Zwaargewichten Joshua en Usyk strijden om vier wereldtitels, keiharde knockout Smith

In het stadion van Tottenham Hotspur in Londen is zaterdagavond een forse avond boksen afgewerkt. Daarin kregen de tienduizenden toeschouwers een paar mooie acties te zien, met als hoofdgerecht de strijd tussen twee zwaargewichten.

Callum Smith (27-1) - Lenin Castillo (21-3)
In het lichtzwaargewicht (-79,4kg) vonden we Smith, die in december vorig jaar de strijd om drie wereldtitels één gewichtsklasse lichter verloor van Canelo Alvarez, zijn eerste nederlaag. In zijn nieuwe gewichtsklasse begon de Brit lekker: de Dominicaan Castillo werd in de tweede ronde kneiterhard knockout geslagen en lag trillend op het canvas. Castillo kwam wel weer bij en werd naar het ziekenhuis vervoerd ter controle.

Lawrence Okolie (16-0) - Dilan Prasovic (15-0)
Okolie mocht voor het eerst zijn WBO-wereldtitel verdedigen in het cruisergewicht (-90,7kg), die hij in maart veroverde tegen Krzysztof Głowacki. De Montenegrijn Prasovic was zijn opponent, maar een echt gevecht werd het nauwelijks. Okolie was simpelweg een niveau beter en na de tweede knockdown, dit keer met een stoot op het lichaam, bleef Prasovico op de grond zitten.

Anthony Joshua (24-1, 22 KO's) - Oleksandr Usyk (18-0, 13 KO's)
Het hoogtepunt van de avond was natuurlijk de strijd tussen Joshua en Usyk, waarbij het ging om vier wereldtitels: Joshua zette zijn WBA Super-, IBF-, WBO- en IBO-wereldtitels op het spel tegen de Oekraïner, die in het cruisergewicht alle titels al veroverde alvorens de stap te zetten naar de zwaargewichten. Daarin won hij in oktober vorig jaar van Derek Chisora, met als inzet de WBO Intercontinental-titel, en nu ging het er écht om.

Usyk begon bijzonder goed en had Joshua onder de duim, waar de Brit maar zeer moeizaam onder vandaan wist te komen. Na een paar ronden vond hij zijn ritme wat beter, maar echt de overhand vinden lukte niet. Af en toe pakte Joshua een ronde, maar daar bleef het wel bij, hij kwam wat gezapig over. Usyk zette daarentegen door en kwam eigenlijk geen moment in de problemen.

In de slotseconden gaf hij nog eens extra gas en daarmee was het duidelijk: een unanieme beslissing in het voordeel van de Oekraïner, die zich nu de nieuwe zwaargewichtkampioen bij vier bonden mag noemen - alleen de WBC, waar Tyson Fury de kampioen is en binnenkort zijn titel verdedigd tegen Deontay Wilder, ontbreekt nog.