Misdaadjournalist Wely nu zelf beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

Telegraaf-verslaggever Mick van Wely is door uitgever Mediahuis op non-actief gesteld vanwege seksueel ongewenst gedrag. Meerdere vrouwen hebben zich bij de vertrouwenspersoon van het bedrijf gemeld met klachten over hem. 

De Telegraaf meldt dat de hoofdredactie vorige week donderdag is ingelicht over de meldingen bij de vertrouwenspersoon, waarop de journalist uit voorzorg direct is geschorst.

Ten minste zeven vrouwen zouden hun beklag hebben gedaan nadat Van Wely zich op tv laatdunkend had uitgelaten aan tafel bij talkshow Beau over het seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. In dit programma zei Wely dat plegers van seksuele delicten kunnen worden vergeleken met 'trappelende hyena’s die bij een veldje staan te wachten op weer een 'kwetsbare prooi'. Er zit volgens Van Wely 'een systeem in' waarbij nieuwe 'busladingen' van kandidaten voor de talentenjacht 'geraffineerd' worden besprongen. Van Wely noemde het een 'beklemmend' fenomeen. Dit terwijl de verslaggever zich volgens de vrouwen zich zelf schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Nadat het interne Meldpunt Integriteit van het bedrijf met alle betrokkenen had gesproken is Van Wely voor langere tijd geschorst.

Van Wely schrijft in een verklaring: "Ik realiseer mij dat ik met mijn handelen grenzen heb overschreden en bied daarvoor mijn excuses aan. Ik zal de komende tijd onder professionele begeleiding aan mezelf werken en hoop na een periode van non-actiefstelling mijn werkzaamheden te kunnen hervatten."

Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen zegt geschrokken te zijn. Hij noemt de zaak een drama, vooral voor de vrouwelijke collega's die aan de bel hebben getrokken. Hij laat weten dat aan hen nazorg is aangeboden. 

Enkele maanden geleden bracht van Wely samen met John Van den Heuvel het seksueel grensoverschrijdend gedrag van Marco Borsato naar buiten, waarbij ze één van de slachtoffers en haar moeder de ruimte gaven om hun verhaal in de Telegraaf te doen. 

Mick van Wely werkt sinds 2015 bij De Telegraaf als misdaadverslaggever. Ook is hij regelmatig te gast in talkshows. Hij wordt al enige tijd streng beveiligd omdat hij door criminelen wordt bedreigd.