FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 juli 2021

Random Pics van de Dag #366

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nieuwe Ubisoft-game XDefiant is class-based shooter

Ubisoft heeft vanavond zijn nieuwe game Tom Clancy's XDefiant onthuld. Het gaat om een nieuwe class/hero shooter, waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen in verschillende arenas.

De Franse ontwikkelaar probeert met XDefiant een soort cocktail te maken van verschillende elementen uit andere Tom Clancy-actiegames, waarbij ook de verschillende klassen zijn geïnspireerd door Ghost Recon, Splinter Cell en The Division. De klassen zijn tank, support, healer en assault, waarbij je voor iedere klasse weer een scala aan verschillende vaardigheden tot je beschikking krijgt. Volgens de uitleg van de devs is de game wel echt op de eerste plaats een shooter, waarmee ook de vergelijking met een game als Valorant snel gemaakt is.

XDefiant wordt een free-to-play 'live service' game en komt uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc. In augustus dit jaar gaat de eerste gesloten bèta van start. Je daarvoor alvast inschrijven kun je doen via de website.

Publiek kan woensdag afscheid nemen van Peter R. de Vries

Het is de wens van de familie en de partner van Peter R. de Vries dat iedereen voor wie Peter iets heeft betekend, de gelegenheid krijgt een laatste groet te brengen. Het afscheid is daarom verdeeld over twee dagen.

Op woensdag 21 juli aanstaande worden de deuren van Koninklijk Theater Carré aan de Amstel 115 -125 te Amsterdam, opengesteld van 11.00 uur tot 20.00 uur voor iedereen die afscheid wil nemen van Peter. Daar kunnen mensen bij de baar een korte groet brengen.

De familie en partner van Peter zijn dankbaar dat het theater haar deuren voor deze gelegenheid opent.
Alles wordt in het werk gesteld om dit veilig en respectvol te laten verlopen. Daartoe zijn een aantal  richtlijnen opgesteld en omstandigheden genoemd waar u rekening mee moet houden, deze zijn hier te vinden. Men verwacht een grote drukte in Carré.

Donderdag 22 juli wordt in besloten kring en alleen op uitnodiging afscheid genomen door de familie, dierbaren en mensen die Peter persoonlijk kenden.

Voorarrest verdachten moordaanslag Peter R. de Vries met 90 dagen verlengd

De Raadkamer van de Amsterdamse rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries verlengd met een periode van negentig dagen.

Vandaag stonden de 21-jarige man uit Rotterdam en 35-jarige man uit Maurik voor de Raadkamer van de Amsterdamse rechtbank. De Raadkamer heeft de gevangenhouding van de twee verdachten bevolen voor een periode van negentig dagen.

De twee mannen werden op 6 juli aangehouden op verdenking van poging moord op de misdaadverslaggever. Nu Peter R. de Vries is overleden, is de verdenking aangepast in moord. Daarnaast worden ze verdacht van vuurwapenbezit.

Beide verdachten zitten in beperkingen en mogen dus alleen contact hebben met hun advocaat.

Het opsporingsonderzoek gaat voort. Omdat de verdachten in beperkingen zitten, blijft het Openbaar Ministerie terughoudend met het geven van informatie over het onderzoek.

Nederlandse krijgsgevangenendossiers WO2 online

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft de 22.500 dossiers van Nederlandse Krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog online gezet. 

In de dossiers zijn de o.a. pasfoto's en registratiekaarten van krijgsgevangenkampen te zien. 

Het instituut maakte ook andere collecties van Nederlandse militairen in Duits krijgsgevangenschap toegankelijk. Denk aan dagboeken, brieven, verslagen van ontsnappingspogingen en kampcorrespondentie. De documenten geven een unieke kijk in het dagelijks leven van de krijgsgevangenkampen. Bekijk en doorzoek deze collecties hier.

(foto: NIMH)
(foto: NIMH)

Vitesse en Feyenoord kennen mogelijke tegenstanders in Conference League

Feyenoord en Vitesse hebben maandag geloot voor de derde voorronde van de Conference League. Vitesse speelt tegen het Ierse Dundalk of Levadia Tallinn uit Estland. Feyenoord werd gekoppeld aan het Zwitserse FC Luzern, maar moet dan eerst wel winnen van FC Drita.

Vitesse is na de vierde plaats van afgelopen eredivisieseizoen al zeker van de derde voorronde en speelt op 5 en 12 augustus tegen de winnaar van het duel tussen Dundalk en Levadia Tallinn. De Arnhemmers was niet geplaatst bij de loting en ontliepen bij de loting Rosenborg en Anderlecht.

Mocht Feyenoord de tweede voorronde van de Conference League winnen tegen FC Drita uit Kosovo dan speelt het in de derde voorronde tegen het FC Luzern. Bij die ploeg speelt oud-Feyenoorder Jordy Wehrmann, die deze zomer een definitieve overstap maakte na de Zwitserse ploeg. Eerder werd hij verhuurd aan die ploeg door Feyenoord.

