te pakken, en dat op pas 24-jarige leeftijd.

Vrouwen zondag
Zondag sprong Hansen beduidend beter en pakte ze ruimschoots de eerste plek, Kasai mocht 42 seconden later beginnen met langlaufen. Volavsek moest nog eens tien seconden wachten, Sieff vertrok na 1:08 minuten en Nakamura moest dit keer maar liefst 1:52 minuten goedmaken, een schier onoverbrugbaar verschil - een derde plek leek eventueel nog wel mogelijk voor de Japanse, tenzij Hansen weer in zou storten en er meer mogelijk was.

Hansen had het op de langlaufski's bepaald niet makkelijk: halverwege zaten Volavsek en Kasai nog maar 25 seconden achter de Noorse. Haar landgenote Ida Marie Hagen lag op de vierde plek, achtervolgd door Sieff. Kasai werkte zich los van Volavsek, die gezelschap kreeg van Hagen, terwijl Hansen steeds meer in Kasai's vizier kwam. Hansen had na de ineenstorting van zaterdag fraai ingedeeld en op het moment dat Kasai bijna aansloot gaf de Noorse nog wat gas. Ze pakte zo alsnog 'gewoon' de winst, Kasai werd voor de tweede keer tweede in haar debuutweekeinde en Volavsek haalde de derde plek toch nog binnen.

Mannen zondag
Het leek wat spannender te kunnen worden dan een dag eerder, want Riiber won het schansspringen níet. Die eer ging naar Yamamoto, hoewel Riiber wel vier seconden na de Japanner al kon beginnen met langlaufen. Lamparter zat er 32 seconden achter, één minder dan landgenoot Mario Seidl. Gevaar kwam vooral van onder meer Espen Bjørnstad (+0:56) en landgenoot Gråbak (+1:08), die op hetzelfde moment als Geiger mocht vertrekken. Herola kon ook gaan jagen, de snelle Fin mocht 1:37 minuten na Yamamoto van start gaan.

Op de langlaufski's zat Riiber bijna gelijk bij Yamamoto, die binnen vier kilometer Lamparter langszij zag stormen - de Oostenrijker moest nog twintig seconden goedmaken op Riiber in het directe gevecht om de eindzege in de World Cup. Halverwege had Lamparter er nog een paar seconden vanaf gesnoept, terwijl Gråbak en Geiger nog maar twintig seconden achter hem zaten. Lamparter stoomde lekker door en bij het ingaan van de laatste ronde van het seizoen zat hij nog maar vier seconden achter Riiber, met Gråbak en Geiger er nog eens twintig seconden achter.

Lamparter dichtte het gat overtuigend op een van de klimmetjes in de slotronde, waarna de twee naar elkaar begonnen te kijken. Gråbak en Geiger profiteerden daarvan en kwamen dichterbij, maar op dat moment viel Lamparter aan. Riiber bleef er met hangen en wurgen aan en in de slotmeters gooide hij er zelf de turbo op, met succes: Lamparter haakte af, Riiber pakte de winst én zijn vierde eindzege in de World Cup. Lamparter werd nog nipt tweede, Geiger won de sprint om de derde plek vlak achter de Oostenrijker, met Gråbak op plek vier.

Huntelaar terug bij Ajax, krijgt rol 'buiten het veld'

Ajax heeft Klaas-Jan Huntelaar in dienst genomen. De voormalige topspits wordt toegevoegd aan de technische organisatie van de club, zo meldt AT5.

Huntelaar gaat technisch manager Gerry Hamstra en trainer Erik ten Hag ondersteunen bij het betaald voetbalbeleid. Die twee moesten die taken overnemen van de wegens grensoverschrijdend gedrag vertrokken Marc Overmars.

Programma's volgen
"Vanaf 1 juli 2022 gaat hij daarnaast programma’s volgen waardoor hij zich verder gaat ontwikkelen in zijn nieuwe rol buiten het veld", laat Ajax weten. De ex-prof, die deze zomer bij Schalke 04 zijn imposante voetbalcarrière afsloot, tekent een verbintenis die loopt tot 1 juli 2024.

Algemeen directeur Edwin van der Sar zegt dat Ajax contact met Huntelaar bleef houden sinds hij vertrok naar Schalke. "Wij waren op de hoogte van zijn interesses en zijn ambitie om op termijn technisch directeur bij een profclub te worden. Om die reden heeft hij sinds de zomer al een paar keer een kijkje bij ons in de keuken gekregen en zo bijvoorbeeld vergaderingen van de directie en de Raad van Commissarissen bijgewoond. Ajax staat voor talentontwikkeling en daar past deze nieuwe rol van Klaas Jan in."

Trainersdiploma
Huntelaar laat weten dat hij blij is dat hij weer terug is en nieuwsgierig is naar wat er de komende periode gaat gebeuren. "Ik ben ook bezig met mijn trainersdiploma, de kennis die ik bij de cursus opdoe komt me ook van pas bij wat ik bij Ajax ga doen. Verder heb ik vooral zin in de samenwerking met de bestaande organisatie, om een bijdrage te leveren aan de onderwerpen waar ik denk kijk op te hebben, maar ook waarin ik me verder wil ontwikkelen."

De spits speelde sinds het seizoen 2017-2018 tot en met begin 2021 bij Ajax en kwam in de periode van 2006 tot en met 2008 ook al uit voor de club. Huntelaar maakte zijn debuut in Amsterdam op 15 januari 2006 in de wedstrijd Ajax-NEC (1-1) en speelde in totaal 257 officiële wedstrijden, waarin hij 158 doelpunten maakte. Hij werd in 2019 landskampioen met Ajax. Daarnaast won hij als Ajacied in 2006, 2007 en 2019 de KNVB Beker en in 2007 en 2019 de Johan Cruijff Schaal.

Pentagon: We zullen NAVO-grondgebied verdedigen

Na de Russische raketaanval op het militair trainingscentrum nabij de Poolse grens heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie herhaald dat de Verenigde Staten en bondgenoten het NAVO-grondgebied zullen verdedigen in geval van een aanval. "Een gewapende aanval op één wordt beoordeeld als een gewapende aanval op iedereen", zei woordvoerder John Kirby tegen ABC TV, verwijzend naar de plicht van de NAVO-partner om bijstand te verlenen.

