'Taliban 2.0' stelt zich voor aan de pers, evacuaties verlopen nog niet vlekkeloos

De islamitische Taliban hebben zondag na een tocht van enkele dagen de macht op een vreedzame wijze overgenomen in de hoofdstad Kabul. President Ghani is het land ontvlucht. 

Zie ook: 

Kaag en Bijleveld reageren eindelijk, ons ambassadepersoneel zit nog vast, evacuatie vluchten hervat
Taliban roept de overwinning uit: chaos op vliegveld Kabul, VS sturen 1000 soldaten extra 

De Taliban regeerden eerder van 1996 tot 2001 over Afghanistan. Hun radicale interpretatie van de sharia met draconische straffen om hun idee van een "staat van God" af te dwingen wordt internationaal gevreesd en afgekeurd. Vrouwen en meisjes werden systematisch onderdrukt, kunstenaars en media gecensureerd, mensenrechtenschendingen waren aan de orde van de dag. Hoewel de Taliban nu aangeven een 'vreedzaam en inclusief' Afghanistan nastreven zijn er maar weinig mensen die daar in geloven.

De nieuwste berichten staan bovenaan dit nieuwsblog.

Vanaf woensdag wordt nieuws met betrekking tot Afghanistan weer als regulier nieuwsbericht geplaatst.

Updates van 13.30 uur tot 24.00 uur:

23:59 - Volgende week virtuele G7-top om situatie Afghanistan te bespreken
De Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Boris Johnson zijn van plan volgende week een virtuele G7-top bijeen te roepen over de situatie in Afghanistan. "Ze kwamen overeen om volgende week een virtuele vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders van de G7 te houden om een gemeenschappelijke strategie en handelwijze te bespreken", zei het Witte Huis dinsdag in Washington na een telefoongesprek tussen de twee politici

23:47 - Amerikaanse senatoren eisen speciale toelatingsregels voor Afghaanse vrouwen 
Een groep van 46 Amerikaanse senatoren hebben dringend opgeroepen tot speciale toelatingsregels voor de Afghaanse vrouwen die naar de VS komen. In een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas schrijven de senatoren dat veel vrouwen - zoals politici, activisten, advocaten en journalisten - een bijzonder risico lopen onder de Taliban en extra hulp nodig hebben om het land te verlaten. 

23:02 - Lijk gevonden in wielkast evacuatievliegtuig: VS wil onderzoek
Nadat een lichaam is aangetroffen in de wielkast van een evacuatievliegtuig, heeft de Amerikaanse luchtmacht een onderzoek aangekondigd. De C-17 landde maandag in Kabul en werd omringd door honderden Afghaanse burgers op het asfalt, aldus een verklaring. "Gezien de snel verslechterende veiligheidssituatie rond het vliegtuig heeft de bemanning van de C-17 besloten het vliegveld zo snel mogelijk te verlaten." 

22:27 - YouTube en Facebook willen Taliban-useraccounts verbieden
YouTube heeft aangekondigd dat het gebruikersaccounts zal verbieden waarvan wordt aangenomen dat ze eigendom zijn van of worden beheerd door de Taliban. Het is niet de eerste aankondiging van deze aard. Eerder vanavond bevestigde 's werelds grootste internetnetwerk Facebook, waartoe ook WhatsApp en Instagram behoren, dat het de Taliban - zoals sommige regeringen - als een terroristische organisatie heeft geclassificeerd en de groep daarom heeft verboden. is. Zowel hun inhoud als die van supporters zou worden verwijderd. Wel is bekend dat Taliban-leden met Afghanen blijven communiceren via de versleutelde WhatsApp-messenger. 

21:50 - Adviseur Biden: "Een redelijk aantal" van de wapens van het Afghaanse leger in handen van de Taliban
Volgens de VS zijn sommige wapens en andere uitrusting van de Afghaanse veiligheidstroepen nu in handen van de Taliban. Er is geen exacte lijst van waar alle militaire items zich nu bevinden, maar een "redelijk deel" ervan is in handen van de Taliban gevallen, zegt Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden. "En we hebben natuurlijk niet de indruk dat ze ze op het vliegveld graag aan ons zullen overhandigen", zei Sullivan dinsdag. 