PSV bij winst op Galatasaray tegen Celtic of Midtjylland in voorronde CL

Mocht PSV de derde voorronde van de Champions League bereiken dan spelen de Eindhovenaren daarin tegen Celtic of FC Midtjylland. Dat werd maandag duidelijk bij de loting in het Zwitserse Nyon.

PSV speelt woensdag wel eerst in de tweede voorronde van de Champions League wel eerst tegen Galatasaray. De ploeg van van Roger Schmidt speelt eerst thuis tegen de Turkse ploeg, waarna een week later de return wordt gespeeld in Istanbul.

Als PSV zich voor de derde voorronde plaatst, dan speelt het op 3 of 4 augustus eerst thuis. De return staat op 10 augustus op het programma.

FC Midtjylland wist vorig jaar nog het hoofdtoernooi te bereiken van de Champions League. Daarin verloor het twee keer in de groepsfase van Ajax. Celtic werd tweede in de Schotse competitie op ruime afstand van kampioen Rangers FC.

Mocht PSV uitgeschakeld worden door Galatasaray dan spelen de Eindhovenaren in de derde voorronde van de Europa League tegen de Schotse nummer drie St. Johnstone.

Denzel Dumfries en Donyell Malen zullen in de eerste wedstrijd tegen Galatasaray er niet bij zijn. Normaal gesproken zouden de twee Nederlandse internationals maandag aansluiten bij de groep, maar PSV besloot het tweetal langer vrij te geven na het EK voetbal. Een andere Oranje-international Cody Gakpo is wel van de partij tegen de Turkse club.

COVID-19: 8.932 positief getesten en 2 doden, totaal 1.807.444 en 17.778

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM  8.932 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.807.444 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 54 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 277 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 9 patiënten opgenomen, er liggen nu 84 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.775 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Huisartsen starten petitie voor weggeven in plaats van vernietigen AstraZeneca

Een aantal huisartsen zijn een petitie gestart om de ongebruikte AstraZeneca-vaccins niet te vernietigen. Zij willen dat die ter beschikking worden gesteld aan het COVAX-programma van de World Health Organisation (WHO). Het zou gaan om ongeveer tweehonderdduizend vaccins die nu nog in de koelkasten van zo’n vijfduizend huisartsenpraktijken liggen.

Er is snelle actie nodig, vinden de huisartsen. De houdbaarheidsdatum van de AstraZeneca-vaccins tegen het coronavirus verstrijkt in augustus. De huisartsen stellen dat de infrastructuur op orde is, maar de opdracht vanuit VWS om de vaccins terug te halen blijft uit. Met de petitie wordt het ministerie gevraagd om het RIVM opdracht te geven om de ongebruikte 200K aan vaccins terug te halen bij de huisartsen en om die beschikbaar te stellen aan het COVAX-programma. Dat is in het leven geroepen door de WHO om hulp te bieden aan landen met een schrijnend tekort. Lees verder bij Skipr.

Het nutteloze feitje van de dag: Eerste ballonvaart, boze boeren

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Als je dezer dagen aan het begin van de avond naar de lucht kijkt is de kans groot dat je een luchtballon ziet. Maar wist je dat de eerste bemande ballonvaart ons ons land al meer dan drie eeuwen geleden is? Op 12 juli 1785 maakte pionier op het gebied van luchtballonnen Jean Pierre Blanchard de eerste bemande vaart in ons land vanuit de tuin van paleis Noordeinde in Den Haag. De vlucht van Blanchard en een gast duurde anderhalf uur en na de landing in de buurt van Zevenhuizen werden ze belaagd door boze boeren die de ballon en het schuitje kapot maakten.

Een prent van de eerste bemande ballonvaart van ons land (WikiCommons/G. Carbentus/www.rijksmuseum.nl)
Een prent van de eerste bemande ballonvaart van ons land (WikiCommons/G. Carbentus/www.rijksmuseum.nl)

Hamilton: "Ik hoop vooral dat we hiervan leren"

De veelbesproken crash van Max Verstappen na de botsing met Lewis Hamilton geeft geen aanleiding om excuses te maken, zo heeft Hamilton laten weten. Wel ziet hij in het incident een leermoment voor beiden.

"Ik hoop vooral dat we hiervan leren. Een incident is zelden honderd procent de schuld van één persoon. Er zijn altijd meerdere mensen bij betrokken en ik denk dat we hier allebei van kunnen leren. Max doet het geweldig, maar is één van de meest agressieve coureurs op het circuit - dat is puur mijn mening. Ik denk dat we een balans moeten vinden, ook met de hoeveelheid respect en ruimte die we elkaar geven. Dan kunnen we prachtige gevechten hebben zonder elkaar te raken", aldus de wereldkampioen, zo lezen we op Motorsport.com.

