FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 augustus 2021

Knotsgekke NASCAR-race Indianapolis levert verrassende winnaar op

We keren voor de liefhebber nog even terug naar zondagavond, want voor het eerst in de historie is de NASCAR Cup Series neergestreken op de road course van de Indianapolis Motor Speedway. Dat leverde genoeg spektakel op, vooral de slotfase werd, zacht uitgedrukt, knettergek.

De race begon met William Byron op de poleposition en rookie Chase Briscoe naast hem, waarbij Briscoe de leiding nam. Gedurende de eerste stage vielen ze door pitstops wat terug, de stagewinst was voor de nog niet gestopte Tyler Reddick, voor Michael McDowell en Austin Dillon, die ook nog geen stop gemaakt hadden.

Met Brad Keselowski en Chase Elliott op kop konden we door, Byron en Kyle Larson volgden. Keselowski viel snel terug en daarna ging het nog eens fout: hij spinde de muur in. Elliott reed ondertussen op kop, voor Larson en Kyle Busch, terwijl voorin ook Joey Logano spinde.

Elliott en co maakten kort voor het einde van de stage weer een pitstop, Reddick kwam zo opnieuw aan de leiding en won ook de tweede stage, voor Austin Dillon en Ryan Preece. De tweede helft van de race begon met Larson en Elliott voorop, gevolgd door Byron en Kyle Busch.

Al snel raakten Aric Almirola en Ricky Stenhouse betrokken bij een glijpartij, wat samen met een ander probleem voor een caution zorgde: een van de kerbstones was al de halve race beschadigd en moest wederom gerepareerd worden - dit keer lag er zelfs een groot stuk bodemplaat onder de kerbstone.

Larson en Elliott begonnen weer op kop met nog een kleine veertig ronden te gaan. Verschillende keuzes wat pitstops betreft zorgden even voor een wat andere volgorde, maar Larson had gewoon weer de leiding op het moment dat tien ronden voor het einde de volgende caution een feit was: er lag troep op de baan.

Tijdens de caution kwam Larson binnen voor een nieuw setje banden, Elliott deed dat ook en verloor na een mislukte pitstop veel posities. De leiding kwam echter in handen van de níet gestopte Denny Hamlin, voor Kurt Busch, Matt DiBenedetto, Briscoe en dan pas Larson, die uiteraard wel nieuwere banden had.

In het middenveld ging Martin Truex kort na de herstart de rondte in, maar we konden door, terwijl Briscoe en Hamlin duelleerden om de leiding. Daarna ging het echter fout: Byron spinde, de een na de ander ging er achteraan, Logano ramde hard de banden in en ook Ryan Preece en een berg anderen gingen de flipperkast in - niet geheel toevallig begon het voor iedereen bij de kerbstone die eerder al 'gerepareerd' was.

Na een flinke onderbreking ging dan toch de twee ronden durende overtime van start, met Hamlin, Larson, Briscoe en DiBenedetto voorop. Bij de herstart behield Hamlin de leiding, terwijl Larson het gras in ging en vijf plekken inleverde. Een paar bochten later ging het op exact dezelfde plek echter weer fout: Michael McDowell ging over de kerbstones de lucht in, Reddick en Dillon maakten ook een flinke klap en de rode vlag kwam er weer uit.

Een nieuwe onderbreking volgde en ook een nieuwe herstart werd een feit, dit keer met Hamlin en Briscoe voorop. Wonder boven wonder bleven die twee in de eerste bochten voorop...maar dat duurde niet lang: Briscoe duwde Hamlin het gras in en liep daarbij zelf ook schade op, waardoor road course-specialist AJ Allmendinger ineens aan de leiding lag.

Entertainmentsector met stomheid geslagen door camping bij circuit Zandvoort

De entertainmentsector is met stomheid geslagen door het bericht dat er bij de Formule 1 op het circuit van Zandvoort begin september een camping is. Dit terwijl er vanwege de coronamaatregelen een dikke streep ging door meerdaagse evenementen ging vanwege de overnachtingen in tentjes. Op Twitter wordt het nieuwsbericht massaal gedeeld. Zo meldt de Stentor.

Tornado boven Ost-Friesland in Duitsland?

Een hevige storm richtte gisteravond grote schade aan in verschillende Oost-Friese steden. Gelukkig zijn er geen mensen gewond geraakt. De Duitse weerdienst acht een tornado aannemelijk. Op ooggetuigenvideo's is duidelijk een luchtpijp te zien.

Moeder (31) van in container gedumpte baby: "Ik zou mijn kind nooit wat aandoen"

De moeder (31) van de containerbaby verklaarde vandaag voor de rechter dat ze haar pasgeboren kind nooit wat aan zou hebben gedaan. Ze zou naar eigen zeggen de moed niet hebben omdat het familie is. Ze ontkent dan ook dat ze haar pasgeboren kind in 2014 in een ondergrondse vuilcontainer in Slotermeer heeft gedumpt. Volgens haar was het de vader die het pasgeboren meisje achterliet op de bewuste plek. Zo meldt AT5.

"Het raakt me heel erg. Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen. Maar het doet me heel erg pijn. Ik zou mijn kind nooit iets aandoen", vertelt de moeder vandaag via een videoverbinding aan de rechter.

Ook gaf ze een naam van wie de vader van haar kindje zou zijn. Verder had ze amper gegevens van hem.

"Ze heeft een woning opgegeven waar hij een of twee keer in of uit zou zijn gegaan. De politie heeft dat onderzocht, maar de bewoners van die woning wonen daar al heel lang en zeggen niks te weten van deze man", laat de persofficier van justitie weten na de zitting.

Vingerafdruk
Eerder gaf de vrouw nog toe dat zij zelf het kindje in de container heeft gegooid. Op de tas waar het meisje ingewikkeld was, werd een vingerafdruk van de vrouw gevonden.

De zaak wordt op 5 november inhoudelijk behandeld.

Hoofdverdachten (14, 17 en 18) geweldpleging Schouwen-Duivenland langer vast

Op aanvraag van de officier van justitie heeft de raadkamer van de rechtbank in Middelburg vandaag besloten dat de drie hoofdverdachten van de reeks ernstige geweldsincidenten in de regio Schouwen langer vast blijven zitten. Het openbaar ministerie verdenkt de jongeren van poging tot doodslag. Het politieonderzoek is in een afrondende fase.

OM en politie zien de twee jongens van 14 en 18 jaar uit Schiedam en de 17-jarige jongen uit Vlaardingen als de aanjagers van de groep jongeren, die verantwoordelijk worden gehouden voor zeven ernstige openlijke geweldplegingen en twee berovingen van een fiets. Deze feiten werden tussen vrijdag 30 juli en donderdag 6 augustus dagelijks gepleegd. Voornamelijk in Scharendijke.

Raadkamer
Bij de politie meldde zich aanvankelijk vijf slachtoffers, waarna vrijdag 6 augustus een rechercheonderzoek werd gestart. Door de publiciteit over het onderzoek meldde zich nog vijf jongeren, die slachtoffer waren geworden van het geweld. In totaal werden negen verdachten opgepakt. De jongeren uit Abbenbroek, Gouda, Tholen, Schiedam (twee), Utrecht en Vlaardingen (drie) zaten vaak enkele dagen vast in een politiecellencomplex en zijn uitgebreid door de politie verhoord. De drie hoofdverdachten kregen dinsdag van de raadkamer te horen dat ze 30 dagen vast blijven zitten. De andere zes verdachten zijn in vrijheid gesteld. Zij moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

Achtergrond
Uit het onderzoek bleek dat de jongeren op vakantie waren en dat sommigen elkaar daar leerden kennen. ‘s Nachts werden de tunneltjes bij Scharendijke onder de N57 en het strand bij de Brouwersdam door jongeren als feestlocatie gebruikt. Hierbij werd muziek gedraaid en zelf gekochte alcohol gebruikt. De drie hoofdverdachten opereerden in wisselende samenstelling. Een reden voor het gebruik van het geweld is nog niet gegeven.

Random Pics van de Dag #391

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Commandant Landstrijdkrachten: "Check je buddy!!"

