OS: Dubbel goud voor Chinese gewichtheffers

Het gewichtheffen op de Olympische Spelen in Tokyo blijft vooralsnog een Chinees feestje, zoals ook wel een beetje viel te verwachten op de openingsdagen. Na het goud bij de vrouwen tot 49kg op zaterdag was het zondag twee keer raak bij de mannen.

De mannen tot 61kg openden het bal, met de Chinees Li Fabin als topfavoriet en de Indonesische veteraan Eko Yuli Irawan - goed voor olympisch brons (2008, 2012) en zilver (2016) - als voornaamste uitdager. Die status bleek niet onterecht, Irawan was de enige die het Li in elk geval lastig kon maken.

Bij het trekken begon Irawan met 137kg, Li haalde zijn eerste poging op dat gewicht niet. Poging twee lukte wel en vervolgens pakte hij ook 141kg, wat de Indonesiër dan weer twee keer niet voor elkaar kreeg. Bij het stoten opende Irawan op 165kg, Li begon één kilogram zwaarder - wat hij met een fenomenale balanceeract op één been haalde - en tilde daarna ook 172kg op.

Irawan nam een gok en ging voor 177kg, maar dat bleek tot twee keer toe teveel. Met 302kg als totaalgewicht pakte hij zilver, Li pakte met 313kg het goud. Brons was er voor de Kazach Igor Son, die tot 131 en 163 kilogram kwam, goed voor 294 als totaal. Dat was twee kilo meer dan de Japanner Yoichi Itokazu, wiens laatste poging mislukte.

Viervoudig wereldkampioen Chen Lijun was bij de mannen tot 67kg de favoriet, de uitdaging kwam van de Colombiaan Luis Javier Mosquera. Die begon met 148kg op het trekken, gevolgd door 151kg in zijn laatste poging. Chen had het ondertussen zwaar: 145kg ging maar net omhoog en werd gevolgd door twee gefaalde pogingen op 150 en 151 kilo.

De twee begonnen het stoten beiden succesvol op 175kg, waarna Mosquera zijn resterende twee pogingen nodig had voor 180kg en een totaal van 331kg. Chen moest zo 187kg omhoog tillen en dat deed hij zeer overtuigend: het goud was binnen met één kilo, een derde poging kwam er niet.

Brons was voor Mirko Zanni uit Italië, die opende met één geldige trekpoging op 145kg. Het stoten ging fout op 172kg en 177kg, maar in poging drie lukte het tóch: goed voor 322kg als totaal, één en twee kilo meer dan de Zuid-Koreaan Han Myeong-mok en de Pakistaan Talha Talib.