FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 augustus 2021

AZ krijgt flinke dreun van Celtic in kwalificaties Europa League

AZ moet volgende week flink aan de bak om nog de groepsfase van de Europa League te halen. In Glasgow werd er van Celtic met 2-0 verloren. AZ moet nu in elk geval drie keer scoren in de return volgende week in Alkmaar. 

AZ kwam op Celtic Park wel goed de startblokken met fraai aanvalsspel waar tenminste de in de basis debuterende aanwinst Vangelis Pavlidis had moeten scoren. Zijn inzet eindigde na ingrijpen van voormalig Engels keeper-international Joe Hart op de paal. Zakaria Aboukhlal had even daarvoor een niet veel kleinere kans. De in de voorbereiding goed spelende buitenspeler kon zijn evenwicht niet bewaren op weg naar het doel van Hart. Een gevaarlijk schot van hem werd gepareerd.

De eerste grote kans van de thuisploeg was na elf minuten wel meteen raak. Celtic-middenvelder Tom Rogic gaf de bal voor bij de tweede paal, waar Furuhashi de bal achter doelman Tobie Verhulst tikte.  De doelman zorgde ervoor dat de thuisclub niet verder uitliep.  Na een uur was het dan toch weer raak. De dertigjarige James Forrest zette de 2-0 eindstand op het scorebord. De Schot, die zijn hele carrière bij Celtic onder contract staat, liet Verhulst via het been van Timo Letschert kansloos.

AZ speelt komend weekeinde niet in de eredivisie zodat het zich goed kan voorbereiden op de return in Alkmaar volgende week. Er is genoeg huiswerk te doen voor de Alkmaarders. In elk geval om uit te zoeken hoe de eerste goal van het seizoen gemaakt moet zien te worden. De groepsfase voor de Europa League is nog ver weg. Bij een nederlaag is er altijd nog de Conference League. 

Dames FC Twente en PSV door in kwalificaties Champions League

De vrouwen van FC Twente en PSV hebben zich geplaatst voor de volgende ronde van het kwalificatietoernooi voor de Champions League. Landskampioen Twente boekte een grote zege op de kampioen van Georgië. PSV had moeite met Lokomotiv Moskou. 

FC Twente was met 9-0 veel te sterk voor WFC Nike uit Georgië. Uitblinker aan Twentse zijde was Fenna Kalma, die alleen in de eerste helft al vier keer het net wist te vinden. De openingstreffer kwam op naam van Stolze, na een assist van Kalma. De doelpunten in de tweede helft werden gemaakt door Kaptein, Dijkstra, Keijzer en Renate Jansen.

In de tweede kwalificatieronde neemt FC Twente het komende zaterdag op tegen het Servische Spartak Subotica, dat met 5-2 te sterk was voor Peamount United uit Ierland. 

PSV had veel meer moeite met Lokomotiv Moskou. De keepers leken de bibbers te hebben in de openingsfase. Sari van Veenendaal zag er niet goed uit bij een Russische vrije trap. De bal verdween via Anna Belomyttseva langs haar heen in het doel. Esmee Brugts maakte snel gelijk. Haar inzet na een assist van Naomi Pattiwael leek houdbaar maar werd niet gekeerd door Viktoriya Nosenko.

In de 65ste minuut kwam PSV op voorsprong. Desiree van Lunteren nam de corner, Maruska Waldus ging het duel met de doelvrouw aan, Amalie Thestrup schermde de bal af en legde terug op Walrus; 2-1. Met de laatste actie van de wedstrijd besliste Thestrup het duel. Haar eerste goal voor PSV betekende de 3-1eindstand.

PSV zit in de League-route van het kwalificatieschema en treft ploegen die geen kampioen zijn geworden in sterke competities. Het werd Arsenal de nummer drie van de Engelse Super League. Eerder deze woensdag won Arsenal met 4-0 van FK Okzhetpes uit Kazachstan. 

De duels staan gepland voor zaterdag. De winnaars van die duels gaan naar de playoffs voor de 12 overgebleven tickets voor de groepsfase van de Champions League. De kampioenen Barcelona (Spanje en titelverdediger), Paris Saint-Germain (Frankrijk), Bayern München (Duitsland) en Chelsea (Engeland) geplaatst hebben zich al geplaatst voor de groepsfase. Via de kwalificatie volgen dus nog 12 ploegen.

Random Pics van de Dag #392

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Islamitische geleerden bepalen lot Afghaanse vrouwen'

De rol van de vrouw in het hedendaagse Afghanistan hangt aan een zijden draadje. Een Talibanleider meldde aan nieuwsorganisatie Reuters dat een raad van Islamitische geleerden een beslissing zal gaan nemen over de rol van de vrouw, inclusief het recht op werken en onderwijs en hoe zij zich zouden moeten kleden.

"Onze geleerden gaan beslissen of meisjes naar school mogen", aldus Waheedullah Hashimi. "Ze zullen ook vertellen of vrouwen een sluier moeten dragen, of een boerka of iets dergelijks. Dat is aan hen."

Dinsdag meldde de woordvoerder van de Taliban, Zabihullah Mujahid, nog dat vrouwen mochten werken en studeren en dat zij een actieve rol in de islamitische samenleving zouden gaan vervullen.

In de periode van 1996 tot 2001, tijdens de eerste Talibanrevolutie, mochten meisjes niet meer naar school en vrouwen moesten buiten boerka's aan en ze mochten alleen naar buiten indien zij in het bijzijn van een mannelijk familielid waren.

Indien de regels werden gebroken, kwam de religieuze politie vaak langs om publiekelijk duidelijk te maken dat dit niet volgens de islamitische normen was. Vaak gevolgd door stokslagen.

Westerse landen hebben de Taliban al laten weten dat zij de nieuwe leiders van Afghanistan op hun daden zullen beoordelen, inclusief de behandeling van vrouwen en meisjes.

Hashimi leek echter niet onder de indruk. "De Afghanen zijn voor 99,99 procent moslim en zij geloven in de islam. Als je in wetten gelooft, dan moet je ook leven naar die wetten. We hebben een raad, een zeer wijze raad. Zij zullen een wijze beslissing nemen."

Dam tot Damloop definitief afgelast

Sportorganisatie Le Champion heeft vanmiddag bekendgemaakt dat de Dam tot Damloop voor het tweede jaar op rij niet doorgaat. Het evenement zou op 18 en 19 september plaatsvinden.

"De risico's rondom het evenement zijn te groot om het door te laten gaan", aldus de organisatie. In samenspraak met de betrokken gemeenten heeft de organisatie dit moeten besluiten. Aanleiding zijn de meeste actuele coronamaatregelen die dat weekend gelden, laat de organisatie weten.

Normaal gesproken tellen de loop, de wandeltocht en de fietsclassic bij elkaar 85 duizend deelnemers. Dit jaar zouden er dertig à veertig procent minder mensen meedoen dan normaal.

Volgens race director Jan Willem Mijderwijk is het organiseren nu nog onverantwoord. "Niet de race zelf, maar het begin- en eindpunt vormen een probleem. Daar komen alle deelnemers samen." Ook is het lastig het publiek te handhaven. "Het evenement is open toegankelijk, dus we kunnen niet garanderen dat mensen die afstand bewaren. Testen zou voor deelnemers mogelijk zijn, maar niet voor het publiek."

Mijderwijk zegt dat het natuurlijk te verwachten was, maar dat desondanks de teleurstelling overheerst. "Vrijwilligers, partners, deelnemers en de organisatie kijken al meer dan een jaar uit naar dit evenement." Dit jaar zal er geen alternatief plaatsvinden. De tickets worden automatisch omgezet naar een inschrijving voor volgend jaar, geld terugvragen is niet mogelijk.

De hardloopwedstrijd wordt onder normale omstandigheden ieder jaar georganiseerd. Het parcours is tien mijl (16,1 km) lang en loopt van de Prins Hendrikkade in Amsterdam naar de Peperstraat in Zaandam.

Medegevangene legt belastende verklaring af tegen Jos Brech

Een medegedetineerde heeft een verklaring afgelegd ten nadele van Jos Brech, de man die veroordeeld is voor het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen in 1998. Brech is tegen deze uitspraak in hoger beroep  gegaan. Volgens de gevangene heeft Brech met hem gesproken over de zaak. Wat Brech precies verteld zou hebben is niet bekend, maar het Openbaar Ministerie neemt de verklaring zeer serieus.