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Afghanistan bracht de Commandant Landstrijdkrachten vandaag dit bericht uit:

"Veteranen, thuisfront, collega’s,

De berichten en beelden die momenteel uit Afghanistan komen zijn heftig. Over de ontstane situatie maak ik me - net als velen van jullie - grote zorgen. Ik begrijp de ontreddering van de Afghanen.

20 jaar lang hebben we met hen en onze internationale partners gewerkt aan een beter Afghanistan. Om nu te zien dat macht weer in handen van de Taliban ligt, is – op z’n zachts gezegd – teleurstellend en een bittere pil voor velen, niet in de laatste plaats de veteranen.

Dit raakt mij als commandant, als mens en als veteraan. Bij velen van jullie zal dit niet anders zijn. Ongeloof, boosheid, pijn en verdriet. En vragen. Was dit het onze offers waard? Zijn we te snel weggegaan? Of was zonder onze aanwezigheid de ellende nog groter geweest?

Ik denk dat iedere veteraan hier zijn eigen antwoord op heeft. Maar wat ons bindt, is dat we hebben willen beschermen wat kwetsbaar is. Of zoals mijn voorganger Mart de Kruijf het treffend zegt: het is nooit zinloos om te doen waar je voor staat.

Ik kan mij goed voorstellen dat jullie hierover willen praten. En doe dat dan ook. Daarom mijn oproep: Zoek elkaar op. Praat met elkaar. Luister naar elkaar. Steun elkaar. Check je buddy. Binnen je eenheid, korps of regiment!

En mocht je het lastig vinden om iemand te vinden, zoek dan je GVer of bedrijfsmaatschappelijk werker op. Of leg contact met het Veteranenloket.

Hoe dan ook: Houd het hoofd omhoog en nogmaals … check je buddy."

Veteranen die geen buddy (meer) hebben maar wel behoefte hebben aan een gesprek of andere hulp kunnen bellen naar 088-3340000 of zich melden via veteranenloket.nl. Of neem contact op met je voormalige onderdeel. Zij kunnen je verder begeleiden naar de juiste hulp.

Jakobsen sprint naar winst in vierde etappe Ronde van Spanje

Fabio Jakobsen heeft de vierde etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De 24-jarige Nederlander van Deceuninck-QuickStep won voor Arnaud Démare. In het klassement blijft Rein Taaramäe ondanks een val leider in het algemeen klassement.

De vierde etappe in de Vuelta a Espana was een lange saaie etappe. Er gebeurde helemaal niks buiten dat er drie renners lange tijd een kopgroep vormden, maar dit vormde nooit een bedreiging voor het peloton en ze werden ruim van te voren ingelopen, waarna er gesprint kon worden voor de dagzege.

Voordat er gesprint werd kwam klassementsleider Taaramäe in de laatste drie kilometer nog ten val zonder gevolgen voor het klassement, waarna de sprint werd aangetrokken. De ploeg van Démare trok de sprint aan voor hun sprintkopman, maar het was Jakobsen die duidelijk de snelste was. Hij won voor Démare en Magnus Cort. Woensdag staat er een nieuwe sprintrit op het programma in de Vuelta.

Meer games naar Xbox Game Pass

Xbox heeft de line-up voor de tweede helft van augustus bekendgemaakt voor Xbox Game Pass. Na de klappers van de laatste weken, waaronder Humankind en Hades, is het weer tijd om vooruit te kijken.

Op 19 augustus komen Recompile, Train Sim World 2 en Twelve Minutes naar de dienst. De maand wordt afgesloten met Psychonauts 2 op 25 augustus en Myst op 26 augustus. Alle genoemde games komen beschikbaar op console, pc en via cloud-gaming.

Psychonauts 2 banner

COVID-19: 2.358 positief getesten en 5 doden, totaal 1.906.434 en 17.920

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.358 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.906.434 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 72 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 488 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 9 patiënten opgenomen, er liggen nu 198 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 5 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.920 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

COVID-19 weekcijfers RIVM 17 augustus 2021 ( Bron: RIVM)
COVID-19 weekcijfers RIVM 17 augustus 2021 ( Bron: RIVM)

Het nutteloze feitje van de dag: Miljonair zonder hulp

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal wel de TV-quiz VriendenLoterij Miljonairs/(Lotto) Weekend Miljonairs/BankGiro Miljonairs waarbij door de deelnemers met behulp van drie hulplijnen één miljoen euro (vroeger gulden) te winnen is. Het programma komt uit oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en wordt inmiddels uitgezonden in vele tientallen landen. Maar wist je dat John Carpenter, de man die het als eerste ter wereld lukt alle 15 vragen goed te beantwoorden dat deed zonder de assistentie van een hulplijn. Bij de laatst vraag gebruikte hij wel een hulplijn, maar dat was slechts om zijn vader te vertellen dat hij één miljoen dollar ging winnen.

Cybercriminelen belagen Gelre ziekenhuizen

Cybercriminelen hebben drie weken lang geprobeerd in te breken in de computersystemen van de Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen. Dat is niet gelukt. Wel kregen de aanvallers toegang tot een mailbox van een medewerker. Ze hebben geen informatie gedownload of gestuurd, maar misschien hebben ze wel mails met persoonlijke gegevens gezien. Zo meldt Skipr.

De ziekenhuisgroep wil “vanuit beveiligingsoptiek” niet zeggen hoe het gelukt is binnen te komen in de mailbox. Het gaat om een medewerker met een “medisch ondersteunende functie”. De Gelre ziekenhuizen zeggen dat ze een melding hebben gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, maar dat er vooralsnog geen aangifte is gedaan bij de politie. De aanvalspoging werd vanuit “verschillende landen” uitgevoerd. De ziekenhuisgroep weet niet wie de aanvallers zijn en waar ze naar op zoek waren.

Gezondheidsraad geeft in september advies over derde C19-prik

De Gezondheidsraad verwacht begin september, uiterlijk half september, met een advies te komen om volledig gevaccineerde mensen een extra coronaprik te geven, laat een woordvoerster weten. Hiermee zouden mensen beter beschermd zijn tegen het coronavirus.

Eerder werd al bekend dat het kabinet waarschijnlijk in het najaar een besluit neemt hierover. Het Outbreak Management Team (OMT) moet hier ook nog een advies over uitbrengen. In juni werden het OMT en de Gezondheidsraad al eens gevraagd naar hun visie op zo’n extra ‘booster’. De adviesorganen gaven toen gezamenlijk aan dat er nog te veel onzekerheden zijn over de verloop van het virus en de vaccins. Wel noemden ze het toen al “aannemelijk dat een boostervaccinatie of vaccinatie met een aangepast SARSCoV-2-vaccin in het verschiet ligt”. 

Lees verder bij Skipr.

Vuelta: Etappe 4 - Sprinten, maar een klein stukje omhoog

De derde etappe van de Vuelta a España kende de eerste aankomst bergop, Rein Taaramäe ging er met de dagzege en de rode leiderstrui vandoor en tussen de echte klassementsmannen veranderde weinig. Vandaag volgt een rit op grofweg een kilometer hoogte, maar wel met een sprint aan het einde.

De heren starten in El Burgo de Osma, niet ver van de startplaatsen van de vorige twee etappes. Dit keer fietsen we zo'n 164 kilometer naar het zuidoosten, waar in Molina de Aragón de finishlijn getrokken ligt. Een Spaansvlakke etappe: constant op en neer dus, maar net niet genoeg voor de bergpunten.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat het profielkaartje ons wat in de maling neemt: de finish loopt beduidend minder omhoog dan men zou verwachten. In principe wordt het gewoon een sprint, hooguit een ietwat lastige. Men wordt rond half twee op gang gevlagd, Eurosport is er een uur later bij, de Belgische TV nog vijf kwartier later en om en nabij half zes - plus/minus een kwartier - wordt de finish bereikt.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Behandeling en werkstraf geëist tegen stenengooier Amersfoort

De man die in augustus vorig jaar vanaf het dak van een appartementencomplex in Amersfoort stenen naar beneden gooide, zorgde die middag voor veel commotie, angst en schade. Tijdens de zitting vandaag eiste de officier van justitie niet alleen een werkstraf, maar gelet op zijn persoonlijke omstandigheden ook zes maanden celstraf voorwaardelijk met daarbij een groot aantal maatregelen waaronder behandeling.