Dit is ook de reden waarom Amerikaanse en NAVO-troepen hun aanwezigheid aan de oostgrens van het alliantiegebied vergroten, zei hij. "En we hebben Rusland heel duidelijk gemaakt dat het NAVO-grondgebied zal worden verdedigd, niet alleen door de Verenigde Staten, maar ook door onze bondgenoten", zei Kirby. Hij wees erop dat er een lijn is naar het Russische ministerie van Defensie om directe conflicten te vermijden.

Rusland: tot 180 "buitenlandse huurlingen" gedood in militair trainingscentrum

Volgens informatie uit Moskou zijn bij de Russische aanvallen op een militair oefenterrein nabij de Oekraïense grens met Polen talloze buitenlandse strijders omgekomen.

Volgens het Tass Agency zei het Russische ministerie van Defensie in Moskou dat de Russische strijdkrachten 'tot 180 buitenlandse huursoldaten' en een groot aantal wapens uit het buitenland hadden vernietigd.

"De uitroeiing van buitenlandse huursoldaten die Oekraïne zijn binnengekomen gaat door", zei de woordvoerder van het ministerie, Igor Konashenkov.

Volgens Oekraïense bronnen zijn bij de aanslagen op het Yavoriv-oefenterrein ten noordwesten van Lviv minstens 35 mensen gedood en 134 anderen gewond geraakt. Oekraïne heeft nog geen informatie verstrekt over eventuele buitenlandse slachtoffers.

Uitslag PEC Zwolle - Feyenoord

Feyenoord heeft op bezoek bij PEC Zwolle een zwaarbevochte overwinning behaald. De hekkensluiter werd uiteindelijk met 1-2 verslagen.

Feyenoord had in de eerste helft het overwicht maar deed hier weinig mee. Er waren wel wat kansjes maar echt gevaarlijk werd het niet. De grootste kansen waren zelfs voor PEC. Darfalou stuitte rap op doelman Marciano, die de geblesseerde Bijlow verving. Vlak voor rust was het wel raak voor de thuisploeg. Van Polen scoorde met een mooi schot.

Na rust zorgde Sinisterra met wat geluk voor de gelijkmaker, zijn inzet belandde via Nakayama in de goal. Nadat de wedstrijd even stil had gelegen vanwege bier- en vuurwerk gooiende fans zorgde Dessers voor de 1-2. PEC ging voor het sloteffensief maar het gescoord werd er niet meer.

PEC Zwolle

1 - 2

Feyenoord

 45+2' v.Polen    67' Sinisterra
 77' Dessers
 
 Gele kaart: v.d.Belt, v.d.Werff, Nakayama, (PEC Zwolle), Kökçü, (Feyenoord)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 14.000
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.Polen
Nakayama
v.d.Werff (De Waal/85)
Anderson (Kastaneer/80)
Saymak
v.d.Belt (Adzic/ 85)
Clement (Tedic/80)
De Wit
Redan
Darfalou (Paal/31)
  Marciano
Geertruida (Linssen/65)
Trauner
Senesi
Malacia
Aursnes
Til (Toornstra/65)
Kökçü
Nelson (Wålemark/55)
Dessers (Pedersen/ 79)
Sinisterra

Bauhaus sprint naar ritzege in Tirreno-Adriatico; eindzege voor Pogacar

De slotrit in Tirreno-Adriatico is gewonnen door Phil Bauhaus. De 27-jarige Duitser was de snelste in een massasprint. De eindzege voor Tadej Pogacar kwam in de slotetappe nooit in de problemen en schreef voor de tweede jaar op rij de Italiaanse rittenkoers op zijn naam.

De zevende en laatste etappe van Tirreno-Adriatico was er een voor de sprinters. In het begin lagen er nog enkele kleine beklimmingen op het parcours, maar de laatste tachtig kilometer waren volledig vlak. Een mooie kans voor de sprinters.

Die ploegen lieten die kans ook niet onbenut. Nadat een vroege kopgroep werd ingerekend kon er gesprint worden in San Benedetto del Tronto. Daarin was Phil Bauhaus de snelste voor Giacomo Nizzolo, en Kaden Groves. Olav Kooij die in de eerste twee massasprints naar het podium reed kwam ditmaal niet verder dan een achtste plaats.

In het algemeen klassement veranderde er niks, waardoor Tadej Pogacar voor de tweede maal in zijn carriere de Tirreno-Adriatico op zijn naam. De Sloveen won voor Jonas Vingegaard en Mikel Landa. Thymen Arensman reed naar een knappe zesde plaats in de Italiaanse rittenkoers.

Van Aert helpt Roglic aan eindzege Parijs-Nice, Yates wint slotrit

Primoz Roglic heeft de eindwinst in Parijs-Nice te pakken. In de slotrit van de Franse rittenkoers kwam de leiderspositie van Roglic zwaar onder druk te staan dankzij een aanval van Simon Yates, maar dankzij uitstekend knechtenwerk wist de Sloveen alsnog de leiderstrui te winnen. Yates pakte wel de slotrit.

Na de konginnenrit van zaterdag stond er vandaag in Parijs-Nice opnieuw een zware rit op het programma, met in de slotfase van de rit de beklimming van de Col d’Eze. In slecht vertrokken de renners richting Nice voor een rit van 115 kilometer. Vanuit de start werd direct hard gereden onder leiding van Jumbo-Visma. De ploeg van leider Roglic liet niemand wegrijden en daardoor kregen we een afvalkoers.

Op de Côte de Peille, de voorlaatste beklimming van de dag, barstte de koers definitief los. Nummer drie in de stand Daniel Martinez opende de aanval op leider Roglic. De Colombiaan kreeg het gezelschap van zijn landgenoot Nairo Quintana, Simon Yates en Wout van Aert. Van Aert bepaalde vervolgens in dienst van zijn kopman Roglic het tempo op de beklimming van de eerste categorie.