Brech is in juli opnieuw gehoord door de politie. De medegevangene is op 3 juni door de politie als getuige gehoord. In het politieverhoor op 2 juli heeft Brech de verklaring van de gevangene betwist. Hij zei ‘nooit met wie dan ook inhoudelijk over de hoofdzaak te hebben gesproken, ook niet met de gedetineerde'. Lees verder bij de Gelderlander.

“Indonesië moet oorlogsmisdaden erkennen”

Indonesië moet de oorlogsmisdaden, die Indonesiërs tijdens de Bersiap tegen (Indische) Nederlanders hebben begaan, erkennen. Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), heeft Indonesië daartoe opnieuw opgeroepen.

Het is vandaag precies 76 jaar geleden dat de Republiek Indonesië werd uitgeroepen. De proclamatie zou later het startschot blijken van wat nu de Bersiap is gaan heten, dat Maleis is voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.0 00 vermisten.

Er zijn meerdere aanwijzingen dat Indonesische (para-)militaire functionarissen de moordpartijen op diverse plekken hebben aangestuurd. In tegenstelling tot Nederland heeft Indonesië echter nooit kritisch gereflecteerd op de door haar onderdanen gepleegde oorlogsmisdaden jegens weerloze burgers. In een open brief roept FIN-voorzitter Hans Moll de Indonesische president vandaag op om alsnog erkenning en excuses aan te bieden aan Nederland. Tot op de dag van vandaag weigert Indonesië dit. Moll vindt het inmiddels hoog tijd dat dit alsnog gebeurt.

MotoGP-coureur Valentino Rossi wordt vader

Valentino Rossi en zijn verloofde Francesca Sofia Novello verwachten een kindje. Dit heeft de negenvoudig wereldkampioen zojuist bekend gemaakt op Instagram en Twitter.

Rossi, die twee weken geleden nog bekend maakte dat hij na dit seizoen stopt in de MotoGP, doet zijn bijnaam eer aan en heeft zich voor de gelegenheid verkleed als een vrij letterlijke Doctor. Met een stethoscoop op de al wat bolle buik van de 27-jarige 'Franci' geeft de italiaan aan dat ze een meisje zullen krijgen. Op Valentijdsdag zei Novello al te dromen van een kind met de wereldberoemde racer, maar dat een huwelijk voor haar niet per se belangrijk is. Haar droom van moeder worden is nu dus uitgekomen.

Rossi en het Italiaanse model zijn ruim vier jaar samen en sinds 2019 verloofd.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Valentino Rossi (@valeyellow46)

Philipsen voor tweede keer de snelste in Ronde van Spanje

Jasper Philipsen heeft voor de tweede maal deze Ronde van Spanje een etappe gewonnen. In de vijfde rit was de Belg van Alpecin-Fenix te snel voor Fabio Jakobsen. In het algemeen klassement verloor Rein Taaramäe door een val zijn leiderstrui aan de Fransman Kenny Elissonde.

Opnieuw kregen we een vlakke etappe in de Ronde van Spanje. In de etappe tussen Tarancón en Albacete over 185 kilometer reden lang drie renners vooruit, alleen in de laatste twintig kilometer werden ze weer ingelopen. De wind zorgde voor nerveus gedrag in het peloton en de resulteerde op tien kilometer in een grote valpartij, met daarbij klassementsrijder Taaramäe. Ook Romain Bardet was betrokken bij de valpartij en kan een goed klassement vergeten.

Alle sprinters waren wel aanwezig en konden we voor de derde keer deze Vuelta sprinten voor de dagzege. Daarin was Philipsen duidelijk de snelste voor Jakobsen, die dinsdag nog de etappe wist te winnen.

COVID-19: 2.824 positief getesten en 7 doden, totaal 1.909.211 en 17.927

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.824 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.909.211 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 59 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 469 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 14 patiënten opgenomen, er liggen nu 212 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 7 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.927 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Andersdenkenden: 'sperma van ongevaccineerden is de nieuwe Bitcoin'

Complottheoriëen zijn booming tijdens de COVID-19-pandemie. Sommigen verspreiden niet alleen angst en onrust, maar wekken zelfs de hoop op toekomstige rijkdom voor de ongevaccineerde mannen.

Sinds het begin van de C19-vaccinatiecampagnes hebben veel theorieën over de gevolgen van het C19-vaccin zich snel verspreid. Tegenstanders van vaccinatie raadden dringend mensen af zich te laten vaccineren vanwege de implantatie van microchips, tot vermeende DNA-veranderingen, tot de profetie dat bijna alle gevaccineerde personen in september zullen komen te overlijden. Dit advies kwam uiteraard zonder enig wetenschappelijk inzicht tot stand. Volgens een theorie die recentelijk rondgaat op relevante fora en sociale media, moeten niet-gevaccineerde mannen niet alleen hopen te overleven, maar ligt hun ook een aanzienlijk fortuin in het verschiet.

Hoewel de geruchten dat coronavaccins de hoeveelheid en kwaliteit van sperma zouden kunnen beïnvloeden al lang is ontkracht, verspreidt men sinds enkele maanden op fora op het internetplatform Reddit het gerucht dat de waarde van het sperma van niet-gevaccineerde mannen snel en enorm in waarde zal toenemen. Gebruikers van sociale media bedachten de uitdrukking: "Niet-gevaccineerd sperma is de nieuwe bitcoin". Een meme was geboren, die inmiddels door sommige blogs en media is opgepakt met ironisch kritische berichten, maar ook als serieus gegeven door veel complottheoretici.

De "theorie" is niet ingewikkeld: aangezien - in het parallelle universum van sommige lateraal denkende corona-ontkenners - gevaccineerde mannen binnenkort grotendeels dood, ziek of steriel zullen zijn, is het sperma van niet-gevaccineerde mannen nodig om het voortbestaan van de mensheid te verzekeren. De vraag en de prijs zouden omhoog schieten. In sommige van de corresponderende berichten op Twitter en elders overlappen valse rapporten en fantasieën van corona-ontkenners met andere apocalyptische samenzweringsverhalen. Vooral het idee, wijdverbreid onder fans van cryptocurrency, dat het wereldwijde economische en financiële systeem op instorten staat, blijft opduiken. Uit voorzorg voor deze eindtijd adviseren sommige Twitter-gebruikers nu Bitcoin en bevroren sperma. "Niet-gevaccineerd sperma is goud. Vul je diepvriezers", tweette er een.

In feite zit er een kern van waarheid in de slogan "Sperma is de nieuwe Bitcoin", sinds het begin van de coronapandemie zijn spermabanken steeds vaker op zoek naar donoren. Tijdens de crisis wilden meer stellen een kind, waardoor de vraag toe nam. Tegelijkertijd waren er minder donoren beschikbaar tijdens de lockdown. Sommige spermabanken in de VS hebben naar verluidt hun vergoedingen verhoogd. Maar ook gevaccineerde donoren hebben hier baat bij. Niet-gevaccineerde mensen kunnen verwachten nog ernstig ziek te worden door COVID-19. Een mogelijk gevolg hiervan op de lange termijn is erectiestoornis en onvruchtbaarheid.

Uitgebreide trailer voor Pokémon Legends Arceus

The Pokémon Company heeft voor de tweede keer Pokémon Legends Arceus getoond. De game vindt plaats in de Hisui Region waar Pokémon en mens nog onafhankelijk van elkaar leven.

Als onderdeel van de Galaxy Expedition Team is het aan jou om de allereerste Pokédex in jouw regio ooit te vullen. Dit doe je door Pokémon te observeren en ze te vangen op diverse expedities. Omdat Pokémon en mens nog géén vrienden zijn, vallen Pokémon jou aan. Ontvang je teveel klappen, dan zit je expeditie erop.

Pokémon reageren niet allemaal hetzelfde op je aanwezigheid. Sommige zijn angstig, anderen juist aggressief. Uiteraard kun je ook Pokémon-gevechten voeren om het vangen makkelijker te maken. Afhankelijk van de snelheid van Pokémon kunnen zij meer acties achter elkaar uitvoeren. Een Pokémon kan verschillende 'stijlen' aannemen, die verschillende perks bieden tijdens gevechten.