De 20-jarige man was een getalenteerd skateboarder en zou deelnemen aan de Olympische Spelen in 2020. Die droom viel in duigen toen hij door een ongeval beide knieën brak. Sindsdien is het hem niet gelukt zijn leven een nieuwe wending te geven. Op de zitting vandaag gaf hij aan dat het in de periode van het incident op 26 augustus 2020 niet goed met hem ging: “ik was in een vage tijd”.

Die namiddag klom hij onder invloed van xtc en alcohol op het dak van het appartementencomplex aan de Koppelweg in Amersfoort. Hij schreeuwde, gooide stenen, kiezels en bierflessen naar beneden en mikte hierbij ook op een van de agenten. Wonderwel raakte niemand gewond, maar buurtbewoners waren angstig en meerdere auto’s, gevels, ruiten, boten en het brugwachtershuisje liepen schade op. In totaal deden achttien personen en instanties aangifte. De verdachte maakte er zelf beelden van die daarna op Dumpert verschenen. Bij een doorzoeking van zijn kamer werd een aantal xtc-pillen gevonden.

De officier van justitie had dit ten laste gelegd als vernielingen van auto’s en andere objecten, bezit van hard drugs en poging zware mishandeling. Ook stonden enkele andere feiten op de tenlastelegging: een vernieling van een observatiecel op het politiebureau, een bedreiging en enkele beledigingen van agenten. De verdachte bekende de meeste feiten te hebben gepleegd, het bezit van de drugs ontkende hij.

De officier vond bovengenoemde feiten echter bewezen. Direct na zijn aanhouding is de verdachte opgenomen door de crisisdienst, maar daarmee is hij nog wel een strafbare verdachte. “Het gebruik van alcohol en drugs is een eigen verantwoordelijkheid”, stelde ze. En dat iemand een ‘vage tijd’ doormaakt rechtvaardigt dit bizarre gedrag niet. Wel hield ze rekening met de persoonlijke omstandigheden en vroeg de rechtbank een groot aantal voorwaarden te verbinden aan de straf zodat hij stopt met het beledigen van de politie en het aanrichten van vernielingen en hij weer in het gareel komt. Naast een werkstraf van 160 uur, eiste ze een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, met een proeftijd van twee jaar. Als voorwaarden vroeg de officier om een meldplicht bij de reclassering, ambulante behandeling, begeleid wonen, meewerken aan dagbesteding, controle op het gebruik van middelen en bewindvoering. Ten slotte vroeg ze de vorderingen van een aantal benadeelde partijen toe te wijzen.

Schietpartij Plymouth: wegens 'incel'-link geclassificeerd als terrorisme

De schietpartij in Plymouth kan volgens de politie van Devon en Cornwall worden aangemerkt als een terreuraanslag.

In eerste instantie werd door het National Counter Terrorism Policing Network niet uitgegaan van een terroristisch motief voor de schietpartij. Maar na onderzoek naar de banden van de schutter met de 'incel'-beweging - wat staat voor onvrijwillig celibatair - kan dit worden herzien.

Afgelopen donderdagavond doodde Jake Davison (22) vijf mensen in een schietpartij die zo'n 12 minuten duurde.

Davison begon met het neerschieten van zijn moeder, Maxine Davison (51) voordat hij Sophie Martyn (3) en haar vader, Lee Martyn (43) doodschoot. Hij schoot vervolgens Stephen Washington (59) en Kate Shepherd (66) voordat hij het wapen op zichzelf richtte.

De politie van Devon en Cornwall had Davison's wapenvergunning in december vorig jaar geschorst wegens bezorgdheid over zijn geschiktheid om een wapen te bezitten, maar achtte hem geschikt na het volgen van een cursus woedebeheersing  en gaf hem vorige maand zijn wapen weer terug.

Een inwoner van Plymouth , waar de moordpartij plaatsvond, zei dat de familie van Davison behandeling had gezocht voor zijn geestelijke gezondheidsproblemen.

In een verklaring op maandag zei een woordvoerster van de politie: "Het besluit dat dit incident geen terroristisch incident is, is genomen door het National Counter Terrorism Network na een verwijzing van de politie van Devon en Cornwall. De status hiervan zal voortdurend worden beoordeeld en worden herzien als er nieuwe informatie aan het licht komt. We zijn ons bewust van Davison's interesse en betrokkenheid bij de Incel-beweging en zijn gebruik van verschillende online platforms, en dit vormt een belangrijk onderdeel van het lopende politieonderzoek."

Volgens de Britse wetgeving wordt terrorisme gedefinieerd als: "Het gebruik van of de dreiging met actie, zowel binnen als buiten het VK, bedoeld om een internationale overheidsorganisatie te beïnvloeden of om het publiek te intimideren. Het moet hiernaast als doel hebben om een politieke, religieuze , raciale of ideologische kwestie uit te dragen."

Na de schietpartij waren er discussies over de vraag of incidenten die werden aangewakkerd door de 'incel'-ideologie als terrorisme moesten worden aangemerkt.

Voormalig hoofdaanklager in het noordwesten, Nazir Afzal, zei: "Dat soort extreme vrouwenhaat van het type dat we hier en in termen van de incel-gemeenschap hebben gezien, is een bedreiging voor alle vrouwen en, uiteindelijk, voor al onze gemeenschappen."

Jonathan Hall, QC, de onafhankelijke beoordelaar van terrorismewetgeving, zei: "Het past nogal ongemakkelijk in de manier waarop de autoriteiten ideologieën begrijpen. Het lijkt deel uit te maken van rechts terrorisme, maar dat is het niet echt. In feite staat het er los van. Het is een ander soort ideologie."

Andere aanvallen gemotiveerd door de 'incel'-ideologie zijn de steekpartijen en schietpartijen in 2014 door Elliot Rodger (22) waarbij zes mensen omkwamen in Isla Vista, Californië.

Talitha Muusse moest zich bij Op1 'inhouden' over bepaalde politieke partijen

Voormalig Op1-presentator Talitha Muusse is naar eigen zeggen door haar toenmalige werkgever KRO-NCRV gevraagd om zich 'gedeisd te houden' als bepaalde politieke issues werden besproken in de bijna dagelijkse talkshow. Muusse heeft hierover gesproken met een vertrouwenspersoen maar heeft daar later niets meer over gehoord.

Al vanaf het begin kreeg Muusse het verzoek of ze zich een beetje in wilde houden wanneer er bepaalde politieke partijen aan bod kwamen. "Dan kreeg ik signalen door van: sommige politieke partijen zijn niet zo blij met jouw benoeming als presentator", vertelt ze in Media Inside.

Muusse kreeg deze opdrachten direct van haar opdrachtgever, omroep KRO-NCRV. "Er is niemand tussen gaan staan. Die druk is direct op mijn bordje gegooid, zo van: je ligt onder een vergrootglas bij die en die, hou je even gedeisd. Dat was al vanaf week één dat ik daar zat. Ik kon het dus ook eigenlijk niet goed doen." Muusse was erg onder de indruk van de door haar werkgever uitgevoerde pressie en besloot na een maand een brief aan KRO-NCRV te schrijven. "Ik voelde me zeer geïntimideerd door dit krachtenveld en schreef dat ik mijn werk daardoor niet goed kon doen. Ik heb er ook melding van gemaakt bij een vertrouwenspersoon binnen de omroep, maar daar is helemaal niets mee gedaan." Ook werd de Op1 presentator verzocht om 'politiek gevoelige' tweets te verwijderen.

Haar voormalige Op1-hoofdredacteur Bert Huisjes heeft aan het AD laten weten dat de beweringen van Muusse "absurd klinken". "De redactie en omroepen zijn volledig onafhankelijk, zoals dat ook hoort bij de publieke omroep. Ervaringen van tijdelijke invallers kunnen natuurlijk vertekend zijn door een te geringe kennis van het redactionele proces, veronderstellingen of eigen gedachten of interpretaties." volgens Huisjes. Hij is bereid om 'volledige medewerking te geven' mocht de klacht van Muusse tot een onderzoek leiden.