21.35 - Nederlands transportvliegtuig zonder Nederlanders vertrokken uit Kabul
Er is dinsdag een transportvliegtuig in Kabul geland dat namens Nederland, Noorwegen en Finland was gestuurd om mensen op te halen. Volgens het ministerie van Defensie vertrok het transporttoestel uiteindelijk met zo'n 40 mensen aan boord, maar zover bekend zaten daar geen Nederlanders of Afghanen bij. Het gaat om een groot transporttoestel van het type C-17, dat in Hongarije stond. NAVO-landen mogen daar gebruik van maken.

21:32 - Denemarken biedt aan om andere landen te helpen na hun eigen evacuatie uit Kabul - het hulpverzoek van de VS is er al 

Denemarken heeft aangekondigd dat het andere landen zal helpen om Afghanistan te evacueren. Minister van Defensie Trine Bramsen zei dat Denemarken, na zijn eigen burgers en hulpverleners in veiligheid te hebben gebracht, de operatie in Kabul zou voortzetten. "We zijn nog steeds operationeel in Afghanistan en hebben meer capaciteit in het gebied gekregen." Volgens het Deense ministerie van Defensie is er al een officieel verzoek om hulp vanuit de VS. Denemarken heeft de Pakistaanse hoofdstad Islamabad als uitvalsbasis voor de operatie in Afghanistan. Dinsdagmiddag landde een Deens militair vliegtuig met Deense diplomaten op de luchthaven van Kabul. Zweden heeft ook twee militaire vliegtuigen naar de regio gestuurd die, als de situatie op de luchthaven van Kabul stabiliseert, snel naar Afghanistan kunnen vliegen. 

20.30 - Willem Lodewijk van Nassau kazerne klaargemaakt voor noodopvang Afghanen
Er komt een speciale noodopvang voor Afghaanse vluchtelingen in Groningen. Het ministerie van Defensie heeft de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp hiervoor aangewezen. De gemeente Het Hogeland heeft hier dinsdagmiddag bericht over gekregen.

20:26 - Honderden Afghaanse soldaten helpen de VS met het beveiligen van de luchthaven 
Volgens de VS blijven zo'n 500 tot 600 Afghaanse soldaten helpen bij het beveiligen van de luchthaven in Kabul. Ze steunen de Amerikaanse soldaten en andere internationale troepen bij hun operaties, zei een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag. Desgevraagd zei woordvoerder John Kirby dat het de Afghaanse soldaten vrij staat om een Amerikaans visum aan te vragen, vergelijkbaar met eerdere lokale Amerikaanse militairen, als ze dat zouden willen. De Amerikanen wilden dinsdagavond zo'n 4.000 Amerikaanse soldaten op het vliegveld hebben, en in de loop van de week zouden dat er 6.000 moeten zijn. Ze zouden de veiligheid van de luchthaven moeten waarborgen en de evacuatie van Amerikanen en voormalige Afghaanse werknemers van de Amerikaanse strijdkrachten moeten organiseren. 

20:12 - VS in gesprek met Taliban: evacuaties mogelijk tot eind augustus? 
Volgens de Amerikaanse National Security Advisor zouden de evacuaties uit Kabul tot 31 augustus kunnen doorgaan. Er zijn gesprekken gevoerd met de Taliban over een planning, volgens Jake Sullivan. Deze hadden burgers vrije toegang tot de luchthaven gegarandeerd. 

19:57 - Duitse leger deelt evacuatiefoto's uit de buik van het vliegtuig 
Het Duitse leger heeft foto's gepubliceerd van een van de eerste evacuatieoperaties. Het toont de evacués in het ruim van het vliegtuig en bij het registeren na de landing in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. 

17:50 - Eerste Taliban persconferentie: verzoenende toon, terroristische organisaties zijn niet gewenst in Afghanistan
Op de eerste persconferentie van de Taliban in Kabul verzekerde een woordvoerder van de beweging dat organisaties als Al-Qaeda, die "de veiligheid van andere landen in gevaar brengen", geen gebruik mogen maken van Afghanistan. De persconferentie werd uitgezonden door de "BBC" met simultaanvertaling. Dienovereenkomstig kondigde de woordvoerder ook aan dat noch de productie van drugs, noch de handel in drugs zou worden getolereerd in Afghanistan. Er moeten passende maatregelen worden genomen, met name tegen de opiumproductie. "Maar daarvoor hebben we internationale hulp en financiering nodig", aldus de woordvoerder. 