Het is een volle open world RPG, met missies, collectibles om te verzamelen, verschillende biomes en meer. Daarnaast zijn er ook nieuwe Pokémon te vinden. Wyrdeer is een evolutie op Stantler, die evolueert in de Hisui Region. Ook zijn er weer regionale Pokémon-varianten, zoals Hisuian Growlithe.

Pokémon Legends Arceus komt 28 januari uit voor Nintendo Switch.

Nieuwe trailer voor remakes Pokémon Diamond en Pearl

The Pokémon Company heeft een nieuwe trailer getoond voor Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl. De trailer toont dat alle oude features uit de game terugkeren, met nieuwe elementen.

Zo kun je nog steeds de ondergrondse wereld van Sinnoh verkennen en een hidden base maken, maar de feature is uitgebreid met Pokémon Hideouts. Afhankelijk van hoe je jouw hidden base hebt versierd komen er verschillende Pokémon voor in een Hideout. Ook andere features, zoals Pokémon Contests, keren terug.

Daarnaast kun je jouw Pokéballs versieren en je avatar aanpassen. Ook volgen Pokémon je weer in de overworld, een veelgeliefde feature onder fans.

De trailer kun je hieronder bewonderen. Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl komen 19 november uit voor Nintendo Switch.

AD veroordeeld voor onjuiste publicatie over 'lekken' advocaat aan Taghi

Het Algemeen Dagblad (AD) heeft steken laten vallen bij de totstandkoming van een artikel over een ‘onderzoek’ van de Amsterdamse Deken naar het lekken van informatie door advocaat Kasem aan de organisatie van Ridouan Taghi. Ook had de voormalige advocaat van kroongetuige Nabil B. in een uitzending van Op1 niet herhaaldelijk mogen zeggen dat het ‘algemeen aangenomen wordt dat Kasem informatie verschaft aan Taghi’. Volgens de rechtbank Midden-Nederland zijn die twee publicaties onrechtmatig. Twee andere artikelen van het AD over de kwestie zijn niet onrechtmatig.

Vier mediamomenten met kritiek op Kasem
Op 29 mei 2020 publiceerde het AD een artikel op zijn website met als kop: “OM en politie: Advocaat Khalid Kasem lekte informatie naar organisatie Ridouan Taghi”. Die publicatie houdt in dat politie en justitie er toen van overtuigd waren dat Kasem in 2015 informatie uit een lopend onderzoek heeft gelekt aan de organisatie van Ridouan Taghi. Ook wordt gemeld dat de Amsterdamse deken door het OM is geïnformeerd over dat lekken. Een dag later meldde het AD in een artikel dat de Deken een onderzoek had ingesteld naar het ‘lekken door advocaat Kasem aan organisatie Taghi’. Begin juli 2020 publiceerde het AD een artikel waarin de voormalige advocaat van de kroongetuige in het Marengo-proces aan het woord komt. Deze advocaat, mr. Hammerstein, vertelt over zijn rol als advocaat van Nabil B. en uit kritiek op Kasem en Peter R. de Vries. Volgens Hammerstein vond het OM een samenwerking tussen de kroongetuige en Peter R. de Vries onwenselijk vanwege banden die Kasem, de toenmalige kantoorgenoot van Peter R. de Vries, zou hebben met Taghi. Ook herhaalt hij de verdenkingen tegen Kasem die het AD eind mei 2020 publiceerde. Op 15 februari 2021 was Hammerstein te gast in de talkshow Op1. Daar zei hij meermalen dat ‘algemeen aangenomen wordt dat Kasem informatie verschaft aan Taghi’. Volgens Kasem zijn deze vier mediamomenten onrechtmatig. Hij wil dat de artikelen verwijderd worden en eist een rectificatie en vergoeding van zijn (reputatie)schade.

Artikelen AD
De rechtbank oordeelt dat de artikelen in het AD van 29 mei en begin juli 2020 niet onrechtmatig zijn. In het artikel van 29 mei 2020 schrijven de journalisten van het AD niet dat zijzelf de overtuiging hebben dat Kasem lekt, maar dat politie en justitie die overtuiging hebben. Dat berustte op voldoende bronnen en daarom mochten ze dat opschrijven. Dat geldt ook voor de artikelen van begin juli 2020: die berustten op een interview van de journalisten met Hammerstein en wat die vertelde was voldoende onderbouwd om zo te publiceren.

Het artikel in het AD van 30 mei 2020 was wel onrechtmatig. Dat de deken toen het genoemde onderzoek ‘naar het lekken door Kasem naar de organisatie Ridouan Taghi was gestart’, bleek niet voldoende uit de bronnen die de journalisten hadden. Een woordvoerder van de Landelijke Orde van Advocaten had wel gezegd dat er mogelijk een onderzoek kwam, maar had daarbij geen naam van een advocaat genoemd. Ook had de Amsterdamse deken op die 30e mei verklaard dat er op dat moment nog geen onderzoek liep.

Tv-optreden
De rechtbank oordeelt verder dat Hammerstein niet aan tafel bij Op1 herhaaldelijk mocht zeggen dat algemeen aangenomen wordt dat Kasem informatie lekt aan Taghi. Daarmee wordt gesuggereerd dat er een breed vermoeden bestaat van een actueel (al dan niet direct) contact tussen Kasem en Taghi. Die suggestie vindt geen steun in de feiten.

Schadevergoeding
Kasem heeft recht op vergoeding van (reputatie)schade die hij door de twee onrechtmatige publicaties heeft geleden. Hoe groot die schade is moet in een vervolgprocedure bepaald worden.
De rechtbank verplicht het AD aan het online-artikel van 30 mei 2020 een pop-upvenster toe te voegen waarin staat dat het artikel onrechtmatig was. Kasem had gevraagd om het artikel offline te halen, maar dat kan niet. Internetarchieven van de pers zijn beschermd omdat zij een grote bijdrage leveren aan het behoud en de verspreiding van nieuws en informatie en vormen ook een belangrijke bron voor onderwijs en historisch onderzoek.

Geboortegolf door corona: sinds maart 4500 meer baby’s

De coronacrisis zorgt voor een sterke stijging van het aantal baby’s. Sinds maart worden elke maand gemiddeld 1100 baby’s meer geboren dan vorig jaar: een toename met acht procent. Het afgelopen kwartaal werden de meeste baby’s geboren sinds 2010.

De grootste kraamzorgorganisatie in Nederland, De Kraamvogel, ziet dat de geboortegolf zal doorzetten. “We zitten tot het einde van dit jaar helemaal vol”, vertelt directeur-eigenaar Vincent Hulst. “Vorig jaar hielpen we 17.000 vrouwen bij hun bevalling – nu komt dat naar verwachting uit op 20.000 baby’s.” Dat is een stijging van 18 procent. Lees verder bij Skipr.

Militair vliegtuig met Nederlanders vertrokken uit Kabul

Een C-17 transportvliegtuig van de NAVO is met ongeveer 35 Nederlanders en Belgische, Duitse en Britse paspoorthouders opgestegen vanaf het vliegveld in Kabul. Het toestel is onderweg naar Tblisi in Georgië. Vanaf daar worden de passagiers verder vervoerd naar Nederland.

Nederland kan samen met andere NAVO-landen een beroep doen op deze strategische transportcapaciteit. De vliegtuigen zijn gestationeerd op Papa Airbase in Hongarije.

Formule 1 Grand Prix van Japan afgelast

Al enige tijd stond de Grand Prix van Japan op losse schroeven, maar nu kan er officieel een streep door de wedstrijd op het circuit van Suzuka. Door het stijgend aantal coronabesmettingen ziet de organisatie zich genoodzaakt de wedstrijd af te gelasten.

"Na continue gesprekken met de promotor en autoriteiten in Japan heeft de Japanse overheid besloten om de race vanwege de aanhoudende pandemie in het land te annuleren", zo heeft de Formule 1 in een verklaring laten weten, lezen we op Motorsport.com.

"Formule 1 werkt nu aan de details van een aangepaste kalender en zal de details in de komende weken presenteren. Formule 1 heeft dit jaar, en in 2020, bewezen dat we kunnen aanpassen en oplossingen kunnen vinden voor de aanhoudende onzekerheden. We zijn blij met de getoonde belangstelling van locaties om dit jaar en daarna Formule 1-evenementen te organiseren", zo verklaart de F1.

