OS: Verrassend goud voor baanrenster Braspennincx in keirintoernooi

Op de vierde dag van het baanwielrennen op de Olympische Spelen staan er vandaag verschillende onderdelen op het programma met het omnium voor de mannen. Ook in het keirin bij de vrouwen worden vandaag de medailles verdeeld en gaat het sprinttoernooi bij de mannen verder. Op elk onderdeel komen verschillende Nederlanders in actie.

Sprint
Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen hebben zich makkelijk geplaatst voor de kwartfinales van het sprinttoernooi. De beide Nederlanders kende in hun heats geen enkele moeite met hun tegenstanders en wonnen dan ook met overtuiging. Later vandaag staan de kwartfinales nog op het programma voor mannen. Dan gaat het over twee gewonnen heats.

Update 10.45 uur
In de kwartfinales stond net zoals in de vorige rondes geen maat op de Nederlandse sprinters. Hoogland won zijn serie met 2-0 van de Fransman Sebastien Vigier, terwijl Lavreysen olympisch kampioen Jason Kenny met dezelfde cijfers uitschakelde.

Vrijdag staan de halve en finale op het programma.

Keirin
Voor Laurine van Riessen zit het olympisch keirintoernooi erop. De Nederlandse kwam in de kwartfinale van de keirin hard ten val nadat ze het achterwiel van de Duitse Emma Hinze aantikte. Ook de Britse Katy Marchant kwam ten val. Van Riessen verliet de Izu Velodrome per brancard. Na een oponthoud van enkele minuten, ging het baantoenrooi verder met heat 2 en daarin liet Shanne Braspennincx haar klasse zien. Ze won haar heat met overtuiging en staat in de halve finales van het keirintoernooi.

Update 10.45 uur
Shanne Braspennincx is door naar de finale van het keirintoernooi. In de tweede halve finale van het keirintoernooi maakte de Nederlandse net zoals in de kwartfinale indruk. Ze sprintte in de laatste ronde iedereen los uit het wiel en staat in de finale. 

Update 11.05 uur
Braspennincx heeft donderdag verrassend goud veroverd op het onderdeel keirin. De 30-jarige baanwielrenster is de opvolger van Elis Ligtlee, die vijf jaar geleden in Rio de Janeiro olympisch kampioen werd. In de finale hield de Nederlandse alles onder controle. Ze koos het juiste wiel om daarna met nog één ronde eruit te komen. Ze hield vervolgens de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews af, die het zilver pakte. Het brons ging naar Canadese Lauriane Genest.