OS: Kleiduifschutters strijden om goud, 57-jarige Koeweiti pakt weer brons

Op de Olympische Spelen in Tokyo is maandag gestreden om het goud bij het kleiduifschieten en wel op het onderdeel skeet, waarbij twee kleischijven nagenoeg tegelijk vanuit twee verschillende hokken afgevuurd worden, met uiteraard als bedoeling dat die met de shotguns neergehaald worden.

Vrouwen
In de finale kregen alle zes finalisten twintig schoten om zo hoog mogelijk te scoren, waarna de eerste afvaller bekend was. Vervolgens kreeg iedereen telkens weer tien schoten en de laagst geklasseerde schutter viel af. Bij de vrouwen was de Russische Natalia Vinogradova de eerste die afviel, waarna de Duitse Nadine Messerschmidt en de Thaise Isarapa Imprasertsuk het onderspit dolven.

De Chinese Wei Meng, de Italiaanse Diana Bacosi en de Amerikaanse Amber English streden om de medailles en met 46 punten uit de eerste vijftig schoten was het Meng die het brons pakte. Regerend kampioene Bacosi en English gingen door, maar bij de laatste serie werd het beslist: Bacosi schoot in de slotserie twee keer mis, English hield het bij één misser en won met 56 rake schoten, één meer dan Bacosi.

Mannen
Bij de mannen was de Italiaan Tammaro Cassandro met 16/20 de eerste afvaller, Eric Delaunay uit Frankrijk volgde met 25/30 en de Fin Eetu Kallioinen was met 36/40 de onfortuinlijke nummer vier. Veteraan Abdullah Al-Rashidi, goed voor drie wereldtitels in de jaren negentig en olympisch brons in Rio, ging aan het einde toch de fout in en met 46/50 moest de 57-jarige sympathieke Koeweiti genoegen nemen met brons.

Op de Amerikaan Vincent Hancock stond verder geen maat: hij schoot 59 van de 60 schoten raak en pakte na 2008 en 2016 voor de derde keer goud, een historische prestatie, zeker gezien zijn nog jonge leeftijd (32). De Deen Jesper Hansen was de best of the rest en met 55 schoten pakte hij het zilver.