Een tweede race in Turkije of in de Verenigde Staten op het circuit in Austin worden genoemd als vervangers. Ook Qatar en een tweede GP in Bahrein zijn mogelijke opties omdat ook de wedstrijden in Mexico en Brazilië nog verre van zeker zijn, gezien de penibele Covid-situatie.

Formule 1 Grand Prix van Japan afgelast (WikiCommons/大砲家族)
Formule 1 Grand Prix van Japan afgelast (WikiCommons/大砲家族)

Het nutteloze feitje van de dag: Heel veel zand

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De Tweede Maasvlakte is heel groot, maar wist je dat er 240 miljoen kuub zand nodig was voor de aanleg van die uitbreiding van de de haven van Rotterdam. Dat zijn 16 miljoen gevulde vrachtwagens die per lading 15m3 zand vervoeren! Gelukkig hoefde al dat zand niet daadwerkelijk met vrachtwagens naar de Tweede Maasvlakte gebracht te worden.

Vijf gametips voor de maand augustus

Augustus staat in gamesland bekend als de stilte voor de storm. In september beginnen namelijk de grote najaar-games uit te komen. Dat betekent niet dat augustus leeg is, want deze maand hebben we een mooie selectie games uit allerlei verschillende genres. We behandelen onder andere: een battle royale-game, een interessante visual novel, en een kleurrijke platformer.

Vuelta: Etappe 5 - De tweede voor Jakobsen?

De vierde etappe in de Vuelta a España betekende de definitieve terugkeer van Fabio Jakobsen. Een jaar geleden ontwaakte de Nederlander net uit een coma na zijn enorme valpartij in de Ronde van Polen, inmiddels is hij alweer een tijdje met succes terug, maar de etappezege in de Vuelta is toch wel echt dé definitieve terugkeer.

Vandaag mag Jakobsen er gelijk nog eens een schepje bovenop gaan doen: we krijgen een vrij lange etappe, met erg weinig hoogtemeters en een prima finish voor een reguliere massasprint. In theorie kunnen er waaiers ontstaan, maar de weerberichten ontkennen dat vooralsnog, dus daar vestigen we geen hoop op, zo kunnen we in Rellende_Rotscholier's uitgebreide voorbeschouwing lezen.

De etappe gaat rond één uur van start, Eurosport is er een dikke anderhalf uur later bij en Sporza wacht nog eens vijf kwartier langer. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de agenda.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: minder nattigheid maar geen warmte

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo, hallo!

Niemand heeft het droog gehouden. Het was een grote treurnis vandaag. Hoewel niet voor iedereen, Stephan5 heeft maar liefst 10mm regen gehad en is hier content mee. Ik kwam in een kletsnat thuis na het werk en was minder blij, terwijl elke druppel op DJMO haar hoofd er een teveel was vandaag. qltel was dan in tegenstelling tot mij, wel voorbereid.

Vandaag kwamen er dus vanuit het noordwesten twee regengebieden over het land, de een wat noordelijker (of zuidelijker, maar net hoe je het bekijkt) dan de ander, deze verlaten via het oosten het land in de loop van de avond maar daarmee is het nog niet gedaan met de nattigheid. Het kwik kwam nergens hoger dan 20 graden, de hoogste temperaturen waren in tegenstelling tot normaal in het noorden met over de 19 graden. In het zuidwesten kwam het kwik op sommige plekken niet boven de 16 graden.

Vannacht zal het ook niet helder en droog zijn, ondanks dat de regengebieden het land verlaten, ontstaan her en der wat buitjes. De minimumtemperatuur is zo'n 14 graden met windkracht 5-6. 

Morgen is de zon nog niet echt veel te zien, ook de temperatuur zal niet heel hoog zijn voor de tijd van het jaar. De bewolking overheerst en zijn er nog altijd buien mogelijk. 

De komende dagen worden wel steeds beter, of anders gezegd; droger en warmer met in het weekend droog bij 25 graden maar dat, dat is nog ver weg. Dus voor nu houdt deze mededeling op.

Tot een volgende keer!

Prachtige zonsondergang in Marburg(D)  (Foto: qltel)
Prachtige zonsondergang in Marburg(D) (Foto: qltel)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

1 op de 8 sterfgevallen in 2020 door COVID-19

In 2020 overleden 168 678 inwoners van Nederland, van wie ruim 20 duizend aan COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Dat komt neer op ongeveer 12 procent van alle sterfgevallen. Aan kanker en andere nieuwvormingen overleden 47 duizend mensen (bijna 28 procent), en aan hart- en vaatziekten stierven 37 duizend mensen (bijna 22 procent). Dit meldt het CBS op basis van de voorlopige cijfers over doodsoorzaken in 2020.

Het aantal overledenen was in 2020 16,8 duizend hoger dan in 2019, toen 151 885 mensen overleden. Tot 2019 nam in alle leeftijdsgroepen de gestandaardiseerde sterfte jaarlijks af. In dit cijfer wordt rekening gehouden met de samenstelling van de bevolking. In 2020 nam de sterfte in alle leeftijdsgroepen toe, het meest bij ouderen, vooral als gevolg van het nieuwe coronavirus. De sterfte aan andere doodsoorzaken nam tegelijkertijd af. De cijfers over doodsoorzaken zijn gebaseerd op de doodsoorzaakverklaringen van een arts, die het CBS ontvangt van de gemeente waar iemand is overleden. Dit nieuwsbericht is gebaseerd op het uitgebreidere artikel Doodsoorzaken 2000-2020, verschuivingen in de meestvoorkomende groepen doodsoorzaken tijdens de corona-epidemie, in de reeks Statistische Trends.

Toedienen van zuurstof (Foto:Pixabay)
Toedienen van zuurstof (Foto:Pixabay)

5 procent minder sterfte aan hart- en vaatziekten
De sterfte aan kanker en hart- en vaatziekten daalt sinds 2000. Die daling zette in 2020 door. De sterfte aan hart- en vaatziekten daalde meer dan in eerdere jaren: in 2020 overleden 5 procent minder mensen aan deze doodsoorzaak dan een jaar eerder, in de voorafgaande jaren was de daling ongeveer 3 procent. Ook de sterfte aan kanker en andere nieuwvormingen nam iets meer af, met ruim 2 procent. De gestandaardiseerde sterfte aan psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel, waartoe onder andere de ziekte van Alzheimer en dementie behoren, neemt sinds 2018 af. Ook in 2020 was er een afname van 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Bij mensen boven de 50 jaar nam de sterfte met een andere oorzaak dan COVID-19 af, met uitzondering van de niet-natuurlijke doodsoorzaken. In 2020 kunnen mensen met chronische ziekten vroegtijdig zijn overleden door COVID-19. Een soortgelijk beeld is te zien in jaren met een griepepidemie, zoals 2018/2019. Deze ontwikkeling was het sterkst bij 80-plussers.

Overledenen, naar doodsoorzaak ( CBS)
Overledenen, naar doodsoorzaak ( CBS)

5 procent minder sterfte aan hart- en vaatziekten
De sterfte aan kanker en hart- en vaatziekten daalt sinds 2000. Die daling zette in 2020 door. De sterfte aan hart- en vaatziekten daalde meer dan in eerdere jaren: in 2020 overleden 5 procent minder mensen aan deze doodsoorzaak dan een jaar eerder, in de voorafgaande jaren was de daling ongeveer 3 procent. Ook de sterfte aan kanker en andere nieuwvormingen nam iets meer af, met ruim 2 procent. De gestandaardiseerde sterfte aan psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel, waartoe onder andere de ziekte van Alzheimer en dementie behoren, neemt sinds 2018 af. Ook in 2020 was er een afname van 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Bij mensen boven de 50 jaar nam de sterfte met een andere oorzaak dan COVID-19 af, met uitzondering van de niet-natuurlijke doodsoorzaken. In 2020 kunnen mensen met chronische ziekten vroegtijdig zijn overleden door COVID-19. Een soortgelijk beeld is te zien in jaren met een griepepidemie, zoals 2018/2019. Deze ontwikkeling was het sterkst bij 80-plussers.


