FOK! Wat een weer: overpeinzingen van de maand juli

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!

De overpeinzingen van een bijzonder nare maand die ten einde komt. Er is ontzettend veel gebeurd, en helaas bijna alles in heel negatieve zin. De moord op Peter R. De Vries, het overlijden van Dusty Hill en op weergebied het vele noodweer dat veel mensen van ons trof. In onze omgeving de ramp in Belgie, Duitsland en in mindere mate Limburg, maar ook bijvoorbeeld het heftige weer in China. Veel horen we daar niet over. Media mogen daar niet over berichten, maar er zijn verhalen dat er een tunnel in Hangzhou onder water is komen te staan met mogelijk 6000 auto's die er niet zijn uitgekomen. Of het waar is, ik weet het niet. Maar als er 200 mm in één uur valt zal daar misschien best een kern van waarheid in kunnen zitten.

Ondertussen is het Alpengebied het slachtoffer van het bijzonder extreme weer.  De satellietbeelden laten momenteel zeer heftige buien zien van Zwitserland tot Oostenrijk en het uiterste noorden van Italie. Dit was de afgelopen dagen ook het geval, maar daar hebben we weinig over gehoord. Ook hier is er sprake van 200 mm en meer. En helaas het is daar nog niet gedaan. Ook morgen kunnen daar weer enorme buien ontstaan. Aardverschuivingen, overstromingen, grote hagel en ga zo maar door. Nee, dit is echt niet iets om vrolijk van te worden.

In ons eigen land hebben we ook de laatste tijd veel buien gehad. Gisteren vielen er ook behoorlijk wat buien. Met name in het binnenland waren die aanwezig. Het waren vaak korte, doch wel felle buien. Onweer was wel aanwezig, maar slechts op enkele plaatsen. Hier in Haarlem was het vrijwel de hele dag droog. Alleen passeerde er hier in een half uurtje drie korte buitjes die uiteindelijk 3 mm achter lieten. De rest van de dag waren er veel opklaringen. In het zuidwesten bleef het op de meeste plaatsen helemaal droog.

Vandaag zijn er in de ochtend de buien aanwezig aan zee. Deze trekken dan landinwaarts onder invloed van een storing. Deze buien zullen dan steeds actiever gaan worden en gepaard gaan met onweer. Dan zou er best wel eens een bak water kunnen vallen. De kustprovincies en zeker het noordwesten komen al snel achter die storing terecht waarin een stuk drogere lucht wordt aangevoerd. De buienactiviteit zal daar dan ook snel afnemen.

In de rest van het land blijven de buien een stuk langer aanwezig en dat komt omdat de storing wat gaat vertragen. Ook speelt de dagelijkse gang een rol. Pas helemaal aan het einde van de dag moeten de buien dan overal gaan afnemen. 

Bij dit alles is het ongeveer 20 graden en er staat een westelijke wind die matig van kracht is.

Fijne dag!  

Nijlganzen bij het water (Foto: DJMO)
Een Nijlgans met jongen. Eigenlijk wel een exoot in ons land. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.