In de afdaling van de Côte de Peille viel Martinez met pech weg. De Colombiaan had een lekke band en zou uiteindelijk terugvallen naar de eerste achtervolgers. Hij wist nog wel zijn podiumplaats te behouden. In aanloop naar de Col d’Eze bepaalde Van Aert het tempo en de rest van de kopgroep volgde de Belg. Op de laatste beklimming van Parijs-Nice was het Simon Yates die de aanval opende. De renner van Team BikeExchange deed een ultieme aanval op de leiderstrui van Roglic. Roglic kon de Engelsman niet volgen, gelukkig voor de Sloveen had hij nog Van Aert in steun. Van Aert zette zich op kop voor Roglic en Quintana moest door het hoge tempo afhaken.

Op de top van de Col d’Eze had Yates z’n achterstand in het klassement gehalveerd, maar in de afdaling zorgde Van Aert in dienst van Roglic dat de achterstand kleiner werd, waardoor de Sloveense kopman van Jumbo-Visma eindzege zou pakken. Yates bleef nog wel uit de greep van het Jumbo-Visma duo en pakte de verdiende zege in de slotrit voor Van Aert en Roglic.

Schouten wint ook massastart, eindzege wb voor Lollobrigida en Swings

Op de slotdag van de wereldbekerfinale langebaanschaatsen in Heerenveen heeft olympisch kampioene Irene Schouten de massastart voor vrouwen gewonnen. De eindzege in de wereldbeker was voor Francesca Lollobrigida.

Het was Pechstein die de aanval koos en de Belgische Tas en Haugen met zich meekreeg. Het peloton zat er echter niet ver achter en even later was het trio weer ingerekend. Tas kon echter even later wederom wegschaatsen en het peloton leek het aanvankelijk wel prima te vinden. Een paar ronden later was de Belgische wederom ingelopen. Voorop het peloton deed Maltais veel werk voor haar landgenote Blondin. Met nog twee ronden te gaan trok Groenewoud de sprint aan met Schouten erachter. De rest leek kansloos. Het was Schouten die Groenewoud in de eindsprint vervolgens voorbleef.

De winst bij de massastart voor mannen ging naar Bart Swings. Jorrit Bergsma werd derde.

Vier man probeerden weg te komen maar ze werden na twee ronden al weer teruggepakt. Ook Bergsma was aanvallend bezig maar Swings liet hem niet gaan. Het bleef onrustig in het peloton waar verschillende schaatsers uit probeerden te ontsnappen. De Deen Thorup wist een gat te slaan met Belchios in de achtervolging op hem. Drie ronden voor het einde plaatste Bergsma opnieuw een ontsnapping en door het harde schaatsen werden Thorup en Belchios teruggehaald. Met het ingaan van de laatste ronde ging Swings aan en hij kwam vrij eenvoudig als winnaar over de meet. De eindzege in de wereldbeker ging ook naar olympisch kampioen Swings.

Uitslag FC Utrecht - PSV

PSV heeft in de Eredivisie een moeizame maar belangrijke overwinning geboekt in de titelstrijd. Op bezoek bij FC Utrecht werd er met 0-1 gewonnen.

In de eerste helft golfde het spel op en neer en waren er kansen aan beide kanten. De beste mogelijkheid was voor Balk maar kon door een slechte aanname niet profiteren van een fout van Max. Aan de andere kant waren er kansen voor Obispo en Gakpo maar zij zagen keeper De Keijzer in de weg staan.

Na rust was Utrecht dichtbij een goal maar een kopbal van Van der Hoorn werd gekeerd door Drommel. Zahavi was daarna wel succesvol door op aangeven van Gakpo te scoren. Utrecht moest daarna op jacht naar de gelijkmaker maar PSV gaf niks meer weg.

FC Utrecht

0 - 1

PSV

     53' Zahavi
 
 Gele kaart: Warmerdam, Maher, (FC Utrecht), Teze, Mauro Júnior, Vinícius (PSV)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: ?
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
De Keijzer
v.d.Kust (Meissen/82)
v.d.Hoorn
St.Jago
Warmerdam
Maher
v.d.Streek
v.Overeem (Rijks/82)
Timber
Douvikas
Balk (Gustafson/67)
  Drommel
Mauro Júnior
Teze
Obispo (Boscagli/61)
Max (Vinícius/85)
Gutiérrez
Götze (Veerman/46)
Sangaré
Doan
Zahavi (Vertessen/79)
Gakpo

Uitslag Heracles Almelo - Vitesse

In een niet echt boeiende wedstrijd hebben Heracles en Vitesse gelijkgespeeld. In Almelo bleef het 0-0.

Vitesse trad met het oog op de wedstrijd donderdag tegen AS Roma aan zonder onder meer Openda,Doekhi,Bero en Dasa in de basis. Voor rust was het een belabberde wedstrijd met maar een kans. Laursen raakte de bal echter verkeerd na een actie van De la Torre.

Na rust was het spel niet veel beter mede door veel kleine overtredingen. Een kleine opleving in de slotfase van de wedstrijd leidde ook niet tot doelpunten. 

Heracles Almelo

0 - 0

Vitesse

 
 Gele kaart: Lunding, Quagliata, (Heracles Almelo), Buitink, Domgjoni, Bero, (Vitesse)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 7.035
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bucker
Fadiga
Rente
Knoester
Quagliata
Ouahim (Schoofs/46)
Kiomourtzoglou
De La Torre (Sierra/ 90 2)
Laursen (Lunding/62)
Bakis (Armenteros/46)
Basacikoglu (Hansson/ 62)
  Schubert
Oroz (Huisman/78)
Hajek
Rasmussen
De Regt (Cornelisse/ 37)
Buitink (Openda/61)
Tronstad
Domgjoni
Wittek
Grbic (Bero/46)
Frederiksen (Gboho/61)

Takagi wint 1.000m, Kok vijfde

Op de slotdag van de wereldbekerfinale langebaanschaatsen in Thialf in Heerenveen heeft Miho Takagi de kilometer voor vrouwen op haar naam geschreven. De Japanse bleef met 1.13,28 als enige onder de 1.14.

Brittany Bowe, die de eindzege in de wereldbeker voor zich opeiste, eindigde als tweede in 1.14,70. De Amerikaanse Kimi Goetz veroverde het brons in een tijd van 1.15,10. Femke Kok werd vijfde in 1.15,73.Lotte van Beek, die haar laatste wedstrijd schaatste, kwam in 1.19,41 over de streep en werd elfde.

