Turnster Geurts als tweede naar WK-finale, Visser in meerkampfinale

Op het wereldkampioenschap turnen in het Japanse Kitakyushu is de kwalificatie bij de vrouwen afgerond. Dat gebeurde na dagen vol slechte berichten over het WK, waar het deelnemersveld kort na de Spelen niet geweldig is en de organisatie slecht lijkt: er is nauwelijks genoeg eten en de toestellen zijn van slechte kwaliteit.

De president van wereldturnbond FIG komt uit de omgeving van Kitakyushu en dus moest er een WK gehouden worden, ongeacht de kwaliteit. Zo gezegd, zo gedaan en maandag begonnen de vrouwen aan de kwalificatie. Die werd dinsdag afgerond en dat was niet zonder succes voor Nederland: de vrouwen scoorden twee finaleplekken en er lijkt een medaille in te zitten.

De Russische Angelina Melnikova, goed voor brons op de Spelen dit jaar, was met afstand de beste in de meerkampkwalificatie, met de Amerikaanse turnsters Leanne Wong en Kayla DiCello als voornaamste uitdaagsters. Naomi Visser scoorde een elfde plek en plaatste zich zo voor de finale, Vera van Pol is met de 28e plek de vierde reserve.

Op sprong doet Elze Geurts volop mee in de strijd om de medailles: achter de ongenaakbare olympisch kampioen Rebeca Andrade noteerde ze de tweede score. Nancy Taman uit Egypte plaatste zich als zevende en is de eerste Afrikaanse vrouw ooit in een toestelfinale op het WK. Op vloer kwam Geurts tot de dertiende score, daarmee is ze de derde reserve.

Dinsdag begint de kwalificatie bij de mannen, vanaf donderdag worden de finales gehouden.