Gestandiseerde sterfte- naar bevolkingsopbouw (CBS)
Gestandiseerde sterfte- naar bevolkingsopbouw (CBS)

Meer mensen overleden door accidentele val
Het aantal overledenen met een niet-natuurlijke doodsoorzaak (ongevallen, zelfdodingen, en moord en doodslag) neemt sinds 2012 toe en lag in 2020 op bijna 52 per 100 duizend sterfgevallen. De toename komt volledig doordat meer mensen overlijden aan de gevolgen van een accidentele val (onopzettelijk vallen, struikelen of uitglijden). De sterfte door deze doodsoorzaak neemt al sinds 2000 toe. Het aantal overledenen door wegverkeersongevallen en zelfdodingen daalt de afgelopen jaren, en ook in 2020 zette die daling door.

Sterfte aan niet- natuurlijke doodsoorzaken- naar bevolkingsopbouw 2020 (CBS)
Sterfte aan niet- natuurlijke doodsoorzaken- naar bevolkingsopbouw 2020 (CBS)

Kajakkers redden 'bambi' van verdrinking

Een stel kajakkers hebben bij Pictured Rocks National Lakeshore in Michigan een reekalf gered van de verdrinkingsdood. Het dier was te water geraakt en kon de wal niet meer opkomen. Het reekalf werd in de kajak getild en naar een strandje gebracht, waar het reekalf veilig het bos in kon rennen.

Willeke Alberti wil na C19-besmetting niet meer werken met ongevaccineerden

Willeke Alberti (76) heeft ondanks een volledige vaccinatie onlangs het coronavirus opgelopen. De zangeres is inmiddels helemaal genezen, maar ze is behoorlijk ontstemd over haar besmetting. Zo meldt de Stentor.

Willeke is ondanks haar C19-vaccinaties besmet geraakt door een ongevaccineerd persoon uit haar omgeving. "Hoe dom kun je zijn? Als je met mij omgaat of werkt, weet je dat ik veelvuldig optreed in verzorgingshuizen. Dan moet je toch wijs zijn en niet ongevaccineerd in mijn buurt komen? Je laat je toch ook inenten tegen bijvoorbeeld de mazelen, pokken of polio?”

Ze stelt dan ook resoluut "Het klinkt heel vervelend, maar met mensen die weigeren een prik te halen kan ik niet omgaan of werken."

Dodental aardbeving Haïti nadert de 2000, ruim miljoen mensen zonder basisvoorzieningen

Het dodental door de verwoestende aardbeving die Haïti trof, nadert de 2000. Volgens de Haïtiaanse autoriteiten is het aantal slachtoffers van de natuurramp zaterdag op het schiereiland Tiburon gestegen naar 1941. Zo meldt de Stentor.

Unicef waarschuwde dinsdag dat zo'n 540.000 kinderen in Haïti zijn getroffen door de aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter afgelopen zaterdag, waarbij 1.419 doden vielen en duizenden anderen werden getroffen, en vroeg 15 miljoen dollar aan fondsen om hen te helpen.

'Op dit moment hebben ongeveer een half miljoen Haïtiaanse kinderen beperkte of geen toegang tot onderdak, schoon water, medische zorg en voeding', zegt de Unicef-vertegenwoordiger in Haïti, Bruno Maes, die momenteel in Les Cayes, het zwaarst getroffen gebied, is.

Het VN-orgaan schat dat ongeveer 1,2 miljoen mensen, waaronder 540.000 minderjarigen, "worden getroffen" door de tropische depressie Grace, die de toegang tot water, onderdak en andere basisvoorzieningen belemmert.

'Taliban 2.0' stelt zich voor aan de pers, evacuaties verlopen nog niet vlekkeloos

De islamitische Taliban hebben zondag na een tocht van enkele dagen de macht op een vreedzame wijze overgenomen in de hoofdstad Kabul. President Ghani is het land ontvlucht. 

Zie ook: 

Kaag en Bijleveld reageren eindelijk, ons ambassadepersoneel zit nog vast, evacuatie vluchten hervat
Taliban roept de overwinning uit: chaos op vliegveld Kabul, VS sturen 1000 soldaten extra 

De Taliban regeerden eerder van 1996 tot 2001 over Afghanistan. Hun radicale interpretatie van de sharia met draconische straffen om hun idee van een "staat van God" af te dwingen wordt internationaal gevreesd en afgekeurd. Vrouwen en meisjes werden systematisch onderdrukt, kunstenaars en media gecensureerd, mensenrechtenschendingen waren aan de orde van de dag. Hoewel de Taliban nu aangeven een 'vreedzaam en inclusief' Afghanistan nastreven zijn er maar weinig mensen die daar in geloven.

De nieuwste berichten staan bovenaan dit nieuwsblog.

Vanaf woensdag wordt nieuws met betrekking tot Afghanistan weer als regulier nieuwsbericht geplaatst.

Updates van 13.30 uur tot 24.00 uur:

23:59 - Volgende week virtuele G7-top om situatie Afghanistan te bespreken
De Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Boris Johnson zijn van plan volgende week een virtuele G7-top bijeen te roepen over de situatie in Afghanistan. "Ze kwamen overeen om volgende week een virtuele vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders van de G7 te houden om een gemeenschappelijke strategie en handelwijze te bespreken", zei het Witte Huis dinsdag in Washington na een telefoongesprek tussen de twee politici

23:47 - Amerikaanse senatoren eisen speciale toelatingsregels voor Afghaanse vrouwen 
Een groep van 46 Amerikaanse senatoren hebben dringend opgeroepen tot speciale toelatingsregels voor de Afghaanse vrouwen die naar de VS komen. In een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas schrijven de senatoren dat veel vrouwen - zoals politici, activisten, advocaten en journalisten - een bijzonder risico lopen onder de Taliban en extra hulp nodig hebben om het land te verlaten. 

23:02 - Lijk gevonden in wielkast evacuatievliegtuig: VS wil onderzoek
Nadat een lichaam is aangetroffen in de wielkast van een evacuatievliegtuig, heeft de Amerikaanse luchtmacht een onderzoek aangekondigd. De C-17 landde maandag in Kabul en werd omringd door honderden Afghaanse burgers op het asfalt, aldus een verklaring. "Gezien de snel verslechterende veiligheidssituatie rond het vliegtuig heeft de bemanning van de C-17 besloten het vliegveld zo snel mogelijk te verlaten." 

22:27 - YouTube en Facebook willen Taliban-useraccounts verbieden
YouTube heeft aangekondigd dat het gebruikersaccounts zal verbieden waarvan wordt aangenomen dat ze eigendom zijn van of worden beheerd door de Taliban. Het is niet de eerste aankondiging van deze aard. Eerder vanavond bevestigde 's werelds grootste internetnetwerk Facebook, waartoe ook WhatsApp en Instagram behoren, dat het de Taliban - zoals sommige regeringen - als een terroristische organisatie heeft geclassificeerd en de groep daarom heeft verboden. is. Zowel hun inhoud als die van supporters zou worden verwijderd. Wel is bekend dat Taliban-leden met Afghanen blijven communiceren via de versleutelde WhatsApp-messenger. 

21:50 - Adviseur Biden: "Een redelijk aantal" van de wapens van het Afghaanse leger in handen van de Taliban
Volgens de VS zijn sommige wapens en andere uitrusting van de Afghaanse veiligheidstroepen nu in handen van de Taliban. Er is geen exacte lijst van waar alle militaire items zich nu bevinden, maar een "redelijk deel" ervan is in handen van de Taliban gevallen, zegt Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden. "En we hebben natuurlijk niet de indruk dat ze ze op het vliegveld graag aan ons zullen overhandigen", zei Sullivan dinsdag. 

21.35 - Nederlands transportvliegtuig zonder Nederlanders vertrokken uit Kabul
Er is dinsdag een transportvliegtuig in Kabul geland dat namens Nederland, Noorwegen en Finland was gestuurd om mensen op te halen. Volgens het ministerie van Defensie vertrok het transporttoestel uiteindelijk met zo'n 40 mensen aan boord, maar zover bekend zaten daar geen Nederlanders of Afghanen bij. Het gaat om een groot transporttoestel van het type C-17, dat in Hongarije stond. NAVO-landen mogen daar gebruik van maken.