Hamilton koos voor de binnenkant bij Copse Corner na een moment in de eerste ronde van de sprintrace van zaterdag zo legt hij uit. "Toen koos ik de linkerkant en had ik er echt spijt van dat ik niet voor het gat aan de binnenkant was gegaan. Daarom deed ik ditmaal een dummy: eerst naar links en toen alsnog naar het gat aan de binnenkant. Ik zag dat hij niet op wilde geven en daarna raakten we elkaar. Dat is natuurlijk niet de manier waarop ik wil winnen of racen, maar deze dingen gebeuren. Ik hoop vooral dat hij oké is en kijk uit naar de komende races", aldus de Brit.

Uiteraard werd Hamilton gevraagd of hij excuses wilde maken voor het incident met Verstappen, maar dat is niet aan de orde volgens de Mercedes-coureur. "Ik heb een clip gezien, maar wil alles nog een keer goed terugkijken. Maar met de kennis van nu denk ik niet dat ik mijn excuses ergens voor aan hoef te bieden. Ik heb gehoord dat Max naar het ziekenhuis moest en dat bericht baarde me natuurlijk zorgen. Geen van ons wil dat er iemand gewond of geblesseerd raakt en dat is is ook nooit mijn intentie geweest. Ik zal checken of alles goed gaat met hem en daarna willen we graag weer met elkaar vechten. We moeten alleen een goede balans zien te vinden. Ik ben het niet eens met de stewards, maar heb deze straf op de kin genomen. Ik klaag er niet over en iedereen mag zijn eigen mening hebben. Ik zit er ook niet mee wat anderen vinden, ik doe gewoon wat ik doe en ben erg dankbaar voor deze zondag."

Vandaag is het 'Freedom Day' voor de Britten

Veel van de maatregelen die als de meest essentiële beperkingen gezien worden om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, waaronder restricties op sociale bijeenkomsten en het dragen van maskers in binnenruimtes, zijn vanaf vandaag niet langer wettelijk verplicht in Engeland.

Het besluit van de regering om de regels te versoepelen was echter controversieel, met het aantal nieuwe besmettingsgevallen  van COVID-19 in het land en Neil Ferguson, wetenschapper van het Imperial College London, waarschuwde dat het "bijna onvermijdelijk" is dat het dagelijkse positief getesten binnen enkele weken een recordhoogte van 100.000 zal bereiken en zelfs de 200.000 zou kunnen overschrijden, met een piek gevolgd door een langzame afname van het aantal besmettingen die zich uitstrekt tot in de herfst.

Boris Johnson zit zelf momenteel, met tegenzin na publieke verontwaardiging over het niet in zelfisolatie willen gaan, in zelfquarantaine na contact met de positief geteste minister van Volksgezondheid Sajid Javid.

Aan welke regels moeten inwoners van Engeland zich vanaf 'Freedom Day' houden en welke eerdere beperkingen zijn opgeheven?

 • Wat zijn de regels voor mondkapjes vanaf 19 juli in Engeland?
  Landelijke voorschriften voor het dragen van maskers moeten worden opgeheven, hoewel er een "verwachting" zal zijn dat het publiek maskers blijft dragen in besloten ruimtes uit respect voor anderen. Lokale vervoersbedrijven en luchtvaartmaatschappijen zullen het dragen van maskers als voorwaarde voor reizen kunnen stellen, maar er zal geen wet zijn die het dragen ervan vereist.

  Het probleem grotendeels overlaten aan inwoners die een "persoonlijke keuze" mogen maken in het dragen van een mondkapje, zal worden verwelkomd door degenen die ongemakkelijk vinden of  het dragen van een mondkapje als een inbreuk op hun burgerlijke vrijheden hebben beschouwd. Maar het laten vervallen van de verplichting kan leiden tot spanningen op de werkplekken waar werknemers zich niet prettig voelen zonder mondkapje.

 • Wat zijn de nieuwe regels rond social distancing in Engeland?
  Ook worden de social distancing-regels geschrapt, waardoor in cafés en restaurants geen maatregelen meer nodig zijn om alleen aan tafel te gaan en drinkers weer aan de bar kunnen bestellen.
  Sportstadions en uitgaansgelegenheden zoals nachtclubs, theaters en bioscopen mogen volledig heropenen zonder capaciteitsbeperking en zorginstellingen worden heropend voor bezoekers.

  In havens en luchthavens, waar de Britse één-meter plus-regel nog steeds geldt voor de veiligheid van passagiers, blijft het afstandhouden gehandhaafd.

 • Wat zijn de nieuwe regels voor thuisquarantaine in Engeland?
  De vereiste om gedurende 10 dagen in zelfisolatie te gaan, blijft van kracht voor degenen die positief testen op COVID-19, maar degenen die beide vaccinaties hebben gehad, hoeven niet in quarantaine te gaan wanneer ze terugkeren van een 'oranje' vakantiebestemming.

