Vandaag is het 'Freedom Day' voor de Britten

Veel van de maatregelen die als de meest essentiële beperkingen gezien worden om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, waaronder restricties op sociale bijeenkomsten en het dragen van maskers in binnenruimtes, zijn vanaf vandaag niet langer wettelijk verplicht in Engeland.

Het besluit van de regering om de regels te versoepelen was echter controversieel, met het aantal nieuwe besmettingsgevallen  van COVID-19 in het land en Neil Ferguson, wetenschapper van het Imperial College London, waarschuwde dat het "bijna onvermijdelijk" is dat het dagelijkse positief getesten binnen enkele weken een recordhoogte van 100.000 zal bereiken en zelfs de 200.000 zou kunnen overschrijden, met een piek gevolgd door een langzame afname van het aantal besmettingen die zich uitstrekt tot in de herfst.

Boris Johnson zit zelf momenteel, met tegenzin na publieke verontwaardiging over het niet in zelfisolatie willen gaan, in zelfquarantaine na contact met de positief geteste minister van Volksgezondheid Sajid Javid.

Aan welke regels moeten inwoners van Engeland zich vanaf 'Freedom Day' houden en welke eerdere beperkingen zijn opgeheven?

 • Wat zijn de regels voor mondkapjes vanaf 19 juli in Engeland?
  Landelijke voorschriften voor het dragen van maskers moeten worden opgeheven, hoewel er een "verwachting" zal zijn dat het publiek maskers blijft dragen in besloten ruimtes uit respect voor anderen. Lokale vervoersbedrijven en luchtvaartmaatschappijen zullen het dragen van maskers als voorwaarde voor reizen kunnen stellen, maar er zal geen wet zijn die het dragen ervan vereist.

  Het probleem grotendeels overlaten aan inwoners die een "persoonlijke keuze" mogen maken in het dragen van een mondkapje, zal worden verwelkomd door degenen die ongemakkelijk vinden of  het dragen van een mondkapje als een inbreuk op hun burgerlijke vrijheden hebben beschouwd. Maar het laten vervallen van de verplichting kan leiden tot spanningen op de werkplekken waar werknemers zich niet prettig voelen zonder mondkapje.

 • Wat zijn de nieuwe regels rond social distancing in Engeland?
  Ook worden de social distancing-regels geschrapt, waardoor in cafés en restaurants geen maatregelen meer nodig zijn om alleen aan tafel te gaan en drinkers weer aan de bar kunnen bestellen.
  Sportstadions en uitgaansgelegenheden zoals nachtclubs, theaters en bioscopen mogen volledig heropenen zonder capaciteitsbeperking en zorginstellingen worden heropend voor bezoekers.

  In havens en luchthavens, waar de Britse één-meter plus-regel nog steeds geldt voor de veiligheid van passagiers, blijft het afstandhouden gehandhaafd.

 • Wat zijn de nieuwe regels voor thuisquarantaine in Engeland?
  De vereiste om gedurende 10 dagen in zelfisolatie te gaan, blijft van kracht voor degenen die positief testen op COVID-19, maar degenen die beide vaccinaties hebben gehad, hoeven niet in quarantaine te gaan wanneer ze terugkeren van een 'oranje' vakantiebestemming.

  Wel zullen ze worden aangemoedigd om een PCR-test te ondergaan om vast te stellen of ze het virus hebben opgelopen, waarna zelfisolatie noodzakelijk kan worden geacht.

 • Wat zijn de nieuwe regels voor thuiswerken in Engeland?
  De verplichting om waar mogelijk thuis te werken komt te vervallen, maar werkgevers worden aangemoedigd om met hun personeel te overleggen alvorens de afspraken over wel- of niet thuiswerken aan te passen.