Muusse begon begin dit jaar een duopresentatie met Sven Kockelman bij Op1. Begin april maakte ze bekend, met nog één uitzending te gaan, te stoppen als presentator van de talkshow. 

Bob Dylan aangeklaagd voor seksueel misbruik meisje (12) in 1965

De legendarische muzikant Bob Dylan zou een 12-jarig meisje met drugs en alcohol hebben gedrogeerd voordat hij haar in 1965 seksueel misbruikte in het Chelsea Hotel, zo beweert een nieuwe aanklacht. Dylan ontkent de aantijgingen nadrukkelijk.

De Blowin' in the Wind- zanger, nu 80, zou zijn sterrenstatus hebben gebruikt om het slachtoffer te paaien, het vertrouwen te winnen en haar te manipuleren "als onderdeel van zijn plan om haar aan te randen en seksueel te misbruiken", volgens de Manhattan Supreme Court-papieren, waar de eiseres alleen als "JC" wordt genoemd.

"Bob Dylan, zou gedurende een periode van zes weken tussen april en mei 1965 bevriend zijn geraakt met JC en bouwde een emotionele band op met haar", volgens de aanklacht, die vrijdag werden ingediend namens JC, nu een 68-jarige vrouw die in Greenwich, Connecticut woont.

Volgens de aanklacht zou Dylan - wiens voornaam Robert Allen Zimmerman is - contact met haar hebben gezocht om "haar remmingen te verminderen met het doel haar seksueel te misbruiken, wat hij deed, in combinatie met het verstrekken van drugs, alcohol en bedreigingen van fysieke geweld, waardoor ze tot op de dag van vandaag emotioneel littekens en psychisch beschadigd is.”

Dylans woordvoerder zei tegen The Post vandaag : "Deze 56-jaar oude beschuldiging is niet waar en dat zal krachtig worden verdedigd."

Het vermeende misbruik vond meerdere keren plaats, en sommige incidenten zouden plaats hebben gevonden in het beroemde Chelsea Hotel. de zanger zou ten tijde van het misbruik circa 24 jaar oud zijn geweest.

JC zegt dat de emotionele effecten van het vermeende misbruik langdurig zijn geweest en dat ze medische behandeling voor hen heeft moeten zoeken, volgens de indiening. 

De gevolgen waaraan ze leed - waaronder depressie, vernedering en angst - "zijn van permanente en blijvende aard en hebben de eiser onbekwaam gemaakt om haar reguliere activiteiten bij te wonen", volgens de aanklacht.

JC  beschuldigde Dylan  van mishandeling, mishandeling en het toebrengen van emotioneel leed. Ze eist een niet-gespecificeerde schadevergoeding en een juryrechtspraak.

JC's advocaat, Daniel Isaacs, zei: "De aanklacht spreekt voor zich."

"Ze heeft veel gedetailleerde informatie verstrekt over de bewuste periode, zodat er geen twijfel over bestaat dat ze gedurende die keren bij hem in het hotelappartement was", zei Isaacs, erop wijzend dat hij die details kon verifiëren met het "best beschikbare onderzoek".

Isaacs zei dat zijn cliënt op dit moment geen plannen heeft om naar buiten te treden met haar verhaal.

Hij weigerde commentaar te geven op de reden waarom zijn cliënt de beschuldigingen pas zoveel jaren later heeft ingediend.

De aanklacht werd vrijdag laat in de middag ingediend, aan de vooravond van de sluiting van de 'look back window' van de New York Child Victims' Act. Door deze 'look back window' konden slachtoffers van kindermishandeling een rechtszaak aanspannen tegen hun daders en de instellingen die de daders beschermden, ongeacht hoe oud de claims waren en of ze sindsdien de verjaringstermijn hadden overschreden.

Meer vacatures dan werklozen in tweede kwartaal 2021

Voor het eerst sinds het begin van de meting in 2003 is de spanning op de arbeidsmarkt zo hoog opgelopen dat er meer vacatures zijn dan werklozen. In het tweede kwartaal van 2021 stonden er tegenover elke 100 werklozen 106 openstaande vacatures. De toename van de spanning is vooral toe te schrijven aan een recordgroei van het aantal openstaande vacatures (met 82 duizend). Het aantal werklozen nam ook af, en wel met 27 duizend, maar bereikte niet het laagste niveau van voor de crisis. Het aantal banen nam met 133 duizend toe. Dit blijkt uit nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt.

Sinds het CBS de spanning op de arbeidsmarkt meet, is het niet eerder voorgekomen dat het aantal vacatures het aantal werklozen overtrof. In het eerste kwartaal nam de spanning al flink toe, van 57 naar 73 vacatures per 100 werklozen. Het vorige record deed zich voor in het tweede kwartaal van 2019, met 93 vacatures op elke 100 werklozen.

Spanning op de Arbeidsmarkt ( Bron:CBS)
Spanning op de Arbeidsmarkt ( Bron:CBS)

Ontwikkeling Arbeidsmarkt, seizoensgecorrigeerd ( Bron:CBS)
Ontwikkeling Arbeidsmarkt, seizoensgecorrigeerd ( Bron:CBS)

Recordaantal openstaande vacatures
Eind juni stonden er 327 duizend vacatures open, 82 duizend meer dan aan het eind van het eerste kwartaal. Sinds het begin van de meting in 1997 is er van het ene kwartaal op het andere nooit zo’n grote toename geweest. De toename is ruim drie keer zo groot als de vorige recordgroei, 27 duizend in het tweede kwartaal van 1999.

Ook het aantal vacatures is hoger dan ooit gemeten. Niet eerder stonden er in Nederland meer dan 300 duizend vacatures open. Het hoogste niveau tot nu toe was 286 duizend openstaande vacatures in het vierde kwartaal van 2019. Bij het begin van de coronacrisis werd de stijgende trend, die in het tweede kwartaal van 2018 begon, abrupt onderbroken. Na het tweede kwartaal van 2020 nam het aantal vacatures weer toe.

Ontwikkeling openstaande vacatures, seizoensgecorrigeerd (Bron: CBS)
Ontwikkeling openstaande vacatures, seizoensgecorrigeerd (Bron: CBS)

Hoogste aantal nieuwe vacatures
Ook het record van nieuw ontstane vacatures werd ruimschoots overschreden. In de loop van het tweede kwartaal ontstonden 374 duizend nieuwe vacatures, 92 duizend meer dan in het eerste kwartaal. Het vorige record dateert van het vierde kwartaal van 2019 (316 duizend). Het aantal vervulde (inclusief vervallen) vacatures, 292 duizend, was 36 duizend hoger dan in het eerste kwartaal. Het grootste aantal vervulde en vervallen vacatures werd gemeten in het eerste kwartaal van 2020 (329 duizend).

Verdubbeling vacatures in de horeca
Net als in het voorgaande kwartaal stonden de meeste vacatures open in de handel (65 duizend), de zakelijke dienstverlening (52 duizend) en de zorg (45 duizend). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Het aantal vacatures bleef ook in het tweede kwartaal in alle bedrijfstakken toenemen. In de handel kwamen er 21 duizend bij, waardoor er 65 duizend vacatures openstonden en in de horeca verdubbelde het aantal naar 27 duizend. In de zakelijke dienstverlening nam het aantal vacatures met 11 duizend toe naar 52 duizend. Deze bedrijfstakken droegen voor meer dan de helft bij aan de totale toename van het aantal vacatures.

Openstaande vacatures, seizoensgecorrigeerd ( Bron: CBS)
Openstaande vacatures, seizoensgecorrigeerd ( Bron: CBS)

Ook vacaturegraad op hoogste niveau
De vacaturegraad nam in het tweede kwartaal verder toe van 30 naar 39. Dat wil zeggen dat er 39 vacatures waren per duizend banen van werknemers. Niet eerder stonden er zoveel vacatures open ten opzichte van het aantal banen. De hoogste stand tot nu werd halverwege 2019 bereikt met 34 vacatures per duizend banen.