21:32 - Denemarken biedt aan om andere landen te helpen na hun eigen evacuatie uit Kabul - het hulpverzoek van de VS is er al 

Denemarken heeft aangekondigd dat het andere landen zal helpen om Afghanistan te evacueren. Minister van Defensie Trine Bramsen zei dat Denemarken, na zijn eigen burgers en hulpverleners in veiligheid te hebben gebracht, de operatie in Kabul zou voortzetten. "We zijn nog steeds operationeel in Afghanistan en hebben meer capaciteit in het gebied gekregen." Volgens het Deense ministerie van Defensie is er al een officieel verzoek om hulp vanuit de VS. Denemarken heeft de Pakistaanse hoofdstad Islamabad als uitvalsbasis voor de operatie in Afghanistan. Dinsdagmiddag landde een Deens militair vliegtuig met Deense diplomaten op de luchthaven van Kabul. Zweden heeft ook twee militaire vliegtuigen naar de regio gestuurd die, als de situatie op de luchthaven van Kabul stabiliseert, snel naar Afghanistan kunnen vliegen. 

20.30 - Willem Lodewijk van Nassau kazerne klaargemaakt voor noodopvang Afghanen
Er komt een speciale noodopvang voor Afghaanse vluchtelingen in Groningen. Het ministerie van Defensie heeft de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp hiervoor aangewezen. De gemeente Het Hogeland heeft hier dinsdagmiddag bericht over gekregen.

20:26 - Honderden Afghaanse soldaten helpen de VS met het beveiligen van de luchthaven 
Volgens de VS blijven zo'n 500 tot 600 Afghaanse soldaten helpen bij het beveiligen van de luchthaven in Kabul. Ze steunen de Amerikaanse soldaten en andere internationale troepen bij hun operaties, zei een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag. Desgevraagd zei woordvoerder John Kirby dat het de Afghaanse soldaten vrij staat om een Amerikaans visum aan te vragen, vergelijkbaar met eerdere lokale Amerikaanse militairen, als ze dat zouden willen. De Amerikanen wilden dinsdagavond zo'n 4.000 Amerikaanse soldaten op het vliegveld hebben, en in de loop van de week zouden dat er 6.000 moeten zijn. Ze zouden de veiligheid van de luchthaven moeten waarborgen en de evacuatie van Amerikanen en voormalige Afghaanse werknemers van de Amerikaanse strijdkrachten moeten organiseren. 

20:12 - VS in gesprek met Taliban: evacuaties mogelijk tot eind augustus? 
Volgens de Amerikaanse National Security Advisor zouden de evacuaties uit Kabul tot 31 augustus kunnen doorgaan. Er zijn gesprekken gevoerd met de Taliban over een planning, volgens Jake Sullivan. Deze hadden burgers vrije toegang tot de luchthaven gegarandeerd. 

19:57 - Duitse leger deelt evacuatiefoto's uit de buik van het vliegtuig 
Het Duitse leger heeft foto's gepubliceerd van een van de eerste evacuatieoperaties. Het toont de evacués in het ruim van het vliegtuig en bij het registeren na de landing in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. 

17:50 - Eerste Taliban persconferentie: verzoenende toon, terroristische organisaties zijn niet gewenst in Afghanistan
Op de eerste persconferentie van de Taliban in Kabul verzekerde een woordvoerder van de beweging dat organisaties als Al-Qaeda, die "de veiligheid van andere landen in gevaar brengen", geen gebruik mogen maken van Afghanistan. De persconferentie werd uitgezonden door de "BBC" met simultaanvertaling. Dienovereenkomstig kondigde de woordvoerder ook aan dat noch de productie van drugs, noch de handel in drugs zou worden getolereerd in Afghanistan. Er moeten passende maatregelen worden genomen, met name tegen de opiumproductie. "Maar daarvoor hebben we internationale hulp en financiering nodig", aldus de woordvoerder. 

Er komt een "sterke islamitische regering" in Afghanistan, volgens de woordvoerder. De Taliban willen het aan politici overlaten om de regering op te zetten en erover te praten. Volgens de Taliban-woordvoerder zet het islamitische emiraat zich binnen de sharia, de islamitische wet, in voor de rechten van vrouwen. Vrouwen in Afghanistan hebben het recht om onder meer deel te nemen aan onderwijs en gezondheidszorg. Op de vraag van een journalist in hoeverre Afghaanse vrouwen zullen kunnen werken in de media-industrie, ontweek de woordvoerder. "We hopen dat de nieuwe regering deze vraag zal beantwoorden."

"De oorlog is voorbij" en "iedereen" krijgt gratie, zei Taliban-woordvoerder Sabihullah Mujahid. Hij kondigde ook aan dat vrouwen nog steeds mogen gaan werken zolang hun werk in overeenstemming is met "de principes van de islam".

17:16 - Taliban-leider Mullah Baradar is in Afghanistan gearriveerd
Mullah Abdul Ghani Baradar, de hoogste vertegenwoordiger van de militante islamisten, is officieel aangekomen in Afghanistan. Hij landde met een delegatie 's middags (lokale tijd) op de luchthaven van Kandahar, aldus een woordvoerder van de Taliban op Twitter. Hij is de vice-chef van de beweging en hoofd van het politieke bureau van de Taliban in Doha. In februari 2020 tekende Baradar de overeenkomst met de VS voor de militante organisatie, inclusief een einde aan de door de VS geleide militaire operatie in Afghanistan. Volgens inlichtingenkringen zal Baradar een post krijgen die lijkt op die van een premier ("Sadar-e Asam") en alle ministers gaan leiden in de nieuw te vormen regering. Er zijn ook gesprekken gaande met andere Afghaanse politici, zoals ex-president Hamid Karzai. 

16:10 - Ex-president George W. Bush: VS zouden Afghaanse hulpverleners het land uit moeten halen zonder bureaucratie De voormalige Amerikaanse president George W. Bush was geschokt door de machtsovername van de radicale islamitische Taliban in Afghanistan en waarschuwde dat bedreigde Afghanen snel geëvacueerd moesten worden. Hij en zijn vrouw Laura volgden de "tragische gebeurtenissen" in Afghanistan met "grote droefheid", zei Bush, die opdracht gaf tot de Amerikaanse invasie van Afghanistan na de terroristische aanslagen van 11 september 2001. De Afghanen die het meest worden bedreigd, zijn nu degenen "die in de voorhoede van de vooruitgang in hun land hebben gestaan", zei Bush. De VS hebben een "verplichting" om deze Afghanen nu "zonder bureaucratisch gedoe" het land uit te krijgen. 

15:55 - Tweede Duitse reddingsvlucht arriveert in de "tussenhaven" van Oezbekistan 
De tweede Duitse reddingsvlucht is geland in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. Volgens informatie van de krant "Bild" bevatte het niet alleen Duitse burgers, maar ook burgers van NAVO-lidstaten. Ook Afghaans lokaal personeel bereikte het vliegtuig. Duitsland heeft ook aangeboden om mensen voor Nederland mee te nemen , maar Nederland heeft hier geen gebruik van gemaakt. Oezbekistan dient als tussenstop voor de luchtbrug. De evacués worden later door burgervliegtuigen van Tasjkent naar Duitsland gebracht door Lufthansa.

Updates vanaf 1.00 uur tot 13.30 uur:

13.10 - Keiharde kritiek Tweede Kamer op evacuatie Afghanistan

In Den Haag wordt vandaag gedebatteerd over de situatie in Afghanistan. De Kamer is kritisch op het trage handelen van het kabinet. Vragen die de Kamer had gesteld aan het kabinet waren aan het begin van het debat nog niet beantwoord, tot ergernis van de meeste partijen. Bovendien is er discussie over het wel of niet terughalen van mensen uit het land. Er is een tweede Nederlands vliegtuig onderweg naar Afghanistan, het eerste kreeg geen toestemming om te landen in Kabul.

Kaag gaf op vragen aan dat het Nederlandse ambassadepersoneel in Kabul is zaterdagnacht door Amerikaanse militairen gewaarschuwd, door het snelle handelen en storing in de communicatie is het lokale afghaansepersoneel niet op de hoogte gesteld.

Kijk hier het Afghanistandebat live mee.