Snowboardcrossers Sommariva en Bankes winnen World Cup in Reiteralm

In het Oostenrijkse Reiteralm is de voorlaatste World Cup-wedstrijd van het seizoen voor de snowboardcrossers afgewerkt. Dat leverde fraaie finales op, alvorens men over een week in het Zwitserse Veysonnaz het seizoen af zal sluiten.

Vrouwen
Met Pia Zerkhold had het thuispubliek iemand om voor te juichen in de finale, verder waren ook de Britse wereldkampioene Charlotte Bankes, de Italiaanse Michela Moioli en Audrey McManiman uit Canada van de partij. De beste start was voor Zerkhold, met Bankes en Moioli achter zich aan. De Britse nam snel de leiding over en ook Moioli ging voorbij Zerkhold, die tot slot ook McManiman langszij zag komen. Bankes pakte vervolgens de overwinning, Moioli hield McManiman nog net van de tweede plek en Zerkhold werd vierde.

Mannen
Glenn de Blois werd er in de kwartfinales nipt uitgewipt door zijn Zwitserse kamergenoot Kalle Koblet, die de finale ook haalde. Daarin stonden ook Quentin Sodogas uit Frankrijk, Lorenzo Sommariva uit Italië en thuisfavoriet Jakob Dusek. Sommariva nam bij de start de leiding met Dusek in zijn kielzog, Sodogas en Koblet volgden. Sommariva hield het in zeer spannende finale mooi vol en pakte de overwinning, Dusek won het duel om de tweede plek en Koblet kwam nét voor Sodogas als derde over de meet.

Nuis wint ook 1.500m, eindzege WB voor Mantia

Kjeld Nuis heeft op de slotdag van de wereldbekerfinale langebaanschaatsen in Heerenveen de 1.500 meter voor mannen op zijn naam geschreven. Nuis, die gisteren ook al de rapste was op de 1.000 meter, won vanmiddag in 1.43,48.

Thomas Krol eindigde als tweede in 1.43,97. Plek drie was voor de Canadees Connor Howe die in 1.44,93 over de finishlijn kwam.

De eindzege in de wereldbeker 1.500 meter was voor de Amerikaan Joey Mantia.

Schouten pakt eindzege wereldbeker met winst op 3.000m

Op de slotdag van de wereldbekerfinale langebaanschaatsen in Heerenveen heeft Irene Schouten de wereldbeker 3.000/5.000 meter gewonnen. Voor de Nederlandse komt hiermee een eind aan een zeer succesvol schaatsseizoen.

Schouten won ook de afsluitende 3.000 meter in 3.56,82. Ragne Wiklund pakte het zilver in 3.57,15. De inmiddels 34-jarige Martina Sáblíková liet zien dat er met haar nog rekening moet worden gehouden. De Tsjechische werd derde in 3.57,16.

Joy Beune eindigde als achtste in 4.03,84. Sanne In't Hof werd tiende in 4.06,70. Carlijn Achtereekte, de olympisch kampioene van vier jaar geleden, schaatste met 4.08,80 naar plek twaalf.

Uitslag Fortuna Sittard - Willem II

Fortuna Sittard is ten koste van Willem II naar de vijftiende plaats gestegen. Fortuna won thuis met 1-0 van de Tilburgers.

In de eerste helft was Fortuna de betere ploeg. Zo was Flemming al een paar keer dicht bij een doelpunt. Aan de andere kant was Kabangu al driemaal gevaarlijk maar ook hij wist de score niet te openen.

Zeven minuten na rust kwam Fortuna op voorsprong. Flemming kopte raak uit een voorzet van Semedo. Tien minuten voor tijd was Seuntjens dicht bij de 2-0 maar de paal stond hem in de weg. 

Fortuna Sittard

1 - 0

Willem II

 51' Flemming    
 
 Gele kaart: Tirpan, Seuntjens, Cox, Angha, (Fortuna Sittard), Crowley, (Willem II)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 5.812
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Tirpan
Angha
Siovas
Cox
Duarte
Flemming
Rienstra (Tekie/64)
Semedo (Botaka/64)
Benschop (Samaris/63)
Seuntjens (Lonwijk/80)
  Wellenreuther
Owusu (Ludewig/85)
Dammers
Heerkens
Köhn
Crowley (Roemeratoe/72)
Köhlert
Saglam (El Khayati/72)
Nunnely
Hornkamp
Kabangu (Svensson/85)

Shinhama wint 500m, eindzege wereldbeker Dubreuil

Op de slotdag van de wereldbekerfinale langebaanschaatsen in Heerenveen heeft de Japanner Tatsuya Shinhama net als gisteren de 500 meter gewonnen. De Japanner zegevierde vandaag in 34,48.

De Pool Michalski eindigde als tweede in 34,61. Plek drie was voor Wataru Morishige in 34,63. Merijn Scheperkamp was de beste Nederlander. Met zijn tijd van 34,77 werd hij zevende. Hein Otterspeer eindigde als negende in 34,97. Dai Dai Ntab werd elfde in 35,18.

Laurent Dubreuil pakte de eindzege van de wereldbeker 500 meter nadat zijn vierde plek vandaag genoeg was.

Zetelpeiling TK, lokale partijen lijken gemeenteraadsverkiezingen 2022 te winnen

Bij gemeenteraadsverkiezingen volgende week lijken vooral de lokale partijen goede zaken te doen.

Rusland: $300 miljard aan activa bevroren door sancties

Volgens de Russische regering is ongeveer 300 miljard dollar bevroren als onderdeel van de sancties van het Westen tegen Rusland. Dat is bijna de helft van de 640 miljard dollar die Rusland had geïnvesteerd in goud- en valutareserves, zei minister van Financiën Anton Siluanov op de staatstelevisie.

Het Westen zet China onder druk om de handel met Rusland te beperken. Maar Siluanov hoopt op een intensievere relatie met China.

Turkije probeert burgers vanuit Mariupol te evacueren

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu probeert zijn land Turkse burgers te evacueren uit een moskee in Mariupol. Tijdens een Russische luchtaanval op zaterdag zochten ze hun toevlucht in de Sultan Suleiman-moskee, waar vervolgens granaten vielen.