De vacaturegraad is het hoogst in de horeca. Eind juni waren er in deze bedrijfstak 82 vacatures op duizend werknemersbanen. Ook in de bedrijfstak informatie en communicatie, die lange tijd de hoogste vacaturegraad had, bleef het personeelsgebrek fors, met een vacaturegraad van 77. In de horeca was de vacaturegraad aan het eind van het eerste kwartaal nog 44 en in de informatie en communicatie 64. In het onderwijs is de vacaturegraad het laagst (21).

Aantal banen stijgt met 133 duizend
Het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam met 133 duizend toe tot 10 856 duizend. Dat is een toename van 1,2 procent. Na de uitzonderlijke ontwikkelingen in het tweede en derde kwartaal van vorig jaar is het aantal banen nu nog 29 duizend lager dan het recordaantal van het eerste kwartaal van 2020 (10 885 duizend).

In deze cijfers zijn alle banen meegeteld, voltijd en deeltijd. De cijfers zijn inclusief de banen van mensen die vanwege de coronacrisis niet of minder kunnen werken, maar wel krijgen doorbetaald. Een dergelijke voorziening wordt vergemakkelijkt door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) (zie toelichting 1), die in verband met de coronacrisis is ingesteld om baanverlies en werkloosheid te beperken.

Grote toename werknemersbanen
Het aantal werknemersbanen steeg met 124 duizend, een toename van 1,5 procent. Dat is opnieuw een groeispurt, de grootste toename na de uitzonderlijke stijging in het derde kwartaal van 2020. Het totaal aantal werknemersbanen kwam daarmee op 8 523 duizend.

Het aantal banen van zelfstandigen nam toe met 9 duizend (0,4 procent) en kwam daarmee op het hoogste punt ooit bereikt (2 333 duizend). Ruim 1 op de 5 banen is daarmee een zelfstandigenbaan.

Herstel uitzendbureaus zet door
Bij de uitzendbureaus kwamen er 33 duizend banen bij in het tweede kwartaal, een stijging van 4,7 procent. Dit is de grootste toename sinds het vierde kwartaal van 1995. Na het forse verlies in het tweede kwartaal van 2020 met 15,7 procent, nam het aantal uitzendbanen in de kwartalen daarna geleidelijk aan weer toe.

Na de dalingen in de afgelopen twee kwartalen nam het aantal banen in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca weer met 46 duizend toe. Ook in alle overige bedrijfstakken (met uitzondering van de landbouw en visserij) kwamen er banen bij.


Ontwikkeling banen, seizoensgecorrigeerd, 2e kwartaal 2021 ( Bron: CBS)
Ontwikkeling banen, seizoensgecorrigeerd, 2e kwartaal 2021 ( Bron: CBS)

Toename van het aantal gewerkte uren
Werknemers en zelfstandigen werkten in het tweede kwartaal van 2021 in totaal ongeveer 3,4 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 1,0 procent meer dan een kwartaal eerder. Vanwege de steunmaatregelen van de overheid is het banenverlies relatief beperkt gebleven.

Werkloosheid verder gedaald in tweede kwartaal
Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 daalde het aantal werklozen met 27 duizend. Hiermee daalt de werkloosheid voor het derde kwartaal op rij. In het tweede kwartaal waren er 307 duizend mensen werkloos, 3,3 procent van de beroepsbevolking. Daarmee is de werkloosheid flink afgenomen. In het derde kwartaal van 2020 waren er nog 419 duizend mensen werkloos. Het niveau van voor de coronacrisis, 277 duizend werklozen in het eerste kwartaal van 2020 (3,0 procent), is daarmee nog niet bereikt. Bij werklozen gaat het om mensen zonder betaald werk die hier recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn om aan de slag te gaan (volgens de definitie van de International Labour Organization, ILO).

Aantal flexwerknemers licht toegenomen
In het tweede kwartaal waren er 1,7 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. Dat zijn er aanzienlijk minder dan de 2,0 miljoen in de tweede helft van 2018, na een scherpe daling aan het begin van de coronacrisis. In het tweede kwartaal van 2021 nam het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie licht toe in vergelijking met een jaar eerder.

Het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie nam in dezelfde periode toe, maar minder sterk dan in 2018, 2019 en begin 2020. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2020 steeg het aantal vaste werknemers met 94 duizend naar 5,8 miljoen. In dezelfde periode groeide het aantal zelfstandigen zonder personeel met 36 duizend naar 1,2 miljoen in het tweede kwartaal van 2021.

Meer baanvinders dan baanverliezers
De ontwikkeling van de werkloosheid is het resultaat van een aantal stromen. Er komen werklozen bij doordat werkenden hun baan verliezen en doordat mensen die eerder niet actief waren op de arbeidsmarkt (niet-beroepsbevolking) op zoek gaan naar werk. Omgekeerd vermindert het aantal doordat werklozen werk vinden of zich terugtrekken van de arbeidsmarkt. De afname van de werkloosheid in het tweede kwartaal kwam vooral doordat meer werklozen aan het werk gingen dan er werkenden hun baan verloren. Per saldo daalde de werkloosheid hierdoor met 27 duizend. Daarnaast was het aantal mensen dat stopte met het zoeken naar een baan (van werkloos naar niet-beroepsbevolking) vrijwel even groot als het aantal mensen dat op zoek ging naar werk (van niet-beroepsbevolking naar werkloos).

Vaker langdurig werkloos
Het aantal langdurig werklozen, degenen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk, bedroeg 90 duizend in het tweede kwartaal van 2021. Een jaar eerder waren dat er 69 duizend. Het percentage van alle werklozen die een jaar of langer op zoek zijn naar werk nam toe: van 20 in het tweede kwartaal van 2020 naar 29 in het afgelopen kwartaal. Door de forse toename van het aantal werklozen na het begin van de coronacrisis (tweede en derde kwartaal van 2020), was er toen een sterke groei van het aandeel dat korter dan een jaar werkloos is. Een relatief groot deel van hen stroomde vrij snel weer uit werkloosheid doordat ze werk vonden of stopten met zoeken naar werk. Maar er is ook een deel dat doorstroomde naar langdurige werkloosheid. Dit waren er in de eerste twee kwartalen van 2021 meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Minder arbeidspotentieel onbenut
De werkloosheidscijfers volgens de ILO-definitie omvatten niet alle mensen zonder werk die recent naar werk hebben gezocht of die direct zouden kunnen beginnen. Bovendien blijven deeltijdwerkers die meer uren willen werken buiten beschouwing. Het CBS brengt ook deze deelgroepen van het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel in kaart. In het tweede kwartaal van 2021 bestond het onbenut arbeidspotentieel uit 1,0 miljoen mensen, 143 duizend minder dan een jaar eerder. Bij het begin van de coronacrisis was toen het onbenut arbeidspotentieel aanzienlijk gegroeid.

Het onbenut arbeidspotentieel bestaat uit vier deelgroepen. Het ging in het afgelopen kwartaal naast 306 duizend werklozen (niet-seizoengecorrigeerd) om 216 duizend mensen die direct beschikbaar waren voor werk, maar niet recent hebben gezocht, en om 165 duizend mensen die niet beschikbaar waren, maar wel hebben gezocht. De vierde groep bestaat uit 354 duizend onderbenutte deeltijdwerkers. In tegenstelling tot de andere groepen hebben zij wél betaald werk. Zij werken echter minder dan 35 uur per week in de hoofdbaan, willen meer uren werken en zijn hier ook direct voor beschikbaar.

De daling van het onbenut arbeidspotentieel in het tweede kwartaal van 2021 ten opzichte van een jaar eerder is het gevolg van een daling van het aantal personen dat direct beschikbaar is maar niet heeft gezocht in deze periode (-69 duizend). Daarnaast daalde ook het aantal werklozen (-43 duizend) en het aantal onderbenutte deeltijdwerkers (end). Het aantal mensen dat gezocht heeft naar werk, maar hiervoor niet beschikbaar is, is juist toegenomen in vergelijking met een jaar eerder (+21 duizend).Kaag en Bijleveld reageren eindelijk, ons ambassadepersoneel zit nog vast, evacuatie vluchten hervat

De islamitische Taliban hebben gisteren na een mars van dagen de macht overgenomen in de hoofdstad Kabul. President Ghani is het land ontvlucht. 