Er komt een "sterke islamitische regering" in Afghanistan, volgens de woordvoerder. De Taliban willen het aan politici overlaten om de regering op te zetten en erover te praten. Volgens de Taliban-woordvoerder zet het islamitische emiraat zich binnen de sharia, de islamitische wet, in voor de rechten van vrouwen. Vrouwen in Afghanistan hebben het recht om onder meer deel te nemen aan onderwijs en gezondheidszorg. Op de vraag van een journalist in hoeverre Afghaanse vrouwen zullen kunnen werken in de media-industrie, ontweek de woordvoerder. "We hopen dat de nieuwe regering deze vraag zal beantwoorden."

"De oorlog is voorbij" en "iedereen" krijgt gratie, zei Taliban-woordvoerder Sabihullah Mujahid. Hij kondigde ook aan dat vrouwen nog steeds mogen gaan werken zolang hun werk in overeenstemming is met "de principes van de islam".

17:16 - Taliban-leider Mullah Baradar is in Afghanistan gearriveerd
Mullah Abdul Ghani Baradar, de hoogste vertegenwoordiger van de militante islamisten, is officieel aangekomen in Afghanistan. Hij landde met een delegatie 's middags (lokale tijd) op de luchthaven van Kandahar, aldus een woordvoerder van de Taliban op Twitter. Hij is de vice-chef van de beweging en hoofd van het politieke bureau van de Taliban in Doha. In februari 2020 tekende Baradar de overeenkomst met de VS voor de militante organisatie, inclusief een einde aan de door de VS geleide militaire operatie in Afghanistan. Volgens inlichtingenkringen zal Baradar een post krijgen die lijkt op die van een premier ("Sadar-e Asam") en alle ministers gaan leiden in de nieuw te vormen regering. Er zijn ook gesprekken gaande met andere Afghaanse politici, zoals ex-president Hamid Karzai. 

16:10 - Ex-president George W. Bush: VS zouden Afghaanse hulpverleners het land uit moeten halen zonder bureaucratie De voormalige Amerikaanse president George W. Bush was geschokt door de machtsovername van de radicale islamitische Taliban in Afghanistan en waarschuwde dat bedreigde Afghanen snel geëvacueerd moesten worden. Hij en zijn vrouw Laura volgden de "tragische gebeurtenissen" in Afghanistan met "grote droefheid", zei Bush, die opdracht gaf tot de Amerikaanse invasie van Afghanistan na de terroristische aanslagen van 11 september 2001. De Afghanen die het meest worden bedreigd, zijn nu degenen "die in de voorhoede van de vooruitgang in hun land hebben gestaan", zei Bush. De VS hebben een "verplichting" om deze Afghanen nu "zonder bureaucratisch gedoe" het land uit te krijgen. 

15:55 - Tweede Duitse reddingsvlucht arriveert in de "tussenhaven" van Oezbekistan 
De tweede Duitse reddingsvlucht is geland in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. Volgens informatie van de krant "Bild" bevatte het niet alleen Duitse burgers, maar ook burgers van NAVO-lidstaten. Ook Afghaans lokaal personeel bereikte het vliegtuig. Duitsland heeft ook aangeboden om mensen voor Nederland mee te nemen , maar Nederland heeft hier geen gebruik van gemaakt. Oezbekistan dient als tussenstop voor de luchtbrug. De evacués worden later door burgervliegtuigen van Tasjkent naar Duitsland gebracht door Lufthansa.

Updates vanaf 1.00 uur tot 13.30 uur:

13.10 - Keiharde kritiek Tweede Kamer op evacuatie Afghanistan

In Den Haag wordt vandaag gedebatteerd over de situatie in Afghanistan. De Kamer is kritisch op het trage handelen van het kabinet. Vragen die de Kamer had gesteld aan het kabinet waren aan het begin van het debat nog niet beantwoord, tot ergernis van de meeste partijen. Bovendien is er discussie over het wel of niet terughalen van mensen uit het land. Er is een tweede Nederlands vliegtuig onderweg naar Afghanistan, het eerste kreeg geen toestemming om te landen in Kabul.