De moskee was niet beschadigd en er werd contact opgenomen met Turkse burgers via satelliettelefoons, zei Cavusoglu. Hij gaf geen informatie over het aantal mensen dat daar onderdak zocht.

Volgens de Oekraïense ambassade in Ankara waren zaterdag 89 Turken, onder wie 34 kinderen, in de moskee. Cavusoglu zei ook dat hij met zijn Russische tegenhanger, Sergei Lavrov, had gesproken om zijn steun te vragen voor een humanitaire evacuatiecorridor in Mariupol. De bussen stonden zaterdag klaar voor de evacuatie, maar konden de stad niet in vanwege de schermutselingen. Zondag zouden de inspanningen worden voortgezet.

Jackson ook de rapste op tweede 500m

Erin Jackson heeft bij de wereldbekerfinale langebaanschaatsen ook de tweede 500 meter voor vrouwen van dit weekend gewonnen. De Amerikaanse, die gisteren ook al de eerste 500 meter won, zegevierde nu in een tijd van 37,32 en pakte ook de eindwinst in de wereldbeker 500 meter.

Brittany Bowe werd tweede in 37,55 terwijl de Koreaanse Min Sun Kim met 37,58 het brons voor zich opeiste. Femke Kok, die gisteren nog zilver pakte, werd vandaag vierde in 37,65. Michelle de Jong eindigde als achtste in 38,05.

Jussie Smollett moet gaan zitten

De acteur Jussie Smollett is afgelopen vrijdag veroordeeld voor het faken van een, naar wat hij beweerde, racistische aanval en het doen van een valse aangifte.

In een lange uitspraak, bijna een speech, gaf de rechter precies aan wat hij vindt van het doen van een valse aangifte. Het feit dat Smollett loog over het recistische en homofobe karakter van de, door hem betaalde, aanval stak de rechter. Hij gaf aan dat de naam Smollett ondertussen synoniem is geworden met liegen.

De acteur, ook bekend van de serie Empire, mag 150 dagen gaan zitten. In theorie. Hoeveel dagen hij daadwerkelijk op water en brood gaat is vooral afhankelijk van zijn gedrag. Verder krijgt hij een boete van 25.000 dollar (bijna 23.000 euro) en moet Smollett volgens Amerikaanse media 120.000 dollar terugbetalen aan de stad Chicago voor de gemaakte kosten in zijn zaak.

De acteur kon zich, na het horen van de veroordeling, niet weerhouden van een uitbarsting dat hij niet suïcidaal zou zijn. Ook bleef hij liegen dat hij onschuldig zou zijn. Dit in tegenstelling tot het overweldigdende bewijs.

Het vonnis is hieronder te zien:

Militair bestuur in Lviv meldt luchtaanval op militaire basis, 35 doden

De westelijke Oekraïense metropool Lviv werd vanmorgen vroeg opgeschrikt door meerdere explosies. De explosies waren ook in Polen te horen, aldus een verslaggever van het persbureau dpa in Przemysl.

Na de eerste meldingen van explosies bij Lviv, meldde het Oekraïense militaire bestuur daar ook een luchtaanval. Het doelwit was een militaire basis ongeveer 20 kilometer van de Poolse grens. "De bezetters voerden een luchtaanval uit op het Internationaal Centrum voor Vredeshandhaving en Veiligheid", aldus de militaire leiding.

Het persbureau Reuters citeerde de gouverneur van het regionale bestuur in Lviv die zei dat bij de Russische aanval negen mensen zijn gedood en 57 gewond zijn geraakt. Daarnaast verwees het persbureau naar een ooggetuige die meldde dat 19 ambulances met sirenes de basis hadden verlaten en dat er nog meer ambulances onderweg waren naar de basis.

Volgens persbureaus Reuters en AFP zouden er trainers uit het buitenland op de militaire basis bij Lviv hebben gewerkt. Het is echter niet duidelijk of ze daar waren op het moment van de aanval, zei Reuters.

Update 11.40 uur:
Het dodental bij de aanval op de militaire basis bij de Poolse grens loopt op. Volgens de regionale gouverneur kwamen bij de aanval 35 mensen om het leven. Eerder werd een aantal van 9 doden genoemd. 

Volgens voorlopige informatie heeft het Russische leger ongeveer 30 kruisraketten afgevuurd vanuit straaljagers die over de Zwarte Zee vlogen. Het Oekraïense leger beweerde twee kruisraketten te hebben vernietigd. De Oekraïense minister van Defensie Oleksiy Resnikov veroordeelde de aanslag op Twitter als "een nieuwe terroristische aanslag op vrede en veiligheid nabij de EU/NAVO-grens". Hij riep het Westen opnieuw op om een vliegverbod in te stellen boven Oekraïne. "Sluit het luchtruim!" 

Lindvik vliegt naar wereldtitel skivliegen in eigen land

In het Noorse Vikersund is de strijd om de individuele wereldtitel in het skivliegen beslist. Na de eerste twee rondes stonden zaterdag in de loop van de dag de derde en vierde ronde op het programma. Zondag volgt om 16.30 uur de landenwedstrijd nog.

De derde ronde begon met Marius Lindvik uit Noorwegen als leider, voor de Oostenrijker Stefan Kraft en de Slovenen Domen Prevc, Timi Zajc en Anze Lanisek. Robert Johansson uit Noorwegen en de Sloveen Peter Prevc leken nog mee te springen om het brons, achter hen waren de verschillen wel fors met nog twee sprongen te gaan.

De top-30 kwam weer in omgekeerde volgorde in actie, met Lindvik dus als laatste. Peter Prevc liet een dijk van een vlucht zien en vloog voorbij Lanisek - Johansson startte vanwege rugproblemen niet. Met een geweldige vlucht verstevigde Zajc vervolgens zijn positie en sprong hij voorbij Domen Prevc. Kraft bleef hem wel ruimschoots voor, Lindvik verdedigde tot slot zijn leidende positie met de finaleronde nog te gaan.