13:05 - Op verzoek van de VS accepteert Oeganda 2000 Afghanen 
Op verzoek van de VS neemt Oeganda tijdelijk 2.000 vluchtelingen uit Afghanistan op. "Ze zullen hier drie maanden wonen voordat de Amerikaanse regering ze naar elders verplaatst", zei minister voor Vluchtelingen Esther Anyakun Davinia. 

12:32 - Taliban: Geen enkele strijder mag huizen in Kabul binnen gaan
Het plaatsvervangend hoofd van de Taliban heeft zijn strijders opgedragen geen particuliere huizen in de Afghaanse hoofdstad Kabul binnen te gaan. Volgens een audiobericht dat wordt toegeschreven aan Taliban-plaatsvervangend hoofd Mullah Jakub, gepubliceerd door het lokale tv-station ToloNews, mag niemand de huizen van mensen binnengaan of hun voertuigen meenemen. Als een ambtenaar of een persoon dit doet, is dat "verraad aan het systeem" en wordt hij of zij verantwoordelijk gehouden. De achtergrond van het bericht is uiteraard dat sinds de feitelijke machtsovername door de Taliban in Kabul, er steeds meer berichten zijn dat Talibanstrijders toegang hebben gekregen tot huizen en auto's hebben meegenomen. Tegelijkertijd zeiden verschillende inwoners van Kabul ook dat eenvoudige criminelen misbruik maakten van de komst van de Taliban en zich aantoonbaar voordeden als Taliban. 

12.26 - Emotionele CDA'er in Afghanistan-debat: 'Zwaar voor Afghanistan-veteranen'
Derk Boswijk van het CDA hield het niet droog tijdens het Afghanistan-debat. Hij sprak deze dagen met veel veteranen. "Zij maken, net als de nabestaanden van gesneuvelde militairen, op dit moment heel zware dagen door. Hier moet aandacht voor zijn."

12:16 - Whatsapp voor gebruik door de Taliban: gehoorzaam aan Amerikaanse sancties
Volgens berichten in de media maken de militante islamistische Taliban gebruik van de chatdienst Whatsapp van Facebook, die hen als Amerikaans bedrijf zou moeten blokkeren. The Washington Post schreef dat de Taliban de inwoners van Kabul via Whatsapp-groepen hadden verteld dat ze de stad overnamen. Een woordvoerster van Whatsapp zei dat de chatdienst Amerikaanse sancties opvolgt - en dat omvat het verwijderen van profielen "die zichzelf identificeren als officiële Taliban-accounts". Tegelijkertijd is door Whatsapp nadere informatie gevraagd aan de Amerikaanse autoriteiten "met het oog op de veranderende situatie in Afghanistan". De chats op Whatsapp zijn beveiligd met end-to-end encryptie. Dit betekent dat in principe alleen de betrokken gebruikers, maar niet het platform zelf, toegang hebben tot de inhoud van de gesprekken in tekst.

11:51 - Taliban-leiderschap eist dat hun strijders buitenlandse ambassades respecteren 
Volgens een woordvoerder van de islamisten instrueren de Taliban hun strijders om geen ambassades binnen te gaan en diplomatieke voertuigen niet te hinderen. "De leden van de Taliban hebben de opdracht gekregen om er op alle niveaus voor te zorgen dat we elke vertegenwoordiging van een land in Afghanistan respecteren", zei een vertegenwoordiger van de Taliban, die niet bij naam genoemd wil worden. De Taliban dringt er bij de burgers op aan hun gebruikelijke werk te doen. 

11:05 - Oezbekistan wil vluchtelingenstromen naar hun land voorkomen 
Het buurland Oezbekistan van Afghanistan wil vluchtelingenstromen naar het eigen nationale grondgebied voorkomen. Elke poging om de grens te overtreden zal strikt verboden zijn volgens de Oezbeekse wet, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in de hoofdstad Tasjkent. De ex-Sovjetrepubliek in Centraal-Azië staat in nauw contact met de militante islamitische Taliban over grensbescherming en de situatie aan de grens. Volgens Oezbeekse informatie bereikten afgelopen weekend 22 militaire vliegtuigen en 24 helikopters met in totaal 585 Afghaanse soldaten het land. 84 Afghaanse soldaten vluchtten ook over land naar de ex-Sovjetrepubliek. Bovendien waren volgens de officier van justitie 158 burgers illegaal de grens overgestoken. Een Afghaans militair vliegtuig werd neergeschoten. 

11.03 - Kaag: 'Het is onzeker of we iedereen terugkrijgen, maar doen er alles aan'
Sigrid Kaag zei tegen RTL dat er alles aan wordt gedaan om mensen terug te halen uit Afghanistan. Volgens de demissionair minister van Buitenlandse Zaken wordt er al dagenlang 'dag in, dag uit' gewerkt. "Maar wij kunnen niet garanderen dat mensen die op een passagierslijst staan ook de luchthaven kunnen bereiken."

10:43 - Grote tv-zender heeft weer vrouwelijke journalisten/presentatoren in de programmering
Bij Tolo News, een van de grootste Afghaanse mediabedrijven, zijn vrouwen weer te zien als presentatoren in het programma. Hoofd Miraqa Popal tweette die ochtend een foto waarop een presentator te zien is die een lid van het mediateam van de Taliban live in de studio interviewt. Sinds de islamisten de macht overnamen in de hoofdstad, zijn er in geen van de grote Afghaanse nieuwsprogramma's vrouwen op TV verschenen.

10:34 Griekenland wil niet opnieuw een toegangspoort worden voor migranten 
Griekenland zal een mogelijke toestroom van migranten uit Afghanistan stoppen aan de landsgrenzen, die ook EU-grenzen zijn. Dat zei minister van Migratie Notis Mitarakis. "We willen niet dat ons land de toegangspoort van de EU wordt voor mensen die naar Europa willen vertrekken", zei Mitarakis op de Griekse staatstelevisie (ERT). 

09:43- Groot-Brittannië roept op tot pragmatische relaties met Taliban 
Groot-Brittannië eist pragmatische betrekkingen met de nieuwe heersers in Afghanistan. Over een verslaggever van Sky-zender die zei dat de Taliban een stel schurken zijn, zegt minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab: "Ik zal deze mening niet tegenspreken, maar ze zijn nu aan de macht en we moeten nu met deze realiteit omgaan." Het gaat om het uitoefenen van een positieve invloed op het "nieuwe regime". Raab waarschuwt de Taliban dat Afghanistan nooit meer de basis mag worden voor terroristische aanslagen op het Westen. 

09:27-EU-commissaris: Europa moet een vluchtelingencorridor creëren 
Volgens EU-economisch commissaris Paolo Gentiloni moet Europa een corridor creëren voor de opvang van vluchtelingen uit Afghanistan. "Ik denk dat Europa zich onvermijdelijk moet voorbereiden op humanitaire corridors en een georganiseerde receptie", zei hij tegen de krant "il Messaggero". "Dat zouden tenminste de landen die bereid zijn dat moeten doen." Dit is ook nodig om een toestroom van illegale immigranten te voorkomen. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zullen vandaag bijeenkomen voor een spoedvergadering om de situatie in Afghanistan te bespreken. 

09:12 Taliban: vrouwen moeten betrokken worden bij de overheid 
De Taliban roept vrouwen op om deel te nemen aan de toekomstige regering van Afghanistan. Dat meldt het persbureau AP. Een Taliban-functionaris riep vrouwen op om lid te worden van de regering. "Het islamitisch emiraat wil niet dat vrouwen het slachtoffer worden", zei Enamullah Samangani, lid van de culturele commissie van de Taliban, op de Afghaanse staatstelevisie, die onder toezicht staan van de islamisten. De functionaris voegde toe: "De regeringsstructuur is niet helemaal duidelijk, maar op basis van ervaring zou er een volledig islamitisch leiderschap moeten zijn en alle partijen zouden zich moeten aansluiten." 

09:03-Militair deel van de luchthaven afgezet 
Volgens een rapport van "Bild" mogen Amerikanen en Turken niemand meer binnenlaten van het civiele deel van de luchthaven tot het militaire deel. Dat vernam de krant uit regeringskringen. De op de lijst geplaatste mensen en het lokale personeel kregen te horen dat ze na de avondklok niet naar de luchthaven mochten komen om de Taliban-patrouilles niet tegen te komen. Ze worden vandaag gebeld zodat ze kunnen worden uitgevlogen, staat in het rapport.