Kaag gaf op vragen aan dat het Nederlandse ambassadepersoneel in Kabul is zaterdagnacht door Amerikaanse militairen gewaarschuwd, door het snelle handelen en storing in de communicatie is het lokale afghaansepersoneel niet op de hoogte gesteld.

Kijk hier het Afghanistandebat live mee.

13:05 - Op verzoek van de VS accepteert Oeganda 2000 Afghanen 
Op verzoek van de VS neemt Oeganda tijdelijk 2.000 vluchtelingen uit Afghanistan op. "Ze zullen hier drie maanden wonen voordat de Amerikaanse regering ze naar elders verplaatst", zei minister voor Vluchtelingen Esther Anyakun Davinia. 

12:32 - Taliban: Geen enkele strijder mag huizen in Kabul binnen gaan
Het plaatsvervangend hoofd van de Taliban heeft zijn strijders opgedragen geen particuliere huizen in de Afghaanse hoofdstad Kabul binnen te gaan. Volgens een audiobericht dat wordt toegeschreven aan Taliban-plaatsvervangend hoofd Mullah Jakub, gepubliceerd door het lokale tv-station ToloNews, mag niemand de huizen van mensen binnengaan of hun voertuigen meenemen. Als een ambtenaar of een persoon dit doet, is dat "verraad aan het systeem" en wordt hij of zij verantwoordelijk gehouden. De achtergrond van het bericht is uiteraard dat sinds de feitelijke machtsovername door de Taliban in Kabul, er steeds meer berichten zijn dat Talibanstrijders toegang hebben gekregen tot huizen en auto's hebben meegenomen. Tegelijkertijd zeiden verschillende inwoners van Kabul ook dat eenvoudige criminelen misbruik maakten van de komst van de Taliban en zich aantoonbaar voordeden als Taliban. 

12.26 - Emotionele CDA'er in Afghanistan-debat: 'Zwaar voor Afghanistan-veteranen'
Derk Boswijk van het CDA hield het niet droog tijdens het Afghanistan-debat. Hij sprak deze dagen met veel veteranen. "Zij maken, net als de nabestaanden van gesneuvelde militairen, op dit moment heel zware dagen door. Hier moet aandacht voor zijn."

12:16 - Whatsapp voor gebruik door de Taliban: gehoorzaam aan Amerikaanse sancties
Volgens berichten in de media maken de militante islamistische Taliban gebruik van de chatdienst Whatsapp van Facebook, die hen als Amerikaans bedrijf zou moeten blokkeren. The Washington Post schreef dat de Taliban de inwoners van Kabul via Whatsapp-groepen hadden verteld dat ze de stad overnamen. Een woordvoerster van Whatsapp zei dat de chatdienst Amerikaanse sancties opvolgt - en dat omvat het verwijderen van profielen "die zichzelf identificeren als officiële Taliban-accounts". Tegelijkertijd is door Whatsapp nadere informatie gevraagd aan de Amerikaanse autoriteiten "met het oog op de veranderende situatie in Afghanistan". De chats op Whatsapp zijn beveiligd met end-to-end encryptie. Dit betekent dat in principe alleen de betrokken gebruikers, maar niet het platform zelf, toegang hebben tot de inhoud van de gesprekken in tekst.

11:51 - Taliban-leiderschap eist dat hun strijders buitenlandse ambassades respecteren 
Volgens een woordvoerder van de islamisten instrueren de Taliban hun strijders om geen ambassades binnen te gaan en diplomatieke voertuigen niet te hinderen. "De leden van de Taliban hebben de opdracht gekregen om er op alle niveaus voor te zorgen dat we elke vertegenwoordiging van een land in Afghanistan respecteren", zei een vertegenwoordiger van de Taliban, die niet bij naam genoemd wil worden. De Taliban dringt er bij de burgers op aan hun gebruikelijke werk te doen. 

11:05 - Oezbekistan wil vluchtelingenstromen naar hun land voorkomen 
Het buurland Oezbekistan van Afghanistan wil vluchtelingenstromen naar het eigen nationale grondgebied voorkomen. Elke poging om de grens te overtreden zal strikt verboden zijn volgens de Oezbeekse wet, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in de hoofdstad Tasjkent. De ex-Sovjetrepubliek in Centraal-Azië staat in nauw contact met de militante islamitische Taliban over grensbescherming en de situatie aan de grens. Volgens Oezbeekse informatie bereikten afgelopen weekend 22 militaire vliegtuigen en 24 helikopters met in totaal 585 Afghaanse soldaten het land. 84 Afghaanse soldaten vluchtten ook over land naar de ex-Sovjetrepubliek. Bovendien waren volgens de officier van justitie 158 burgers illegaal de grens overgestoken. Een Afghaans militair vliegtuig werd neergeschoten. 