In de vierde en laatste ronde behield Lanisek zijn plek en met nog drie landgenoten na hem was een Sloveense medaille alvast zeker. Peter Prevc bleef zijn landgenoot net voor en ging ook voorbij aan broertje Domen Prevc, die ook achter Lanisek eindigde. Zajc vloog een medaille binnen door met twee man te gaan de leiding te pakken. Kraft viel wat tegen en kwam achter Zajc terecht, waarna Lindvik de wereldtitel binnen mocht springen. Dat deed de Noor met verve en na olympisch goud mocht hij zich ook wereldkampioen skivliegen noemen, voor Zajc en Kraft.

Oekra´ne meldt opnieuw ontvoering van een burgemeester

Volgens de autoriteiten is in het zuiden van Oekraïne een andere burgemeester ontvoerd door Russische troepen. "De burgemeester van Dniprorudne, Yevheniy Matvyeev, is ontvoerd", schreef het hoofd van het militaire bestuur van de regio Zaporizhia, Olexander Starukh, op Facebook.

Oorlogsmisdaden worden door Rusland 'steeds systematischer' gepleegd.

Dniprorudne is een kleine stad met bijna 20.000 inwoners aan de rivier de Dnipro, die op dit punt is afgedamd om het stuwmeer van Kakhovka te vormen. Oekraïne heeft het Russische leger ervan beschuldigd eerder de burgemeester van de stad Melitopol, Ivan Fedorov, te hebben ontvoerd.

Rusland heeft daar nu het pro-Russische parlementslid Halyna Danilchenko geïnstalleerd als gouverneur in Melitopol. Het is de eerste keer dat een dergelijke positie door Rusland wordt ingenomen in een veroverd gebied.

De Oekraïense president Zelenskyy had opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating van Fedorov en ook het Westen gevraagd om de burgemeester te steunen.

In een videoboodschap riep Danilchenko de inwoners van Melitopol op zich "aan te passen aan de nieuwe realiteit" en eiste ze dat de bevolking zou stoppen met demonstreren tegen de Russische bezetter.

Britten krijgen geld om vluchtelingen uit Oekra´ne op te nemen

Groot-Brittannië betaalt elke burger 350 pond (418 euro) per maand als ze vluchtelingen uit Oekraïne voor minimaal zes maanden een gratis kamer of appartement geven.

"Het VK staat in het donkerste uur achter Oekraïne en het Britse publiek begrijpt de noodzaak om zoveel mogelijk mensen in veiligheid te brengen", zei Michael Gove, minister van Huisvesting, Gemeenschappen en Lokaal Bestuur, in een verklaring.

Met het nieuwe programma 'Homes for Ukraine' kunnen oorlogsvluchtelingen naar Groot-Brittannië komen, zelfs als ze niet kunnen bewijzen dat ze familiebanden hebben.

Zelenskyy bedreigt de aanhangers van Rusland onder de Oekra´nse bevolking

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft mogelijke collaborateurs en aanhangers van Rusland in Oekraïne bedreigd. Iedereen die zich laat verleiden door aanbiedingen van de Russische bezetter tekent zijn eigen vonnis, zei hij in een videoboodschap die gisteravond werd gepubliceerd.

"Het vonnis is om meer dan 12.000 bezetters achterna te gaan die niet op tijd konden begrijpen waarom Oekraïne niet moet worden aangevallen." Gisteren zei Oekraïene  dat meer dan 12.000 Russische soldaten zijn omgekomen in de oorlog in Oekraïne.

In zijn verklaringen verwees Zelenskyy naar recente gebeurtenissen in de door Rusland bezette gebieden in de regio Cherson in het zuiden van het land. Rusland probeert "de trieste ervaring van het creëren van pseudo-republieken te herhalen", lokale politici te chanteren, parlementsleden onder druk te zetten en iemand om te kopen om een 'Volksrepubliek Cherson' te stichten. Maar hij noemde ook de door Rusland bezette stad Melitopol. Volgens Kiev is de burgemeester van de stad in de regio Zaporishcha vrijdag ontvoerd.

Hamilton: "We kunnen niet strijden om overwinningen"

Hoewel Mercedes vaker de rol van de underdog verkiest, verwacht Lewis Hamilton dat zijn team niet gelijk om de overwinningen mee kan doen en stelt dat er nog een hoop werk te verrichten valt. 

Het is welbekend dat de Formule 1-teams tijdens de wintertests niet het achterste van hun tong laten zien. Toch concludeert menig analist dat het team uit Brackley last had van wegliggingsproblemen. Vooral het zogeheten porpoising bleek een euvel te zijn. Hamilton tempert dan ook de verwachtingen: “Het is overduidelijk wat vroeg om conclusies te trekken, maar ik denk dat we op het moment niet in de positie zitten om races te winnen. De problemen zijn groter dan slechts wat aanpassingen aan de afstelling te verrichten”.

De Mercedes W12 van vorig jaar kende bij aanvang van het seizoen tevens enkele balansproblemen. Zo gedroeg de wagen zich volgens de Brit als een heuse diva. De problemen voor Mercedes waren tijdens het eerste raceweekend gedeeltelijk opgelost en de Brit pakte de overwinning in Bahrein, vlak voor Max Verstappen.

De zevenvoudig wereldkampioen vreest echter dat de problemen ditmaal een stuk complexer zijn en het team het lek minder snel boven krijgt: “Ik denk dat we dit keer voor een grotere uitdaging staan dan vorig jaar. Deze problemen zijn niet in een week op te lossen. Er is mij verteld dat we nog flink veel pace moeten vinden. Volgende week zullen we een beter beeld krijgen van onze snelheid, maar ik denk dat mensen verrast zullen zijn”.

Hamilton: "We kunnen niet strijden om overwinningen" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Hamilton: "We kunnen niet strijden om overwinningen" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

40-jarige Vlissinger gewond na groepsmishandeling

Een 40-jarige man uit Vlissingen is vannacht, zondag 13 maart, gewond geraakt nadat hij door meerdere personen is mishandeld. De recherche is op zoek naar getuigen van dit geweldsincident.

Agenten kregen omstreeks 02.55 uur de melding dat er een gewonde man op straat lag in de Paul Krugerstraat ter hoogte van het stadhuis in Vlissingen. Volgens getuigen zou het slachtoffer door vier tot vijf mannen mishandeld zijn. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis overgebracht. De daders zijn er in een auto vandoor gegaan.

De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich via 0900 – 8844 te melden of via het Politie WhatsApp nummer 06 – 1220 7006.