Zie ook:Taliban roept de overwinning uit: chaos op vliegveld Kabul, VS sturen 1000 soldaten extra 

De Taliban regeerden eerder van 1996 tot 2001 over Afghanistan. Hun radicale interpretatie van de sharia met draconische straffen om hun idee van een "staat van God" af te dwingen wordt internationaal gevreesd en afgekeurd. Vrouwen en meisjes werden systematisch onderdrukt, kunstenaars en media gecensureerd, mensenrechtenschendingen waren aan de orde van de dag. Hoewel de Taliban nu aangeven een 'vreedzaam en inclusief' Afghanistan nastreven zijn er maar weinig mensen die daar in geloven.

De nieuwste berichten staan bovenaan dit nieuwsblog.

Updates tot 17 augustus 1.00 uur:

 • Oostenrijk stelt deportatiecentra voor Afghanen voor 
  Nadat deportaties naar Afghanistan na de overwinning van de Taliban niet meer mogelijk worden geacht, roept Oostenrijk op tot alternatieven. "Deportatiecentra in de regio rond Afghanistan zouden een mogelijkheid zijn", legt minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer uit. Hiervoor is de steun van de Europese Commissie nodig. Samen met minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg roept hij op tot een speciale bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken van de EU, die zo snel mogelijk moet worden bijeengeroepen. "De strijd tegen illegale migratie is een van de grootste uitdagingen in een wereld die wordt gekenmerkt door globalisering - vooral voor Oostenrijk", legt Nehammer uit.
 • Nederlandse ambassadepersoneel nog in Afghanistan
  Het Kabinet maakt zich 'ernstige zorgen' over de Nederlanders die nog in Afghanistan zijn. Het ambassadepersoneel wacht op een vliegtuig dat ze naar veiliger oorden kan brengen. Het toestel kon niet eerder landen vanwege de chaos op het vliegveld in Kabul. Het kabinet maakt zich ook zorgen over de situatie van Afghanen die voor Nederland of bondgenoten hebben gewerkt. De procedure om tolken naar Nederland te krijgen is vereenvoudigd. Dat hebben ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken), Ank Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) aan de Tweede Kamer laten weten in een brief. Dinsdag wordt er in de Tweede Kamer een debat gehouden over de situatie in Afghanistan. Eerder vandaag werd al bekend dat het Nederlandse ambassadepersoneel naar een veiliger heenkomen waren gebracht zonder het lokale personeel in te lichten.
 • De eerste Duitse evacuatievlucht van de Bundeswehr heeft Kabul verlaten 
  De eerste Duitse evacuatievlucht heeft Kabul verlaten en is nu op weg naar Tasjkent in Oezbekistan. Zoals aangekondigd door het federale ministerie van Defensie is de A440M dinsdagnacht opgestegen in de Afghaanse hoofdstad. Minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer wil tot 600 Duitse soldaten ter beschikking stellen om de evacuatieoperatie in Afghanistan veilig te stellen.
 • Rusland: Kabul onder Taliban veiliger dan onder Ghani 
  De Russische ambassadeur in Afghanistan, Dmitry Zhirnov, prees het optreden van de Taliban. Hun benadering is "goed, positief en feitelijk", zegt hij tegen de omroep Echo Moskou. "De situatie in Kabul is nu beter onder de Taliban dan onder Ashraf Ghani", zei Schirnov, verwijzend naar de Afghaanse president die gisteren het land ontvluchtte. 
 • Bangladesh wil geen mensen uit Afghanistan opnemen 
  Bangladesh wijst naar eigen zeggen een verzoek af van de VS om tijdelijk mensen uit Afghanistan op te nemen. Minister van Buitenlandse Zaken AK Abdul Momen rechtvaardigde het besluit met het feit dat het land met 160 miljoen inwoners in Zuid-Azië al dichtbevolkt is en moeite heeft met het opvangen van honderdduizenden andere vluchtelingen. In 2017 vluchtten honderdduizenden moslims van de Rohingya-minderheid uit het overwegend boeddhistische buurland Myanmar naar Bangladesh. Ze vluchtten uit angst voor brute aanvallen door het leger in Myanmar. Nu wonen ze in overvolle kampen in Bangladesh. 
 • Luchthaven Kabul heropend voor vluchtoperaties 
  De luchthaven in de Afghaanse hoofdstad Kabul hervat haar activiteiten na enkele uren gesloten te zijn geweest. Dit zegt de Amerikaanse generaal Hank Taylor in het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het vliegverkeer was eerder tijdelijk stilgelegd omdat duizenden Afghanen het vliegveld bestormden nadat de radicaal-islamitische Taliban Kabul binnentrokken. 
 • Biden verdedigt terugtrekking troepen uit Afghanistan 
  De Amerikaanse president Joe Biden verdedigt het besluit om troepen terug te trekken uit Afghanistan. "Ik sta volledig achter mijn beslissing", zei Biden in een toespraak tot de natie. Het was nooit de taak om een natie op te bouwen in Afghanistan, maar om terrorisme te bestrijden. Amerikaanse soldaten zouden niet moeten sterven in een oorlog die Afghaanse soldaten niet willen vechten, zei Biden. De VS zullen, indien nodig, zo snel mogelijk reageren op terrorisme in Afghanistan. Volgens Biden kunnen de VS effectief islamistische terroristische groeperingen zoals al-Qaeda bestrijden, zelfs zonder een permanente militaire aanwezigheid in het land waar de terroristen zich bevinden. Het Amerikaanse leger laat dat ook zien in andere landen zoals Somalië of Jemen, zegt Biden in het Witte Huis. Desnoods kan dat in de toekomst ook in Afghanistan, zei hij met het oog op de op handen zijnde terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Het was Bidens eerste publieke verklaring sinds de militante islamitische Taliban aan de macht kwam in Afghanistan.
 • Amerikaans leger wil de luchthaven in Kabul verder beveiligen
  Het Amerikaanse leger blijft proberen de landingsbaan op de luchthaven van Kabul veilig te stellen om evacuatievluchten te garanderen. De VS hadden een tijdvenster van 72 uur ingesteld voor de evacuatie van het eigen ambassadepersoneel. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Duitsland ook een toegangelijke luchthaven beloofd voor de 14 dagen daarna. RTL/ntv vernam dit uit kringen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Groot-Brittannië stuurt 200 extra soldaten naar Kabul
  Londen is van plan om tijdens de evacuatie van Britse burgers en Afghaanse hulpverleners 200 extra soldaten naar Kabul te sturen. Dat maakte het Britse ministerie van Defensie bekend nadat vorige week 600 strijdkrachten naar Afghanistan waren gestuurd. De soldaten moeten helpen om de overgebleven Britse burgers en Afghaanse helpers van het Britse leger zo snel mogelijk het land uit te krijgen. 