11.03 - Kaag: 'Het is onzeker of we iedereen terugkrijgen, maar doen er alles aan'
Sigrid Kaag zei tegen RTL dat er alles aan wordt gedaan om mensen terug te halen uit Afghanistan. Volgens de demissionair minister van Buitenlandse Zaken wordt er al dagenlang 'dag in, dag uit' gewerkt. "Maar wij kunnen niet garanderen dat mensen die op een passagierslijst staan ook de luchthaven kunnen bereiken."

10:43 - Grote tv-zender heeft weer vrouwelijke journalisten/presentatoren in de programmering
Bij Tolo News, een van de grootste Afghaanse mediabedrijven, zijn vrouwen weer te zien als presentatoren in het programma. Hoofd Miraqa Popal tweette die ochtend een foto waarop een presentator te zien is die een lid van het mediateam van de Taliban live in de studio interviewt. Sinds de islamisten de macht overnamen in de hoofdstad, zijn er in geen van de grote Afghaanse nieuwsprogramma's vrouwen op TV verschenen.

10:34 Griekenland wil niet opnieuw een toegangspoort worden voor migranten 
Griekenland zal een mogelijke toestroom van migranten uit Afghanistan stoppen aan de landsgrenzen, die ook EU-grenzen zijn. Dat zei minister van Migratie Notis Mitarakis. "We willen niet dat ons land de toegangspoort van de EU wordt voor mensen die naar Europa willen vertrekken", zei Mitarakis op de Griekse staatstelevisie (ERT). 

09:43- Groot-Brittannië roept op tot pragmatische relaties met Taliban 
Groot-Brittannië eist pragmatische betrekkingen met de nieuwe heersers in Afghanistan. Over een verslaggever van Sky-zender die zei dat de Taliban een stel schurken zijn, zegt minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab: "Ik zal deze mening niet tegenspreken, maar ze zijn nu aan de macht en we moeten nu met deze realiteit omgaan." Het gaat om het uitoefenen van een positieve invloed op het "nieuwe regime". Raab waarschuwt de Taliban dat Afghanistan nooit meer de basis mag worden voor terroristische aanslagen op het Westen. 

09:27-EU-commissaris: Europa moet een vluchtelingencorridor creëren 
Volgens EU-economisch commissaris Paolo Gentiloni moet Europa een corridor creëren voor de opvang van vluchtelingen uit Afghanistan. "Ik denk dat Europa zich onvermijdelijk moet voorbereiden op humanitaire corridors en een georganiseerde receptie", zei hij tegen de krant "il Messaggero". "Dat zouden tenminste de landen die bereid zijn dat moeten doen." Dit is ook nodig om een toestroom van illegale immigranten te voorkomen. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zullen vandaag bijeenkomen voor een spoedvergadering om de situatie in Afghanistan te bespreken. 

09:12 Taliban: vrouwen moeten betrokken worden bij de overheid 
De Taliban roept vrouwen op om deel te nemen aan de toekomstige regering van Afghanistan. Dat meldt het persbureau AP. Een Taliban-functionaris riep vrouwen op om lid te worden van de regering. "Het islamitisch emiraat wil niet dat vrouwen het slachtoffer worden", zei Enamullah Samangani, lid van de culturele commissie van de Taliban, op de Afghaanse staatstelevisie, die onder toezicht staan van de islamisten. De functionaris voegde toe: "De regeringsstructuur is niet helemaal duidelijk, maar op basis van ervaring zou er een volledig islamitisch leiderschap moeten zijn en alle partijen zouden zich moeten aansluiten." 

09:03-Militair deel van de luchthaven afgezet 
Volgens een rapport van "Bild" mogen Amerikanen en Turken niemand meer binnenlaten van het civiele deel van de luchthaven tot het militaire deel. Dat vernam de krant uit regeringskringen. De op de lijst geplaatste mensen en het lokale personeel kregen te horen dat ze na de avondklok niet naar de luchthaven mochten komen om de Taliban-patrouilles niet tegen te komen. Ze worden vandaag gebeld zodat ze kunnen worden uitgevlogen, staat in het rapport.