FOK! Wat een weer: zacht en meest droog

winterbanner

Hallo!  

Het was helemaal niet verkeerd gister. Er was wel meer bewolking, maar echt somber was het niet. Vermeldingswaardig is zeker dat er de afgelopen nacht een bandje met buiige regen passeerde en er hier zowaar 1,5 mm regen viel.

Vannacht kan er ook wat regen vallen en dat met name in het westen. Vriezen doet het zeker niet meer met minima tussen de 4 en 6 graden.

Morgen hebben we een vergelijkbare dag als gister. Wolkenvelden wisselen af met zonnige momenten. Overdag blijft het droog, want pas in de avond gaat er vanuit het zuidwesten wat regen vallen. Grote hoeveelheden zijn echter zeker niet aan de orde.

De temperaturen liggen tussen de 12 graden in het noordwesten tot misschien wel 16 graden in het oosten. De zuidoostenwind draait later naar zuid toe en is meest matig van kracht.

Fijn weekend!  

 Nabij Hellendoorn (Foto: qltel)
Prima wandel-of vaarweer in de omgeving van Hellendoorn. (Foto:qltel)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Uitslag RKC - sc Heerenveen

De eredivisiewedstrijd RKC-sc Heerenveen heeft geen winnaar opgeleverd. Het duel tussen de nummer dertien en veertien eindigde in Waalwijk zoals het ook begon: 0-0.

Heerenveen had in de beginfase het beste spel en kreeg na een kwartier spelen ook de beste kans van de eerste helft. Anthony Musaba kreeg de bal echter niet voorbij de RKC-doelman Etienne Vaessen. Verder was er weinig te genieten in Waalwijk.

Ook in de tweede helft was het niet best wat de beide teams lieten zien. Er waren weinig kansen voor zowel RKC als Heerenveen, al waren beide ploegen nog wel dicht bij een treffer. Nick Bakker raakte met een omhaal de lat, terwijl aan de andere kant Jurien Gaari tegen de lat aan kopte. Daardoor bleef het 0-0 bij RKC-Heerenveen.

RKC Waalwijk

0 - 0

sc Heerenveen

 
 Gele kaart: Gaari,Anita, Kuijpers, (RKC Waalwijk), v.Beek,Haye, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 4.203
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Gaari
Adewoye (Kuijpers/86)
Meulensteen
Touba
Wouters (Bakari/61)
Anita
v.d.Venne (Stokkers/79)
El Bouchataoui (Bel Hassani/61)
Odgaard
Kramer
  Mulder
v.Ewijk
v.Beek
v.Aken
Bakker
Kaib
Haye
De Jong (Al Hajj/76)
Tahiri (Madsen/87)
Musaba (Stevanovic/79)
v.Hooijdonk

Russische langlaufster pakt eindzege World Cup ondanks gedwongen afwezigheid

In het Zweedse Falun komen de beste langlaufers ter wereld dit weekeinde nog één keer bij elkaar om het World Cup-seizoen af te sluiten. Dat is wel relatief: een paar Noorse mannen zijn er niet en Rusland mag niet meedoen, maar gelukkig werd de Russische Nataliya Nepryaeva in het World Cup-klassement niet ingehaald en dus werd ze ondanks haar gedwongen afwezigheid terecht gehuldigd als eindwinnares. Zondag wordt de boel dan echt afgesloten met de gemengde estafette en gemengde teamsprint, twee nieuwe onderdelen.

Sprint klassieke stijl, vrouwen
Jonna Sundling was de absolute topfavoriete, nadat ze in de kwalificaties al met overmacht de beste was en in de kwart- en halve finales ook niet in de problemen kwam. Dat was in de finale niet anders: de Zweedse liep weg van de rest en won met enorm verschil. Plek twee was voor de Sloveense Anamarija Lampic, die in een prima duel nog afrekende met de naar voren stormende Zweedse Maja Dahlqvist. De Amerikaanse Julia Kern en Nadine Fähndrich uit Zwitserland kwamen net tekort, de Noorse Maiken Caspersen Falla sloot de ranglijst in de finale af.

Sprint klassieke stijl, mannen
Sivert Wiig en de jonge rookie Lars Agnar Hjelmeset vertegenwoordigden Noorwegen in de finale, Federico Pellegrino en Joni Mäki waren er namens Italië en Finland en de Fransen hadden Lucas Chanavat en Richard Jouve in de eindstrijd. Voor Jouve was de opdracht simpel: bij afwezigheid van Johannes Høsflot Klæbo kon de Fransman de eindzege in de World Cup sprint pakken, maar dan móest hij de wedstrijd winnen.

Jouve liet er in de finale geen gras over groeien en bepaalde gelijk het tempo, waarna hij als eerste de bepalende fase in dook. Even leken Pellegrino en Chanavat het hem moeilijk te maken, maar Jouve was te sterk en sprintte naar de zege én de eindwinst in het klassement. Mäki werd nog tweede, voor Chanavat, met Wiig, Pellegrino en de moegestreden Hjelmeset buiten het podium.

15km vrije stijl, mannen
Enorm groot waren de verschillen niet, maar al vroeg in de wedstrijd liet Didrik Tønseth zien dat hij hier voor de winst was gekomen. De Noor noteerde na ruim vijf kilometer een tussentijd die door niemand verbroken werd en dat zou ook op alle volgende tussenpunten gelden. Tønseth pakte de winst en was negen seconden sneller dan de toch wel verrassende Zweedse veteraan Calle Halfvarsson, die voor het eerst sinds november 2018 weer eens een podiumplaats pakte.

Plek drie was op twintig seconden voor de tweede Noor, Harald Östberg Amundsen, net als op het WK van een dik jaar geleden - het was wel zijn eerste World Cup-podium ooit, minder dan een seconde voor landgenoot Hans Christer Holund. Met Martin Løwstrøm Nyenget en Sjur Røthe stonden er nog twee Noren in de top-6, vijf in totaal.