  Wel zullen ze worden aangemoedigd om een PCR-test te ondergaan om vast te stellen of ze het virus hebben opgelopen, waarna zelfisolatie noodzakelijk kan worden geacht.

 • Wat zijn de nieuwe regels voor thuiswerken in Engeland?
  De verplichting om waar mogelijk thuis te werken komt te vervallen, maar werkgevers worden aangemoedigd om met hun personeel te overleggen alvorens de afspraken over wel- of niet thuiswerken aan te passen.


Lagere straf voor doodschieten pizzabakker vanwege nieuwe strafwet

Cherif A. is veroordeeld tot 24 jaar cel voor het doodschieten van restauranthouder Goran Savic in Amsterdam. Twee medeplegers, die fungeerden als spotters, moeten 18 jaar de cel in. Een vierde verdachte is vrijgesproken.

Bij de schietpartij in 2019 kwam de 49-jarige Goran Savic, uitbater van pizzeria La Piccola Baracca, om het leven. De beruchte Montenegrijnse crimineel Jovan Djurovic raakte zwaargewond, maar overleefde de schietpartij. Hij verklaarde later dat de schietpartij te maken heeft met problemen in zijn thuisland.

Kort na de schietpartij werd A. opgepakt in zijn auto. Hij voldeed aan het signalement en er werd ook een vuurwapen in de auto aangetroffen. A. heeft altijd ontkend de schutter te zijn. Volgens hem was hij erin geluisd en had de werkelijke schutter in zijn kleding de moord gepleegd. De rechter gelooft niets van dat verhaal.

Lagere straffen
De straffen vallen lager uit dan de officier van justitie had geëist. Het Openbaar Ministerie eiste 28 jaar cel tegen A. en 25 jaar cel tegen Denzel V. en Dejan D.

Eyüp T. hoorde 18 jaar cel tegen zich eisen, maar hij is vrijgesproken omdat volgens de rechter niet kan worden bewezen dat hij wist dat hij met zijn handelingen betrokken was bij de voorbereiding van een moord.

De rechtbank meldt dat de opgelegde straffen in deze specifieke zaak lager zijn, omdat sinds 1 juli 2021 een nieuwe wet is ingegaan waardoor straffen voortaan netto hoger uitvallen. Omdat de schietpartij in 2019 plaatsvond en het onderzoek al geruime tijd klaar was voordat het door de rechtbank werd behandeld, vindt de rechtbank 'het niet uit te leggen' dat de daders door de langere proceduretijd een fors hogere netto straf zouden krijgen.

Japans team verpulvert wereldrecord internetsnelheid met 319Tb/s

Een Japans onderzoeksteam heeft het vorige wereldrecord voor de hoogste internetsnelheid bijna verdubbeld.

Dat meldt het online portaal Heise. De onderzoekers bereikten een maximale gegevensoverdrachtsnelheid van 319 terabit per seconde. Dat komt overeen met 319.000 gigabit. Voor normale internetgebruikers is, afhankelijk van het land, maximaal 1 tot 10 gigabit per seconde mogelijk.

Voor de recordsnelheid waren speciaal aangepaste datalijnen nodig. Deze zijn in principe gebaseerd op glasvezeltechnologie die al bestaat. Het online portaal Interesting Engineering hoopt dan ook dat de ontwikkeling op middellange termijn daadwerkelijk kan leiden tot sneller internet voor iedereen.

Medicijnfabrikant krijgt boete van 20 miljoen na prijsverhoging van 50.000 procent

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een boete van 19,6 miljoen euro opgelegd aan medicijnmaker Leadiant nadat de prijs van een geneesmiddel door de fabrikant met maar liefst 50.000 procent was gestegen.

Volgens de ACM maakte Leadiant misbruik van haar economische machtspositie. Het bedrijf had weinig risico’s, maar rekende een exorbitante prijs. “Geneesmiddelenfabrikanten die betaalbare innovatieve geneesmiddelen op de markt brengen, leveren een belangrijke maatschappelijke bijdrage, waar ze ook aan mogen verdienen”, vertelt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM. “Maar hier zien we iets heel anders. Leadiant heeft na een beperkte investering en met weinig risico een enorme prijsverhoging doorgevoerd voor een al lang bestaand geneesmiddel. Er is hier helemaal geen sprake van innovatie. Wij beschouwen dit als een zeer ernstige overtreding. De prijsverhoging bezorgt Leadiant een zeer hoog rendement, maar levert patiënten heel weinig extra’s op en jaagt de maatschappij op kosten.” Lees verder bij Skipr.

Rallyrijder Rovanperš pakt eerste WK-zege op bloedsnelle wegen Estland

Op de bloedsnelle wegen door de bossen van Estland is de tweede helft van het wereldkampioenschap rally begonnen. Dat leverde een nieuwe winnaar op: het pas 20-jarige toptalent Kalle Rovanperä pakte samen met navigator Jonne Halttunen zijn eerste WRC-zege.