Updates tot 21.30 uur:

 • Macron: Afghanistan mag niet opnieuw een "toevluchtsoord voor terrorisme" worden 
  De Franse president Emmanuel Macron waarschuwt voor een heropleving van het internationale terrorisme. "Afghanistan mag niet het toevluchtsoord voor terrorisme worden dat het ooit was", zei Macron in een televisietoespraak in zijn zomerresidentie Fort de Brégançon aan de Middellandse Zee. Rusland, de VS en Europa moeten samenwerken om dit te bereiken, eiste hij. Macron kondigde ook een gezamenlijk EU-initiatief met Duitsland aan tegen de verwachte vluchtelingencrisis. 
 • Taliban veroveren het civiele gebied van de luchthaven in Kabul
  Terwijl de evacuaties vanaf het militaire gedeelte van de luchthaven van Kabul blijven stagneren, brengen de Taliban de civiele sector onder hun controle. Dit meldt NBC News-verslaggever Richard Engel. 
 • De grootste vlag van Afghanistan is gestreken
  In de Afghaanse hoofdstad Kabul wordt na de feitelijke machtsovername door de militante islamitische Taliban de grootste vlag van het land, de nationale vlag, ingehaald. Dat laten tv-beelden zien. De vlag is een geschenk uit India en werd voor het eerst gehesen in 2014 op de Wasir Akbar Khan-heuvel, een heuvel in het centrum van de stad. Het werd beschouwd als een soort herkenningspunt, was een populaire fotomoment en was van veraf te zien. Het is onduidelijk of er op korte termijn een Taliban-vlag gehesen moet worden. 
 • Britse sancties zijn afhankelijk van het gedrag van de Taliban 
  De Britse minister van Buitenlandse Zaken maakt sancties tegen een door de Taliban geregeerd Afghanistan afhankelijk van het gedrag van de islamisten. Dominic Raab voegde eraan toe dat zijn regering aan het onderzoeken was welke toezeggingen zouden worden gedaan met betrekking tot vluchtelingen.
 • Taliban hebben geen toegang tot krediet in de VS 
  Volgens een Amerikaanse regeringsfunctionaris zullen de radicale islamitische Taliban geen toegang hebben tot krediet in de VS. "De reserves van de centrale bank van de Afghaanse regering, die zich in de VS bevinden, worden niet ter beschikking gesteld van de Taliban", zei de Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger van het persbureau AFP. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bedroegen de reserves van de Afghaanse centrale bank eind april 9,4 miljard dollar (acht miljard euro). Een groot deel van het geld bevindt zich buiten Afghanistan, zei IMF. Het is nog onduidelijk hoe groot de hoeveelheid is die in de VS ligt opgeslagen. Washington zou ook de uitbetaling van hulp van het IMF of de Wereldbank voor Afghanistan kunnen blokkeren. In juni gaf het IMF de laatste tranche vrij van een lening van $ 370 miljoen aan Afghanistan om de economie van het land te stimuleren tijdens de Corona-crisis. 
 • Amerikaans leger: de luchthaven van Kabul is momenteel gesloten 
  Volgens de VS zijn er om veiligheidsredenen  momenteel geen starts of landingen op de luchthaven van Kabul. Het is onduidelijk wanneer deze worden hervat, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Hij bevestigt een bericht van Reuters dat Amerikaanse veiligheidstroepen twee mensen hebben vermoord. Er is geen bewijs dat het de Taliban waren, zei de woordvoerder. Een Amerikaanse soldaat raakte gewond. 
 • Duitse reddingspiloot mag niet landen in Kabul
  Het  Duitse transportvliegtuig A400M mag niet landen op het vliegveld in Kabul. De machine heeft geen landingsvergunning, meldt de krant "Bild". De reden zou de chaos op de landingsbaan moeten zijn. Pas als Amerikaanse soldaten de landingsbaan hebben vrijgemaakt, kunnen ze landen. Zolang de vliegtuigen boven de luchthaven cirkelen. De machine startte maandagochtend vroeg vanaf vliegbasis Wunstdorf. Volgens veiligheidskringen zal het heen en weer vliegen tussen Kabul en de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent om zoveel mogelijk mensen te evacueren. 
 • VN meldt massale mensenrechtenschendingen bij vooral meisjes en vrouwen  
  VN-secretaris-generaal Antonio Guterres spreekt de Veiligheidsraad in New York toe over "verschrikkelijke berichten over ernstige mensenrechtenschendingen in het hele land". Vooral vrouwen en meisjes worden getroffen. De Veiligheidsraad moet "alle beschikbare middelen gebruiken om de wereldwijde terroristische dreiging in Afghanistan te bestrijden". De Russische VN-ambassadeur zegt tegen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat paniek geen zin heeft. Een groot bloedbad onder de burgerbevolking is voorkomen, legt Wassili Nebensja verder uit. Zijn regering zal met de Taliban communiceren "ongeacht de zich ontwikkelende situatie".
 • Taliban zoeken onderduikadressen van Afghaans personeel NATO troepen 
  Volgens Afghaanse helpers voor de internationale troepen die eerder in Kabul waren gestationeerd zijn de Taliban intensief op zoek naar hun onderduikadressen. De radicaal-islamitische militie zou in een van de safehouses hebben gezeten waar voorheen Afghaans personeel was gehuisvest. Dat meldt de voorzitter van het sponsornetwerk voor lokale Afghaanse arbeiders van de NATO troepen, Marcus Grotian, op Facebook. "Deze waren leeg omdat we de safehouses 4 uur geleden hebben gesloten", schrijft Grotian. 
 • Amerikaanse soldaten doden twee gewapende mannen op de luchthaven van Kabul 
  Amerikaanse soldaten hebben twee gewapende mannen op de luchthaven van Kabul gedood. Te midden van duizenden mensen, zwaaiden twee mannen "dreigend" met hun wapens, zei een vertegenwoordiger van het Pentagon. Bij de rellen zouden in totaal zeven mensen zijn omgekomen, onder wie mensen die zijn gevallen van het opstijgende Amerikaanse transportvliegtuig. 
 • Evacuatievluchten vanuit Kabul kunnen worden hervat 
  Volgens de VS worden de militaire evacuatievluchten op de luchthaven van Kabul binnenkort hervat. Dit zegt een regeringsfunctionaris in Washington. De vluchten waren tijdelijk opgeschort vanwege de chaotische situatie op de luchthaven. 
 • Ex-adviseur van Trump John Bolton: Afghanistan valt terug in de middeleeuwen 
  Volgens voormalig nationaal veiligheidsadviseur John Bolton zal Afghanistan "terugvallen in de 15e eeuw"als gevolg van de Taliban-overname. De militante islamitische Taliban is een groep van 'middeleeuws, religieus fanatisme', vertelde Bolton aan het NPR-radiostation. De Taliban hebben geen interesse in samenwerking met de internationale gemeenschap en zullen binnenkort weer bescherming bieden aan islamistische terroristische groeperingen, waarschuwt hij. De Republikein Bolton was de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties onder ex-president George W. Bush en was een tijdlang nationaal veiligheidsadviseur van voormalig president Donald Trump.
 • Merkel: Duitsland moet 10.000 mensen uit Afghanistan evacueren
  Duitsland moet mogelijk tot10.000 mensen uit Afghanistan evacueren, zei bondskanselier Angela Merkel maandag tegen partijgenoten, volgens partijbronnen.Dat omvat 2.500 Afghaanse ondersteunende medewerkers, evenals mensenrechtenactivisten, advocaten en anderen die volgens de regering gevaar lopen als ze in het land blijven nadat de Taliban Kabul innamen.

Updates tot 16.45 uur:

 • Mensen blokkeren de startbaan: vliegtuigen in Kabul kunnen niet opstijgen
  Er vertrekken momenteel geen evacuatievliegtuigen op de luchthaven van Kabul,meldt persbureau Reuters . Als reden wordt genoemd dat mensen die het land willen ontvluchten uit wanhoop de start- en landingsbanen blokkeren. Het dodental op het vliegveld van Kabul is inmiddels opgelopen tot 7.
 • China klaar voor "vriendschappelijke betrekkingen" met de Taliban
  Na de verovering van Kabul door de Taliban, verklaart China zich bereid tot "vriendschappelijke betrekkingen" met de nieuwe heersers in Afghanistan. "China respecteert het recht van het Afghaanse volk om onafhankelijk over hun eigen lot te beslissen en is bereid (...) vriendschappelijke en coöperatieve betrekkingen met Afghanistan te onderhouden", zei de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Hua Chunying in Peking. China en Afghanistan delen een grens van 76 kilometer.
 • Russische ambassade: president Ghani vluchtte met auto's en helikopters vol geld
  Volgens de Russische ambassade in Kabul is de Afghaanse president Ashraf Ghani het land ontvlucht met vier auto's en een helikopter vol geld. Dat meldt het Russische persbureau RIA. Ghani moest wat geld achterlaten omdat niet al het geld erin paste. "Vier auto's zaten vol geld. Ze probeerden een ander deel van het geld in een helikopter te proppen, maar het paste niet allemaal. Daardoor bleef een deel van het geld op het asfalt liggen", citeerde RIA-ambassadewoordvoerder Nikita Ishchenko. 
  • Taliban zamelen wapens in van burgers in Kabul
   Talibanstrijders zijn begonnen met het inrzamelen van wapens bij burgers in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Mensen hebben deze wapens niet meer nodig voor persoonlijke bescherming, zegt een vertegenwoordiger van de Taliban. "We begrijpen dat mensen de wapens bewaarden voor hun persoonlijke veiligheid. Nu kunnen ze zich veilig voelen. We zijn hier niet om onschuldige burgers kwaad te doen", vertelde de islamist aan Reuters.

