OS: Spectaculaire taekwondofinales, vluchtelingenteam grijpt naast brons

Op de tweede dag van het taekwondotoernooi op de Olympische Spelen in Tokyo was er aan spektakel weer geen gebrek. Vooral bij de mannen tot 68 kilogram ging het er hard aan toe, maar ook de vrouwen tot 57 kilogram leverden flinke strijd.

Mannen -68kg
Bij de mannen waren twee taekwondoka's met afstand de beste van het veld: de Brit Bradley Sinden liet geen spaan heel van de Nieuw-Zeelander Tom Burns, waarna hij de Turk Hakan Recber dik versloeg. Tegen de Chinees Zhao Shuai - in Rio goed voor goud in één gewichtsklasse lager - won Sinden een heerlijk gevecht op overtuigende wijze.

De 19-jarige Oezbeek Ulugbek Rashitov begon in de kwalificatieronde met winst op de Malinees Seydou Fofana, waarna hij favoriet en grootheid Lee Dae-hoon uit Zuid-Korea klopte. Ook de Iraanse topper Mirhashem Hosseini moest er aan geloven en in de halve finales had de Bosniër Nedzad Husic al helemaal geen kans.

De finale tussen de twee werd een spektakelstuk, waarbij het vooral in de laatste minuut hard tegen hard ging. Rashitov had de leiding, gaf de leiding weg en pakte 'm weer terug en met een rake trap op Sinden's hoofd maakte hij het af: 34-29. Zhao won het eerste brons door Lee te verslaan, Recber klopte Husic in de strijd om het tweede brons.

Vrouwen -57kg
Bij de vrouwen ging de finale tussen de Amerikaanse Anastasija Zolotic en de Russische Tatiana Minina en het was Zolotic die het goud pakte: 25-17 na een aantrekkelijke strijd. Het eerste brons was voor de Taiwanese Lo Chia-ling, die met 10-6 won van de helaas weinig attractief vechtende Nigereese Tekiath Ben Yessouf.

Ook Hatice Kübra Ilgun uit Turkije won brons, zij versloeg Kimia Alizadeh. Die komt uit voor het vluchtelingenteam en is een Iraanse topper die in 2016 nog olympisch brons pakte. Vervolgens raakte ze geblesseerd en kon ze in Iran niet meer mee met de jonge Nahid Kiani, die ze nu in de eerste ronde versloeg, waardoor ze het land besloot te verlaten - officieel vanwege de algehele situatie in Iran - en ze als vluchtelinge alsnog naar de Spelen kon.

Even leek Alizadeh helemaal in topvorm te zijn, zeker nadat ze met Jade Jones de olympisch kampioene van 2012 én 2016 uitschakelde, maar in de halve finales was Minina te sterk.