Op dag één ging het al fout voor thuisheld Ott Tänak: de Hyundai-coureur had in de tweede proef een lekke band die aan gort gereden werd, in de vierde proef stuiterde hij op hoge snelheid door een veld. Dat zorgde voor schade, niet veel later parkeerde hij zijn i20 en was zijn dag - en dus de kans op een goed resultaat in eigen land - voorbij.

Elfyn Evans ging met zijn Toyota Yaris in de derde proef bij een lastige kruising de mist in en verloor tijd en ritme, hij kwam uiteindelijk niet verder dan de vijfde plek. Gus Greensmith viel in de derde proef al stil, zijn Ford Fiesta kwam nauwelijks meer op gang en niet veel later zette hij hem aan de kant.

Bij Tänak's teamgenoot Thierry Neuville ging het in de vierde proef ook even fout: de Belg had een lekke band onder zijn Hyundai, maar hield met navigator Martijn Wydaeghe de schade vrij beperkt. Hij duelleerde met WK-leider Sebastien Ogier en diens navigator Julien Ingrassia, die in hun Yaris niet ver achter de Belg zaten.

Takamoto Katsuta maakte onlangs in Kenia grote indruk en deed het nu ook erg goed: hij stond na vier proeven op de derde plek, maar navigator Dan Barritt had bij een stevige sprong een nekblessure opgelopen, moest behandeld worden en kon niet verder - Katsuta's rally was daarmee eveneens voorbij.

Het ging wél goed voor Craig Breen. De Ier, al bezig aan zijn derde jaar als parttimer en invaller bij Hyundai, verving de geblesseerde Dani Sordo met verve. Samen met navigator Paul Nagle verloor hij in proef vier weg tijd, nadat toeschouwers hem - gelukkig - maanden tot vertragen vanwege de gestopte Greensmith, maar verder ging het erg lekker.

Op Rovanperä stond echter geen maat. Met Halttunen snelde de Fin in de Toyota Yaris als een dolle over de razendsnelle wegen en liep hij beetje bij beetje uit. Breen hield het hoofd mooi koel en werd op 59,9 seconden tweede, maar de winst was voor de jonge Fin. Neuville hield Ogier achter zich en werd op 1:12 minuten derde, Evans pakte plek vijf.

Ook Noppert direct naar huis op World Matchplay

Ook Danny Noppert is al in de eerste ronde van de World Matchplay uitgeschakeld. De Nederlander moest zijn meerdere erkennen in de als tweede geplaatste Schot Peter Wright. In Blackpool werd het liefst 10-2.

Noppert erkende na afloop helemaal stijf van de zenuwen te staan tijdens de partij tegen Wright. "Ik was echt super zenuwachtig. Ik stond te trillen als een rietje. Dat is echt slecht eigenlijk. Op de vloer gaat het geweldig de laatste tijd, maar ik miste het gevoel van het podium nog. Al zullen daar wel meer mensen last van hebben", zei Noppert bij RTL7.

Of hij de stevige nederlaag aan zag komen? "Van tevoren niet, want ik zit echt lekker in mijn vel. Ik sta lekker te darten de laatste tijd, daarom doet het extra pijn om zo te verliezen op het podium. Heel zuur. Ik ga deze wedstrijd heel snel vergeten, gelukkig ben ik daar heel goed in. Op naar de volgende, al baal ik er natuurlijk wel van.”

Het gaat deze editie van de World Matchplay niet goed met de Nederlanders. Vincent van der Voort, Dirk van Duijvenbode en Jermaine Wattimena werden zaterdagavond uitgeschakeld door respectievelijk Dave Chisnall, Jonny Clayton en Gerwyn Price. Michael van Gerwen maakt maandag pas zijn opwachting in de Winter Gardens. De winnaar van de World Matchplay in 2015 en 2016 moet zien af te rekenen met de Australiër Damon Heta.

Uitslagen World Matchplay Zondagavond
Joe Cullen - Chris Dobey 10-8
Michael Smith - Ryan Searle 10-7
Peter Wright - Danny Noppert 10-2
Jose de Sousa - Gabriel Clemens 10-2

Maandagavond
Daryl Gurney - Ian White
Nathan Aspinall - Mervyn King
Michael van Gerwen - Damon Heta
Gary Anderson - Stephen Bunting

'Quinsy Gario uit BIJ1 gezet wegens gevoelens van onveiligheid’

Kunstenaar en activist Quinsy Gario is uit BIJ1 gezet door het partijbestuur, meldt Trouw. Gario was de nummer twee op de lijst voor de Kamerverkiezingen en is de eerste vervanger van Sylvana Simons. Volgens een woordvoerder is Gario’s lidmaatschap ingetrokken vanwege "signalen dat niet iedereen zich veilig voelde binnen de partij. En dat had te maken met Quinsy." Lees meer bij de Gelderlander.