08:53 - Voormalig president van de VS Bush jr: "diepe droefheid" over gebeurtenissen 
De voormalige Amerikaanse president George Bush zei dat hij en voormalig first lady Laura Bush "diep verdrietig" wzijn over de gebeurtenissen in Afghanistan. "Laura en ik keken met diepe droefheid naar de tragische gebeurtenissen in Afghanistan. Onze harten zijn zwaar, zowel voor het Afghaanse volk dat zoveel heeft geleden als voor de Amerikanen en NAVO-bondgenoten die zoveel hebben opgeofferd", zei de voormalige president in een verklaring.

08:41- Britse minister van Buitenlandse Zaken: De situatie op de luchthaven stabiliseert
Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab versoepelt de situatie op de luchthaven van Kabul. "De situatie op de luchthaven stabiliseert", zegt Raab tegen Sky News . De Britse politicus omschrijft de stabiliteit op de luchthaven als "absoluut cruciaal". Op het vliegveld van Kabul bevinden zich momenteel 600 Britse soldaten.

08:23- Hoofd van de Afghaanse Centrale bank ontvlucht Kabul 
Het hoofd van de Afghaanse centrale bank ontvluchtte Kabul. "Het had niet zo hoeven eindigen. Ik ben verontwaardigd over het gebrek aan planning van de kant van de Afghaanse overheid", tweette Ajmal Ahmady. De Afghaanse valutamarkt was de laatste tijd zeer onrustig door de opmars van de Taliban, vooral nadat de centrale bank vrijdag aankondigde geen dollars meer te ontvangen. 

08:07- Turkije bouwt een muur aan de grens met Iran
Turkije bouwt een muur langs de grens met Iran om een nieuwe toestroom van vluchtelingen  - vooral uit Afghanistan vanwege de Taliban - te voorkomen, dat meldt de BBC . Een video van persbureau AFP toont beelden van de bouw. Tot nu toe is er ongeveer vijf kilometer van de muur, maar volgens AFP-informatie zal de muur aan de Iraanse grens bijna 300 kilometer lang worden.

07:44- De Duitse-luchtbrug zou om 8 uur vanmorgen gaan starten 
Volgens ntv-informatie zou het Duitse leger vanmorgen om 8 uur 's met de luchtbrug moeten beginnen. Vervolgens zullen de vliegtuigen regelmatig heen en weer vliegen tussen Kabul en Tasjkent in Oezbekistan om zoveel mogelijk mensen uit de Afghaanse hoofdstad te halen.  

07:38-Taliban kondigt algemene amnestie aan voor Afghaans overheidspersoneel
De Taliban heeft een algemene amnestie aangekondigd voor Afghaanse regeringsmedewerkers. De islamisten dringen er bij de ambtenaren op aan om terug te keren naar hun werk. "Je moet met het volste vertrouwen terugkeren naar je dagelijkse leven", aldus een verklaring van de islamisten. 

07.27- Duits vliegtuig kon maar zeven mensen mee aan boord nemen,tweede toestel wacht op toestemming
De eerste  Duiste evacuatievlucht is momenteel onderweg naar Oezbekistan. Volgens informatie van ntv zijn er op de terugvlucht slechts zeven mensen van de officiële excursielijst aan boord omdat ze vanwege de avondklok niet meer naar het vliegveld konden worden gebracht. De A400M-machine cirkelde eerder vijf uur lang boven het vliegveld, dat tijdelijk was gesloten vanwege chaotische omstandigheden op het vliegveld. De Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer vertelde ARD dat een Duits vliegtuig momenteel wacht op toestemming van de Amerikanen om naar Kabul te vliegen. Ze hopen dat er de komende dagen een luchtbrug kan worden opgezet. De situatie op de luchthaven van Kabul is erg verwarrend.

06:40- Ongeveer 640 Afghanen zijn binnengedraongen in Amerikaanse vliegtuigen
Volgens een bericht in de media heeft een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht in één vlucht ongeveer 640 Afghaanse burgers in veiligheid gebracht. De internetsite "Defense One" publiceerde een foto van de bij elkaar gepropte menigte in het C-17 transportvliegtuig. "Defense One" meldt dat in paniek geraakte Afghanen zichzelf via de halfopen oprit naar binnen werkten in het vliegtuig in Kabul. De bemanning besloot te gaan vliegen in plaats van de mensen uit het toestel te zetten.

06:28- Evacuatievluchten vanuit Kabul hervat 
Er zijn weer evacuatievluchten gestart op de luchthaven van Kabul. Militaire vliegtuigen waren vanaf de ochtend weer begonnen met het overvliegen van diplomaten en burgers uit Afghanistan, zegt een westerse veiligheidsbeambte op het vliegveld van persbureau Reuters. De landingsbaan en het tarmac van de luchthaven zijn nu vrij van de menigte die maandag wanhopig het vliegveld belegerde om de Afghaanse hoofdstad te ontvluchten.

05:38- VN-Veiligheidsraad roept op tot einde geweld in Afghanistan 
Na de machtsovername door de militante islamitische Taliban roept de VN-Veiligheidsraad op tot onmiddellijke beëindiging van het geweld. Tegelijkertijd moeten onderhandelingen beginnen over de vorming van een nieuwe, gemeenschappelijke en representatieve regering, waartoe ook vrouwen op voet van gelijkheid behoren, aldus een verklaring. De bescherming van alle Afghanen en internationale burgers moet worden gegarandeerd. Noch de Taliban, noch enige andere groepering mag Afghaanse grond gebruiken om andere landen te bedreigen of aan te vallen.

05:19- Duitse ministerie van Ontwikkeling wil duizend Afghaanse lokale arbeiders extra over laten komen 
Het Duitse ministerie van Ontwikkeling wil zo'n duizend Afghaanse hulpverleners uit Kabul over laten komen die meewerkten aan ontwikkelingsprojecten. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller vertelde de "Augsburger Allgemeine" dat 13 Duitse en internationale medewerkers van de Society for International Cooperation (GIZ) al waren uitgevlogen. Toch zouden ongeveer duizend lokale Afghaanse arbeiders die aan lopende projecten werkten en hun families nog moeten worden gered. De minister riep op om rekening te houden met voormalige medewerkers. "De Afghaanse lokale ontwikkelingswerkers worden op dezelfde manier behandeld als Duitse burgers als ze het land verlaten", verzekerde Müller, die tegelijkertijd opriep tot meer hulp voor Afghaanse vrouwen. Tijdens de evacuatie van Kabul mogen “geëngageerde mensenrechtenactivisten en journalisten niet worden vergeten”.

03:46- Belgische regering geeft groen licht voor evacuatie uit Afghanistan 
De Belgische regering geeft officieel groen licht voor een missie om Belgische burgers uit Afghanistan te evacueren. Het kabinet van premier Alexander de Croo zegt dat er drie militaire vliegtuigen worden ingezet, zo meldt persbureau Belga. Aanvankelijk maakte het Belgische Ministerie van Defensie bekend dat het vier machines zou sturen. Volgens de informatie is het nog onduidelijk wanneer de reddingsmissie precies zal beginnen. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès hebben een honderdtal mensen met de Belgische nationaliteit zich gemeld bij de ambassade in Pakistan, die ook verantwoordelijk is voor Afghanistan, en de wens geuit om zo snel mogelijk naar België terug te keren. Volgens eerdere informatie kunnen ook Afghaanse tolken en andere mensen die voor Belgische belangen zouden hebben gewerkt, contact opnemen met de Belgische autoriteiten.

01:25 uur-Pentagon: Amerikaanse commandant voor het Midden-Oosten ontmoet Taliban-leiderschap
De commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten, Kenneth McKenzie, heeft volgens het ministerie van Defensie een ontmoeting gehad met de Taliban-leiding in het emiraat Qatar. McKenzie maakte tijdens het gesprek duidelijk dat een aanval  door de Taliban op de Amerikaanse troepen of de inzet op de luchthaven van Kabul zou resulteren in een "snelle en zeer krachtige reactie" van het Amerikaanse leger,volgens Pentagon-woordvoerder John Kirby. Hij had een "zeer duidelijke en nauwkeurige waarschuwing gegeven", voegde Kirby eraan toe. Hij gaf geen details over het tijdstip van het interview en de deelnemers.



Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.