30 oktober open dag in Ede; een sterkere krijgsmacht door innovatie en vergroening

Defensie opent in de Nationale Klimaatweek haar deuren voor het grote publiek. Op zaterdag 30 oktober krijg je op de mobilisatiecomplex Ede Driesprong een bijzonder kijkje achter de schermen. Je komt terecht in het zogeheten FieldLab SmartBase. Hier wordt gebouwd aan het legerkamp van de toekomst.

Een sterkere krijgsmacht
Defensie werkt er samen met het bedrijfsleven en kennisinstellingen aan duurzame innovaties die de krijgsmacht moeten versterken. Militairen vertellen over de laatste ontwikkelingen en gaan graag met je in gesprek.

Je krijgt innovatieve en groene oplossingen te zien die goed zijn voor de operatie én voor de leefomgeving.

Demonstraties:

Energieneutraal kampement
Op het FieldLab SmartBase in aanbouw wordt geëxperimenteerd met manieren om op missie groene energie op te wekken, op te slaan en efficiënt te gebruiken. Voorbeelden:

  • Draagbare zonnepanelen die vooral handig zijn voor mobiele eenheden als het Korps Commandotroepen en 11 Luchtmobiele Brigade.
  • Een geïsoleerde legertent met zonnepanelen die energie leveren voor aanwezige faciliteiten, zoals een keuken, laptop en de airco.
  • Duurzame verlichting met ledlampen, gevoed door zonnepanelen, die aangaan als je langsloopt en nog meer voordelen hebben.
  • Een zogenaamde ‘energiehub’. Dat is een knooppunt in het netwerk waar verschillende energiesoorten samenkomen en waarvan mensen in de omgeving gebruik kunnen maken.
  • Een Energy metering kit, een slimme meter om het energieverbruik zelf in de gaten te houden.

Groene voertuigen
Op het complex rijden elektrische legervoertuigen rond die worden in gezet voor ‘heimelijk’ optreden. Het grote voordeel is dat ze nagenoeg geluidloos zijn en dus merkt de vijand ze minder snel op. Voorbeelden:

  • Hybride Quad en elektrische motor voor de special operations forces.
  • E-Fennek verkennings- en bewakingsvoertuig voor de cavalerie en infanterie.
  • Heftruck op waterstof onder andere voor de genie.
  • Elektrische Raider van het Korps Commandotroepen.

Kids tip!
Kinderen vanaf 12 jaar mogen een ritje maken op de E-Raider en de Hybride Quad. Dat gebeurt veilig, onder deskundige begeleiding.

Foodtruck
Zelf energie nodig? Er staat een foodtruck waar je kosteloos een hapje en een drankje kunt halen.

Waar?
Mobilisatiecomplex Ede Driesprong
Adres: Hessenweg 2, Ede.

Tijden
Het terrein is zaterdag 30 oktober geopend tussen 9.00 en 17.00 uur.

Meld je snel aan!
De open dag is voor iedereen toegankelijk. Meld je aan via het inschrijfformulier. Voor het terrein geldt wel een maximum aantal bezoekers.