OS: Beste Nederlandse prestatie ooit voor schoonspringster Jansen

De eerste individuele schoonspringtitel op de Olympische Spelen in Tokyo is zondag vergeven. De vrouwen kwamen in actie op de driemeterplank, met daarbij de Nederlandse Inge Jansen.

Niet geheel verrassend pakte regerend kampioene en drievoudig wereldkampioene Shi Tingmao uit China gelijk de leiding in de eerste sprong, en in de overige vijf sprongen liet de ervaren kampioene het goud geen moment meer los.

De strijd om zilver was wel spannend en ging tussen Shi's landgenote Wang Han en de Amerikaanse Krysta Palmer, die vooral in het tweede deel sterk op kwam zetten. Wang had een wat mindere derde sprong, maar liet geen échte steken liggen en pakte zilver, vlak voor Palmer.

Achter hen eindigde de Maleisische Nur Dhabitah Sabri als vierde, voor niemand minder dan Inge Jansen. De 27-jarige Nederlander liet alleen bij de derde sprong een klein beetje liggen, maar pakte een historische vijfde plek: de beste prestatie ooit voor een Nederlandse vrouw op het onderdeel met een zeer lange geschiedenis.