Na klachten heeft BIJ1 een advocatenbureau de zaak laten onderzoeken en is geschrokken van de resultaten. BIJ1 wil verder geen mededelingen doen over de ontvangen klachten. Volgens Gario zelf is gepoogd zijn "bestaan in de partij te bemoeilijken" en had hij zelf het "pestgedrag en machtsmisbruik" in de partij aan de orde willen stellen. 

Cyprus: anti coronamaatregelen demonstranten vallen Sigma (tv station) aan

Deelnemers aan een demonstratie tegen coronamaatregelen en vaccinaties vielen het hoofdkwartier van een televisiestation op Cyprus aan en staken meerdere voertuigen in brand. Volgens de politie zijn zondagavond zo'n 2.500 demonstranten naar het hoofdkwartier van het Sigma tv-station gegaan na een protest tegen de invoering van een Corona "Safepass" en tegen vermeende "verplichte vaccinaties". Naast het in brand steken van auto's hebben ze ook het gebouw beschadigd.

Een AFP-verslaggever ter plaatse zag vier beschadigde voertuigen met het logo van het station, waarvan één volledig uitgebrand. Verschillende ruiten van de TV-zender waren ingeslagen. Volgens Sigma TV beschermden politieagenten in het gebouw de werknemers. Er waren aanvankelijk geen berichten over arrestaties of gewonden. De verantwoordelijken voor het TV-station veroordeelden de "laffe aanval". "Ons hoofdkwartier werd aangevallen door een menigte die vuurwerk gooide en onze auto's beschadigde", aldus de omroep.

President Nicos Anastasiades bekritiseerde het geweld als een "klap voor de democratie". De regering zal "niet toegeven aan bedreigingen en chantage", zei hij. De autoriteiten zouden ook alle overtredingen van de wet "aanpakken". Later op de avond werd de situatie rustiger. Verschillende politieagenten bleven echter ter plaatse om het gebouwencomplex bewaken.

Sigma wordt gezien als kritisch tegenover tegenstanders van COVID-19 vaccinatie en werd in het verleden al bekritiseerd tijdens demonstraties tegen coronamaatregelen. De Cypriotische regering had eerder deze week enkele coronamaatregelen (onder meer wanneer men een FastPass moet tonen) aangescherpt. De coronavaccinaties worden nu ook aan 16- en 17-jarigen aangeboden.

Het aantal besmettingen in het mediterrane land is recentelijk toegenomen.

Journalisten slachtoffer van pegasus: wat is het en hoe hackt het telefoons?

Pegasus is de naam voor misschien wel het krachtigste stuk spyware dat ooit is ontwikkeld - zeker door een particulier bedrijf (NSO Group). Zodra de spyware zich een weg heeft gebaand naar je telefoon, zonder dat je het merkt, kan het er een 24-uurs bewakingsapparaat van maken. Het kan berichten kopiëren die men verzendt of ontvangt, je foto's binnenhalen en je oproepen opnemen. Het kan je stiekem filmen via de camera van je telefoon, of de microfoon activeren om je gesprekken op te nemen. Het kan waarschijnlijk je locatie bepalen, waar je bent geweest en wie je hebt ontmoet.

Pegasus is hacksoftware – of spyware – die is ontwikkeld, op de markt gebracht en in licentie gegeven aan overheden over de hele wereld door het Israëlische bedrijf NSO Group. Het heeft de mogelijkheid om miljarden telefoons met een iOS- of Android-besturingssysteem te infecteren.

De vroegste versie van Pegasus die werd ontdekt, die in 2016 door onderzoekers werd vastgelegd, geïnfecteerde telefoons door middel van wat spear-phishing wordt genoemd: sms-berichten of e-mails die een doelwit misleiden om op een kwaadaardige link te klikken.

Sindsdien zijn de aanvalsmogelijkheden van NSO steeds geavanceerder geworden. Pegasus-infecties kunnen worden bereikt door zogenaamde "zero-click"-aanvallen, die geen enkele interactie van de eigenaar van de telefoon vereisen om geactiveerd te worden. Ze maken vaak gebruik van "zero-day"-kwetsbaarheden, dit zijn gebreken of bugs in een besturingssysteem waarvan de fabrikant van de mobiele telefoon nog geen weet heeft en dus nog niet heeft kunnen repareren door een update.

In 2019 onthulde WhatsApp dat de software van NSO was gebruikt om malware naar meer dan 1.400 telefoons te sturen door gebruik te maken van een zero-day-kwetsbaarheid. Door simpelweg een WhatsApp-oproep naar een doelapparaat te plaatsen, kan een kwaadaardige Pegasus-code op de telefoon worden geïnstalleerd, zelfs als het doel de oproep nooit heeft beantwoord. Meer recentelijk is NSO begonnen met het misbruiken van kwetsbaarheden in de iMessage-software van Apple, waardoor het via de achterdeur toegang kreeg tot honderden miljoenen iPhones. Apple zegt dat het zijn software voortdurend bijwerkt om dergelijke aanvallen te voorkomen.