Updates tot 13 uur:

  • Mensonterende chaos op vliegveld Kabul
   Veel Afghanen zijn bang voor de Taliban: op sociale netwerken circuleren steeds meer video's en foto's die grote wanhoop tonen en afschuw veroorzaken. Mensen klimmen over de metershoge betonnen muren op het vliegveld van Kabul, chaos heerst op het vliegveld, Amerikaanse soldaten lossen waarschuwingsschoten om de menigte in het gareel te houden en er zijn tot nu toe 5 mensen omgekomen in het gedrang. Slechts een fractie van de duizenden mensen kan daadwerkelijk mee het vliegtuig in, anderen hebben minder geluk. Mensen proberen zich te verstoppen in het landingsgestel of zich je vast te houden aan de vleugels van het vliegtuig.
   • Taliban schakelen muziekzenders uit en verwijderen tv-series uit het programma 
    Afghaanse media- en televisiestations werken slechts in zeer beperkte mate. Zo zenden de populaire tv-zenders ToloNews of Ariana niet meer live uit. Gisteren lieten ze praktisch alleen herhalingen zien. Pure muziekzenders zijn volgens bewoners momenteel niet meer beschikbaar in Kabul. Ook programma's met vrouwen worden slechts in beperkte mate getoond. Ook Turkse series, die door conservatieve Afghanen werden bekritiseerd als inconsistent met de Afghaanse waarden, zelfs voordat de Taliban het overnam, zijn uit de programering gehaald.
   • Taliban-vertegenwoordiger: "De situatie is vredig" 
    Volgens een vertegenwoordiger van de Taliban is de situatie in Afghanistan rustig. "De situatie is vredig", zegt hij, verwijzend naar berichten uit verschillende delen van het land. Er zijn geen botsingen tussen de Taliban en voormalige veiligheidstroepen of burgers van de regering.
   • Amerikaanse soldaten lossen waarschuwingsschoten op de luchthaven van Kabul
    Amerikaanse soldaten schoten in de lucht op de luchthaven van Kabul om een enorme menigte op het asfalt onder controle te krijgen. "Ik ben heel bang. Je hoort veel schoten in de lucht", zegt een getuige van persbureau AFP. Nadat de radicale islamitische Taliban Kabul hadden ingenomen, verzamelden duizenden Afghanen zich op het vliegveld in de hoop op een ontsnappingsroute.
    Een video gepost op Twitter door BBC-journalist Nicola Careem toont mensen op de landingsbanen van de luchthaven van Kabul die wanhopig proberen in een van de vliegtuigen te komen die op de loopplank klimmen.
   • Trump roept Amerikaanse president Biden op om af te treden
    Zodra de Taliban Kabul was binnengevallen, vroeg de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn opvolger Joe Biden om af te treden. Het wordt tijd dat Biden "in schaamte ontslag neemt voor wat hij heeft toegestaan in Afghanistan", zei Trump zondag. Hij bekritiseerde ook het immigratie-, economische en energiebeleid van Biden. Onder Trump begonnen in 2018 de eerste directe gesprekken tussen de Amerikaanse regering en de Taliban in Doha in Qatar. De gesprekken resulteerden op 29 februari 2020 in een akkoord, waarin een tijdschema voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen werd vastgelegd. De terugtrekking werd intussen uitgesteld, maar begon toen in mei onder Trumps opvolger Biden. Tegelijkertijd met de VS trokken ook de andere NAVO-troepen zich terug uit Afghanistan.
   • Grote luchtvaartmaatschappijen vermijden het Afghaans luchtruim 
    Grote luchtvaartmaatschappijen zoals United Airlines, British Airways en Virgin Atlantic zeggen niet langer boven het luchtruim van Afghanistan te zullen vliegen. De reden is de huidige ontwikkeling in het land. Luchtvaartmaatschappijen zijn voorzichtiger geworden bij het vliegen over conflictgebieden na het neerschieten van de MH17 boven Oekraïne in 2014 en het neerschieten van een machine in Iran in 2020.
   • Taliban: Buitenlandse militaire officieren moeten Afghanistan verlaten 
    Alle buitenlandse troepen moeten Afghanistan verlaten voordat de herstructurering van de regering begint, vertelde een Taliban-leider, die niet met naam genoemd wil worden, via de telefoon aan Reuters. Maar het is nog te vroeg om te zeggen hoe de regering zal worden overgenomen. Hij voegde eraan toe dat Taliban-strijders in Kabul zijn gewaarschuwd de burgers niet bang te maken. Daarnaast moeten burgers hun normale dagelijkse bezigheden kunnen hervatten. 
   • Republikeinen vallen Biden aan voor "mislukte" terugtrekking uit Afghanistan
    De Amerikaanse president Joe Biden staat in het kruisvuur van vooraanstaande Republikeinen na de verovering van de militante islamitische Taliban in Afghanistan. De "mislukte terugtrekking" uit Afghanistan en de "hectische evacuatie" van Amerikanen en Afghaanse hulpverleners is een "beschamende mislukking van het Amerikaanse leiderschap", zei de Republikeinse minderheidsleider Mitch McConnell van de Senaat. De VS zouden de kans hebben gehad om "deze catastrofe te vermijden". De prominente Republikeinse Liz Cheney zei: "Wat we op dit moment in Afghanistan zien, is wat er zal gebeuren als Amerika zich terugtrekt uit de wereld." De toenmalige president Donald Trump en Biden zouden hiervoor verantwoordelijk zijn, vertelde ze aan ABC. Amerikaanse bondgenoten zouden zich afvragen of ze zelfs op de Verenigde Staten konden rekenen, zei Cheney. Ze is de dochter van voormalig vice-president Dick Cheney. Het was slechts een kwestie van tijd voordat de terroristische groepering Al-Qaeda weer opdook in Afghanistan, schreef de Republikeinse senator Lindsey Graham op Twitter. "President Biden lijkt zich niet bewust van de terroristische dreiging die uitgaat van een door de Taliban geregeerd Afghanistan."
  • Ex-minister van Defensie van de VS:  we waren de weg kwijt in Afghanistan
   De voormalige Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel heeft een vernietigende getuigenis afgelegd over de Amerikaanse militaire operatie in Afghanistan. "We hebben de cultuur nooit begrepen, we hebben de religie, het tribalisme, de geschiedenis nooit begrepen", zei de Republikeinse Hagel, tegen CNN. "Je bent gedoemd te mislukken als je dit niet begrijpt. En als je als bezettende macht 20 jaar op één plek blijft, loopt het niet goed af (...) omdat uiteindelijk veel mensen je zullen zien als een bezetter." Hagel benadrukte dat de VS veel goede dingen hadden gedaan om een beter land te creëren. Hij zei echter ook: "Ik denk dat we zijn afgedwaald en niet echt begrepen wat we aan het doen waren."
  • Taliban wil relaties met de internationale gemeenschap
   Een woordvoerder van de Taliban heeft tegen Al Jazeera gezegd dat ze graag betrekkingen zou hebben met de internationale gemeenschap. "We vragen alle landen en organisaties om met ons om de tafel te gaan zitten om alle problemen op te lossen", zegt Politbureau-woordvoerder Mohammed Naeem. Hij voegde eraan toe dat de Taliban de rechten van vrouwen en minderheden en de vrijheid van meningsuiting respecteerden wanneer deze in overeenstemming waren met de sharia.
Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
review
Sonic Frontiers
special
AI Picture Gallery #57
special
Random Pics van de Dag #795
review
Ralph Fiennes serveert in The Menu een avondmaal om nooit te vergeten
special
AI Picture Gallery #56
©FOK.nl e.a.