10km vrije stijl, vrouwen
Bij het eerste tussenpunt, na anderhalve kilometer, gaf Therese Johaug nog even een paar seconden toe op Jonna Sundling, maar vervolgens trok de Noorse de gashendel volledig open in nu toch echt haar allerlaatste individuele wedstrijd. Ze liep kilometer na kilometer uit en won uiteindelijk met 35,9 seconden voorsprong op Sundling, die haar dominantie op de sprint nu ook uitbreid naar topresultaten op de langere afstanden. Plek drie was op nog eens vier tienden van een seconde voor de Amerikaanse Jessie Diggins, vlak voor Krista Pärmäkoski uit Finland.

Skiester Liensberger wint slalom in Zweden, Kristoffersen pakt reuzenslalomwinst

De World Cup alpineskiën gaat richting het einde, maar voor we naar de World Cup-finales gaan komt men nog in actie op de technische onderdelen. De mannen deden dat zaterdag op de reuzenslalom in het Sloveense Kranjska Gora, wat ze zondag nog eens doen, de vrouwen werkten in Åre in Zweden een slalom af.

Reuzenslalom mannen, Kranjska Gora
Alexis Pinturault was na run één de snelste, maar de jonge Noor Lucas Braathen stond slechts één honderdste van een seconde achter de Fransman. Op de derde plek, op 0,19 seconden, stond Zan Kranjec namens Slovenië, voor de Italiaan Luca de Aliprandini (+0,22) en Henrik Kristoffersen uit Noorwegen (+0,28). Ook de Oostenrijker Stefan Brennsteiner (+0,35) en de Zwitser Marco Odermatt (+0,42) deden nog lekker mee, achter hen gingen de verschillen richting een seconde.

Met de Zwitser Loïc Meillard aan de leiding opende zijn landgenoot Odermatt in de tweede run de strijd om de winst, waarbij hij met 0,36 seconden de eerste plek in handen nam. Brennsteiner leverde twee plekken in, Kristoffersen ging met 0,33 seconden naar de leiding. De Aliprandini kwam er niet echt aan te pas en verloor vier plekken, Kranjec leverde er acht in. Braathen kwam 0,33 seconden achter landgenoot Kristoffersen terecht en stond zo gedeeld tweede, samen met Odermatt. Pinturault mocht de boel afsluiten, maar de Fransman had het niet: hij werd slechts elfde en de winst ging naar Kristoffersen, voor Braathen en Odermatt.

Slalom vrouwen, Åre
Ook hier was het na één run nog uiterst spannend: de Duitse Lena Dürr noteerde de snelste tijd, maar Petra Vlhova uit Slowakije gaf slechts acht honderdsten van een seconde toe en thuisfavoriete Anna Swenn Larsson stond ook op maar elf honderdsten. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin volgde op 0,25 seconden, voor de Oostenrijkse Katharina Liensberger (+0,35) en het Zwitserse duo Michelle Gisin (+0,38) en Aline Danioth (+0,55). Verder stonden de Sloveense Ana Bucik (+0,62), de Amerikaanse Paula Moltzan (+0,65), Mina Fürst Holtmann uit Noorwegen (+0,69) en de Canadese Erin Mielzynski (+0,73) ook nog binnen een seconde van Dürr.

Mielzynski kwam er na een fout niet aan te pas in run twee, Holtmann pakte de leiding en Holtzman verloor vier posities. Bucik kwam ook niet aan Holtmann's tijd, Danioth kwam in de problemen en duikelde naar beneden op de ranglijst en Gisin kwam op zeven honderdsten van Holtmann terecht. Liensberger ging met 0,16 seconden naar de leiding, waarna Shiffrin zes plekken verloor en Swenn Larsson de finish zelfs niet haalde. Met 0,25 seconden achterstand viel Vlhova drie plekken terug, met alleen Dürr nog te gaan. De Duitse won nog nooit en stond op de Olympische Spelen in dezelfde positie, met plek vier als onfortuinlijk resultaat, en ook nu lutke het niet: plek vijf voor Dürr. De winst ging zo naar Liensberger, Holtmann pakte een zeldzame podiumplek en Gisin werd derde.

Biatleten Christiansen en Íberg winnen spannende massastarts in World Cup

De World Cup biatlon is bezig aan het voorlaatste evenement van het seizoen. In Otepää in Estland stonden zaterdag de massastarts op het programma, zondag volgen nog de gemengde estafettes.

Mannen
De eerste schietbeurt zorgde voor weinig onderscheid, hoewel de Noren Tarjei Bø (één misser) en Sturla Holm Lægreid (twee missers) wat goed te maken hadden, net als de Fin Tero Seppälä en zijn twee missers. Sivert Guttorm Bakken en Vetle Sjåstad Christiansen namen de leiding in handen na de tweede schietbeurt, maar vervolgens meldden ook de Fransen zich aan het front.

Emilien Jacquelin trof alle vijftien schijven in de eerste drie schietbeurten, net als landgenoot Antonin Guigonnat en Christiansen, waarmee het leidende trio gevormd was. Bij de vierde en laatste schietbeurt kwam Christiansen als leider aan en met vijf treffers dook hij ook als leider de slotronde in. Quentin Fillon Maillet zat er met zijn ene misser niet ver achter, maar de Franse World Cup-leider kon net niet aansluiten: Christiansen pakte de winst, voor Fillon Maillet en Bakken.

Vrouwen
Na de twee liggende schietbeurten gingen de Noorse Marte Olsbu Røiseland, Franziska Preuss uit Duitsland en de Zweedse Linn Persson aan de leiding, waarna Preuss met nog eens vijf treffers de andere twee van zich af wist te schudden bij de derde schietbeurt. Elvira Öberg volgde daar met één misser op dertien seconden, met de foutloze Duitse Vanessa Voigt en Persson met landgenote Mona Brorsson achter zich.

Bij de laatste schietbeurt kon Preuss het afmaken, maar dat lukte niet: ze liet één misser noteren en zag Öberg, Røiseland, Persson én Denise Herrmann - inmiddels goed voor twee missers - langszij gaan. In de slotronde was Öberg niet meer te kloppen, de Zweedse pakte de winst. Hermann sprintte naar de tweede plek, vlak voor Røiseland en de moegestreden Persson, met Preuss op plek vijf.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #62
special
Random Pics van de Dag #800
review
Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion
special
AI Picture Gallery #61
special
Random Pics van de Dag #799
special
AI Picture Gallery #60
©FOK.nl e.a.