Het technische begrijpen van Pegasus, en hoe men sporen kan vinden die de spyware achterlaat op een telefoon na een succesvolle infectie, is verbeterd door onderzoek uitgevoerd door Claudio Guarnieri, die het in Berlijn gevestigde Security Lab van Amnesty International leidt.

"Het wordt voor de doelen van Pegasus een stuk ingewikkelder om op te merken", zegt Guarnieri, die uitlegde dat NSO-klanten de verdachte sms-berichten grotendeels hebben ingeruild voor subtielere zero-click-aanvallen.

Voor bedrijven als NSO is het bijzonder aantrekkelijk om gebruik te maken van software die standaard op apparaten is geïnstalleerd, zoals iMessage, of die op grote schaal wordt gebruikt, zoals WhatsApp, omdat zo het aantal mobiele telefoons die Pegasus met succes kan aanvallen/infecteren aanzienlijk toeneemt.

Als technische partner van het Pegasus-project, een internationaal consortium van mediaorganisaties, waaronder de Guardian, heeft het laboratorium van Amnesty sporen ontdekt van succesvolle aanvallen door Pegasus-klanten op iPhones met volledig bijgewerkte versies van Apple's iOS. De aanslagen/infecties vonden in juli 2021 plaats.

Forensische analyse van de telefoons van slachtoffers heeft ook het bewijs opgeleverd dat suggereert dat NSO's constante zoektocht naar zwakke punten mogelijk is uitgebreid naar andere alledaagse apps. In sommige van de gevallen die door Guarnieri en zijn team zijn geanalyseerd, is op het moment van de infecties merkwaardig netwerkverkeer met betrekking tot de apps Foto's en Muziek van Apple te zien, wat suggereert dat NSO mogelijk is begonnen met het benutten van nieuwe kwetsbaarheden.

Waar noch spear-phishing noch zero-click-aanvallen/infecties slagen, kan Pegasus ook worden geïnstalleerd via een draadloze transceiver in de buurt van een doelwit, of, volgens een NSO-brochure, eenvoudig handmatig worden geïnstalleerd als een agent de telefoon van het doelwit kan stelen.

Eenmaal geïnstalleerd op een telefoon, kan Pegasus min of meer informatie verzamelen of elk bestand extraheren. Sms-berichten, adresboeken, belgeschiedenis, agenda's, e-mails en browsegeschiedenis op internet kunnen allemaal worden geëxfiltreerd.

"Als een iPhone wordt geinfecteerd, gebeurt dat op zo'n manier dat de spyware zogenaamde root-rechten of beheerdersrechten op het apparaat kan verkrijgen", zegt Guarnieri. "Pegasus kan meer dan wat de eigenaar van het apparaat kan."

Advocaten van NSO beweerden dat het technische rapport van Amnesty International maar een gissing was en beschreven het als "een compilatie van speculatieve en ongegronde veronderstellingen". Ze betwistten echter geen van de specifieke bevindingen of conclusies.

NSO heeft aanzienlijke inspanningen geleverd om haar software moeilijk detecteerbaar te maken en Pegasus-infecties zijn nu zeer moeilijk te identificeren. Beveiligingsonderzoekers vermoeden dat recentere versies van Pegasus alleen in het tijdelijke geheugen van de telefoon zitten, in plaats van op de harde schijf, wat betekent dat zodra de telefoon is uitgeschakeld, vrijwel alle sporen van de software verdwijnen.

Een van de belangrijkste uitdagingen die Pegasus voor journalisten en mensenrechtenverdedigers stelt, is het feit dat de software misbruik maakt van onontdekte kwetsbaarheden, wat betekent dat zelfs de meest veiligheidsbewuste mobiele telefoongebruiker een aanval niet kan voorkomen.

"Dit is een vraag die mij vrijwel elke keer wordt gesteld als we forensisch onderzoek doen bij iemand: 'Wat kan ik doen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt?'", zei Guarnieri. "Het echte eerlijke antwoord is niets."

Giga datalek 
Volgens een onderzoek naar een enorm datalek zijn mensenrechtenactivisten, journalisten en advocaten over de hele wereld het doelwit geweest van autoritaire regeringen die Pegasus gebruikten. 

Het onderzoek door de Guardian en 16 andere mediaorganisaties suggereert wijdverbreid en aanhoudend misbruik van NSO's hack-spyware, Pegasus, waarvan het bedrijf beweert dat het alleen bedoeld is voor gebruik tegen criminelen en terroristen.