08:53 - Voormalig president van de VS Bush jr: "diepe droefheid" over gebeurtenissen 
De voormalige Amerikaanse president George Bush zei dat hij en voormalig first lady Laura Bush "diep verdrietig" wzijn over de gebeurtenissen in Afghanistan. "Laura en ik keken met diepe droefheid naar de tragische gebeurtenissen in Afghanistan. Onze harten zijn zwaar, zowel voor het Afghaanse volk dat zoveel heeft geleden als voor de Amerikanen en NAVO-bondgenoten die zoveel hebben opgeofferd", zei de voormalige president in een verklaring.

08:41- Britse minister van Buitenlandse Zaken: De situatie op de luchthaven stabiliseert
Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab versoepelt de situatie op de luchthaven van Kabul. "De situatie op de luchthaven stabiliseert", zegt Raab tegen Sky News . De Britse politicus omschrijft de stabiliteit op de luchthaven als "absoluut cruciaal". Op het vliegveld van Kabul bevinden zich momenteel 600 Britse soldaten.

08:23- Hoofd van de Afghaanse Centrale bank ontvlucht Kabul 
Het hoofd van de Afghaanse centrale bank ontvluchtte Kabul. "Het had niet zo hoeven eindigen. Ik ben verontwaardigd over het gebrek aan planning van de kant van de Afghaanse overheid", tweette Ajmal Ahmady. De Afghaanse valutamarkt was de laatste tijd zeer onrustig door de opmars van de Taliban, vooral nadat de centrale bank vrijdag aankondigde geen dollars meer te ontvangen. 

08:07- Turkije bouwt een muur aan de grens met Iran
Turkije bouwt een muur langs de grens met Iran om een nieuwe toestroom van vluchtelingen  - vooral uit Afghanistan vanwege de Taliban - te voorkomen, dat meldt de BBC . Een video van persbureau AFP toont beelden van de bouw. Tot nu toe is er ongeveer vijf kilometer van de muur, maar volgens AFP-informatie zal de muur aan de Iraanse grens bijna 300 kilometer lang worden.

07:44- De Duitse-luchtbrug zou om 8 uur vanmorgen gaan starten 
Volgens ntv-informatie zou het Duitse leger vanmorgen om 8 uur 's met de luchtbrug moeten beginnen. Vervolgens zullen de vliegtuigen regelmatig heen en weer vliegen tussen Kabul en Tasjkent in Oezbekistan om zoveel mogelijk mensen uit de Afghaanse hoofdstad te halen.  

07:38-Taliban kondigt algemene amnestie aan voor Afghaans overheidspersoneel
De Taliban heeft een algemene amnestie aangekondigd voor Afghaanse regeringsmedewerkers. De islamisten dringen er bij de ambtenaren op aan om terug te keren naar hun werk. "Je moet met het volste vertrouwen terugkeren naar je dagelijkse leven", aldus een verklaring van de islamisten. 

07.27- Duits vliegtuig kon maar zeven mensen mee aan boord nemen,tweede toestel wacht op toestemming
De eerste  Duiste evacuatievlucht is momenteel onderweg naar Oezbekistan. Volgens informatie van ntv zijn er op de terugvlucht slechts zeven mensen van de officiële excursielijst aan boord omdat ze vanwege de avondklok niet meer naar het vliegveld konden worden gebracht. De A400M-machine cirkelde eerder vijf uur lang boven het vliegveld, dat tijdelijk was gesloten vanwege chaotische omstandigheden op het vliegveld. De Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer vertelde ARD dat een Duits vliegtuig momenteel wacht op toestemming van de Amerikanen om naar Kabul te vliegen. Ze hopen dat er de komende dagen een luchtbrug kan worden opgezet. De situatie op de luchthaven van Kabul is erg verwarrend.

06:40- Ongeveer 640 Afghanen zijn binnengedraongen in Amerikaanse vliegtuigen
Volgens een bericht in de media heeft een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht in één vlucht ongeveer 640 Afghaanse burgers in veiligheid gebracht. De internetsite "Defense One" publiceerde een foto van de bij elkaar gepropte menigte in het C-17 transportvliegtuig. "Defense One" meldt dat in paniek geraakte Afghanen zichzelf via de halfopen oprit naar binnen werkten in het vliegtuig in Kabul. De bemanning besloot te gaan vliegen in plaats van de mensen uit het toestel te zetten.

