Gelijktijdige besmetting door twee COVID-19 varianten blijkt mogelijk te zijn

Belgische onderzoekers doen onderzoek naar een verontrustende bevinding: daar stierf een 90-jarige vrouw die besmet bleek te zijn met twee verschillende varianten van het coronavirus.

De niet-gevaccineerde vrouw woonde alleen, waar ze werd verzorgd door een verpleegdienst. Na verschillende valpartijen werd ze begin maart opgenomen in een ziekenhuis, waar ze diezelfde dag positief testte op het coronavirus. Aanvankelijk was de zuurstofverzadiging in haar bloed nog goed, maar daarna verslechterde de toestand van patiënte snel en stierf zij binnen vijf dagen, volgens een verklaring van het Europees Congres voor Klinische Microbiologie en Infectieziekten.

Onderzoek naar COVID-19-varianten zouden hebben uitgewezen dat ze besmet was met zowel de alfa- als de bètavariant van het coronavirus. "Beide varianten circuleerden destijds in België, dus het is aannemelijk"

Er werd gezegd dat het moeilijk te zeggen was of deze co-infectie verantwoordelijk was voor de snelle verslechtering van de gezondheid van de oude dame. Ook al zijn er nog geen gevallen van dergelijke co-infecties gepubliceerd in vakbladen, de onderzoekers gaan ervan uit dat dit “waarschijnlijk een onderschat fenomeen” is, omdat er onvoldoende wordt onderzocht op varianten.

In januari meldden wetenschappers uit Brazilië dat twee mensen tegelijkertijd besmet waren met twee verschillende stammen van het coronavirus, maar ook deze studie is nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.