Het lek bevat een lijst met meer dan 50.000 telefoonnummers die naar verluidt sinds 2016 door klanten van NSO zijn geïdentificeerd als personen van belang.

Forbidden Stories, een in Parijs gevestigde mediaorganisatie zonder winstoogmerk, en Amnesty International hadden aanvankelijk toegang tot de gelekte lijst en deelden toegang met mediapartners als onderdeel van het Pegasus-project, een rapportageconsortium.

De aanwezigheid van een telefoonnummer in de gegevens laat niet zien of een apparaat is geïnfecteerd met Pegasus of is onderworpen aan een poging tot hacken. Het consortium is echter van mening dat de gegevens indicatief zijn voor de potentiële doelen die NSO's overheidsklanten hebben geïdentificeerd voorafgaand aan mogelijke surveillancepogingen.

Forensische analyse van een klein aantal telefoons waarvan de nummers op de gelekte lijst stonden, toonde ook aan dat meer dan de helft sporen van de Pegasus-spyware had.

The Guardian en zijn mediapartners zullen de komende dagen de identiteit onthullen van de mensen wiens nummer op de lijst verscheen. Onder hen zijn honderden zakenlieden, religieuze figuren, academici, NGO-medewerkers, vakbondsfunctionarissen en regeringsfunctionarissen, waaronder ministers, presidenten en premiers.

De lijst bevat ook het aantal naaste familieleden van land bestuurders, wat suggereert dat ze hun inlichtingendiensten hebben opgedragen om de mogelijkheid te onderzoeken om hun eigen familieleden in de gaten te houden.

Onthulling 'doelwitten'van Pegasus
De onthullingen beginnen zondag met de openbaring dat de telefoonnummers van meer dan 180 journalisten in de gegevens staan, waaronder verslaggevers, redacteuren en leidinggevenden van de Financial Times, CNN, de New York Times, France 24, The Economist, Associated Press, Al Jazeera, Radio Free Europe, Mediapart, El País, Associated Press, Le Monde, Bloomberg, Agence France-Presse, Reuters en Voice of America.

Verslaggevers wiens nummers in de gegevens voorkomen, variëren van lokale freelancers, zoals de Mexicaanse journalist Cecilio Pineda Birto, die een maand nadat zijn telefoon werd geselecteerd, werd vermoord door aanvallers gewapend met geweren, tot prijswinnende onderzoeksverslaggevers, redacteuren en leidinggevenden bij toonaangevende media-organisaties.

Naast de VAE geeft een gedetailleerde analyse van de gegevens aan dat de regeringen van Azerbeidzjan, Bahrein, Hongarije, India, Kazachstan, Mexico, Marokko, Rwanda en Saoedi-Arabië allemaal journalisten hebben geselecteerd als mogelijke bewakingsdoelen.

Het is niet mogelijk om zeker te weten of telefoons succesvol zijn geïnfecteerd met Pegasus zonder analyse van apparaten door forensische experts. Het Security Lab van Amnesty International, dat succesvolle Pegasus-infecties kan detecteren, vond sporen van de spyware op de mobiele telefoons van 15 journalisten die hadden ingestemd met een onderzoek van hun telefoons nadat ze hadden ontdekt dat hun nummer in de gelekte gegevens stond.

Deense cartoonist Kurt Westergaard overleden

De Deense cartoonist Kurt Westergaard is overleden, hij stierf vredig na een lange ziekte op 86-jarige leeftijd, zoals de krant "Berlingske" meldde. Westergaard werd in 2005 wereldberoemd door een tekening van de profeet Mohammed met in diens tulband een bom met de islamitische geloofsbelijdenis. Volgens mediaberichten was Westergaard al enige tijd ziek. Hij laat een vrouw en vijf kinderen achter.

Westergaard werkte in de periode 1983-2010 voor Jyllands-Posten. De Mohammed-tekeningen leidden in verscheidene islamitische landen tot grote woede, protesten en een boycot van Deense producten. Bovendien werd de satirisch tekenaar na de tekening regelmatig met de dood bedreigd, daarom werd hij bewaakt.

De Deense inlichtingendienst onthulde in 2008 dat een drietal personen in Aarhus daadwerkelijk moordplannen  voor Westergaard had gemaakt. Twee jaar later werd de cartoonist Westergaard thuis aangevallen door een Somalische indringer met een bijl. Door zich snel op te sluiten in de beveiligde badkamer en door snel politieoptreden overleefde de cartoonist de aanslag. De dader bleek banden te hebben met extremistische kringen in zowel Denemarken als daarbuiten. Hij werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. 

Laatste reviews en specials
review
Sonic Frontiers
special
AI Picture Gallery #57
special
Random Pics van de Dag #795
review
Ralph Fiennes serveert in The Menu een avondmaal om nooit te vergeten
special
AI Picture Gallery #56
special
Random Pics van de Dag #794
©FOK.nl e.a.