06:28- Evacuatievluchten vanuit Kabul hervat 
Er zijn weer evacuatievluchten gestart op de luchthaven van Kabul. Militaire vliegtuigen waren vanaf de ochtend weer begonnen met het overvliegen van diplomaten en burgers uit Afghanistan, zegt een westerse veiligheidsbeambte op het vliegveld van persbureau Reuters. De landingsbaan en het tarmac van de luchthaven zijn nu vrij van de menigte die maandag wanhopig het vliegveld belegerde om de Afghaanse hoofdstad te ontvluchten.

05:38- VN-Veiligheidsraad roept op tot einde geweld in Afghanistan 
Na de machtsovername door de militante islamitische Taliban roept de VN-Veiligheidsraad op tot onmiddellijke beëindiging van het geweld. Tegelijkertijd moeten onderhandelingen beginnen over de vorming van een nieuwe, gemeenschappelijke en representatieve regering, waartoe ook vrouwen op voet van gelijkheid behoren, aldus een verklaring. De bescherming van alle Afghanen en internationale burgers moet worden gegarandeerd. Noch de Taliban, noch enige andere groepering mag Afghaanse grond gebruiken om andere landen te bedreigen of aan te vallen.

05:19- Duitse ministerie van Ontwikkeling wil duizend Afghaanse lokale arbeiders extra over laten komen 
Het Duitse ministerie van Ontwikkeling wil zo'n duizend Afghaanse hulpverleners uit Kabul over laten komen die meewerkten aan ontwikkelingsprojecten. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller vertelde de "Augsburger Allgemeine" dat 13 Duitse en internationale medewerkers van de Society for International Cooperation (GIZ) al waren uitgevlogen. Toch zouden ongeveer duizend lokale Afghaanse arbeiders die aan lopende projecten werkten en hun families nog moeten worden gered. De minister riep op om rekening te houden met voormalige medewerkers. "De Afghaanse lokale ontwikkelingswerkers worden op dezelfde manier behandeld als Duitse burgers als ze het land verlaten", verzekerde Müller, die tegelijkertijd opriep tot meer hulp voor Afghaanse vrouwen. Tijdens de evacuatie van Kabul mogen “geëngageerde mensenrechtenactivisten en journalisten niet worden vergeten”.

03:46- Belgische regering geeft groen licht voor evacuatie uit Afghanistan 
De Belgische regering geeft officieel groen licht voor een missie om Belgische burgers uit Afghanistan te evacueren. Het kabinet van premier Alexander de Croo zegt dat er drie militaire vliegtuigen worden ingezet, zo meldt persbureau Belga. Aanvankelijk maakte het Belgische Ministerie van Defensie bekend dat het vier machines zou sturen. Volgens de informatie is het nog onduidelijk wanneer de reddingsmissie precies zal beginnen. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès hebben een honderdtal mensen met de Belgische nationaliteit zich gemeld bij de ambassade in Pakistan, die ook verantwoordelijk is voor Afghanistan, en de wens geuit om zo snel mogelijk naar België terug te keren. Volgens eerdere informatie kunnen ook Afghaanse tolken en andere mensen die voor Belgische belangen zouden hebben gewerkt, contact opnemen met de Belgische autoriteiten.

01:25 uur-Pentagon: Amerikaanse commandant voor het Midden-Oosten ontmoet Taliban-leiderschap
De commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten, Kenneth McKenzie, heeft volgens het ministerie van Defensie een ontmoeting gehad met de Taliban-leiding in het emiraat Qatar. McKenzie maakte tijdens het gesprek duidelijk dat een aanval  door de Taliban op de Amerikaanse troepen of de inzet op de luchthaven van Kabul zou resulteren in een "snelle en zeer krachtige reactie" van het Amerikaanse leger,volgens Pentagon-woordvoerder John Kirby. Hij had een "zeer duidelijke en nauwkeurige waarschuwing gegeven", voegde Kirby eraan toe. Hij gaf geen details over het tijdstip van het interview en de deelnemers.