Baanrenster Van der Duin stunt met WK-zilver

Op de openingsdag van het wereldkampioenschap baanwielrennen in Roubaix heeft de Nederlandse ploeg alvast erg lekker gescoord. De al jaren dominante mannen pakten wederom het goud in de teamsprint, maar dat was niet de enige Nederlandse medaille.

Op de teamsprint bij de vrouwen was kersvers Europees kampioen Nederland niet vertegenwoordigd. De Nederlandse wielerbond KNWU besloot helemaal niemand naar een Nations Cup-wedstrijd te sturen, wetende dat deelname daaraan verplicht was om op het WK mee te mogen doen. Men hoopte op clementie van wielerbond UCI, maar dat kwam er niet: een bewuste keuze om een groot risico te lopen het WK te missen, dus.

Zonder Nederland was het Duitsland dat oppermachtig was in Roubaix. Lea Sophie Friedrich, Pauline Sophie Grabosch en Emma Hinze reden tot in de kwalificaties, eerste ronde én finale een wereldrecord: het eindigde uiteindelijk met goud in 46,064 seconden, een halve seconde onder het wereldrecord waarmee Nederland EK-goud pakte. Zilver was op enige afstand voor Rusland, de Britse dames troefden Japan af in de strijd om brons.

Op de scratch bij de vrouwen gebeurde er lange tijd niet al te veel, men leek het op een sprint te gaan gooien. De Italiaanse Martina Fidanza, juist in de sprint een van de favorieten, dacht daar anders over: met een kleine kilometer te gaan zette ze op majestueuze wijze aan. Ze sloeg een enorm gat en de wereldtitel was voor haar, terwijl Jennifer Valente daarachter op weg leek naar zilver. De Amerikaanse winnaar van olympisch omniumgoud werd in de laatste halve ronde echter nog overklast door niemand minder dan Maike van der Duin, waardoor de 20-jarige Nederlandse er met het zilver vandoor ging, voor Valente.